İçeriğe atla

Wiser.org

Wiser.org logo

WiserEarth.org sosyal ve çevre hareketi için kullanıcılar tarafından oluşturulmuş, bütün dünyadaki kâr amacı gütmeyen kuruluşları takip eden,[1] çevrimiçi bir topluluk alanıdır.[2] Site, iklim değişikliği yoksulluk, çevre, barış, su, açlık, sosyal adalet, koruma, insan hakları ve daha fazla küresel sorunu ele alan sivil toplum kuruluşlarının (STKlar), şirketlerin, devletlerin, grupların ve bireylerin konumlarını belirler ve onları bir araya getirir. WISER, World of Social and Environmental Responsibility (Dünya Sosyal ve Çevresel Sorumluluk Endeksi)’nin kısaltmasıdır. WiserEarth, Natural Capital Institute’ün maddi olarak desteklemekte olduğu bir projesidir,[2][3]

Tarihçe

WiserEarth.org, 2007 yılının Dünya Günü’nde (22 Nisan), Paul Hawken’ın kitabı Blessed Unrest[4]’te de yer verdiği 100.000’den fazla kuruluşun bulunduğu çevrimiçi bir rehber olarak çalışmaya başladı. Yıllar içinde binlerce kuruluştan topladığı kartvizitlerin bir koleksiyona dönüştüğünü fark eden yazar, sosyal adalet ve çevre alanında faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarının tamamının listelendiği kapsamlı bir rehberin olmadığını gördü. Toplam sayılarının bir milyonun çok üstünde olduğunu[5] tahmin eden Hawken, bu kuruluşların yapmakta olduğu çalışmalarda izlenen yolu görmeye yardımcı olacak çevrimiçi bir rehber olarak WiserEarth.org’u ortaya çıkardı. Bugün, WiserEarth.org, daha fazla işbirliği imkânı sağlayabilmek için, grup oluşturma[6] ve mesajlaşma araçları gibi sosyal ağ özellikleri de içermektedir. Uygulama Programlama Arayüzü(API) 11 Ağustos 2010 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. ve içeriği, ticarî olmayan kullanım için lisanslı olsa da (bkz. sayfanın devamı) WiserEarth, kurumlar rehberini ticarî kurumlar ve devlet dairelerini de kapsayacak şekilde genişletmiştir.

Kesin veriler

2010 Nisan ayı itibarıyla, WiserEarth dünya çapında 111.000’den fazla kuruluş,[7][8] 37.000’den fazla kayıtlı kullanıcı[9] ve 1.900’den fazla grup[10] için bir rehber hizmeti sağlamaktadır. İçerik olarak 46 ilgi alanı ve 379 alt-alan bulunmaktadır.[11] WiserEarth hâlihazırda Ingilizce24 Aralık 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Fransızca9 Nisan 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Portekizce5 Aralık 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. ve İspanyolca9 Nisan 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. dillerinde kullanıma açıktır.

WiserEarth Rehber

WiserEarth Rehber, temel bir sorunlar 10 Şubat 2010 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. listesi etrafında düzenlenmiştir. Bu sorunların ağ üzerine yerleştirilme şekilleri, kayıtlı kullanıcıların her bir soruna ait bağlantıyı, kurumlar, kaynaklar, iş imkânları, etkinlikler ve gruplar arasında kurmasına olanak tanır. Sitenin, grafiksel "ağ haritaları" da dahil olmak üzere, grup yazılımları ve sosyal ağ unsurları gibi özellikleri vardır. Benzeri bulunmayan " "çözüm formu 9 Şubat 2010 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi." sayesinde, sistemdeki herhangi bir kullanıcı, önemli bir sosyal ya da çevresel sorunu dile getirip çözümü için bir yöntem önerebilir. Bu şekilde ortaya çıkan çözüm, paylaşılan, değiştirilebilen ve önerilen çözümün gerçek hayatta uygulanmasıyla da harekete geçiren, adlandırılmış bir ögeye dönüşür. Çözüm formunda sonuçları ve gözlemleri kaydetmek için bir alan da bulunmaktadır. Her çözüme ait bir yayınlama ve ağ oluşturma sayfası ve tartışma forumu bulunur. Taşıdığı coğrafî veriyle birlikte sisteme gömülü bulunan Google Maps de WiserEarth’ün özelliklerindendir. Site, kâr amacı gütmeyen bir girişim olup ücretsizdir. Bütün veriler Creative Commons 3.0 lisansı altında yayınlanmaktadır.

