İçeriğe atla

Wittenburg Konferansı

Wittenburg Şatosu, ilk buluşmanın yeri

Wittenburg Konferansları, belirli çalışma gruplarının toplantıları ve ortak çıkar konularında görüş alışverişi yoluyla Türkiye ve Hollanda arasındaki ikili ilişkileri ve işbirliğini güçlendirmeyi amaçlayan toplantılarıdır.[1] Toplantılar bakanlık düzeyinde ve resmi düzeydedir ve dönüşümlü olarak Hollanda ve Türkiye'de yapılır. Bu toplantılarda sosyal, ekonomik, kültürel ve güvenlik konuları ele alınmaktadır.[2]

Tarih

İlk Wittenburg konferansı 2008 yılında Wassenaar şehrinde bulunan Wittenburg Şatosu [nl]'nda gerçekleşti. Görüşmeler, Türkiye ve Hollanda arasındaki ikili ilişkileri ve işbirliğini güçlendirmeyi amaçlayan Mart 2008'de imzalanan Uzlaşı Belgesi uyarınca gerçekleştiriliyor.[3] 2014-2018 yılları arasında herhangi bir toplantı yapılmamıştır. 2019'da Amsterdam'da düzenlenen yedinci toplantıda, ikili ilişkileri yeniden düzelince, toplantların her yıl düzenlenmesi planlanmıştı. Ancak COVID-19 salgını nedeniyle bu mümkün olmadı. 2022 yılında Ankara'da yapılan toplantıda göruşmeler tekrar başlandı. Türk-Hollanda toplumu, terörle mücadele, AB-Türkiye ilişkileri, iklim ve enerji gibi konular tartışıldı.

Olası genişleme

Dış politika alanında Hollanda hükûmetin ve parlamentosunun danışma organı Adviesraad Internationale Vraagstukken [nl] (AIV), raporunda Wittenburg konferansının kısa vadede Almanya'yı da kapsayacak şekilde genişletilmesini ve eğer ilerleme sağlanırsa, bunun daha kalıcı bir üçlü istişare yapısına yönelmesine tavsiye etti.[4]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "The fifth meeting of the 'Turkish-Dutch Bilateral (Wittenburg) Conference' was held in Rotterdam. / Republic of Türkiye Ministry of Foreign Affairs". www.mfa.gov.tr. 6 Mart 2012. 11 Kasım 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Kasım 2022. 
  2. ^ "Turkse minister op bezoek, nadruk op herstel 'sterke vriendschap'". nos.nl (Felemenkçe). 11 Nisan 2019. 11 Kasım 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Kasım 2022. 
  3. ^ "The Sixth Turkish-Dutch Conference was held in Ankara / Republic of Türkiye Ministry of Foreign Affairs". Ministerie van Buitenlandse Zaken van Turkije. 14 Şubat 2014. 11 Kasım 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Kasım 2022. 
  4. ^ "De geopolitieke rol van Turkije: trends en toekomstscenario's". Adviesraad Internationale Vraagstukken (Felemenkçe). 8 Kasım 2022. 11 Kasım 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Kasım 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Trijntje Oosterhuis</span> Hollandalı şarkıcı ve sözyazarı

Judith Katrijntje "Trijntje" Oosterhuis, Hollandalı pop şarkıcısı.

<span class="mw-page-title-main">Kenya-Türkiye ilişkileri</span>

Türkiye-Kenya ilişkileri, Türkiye Nairobi'de 1968 de büyükelçiğini açmıştır. Bugün Kenya'nın Ankara'da büyükelçiliği bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Hollanda-Türkiye ilişkileri</span>

Hollanda-Türkiye ilişkilerinin tarihi XVII. yüzyıla uzanmaktadır. İkili ilişkiler ilk kez 1612 yılında başlamış ve Hollanda, elçisi Cornelis Haga'yı İstanbul'a atanmıştır. Aynı yıl Padişah I. Ahmet tarafından Hollandalılara Ahidnâme verilmiştir. Osmanlı İmparatorluğu'nun ilk daimi temsilcisi ise 1859 yılında Lahey Elçisi olarak atanan Yahya Karaca Paşa olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Sosyalist Parti (Hollanda)</span> Hollandalı siyasi parti

Sosyalist Parti Hollanda'da 22 Ekim 1971 tarihinde kurulmuş sol sosyal demokrat siyasi partidir.

<span class="mw-page-title-main">Winston Lackin</span> Surinamlı siyasetçi

Winston Guno Lackin, Surinamlı siyasetçidir.

