İçeriğe atla

Wohlhaupter GmbH

Wohlhaupter GmbH
Kuruluş 1929, Stuttgart, Almanya
Genel merkezi
Frickenhausen
,
Önemli kişilerEmil Wohlhaupter
(Şirket kurucusu)

Rolf Wohlhaupter-Hermann
(Genel Müdür)

Frank Wohlhaupter
(Genel Müdür)
ÜrünHassas delik işleme ekipmanları, Modüler Baralama sistemleri
İnovatif Ürünler
Gelir 23 milyon (2013)
Çalışan sayısı179 (2013)
Web sitesiWohlhaupter web sitesi

Wohlhaupter GmbH, 1929 yılında Emil Wohlhaupter tarafından Almanya'nın Baden-Württemberg eyaletinde Stuttgart-Feuerbach’da kurulmuş olup, modüler baralama (Hassas delik işleme) ekipmanlarını icat eden şirkettir. İnovatif ürünleriyle ve verimliliği artıran çözümleriyle özellikle modüler sistemler ve baralamada (Hassas delik işleme kafaları) dünyanın lider kuruluşlarından biridir. Wohlhaupter, modüler baralama sistemlerini dünyada ilk üreten firmadır. Dünya da otomotivden, savunma sanayisine, tarım sektöründe enerji sektörüne, tıp sektöründen uzay mekiklerine kadar birçok sektörde konusunda önde gelen firmalarındandır.[1]

Tarihi

1929 yılında Stuttgart-Feuerbach'da kurulan firma dünyada modüler baralama sistemini icat eden firma olarak da biliniyor. 1973 senesinde Dünyadaki ilk modüler sistem (Multibore) yapmıştır. 1944 yılında şirket Stuttgart'a 35 km mesafede olan Frickenhausen şehrine taşındı ve 1987 yılında bugün de kullandığı modern fabrikalarında hizmet vermekteler. 2008 yılında 3255 mm’ye kadar dijital baralama (Hassas delik işleme) takımlarını yapmayı başarmıştır. Halen bu teknolojiyi yapabilen dünyadaki tek firmadır.

2002 yılında ABD, 2011 yılında da Hindistan'da şirket kurmuş olan Wohlhaupter, dünya çapında bir dağıtım ağı yanı sıra özel kurulan iştirakleri ile dünya çapında lider konumdadır. Şirketin dünyada iki kez yenilik ödülü kazandı.

Ürünleri

Gelişen teknoloji ile gereksinimler ve çeşitlilik arttığı için Wohlhaupter, Multi Bore adını verdiği yeni bir modüler sistemi piyasaya sürdü ve üretim programında bulunan bütün takımları bu sisteme uyarlayarak müşterilerine esnek bir seçim şansı sundu. Sistemin prensibine göre fener mili büyüklüğü ve tipi ne olursa olsun, baralanmak istenen çap ve uzunluk ne olursa olsun seçim yapılabilir ve rahatlıkla operasyonlar gerçekleştirilebilir. Bu sistemin en büyük avantajı; Wohlhaupter bağlantı sistemiyle modüler parçaların 3 noktadan sıkılarak rijitliğin maksimum seviyeye çıkmasını sağlamaktır. Bu sebeple 3µ’dan da hassas işler ortaya koymak mümkün hale gelebiliyor. Müşteriler operasyonları için doğru seçimi yapıp verimlilik ve kaliteyi arttırmayı ellerinde tutabiliyorlar.

Wohlhaupter’in Combi-Line sistemi ile kaba ve finiş baralama işlemini aynı anda yaparak, operasyon sürelerinde yüzde 60’a varan tasarruf yapma imkânı bulunması mümkün. Yükseklik ayarlı yapılan talaş kaldırma operasyonu ile aynı takımda hem kaba hem finiş uç karşılıklı olarak kullanılır ve böylece kaba uç bir turunu tamamlamadan karşısındaki finiş uç ile operasyon tamamlanmaktadır. Combi-Line baralama takımını Ø24,5-Ø3255 mm arası baralama operasyonlarında kullanabilmek mümkün. Kaba ve finiş işlemi artık tek pasoda gerçekleştirilebildiği için operasyonları planlarken zorlanmaya gerek kalmayacak. Çünkü daha önceden 2 ayrı operasyonda yapılan iş Combi Line ile çok daha kısa sürede yapılmaktadır. Bunun sonucu olarak artan tasarruf ve verimlilikle yatırım maliyetleri kısa sürede amorti etmektedir. Özellikle redüktör ve motor gövdesi imalatı, yaygın uygulama alanlarından bazılarıdır.[2]

Başarıları

  • 1973 yılında Dünyadaki ilk modüler sistem (Multibore) yapmıştır.
  • 2008 yılında 3255 mm’ye kadar dijital baralama (Hassas delik işleme) takımlarını yapmayı başarmıştır.

Kaynakça

  1. ^ gundogdu.co. "Wohlhaupter". 18 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Nisan 2015. 
  2. ^ makinatek.com.tr. "Baralamada İnovasyon". 19 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Nisan 2015. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Elektronik ticaret</span> genel olarak internet üzerinden yapılan iş endüstrisi türü

Elektronik ticaret ya da kısaca e-ticaret, 1995 yılından sonra İnternet kullanımının artmasıyla ortaya çıkan, ticaretin elektronik ortamda yapılması kavramıdır. Mağazasız perakendecilik olarak da bilinir. E-ticaret, mobil ticaret, elektronik fon transferi, tedarik zinciri yönetimi, İnternet pazarlaması, çevrimiçi işlem işleme, elektronik veri değişimi (EDI), envanter yönetim sistemleri ve otomatik veri toplama sistemleri gibi teknolojilerden yararlanır. E-ticaret, elektronik endüstrisinin en büyük sektörüdür ve yarı iletken sanayiinin teknolojik ilerlemeleri tarafından yönlendirilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Amiga</span>

Amiga, 1980'lerin ortasından 1990'ların ortasına kadar Commodore şirketi tarafından üretilmiş ve özellikle ufak boyutlu modelleri olan A500 ve A1200 ile döneminin en popüleri olan kişisel bilgisayar sistemlerinin ortak adı.

<span class="mw-page-title-main">Kardemir</span> Karabük ilinde bulunan demir-çelik işletmesi ve Türkiyenin ilk ağır sanayi fabrikası

Karabük Demir-Çelik Fabrikaları veya kısaca Kardemir, Karabük ilinde bulunan demir-çelik fabrikası. Türkiye'nin ilk ağır sanayi fabrikası olan Kardemir'in temelleri 3 Nisan 1937'de Mustafa Kemal Atatürk'ün talimatı ile dönemin Başbakanı İsmet İnönü tarafından atılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kurumsal kaynak planlaması</span> kurumun kaynaklarını verimli şekilde kullanacak şekilde planlaması

Kurumsal kaynak planlaması ya da işletme kaynak planlaması, işletmelerde mal ve hizmet üretimi için gereken işgücü, makine, malzeme gibi kaynakların verimli bir şekilde kullanılmasını sağlayan bütünleşik yönetim sistemlerine verilen genel addır. Kurumsal kaynak planlaması (KKP) sistemleri, bir işletmenin tüm veri ve işlemlerini bir araya getirmeye veya bir araya getirilmesine yardımcı olmaya çalışan ve genelde kullanımı kolay olan sistemlerdir. Klasik bir KKP yazılımı işlem yapabilmek için bilgisayarın çeşitli yazılım ve donanımlarını kullanır. KKP sistemleri temel olarak değişik verilerin saklanabildiği bütünleşik bir veritabanı kullanırlar.

<span class="mw-page-title-main">Teleskop</span> uzaydan gelen her türlü radyasyonu alıp görüntüleyen, astronomların kullandığı, bir rasathane cihazı

Teleskop veya ırakgörür, uzaydan gelen her türlü radyasyonu alıp görüntüleyen astronomların kullandığı, bir rasathane cihazıdır. 1608 yılında Hans Lippershey tarafından icat edilmiştir ve 1609 yılında Galileo Galilei tarafından ilk defa gökyüzü gözlemleri yapmakta kullanılmıştır. Uzaydaki cisimlerden yansıyarak veya doğrudan gelen görülen ışık, ultraviyole ışınlar, kızılötesi ışınlar, röntgen ışınları, radyo dalgaları gibi her türlü elektromanyetik yayınlar; kozmos hakkında bilgi toplamak için çok gerekli kanıtlardır. Bu kanıtlar, klasik manada optik teleskoplarla ya da çok daha modern radyo teleskoplarla incelenir.