<span class="mw-page-title-main">Jules Deelder</span>

Jules Anton Deelder, Hollandalı yazar, şair ve müzisyendir.

<span class="mw-page-title-main">Guatemala-Türkiye ilişkileri</span> Guatemala ve Türkiye Cumhuriyeti arasındaki diplomatik ilişkiler

Guatemala-Türkiye ilişkileri Guatemala ile Türkiye Cumhuriyeti arasındaki ikili ilişkilerdir. Guatemala'nın Ankara Büyükelçliği Nisan 2017'de Türkiye'nin Guatemala Büyükelçiliği Ağustos 2015'te faaliyete geçmiştir. Guatemala'nın ayrıca İstanbul'da bir Fahri Konsolosluğu bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ebru Umar</span> Türk-Hollandalı köşe yazarı

Ebru Umar, Türk-Hollandalı köşe yazarıdır. Theo van Gogh'un altında yazarlık yaptıktan sonra ve önce van Gogh'un web sitesinde ve kendisinin halefi sonra Metro gazetesinin köşe yazarı oldu. Birçok Hollandalı dergide yazmaktadır ve feminizm ve İslam eleştirisi konularında dört kitap yayınlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Togo-Türkiye ilişkileri</span>

Togo-Türkiye ilişkileri, Togo ile Türkiye arasındaki dış ilişkilerdir. Türkiye Lomé'de büyükelçilik açtı.

<span class="mw-page-title-main">Bahreyn-Türkiye ilişkileri</span> 1=Diplomatic relations between Bahrain and Turkey

Bahreyn-Türkiye ilişkileri, Bahreyn ile Türkiye arasındaki dış ilişkilerdir. Türkiye'nin Bahreyn ile tarihi ilişkisi genelde dalgalı bir süreç geçirdi.

<span class="mw-page-title-main">Küba-Türkiye ilişkileri</span>

Küba-Türkiye ilişkileri Küba ve Türkiye arasındaki dış ilişkilerdir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye-Vanuatu ilişkileri</span>

Türkiye-Vanuatu ilişkileri Türkiye ile Vanuatu arasındaki dış ilişkilerdir. Avustralya'nın Canberra kentindeki Türk büyükelçisi de Vanuatu'ya akreditedir. Vanuatu'nun İstanbul'da bir fahri konsolosluğu bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Solomon Adaları-Türkiye ilişkileri</span>

Solomon Adaları-Türkiye ilişkileri, Solomon Adaları ile Türkiye arasındaki dış ilişkilerdir. İki ülke arasındaki diplomatik ilişkiler 8 Mart 1979'da kuruldu.

<span class="mw-page-title-main">Güney Sudan-Türkiye ilişkileri</span>

Güney Sudan-Türkiye ilişkileri, Güney Sudan ile Türkiye arasındaki ikili ilişkileri ifade eder. Türkiye'nin Cuba'da, Güney Sudan'ın ise Ankara'da büyükelçiliği bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Saint Lucia-Türkiye ilişkileri</span>

Saint Lucia-Türkiye ilişkileri, Saint Lucia ile Türkiye arasındaki ikili ilişkileri ifade eder.

<span class="mw-page-title-main">Saint Vincent ve Grenadinler-Türkiye ilişkileri</span>

Saint Vincent ve Grenadinler–Türkiye ilişkileri,, Saint Vincent ile Grenadinler ile Türkiye arasındaki ikili ilişkileri ifade eder.

<span class="mw-page-title-main">Cody Gakpo</span>

Cody Mathès Gakpo, Togo ve Gana asıllı Hollandalı millî futbolcudur. Liverpool ve Hollanda millî takımında orta saha oyuncusu olarak oynamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Endonezya-Sri Lanka İlişkileri</span>

Endonezya ve Sri Lanka, 1952'de diplomatik ilişkiler kurdu. Her iki ulus da bazı kültürel benzerlikleri paylaşıyor. Endonezya ve Sri Lanka, Dünya Ticaret Örgütü üyesidir. Bağlantısızlar Hareketi'nin kurucu üyeleridirler. Endonezya'nın Kolombo'da bir büyükelçiliği, Sri Lanka'nında Jakarta'da bir büyükelçiliği var.

<span class="mw-page-title-main">Quincy Promes</span> Hollandalı futbolcu

Quincy Anton Promes, forvet pozisyonunda görev yapan Hollandalı millî futbolcudur. Rossiyskaya Premyer-Liga takımlarından Spartak Moskova'da forma giymektedir.

<span class="mw-page-title-main">Will van Sambeek</span>

Petrus Wilhelmus Maria "Will" van Sambeek, Hollandalı grafik tasarımcı.