"International Organization for Standardization" İngilizce açılımı kısaltılınca "ISO", Fransızca da Organisation internationale de normalisation kısaltılırsa "OIN" olmasından dolayı yunanca "eşit" anlamına gelen "isos" tan türetilerek şu an kullanılan "ISO" olarak adlandırılmıştır. Uluslararası alanda uygulanacak kalite sistem standardı çalışmaları ilk kez merkezi Cenevre'de olan Uluslararası Standartlar Organizasyonu ISO (standart) tarafından başlatılmıştır. ISO (standart), 23 Şubat 1947 tarihinde kurulmuş olup, 135 üye ülkeden oluşmaktadır. Her ülkeden bir üye bulunmaktadır ve her üye eşit oy hakkına sahiptir. Bu amaçla ISO (standart)'nun aktif üyeleri olan ABD, İngiltere, Kanada tarafından bu çalışmaları yürütmek üzere Teknik Komite oluşturulmuştur. Bu komitenin çalışmaları sonucu ISO 9000 Kalite Sistem Standartları Mart 1987'de yayınlanmış ve birçok ülke tarafından benimsenerek uygulamaya geçilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">John Deere</span>

John Deere Amerikan traktör üreticisi Deere & Company markasının kurucusudur.

DemirDöküm, 1954 yılında İstanbul'da kurulan ve ısıtma, su ısıtma ve iklimlendirme sektörlerinde faaliyet gösteren bir şirkettir. Türkiye'nin ilk sanayi şirketlerindendir.

<span class="mw-page-title-main">PERI GmbH</span>

PERI, 1969 yılında Almanya’nın Weißenhorn kentinde kurulmuştur. PERI kalıp ve iskele sistemlerinin üretimi, dizaynı, uygulamaya yönelik olarak projelendirilmesi ve temini konularında sektörün lider kuruluştur. Kuruluşundaki hedef, inşaatlardaki kalıp işlemlerini daha güvenli, hızlı ve hafif kılmaktır. Almanya’daki genel merkez ile birlikte firmanın dünya çapında Türkiye de dahil olmak üzere dünya çapında 56 kardeş şirketi, 100 stok sahası bulunmaktadır. Firmanın 850 kişisi mühendis olmak üzere 7,000’in üzerinde çalışanı bulunmaktadır. PERI’nin 2014 yılında açıklanan yıllık grup cirosu 1,141 milyon Euro’dur

Tam Zamanında, üretimi ve verimliliği artırmak için geliştirilen envanter stratejisidir. Yapılan tüm üretim işlemleri ve buna bağlı alt maliyetleri en aza indirmek amacıyla zaman kriterlerini de göz önünde tutan üretim türü Japon Kanban sisteminin türevlerindendir. JIT, Toyota Motor Company'nin Başkan Yardımcısı Taiichi Ohno (1982) tarafından geliştirilmiştir ve 1970'lerin sonlarında Japonya'daki diğer şirketlere yayılmıştır. 1980'lerin başında, JIT, Batı ve Asya ülkelerinde çok popüler bir üretim yeniliği haline gelmiştir. Üretim sürecindeki tüm israfı ortadan kaldırma ve üretim sürecini iyileştirerek diğerlerine üstünlük sağlama fikrine dayanan sürekli üretim iyileştirme yaklaşımıdır. Üretim esnasında bir sonraki işlemin üretimini de göz önünde tutarak iş sırasını belirlemektedir. Depolama işleminde sipariş verme seviyesine gelindiğini ve bu noktadan sonra siparişin karşılanması gerektiğini bildiren bu strateji sayesinde en verimli depo hacmi ve üretim devamlılığı sağlanmaktadır. Kısaca just in time (JIT) ihtiyaç kadar talebi, mükemmel kalite ile kalansız olarak bir an önce üretmek ve istendiği zamanda doğru yere nakletmektir. Envanterin oldukça önemli bir odak noktası haline gelmesinin, sermaye israfına yönelik bariz potansiyel dışında başka bir iyi nedeni daha vardır. Yalın üretim yöntemlerinin geliştiği dönemde şirketler çeşitli boyutlarda daha rekabetçi hale gelmiştir ve bu kritik boyutlardan biri de teslimat hızıdır. Little yasası olarak bilinen bir ilişki, envanter ve zamanı şu şekilde ilişkilendirir:

<span class="mw-page-title-main">Kojenerasyon</span>

Kojenerasyon, tercihen ısı tüketimi olan yerlerde kullanılan ve aynı zamanda bölge ısıtma ağını yararlı ısıyla besleyebilen elektrik enerjisi ve ısı üretebilen modüler yapılı bir sistemdir. Bu sistem kombine ısı ve güç sistemi ilkesine dayanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Airbus A320 ailesi</span>

Airbus A320 ailesi Almanya, Fransa, İspanya, Birleşik Krallık ve Hollanda ortaklığından oluşan Airbus S.A.S. ailesinin kısa ve orta menzilli uçağıdır. Airbus A320 serisi A318, A319, A320, A321 ve ACJ özel jet versiyonlarından oluşur. İlk uçuşunu 1987 yılında gerçekleştiren A320 serisi fly by wire Flight control sistemini kullanan ilk yolcu uçaklarıdır. Yolcu uçakları arasında bu güne kadar 4658 adetten fazla üretilerek en büyük rakibi Boeing 737'in arkasından ikinci sıradadır. 1965 yılında üretime başlayan Boeing 737 şu ana kadar 8000'i geçmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Yurtiçi Kargo</span>

Yurtiçi Kargo, 1982 yılında İstanbul'da kurulmuş kargo şirketi.

<span class="mw-page-title-main">Doğuş Otomotiv</span> Türk otomotiv şirketi

Doğuş Otomotiv, Türkiye'de 1994 yılından beri faaliyet gösteren otomotiv ithalatçısı ve otomotiv distribütör ağı.

<span class="mw-page-title-main">Winglet</span>

Kıvrık kanat (winglet) genellikle sabit kanatlı uçaklarda uçağın verimliliğini artırmak için kullanılan bir kanat ucu tasarım modelidir.

<span class="mw-page-title-main">Depo</span>

Depo ya da ambar, Ticari değeri olan ürünlerin muhafazası amacıyla yapılmış özel yapılardır. Mamul mal üreticileri, ticari işletmeler, ithalat ve ihracat firmaları, toptan satıcılar, nakliye firmaları gibi pek çok sektör tarafından kullanılmakta olan depolar, daha çok şehirlerin endüstriyel bölgelerinde yer almaktadır. Depo ayrıca Demiryolu, deniz taşımacılığı ve hava yolu taşımacılığı bünyesinde yükleme ve boşaltma mekanları olarak da kullanılabilmektedir. İçerisindeki mevcut mal sirkülasyonunun sağlanabilmesi amacıyla vinç, forklift gibi araçlar ve buna yardımcı palet adı verilen genellikle ağaç hammaddeli altlıkların kullanımı önemlidir.

Pilz GmbH & Co. KG, emniyetli otomasyon teknolojileri alanında faaliyet gösteren, emniyet ve kontrol teknolojisi konularında eksiksiz çözümler sunan bir şirkettir.

<span class="mw-page-title-main">Matkap</span> delik açan alet

Matkap veya delgi, temel olarak delik delme, ek olarak havşa açma işlemleri için kullanılan, iki kesme kenarına sahip bir kesici takım türüdür. Delik delme operasyonu esnasında oluşan talaş, helisel kanallar vasıtasıyla dışarı atılır.

Anahtar veya Açar, kilit dilini döndürmeye yarayan, genellikle metalden üretilen araç.

Malzeme gereksinim planlaması (MGP) bilgisayar destekli bir bilgi sistemi olup bitmiş ürün isteklerini zamana bağlı alt montaj, parça, hammadde vb. isteklerine dönüştürmektedir. Bu yöntem müşterilere ürünlerin teslim süresinden geriye doğru çalışmaktadır. Buna bağlı olarak tedarik süresi ve diğer bilgiler yardımıyla ne zaman ve ne kadar sipariş verilmesi gerektiğini belirlemeye çalışmaktadır. MGP, herhangi bir envanter yönetim sistemiyle aynı hedeflere sahiptir;

  1. Müşteri hizmetlerini iyileştirmek,
  2. Envanter yatırımını en aza indirmek,
  3. Üretim işletim verimliliğini en üst düzeye çıkarmaktır.