WiserEarth Uygulama Programlama Arayüzü (API)

2009 Haziran ayı itibarıyla, WiserEarth, Creative Commons 3.0 lisansı altında geliştirilen bir RESTful API sunmaktadır. WiserEarth API’i Kurumlar, Gruplar, İş İmkânları, Etkinlikler, Kaynaklar ve Çözümler gibi pek çok başlıktan oluşan geniş bir veri tabanına erişim sağlamaktadır. Konuyla ilgili bir Sıkça Sorulan Sorular[12] ve Yazılım Geliştiriciler İçin Dokümantasyon[13] sayfası bulunmaktadır.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "Treehugger article". 4 Eylül 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Mayıs 2010. 
  2. ^ a b [1] 24 Ekim 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. "WiserEarth tracks the work of nonprofits around the world" by Elsa Wenzel cnet news, October 21, 2007
  3. ^ "About WiserEarth". 29 Mart 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Mayıs 2010. 
  4. ^ Hawken, P. (2007). Blessed Unrest: How the Largest Movement in the World Came into Being and Why No One Saw It Coming. Viking Press. ISBN 978-0-670-03852-7
  5. ^ "MetropolisMag.com - Blessed Unrest". 20 Şubat 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Mayıs 2010. 
  6. ^ [2] 15 Temmuz 2009 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Beth's Blog - How Nonprofits Can Use Social Media
  7. ^ "Paul Hawken Speaks about Social Change:The New Global Movement" by Felicia M. Tomasko Santa Barbara Independent, Thursday, May 10, 2007 29 Şubat 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  8. ^ "WiserEarth organizations". 11 Haziran 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Mayıs 2010. 
  9. ^ "WiserEarth Members". 11 Şubat 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Mayıs 2010. 
  10. ^ "WiserEarth Groups". 11 Haziran 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Mayıs 2010. 
  11. ^ "WiserEarth Areas of Focus page". 10 Şubat 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Mayıs 2010. 
  12. ^ "WiserEarth API FAQ". 26 Haziran 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Mayıs 2010. 
  13. ^ "WiserEarth API Documentation". 23 Eylül 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Mayıs 2010. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

Blog veya Weblog teknik bilgi gerektirmeden, kendi istedikleri şeyleri, kendi istedikleri şekilde yazan insanların oluşturabildikleri, günlüğe benzeyen web siteleridir. Genellikle güncelden eskiye doğru sıralanmış yazı ve yorumların yayınlandığı, web tabanlı bir yayını belirtir. Çoğunlukla her gönderinin sonunda yazarın adı ve gönderi zamanı belirtilir. Yayıncının seçimine göre okuyucular yazılara yorum yapılabilir. Yorumlar, blog kültürünün çok önemli bir dinamiğidir; bu sayede yazar ve okuyucular arasında iletişim sağlanır. Bunun dışında, geri izleme (trackback) mekanizmasıyla, belirli bir yazı hakkında yazılan diğer yazıların belirlenebilmesi de mümkündür.

Koç Üniversitesi, 1993 yılında İstanbul'da eğitime başlamış olan bir vakıf üniversitesidir. Faaliyetlerine 400 öğretim üyesi ve yaklaşık 6900 öğrenciyle devam etmektedir. Üniversite; İnsani Bilimler ve Edebiyat, İktisadi ve İdari Bilimler, Fen, Mühendislik, Hukuk, Tıp ve Hemşirelik Fakülteleri'nde 22 lisans, 32 yüksek lisans ve 26 doktora programı ile eğitim vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">.tr</span> Türkiye ve KKTCnin ülke üst seviye alan adı

.tr, Türkiye'nin ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin internet ülke üst seviye alan adıdır. 17 Eylül 1987'de ortaya çıkmıştır.

Aşağıdaki liste şu anda mevcut olan İnternet üst seviye alan adlarıdır (TLD'ler). Daha fazla bilgi için Üst seviye alan adına bakabilirsiniz.

<span class="mw-page-title-main">Demokratik Parti (Türkiye)</span> Türkiyede eski bir siyasi parti

Demokratik Parti, 1970-1980 yılları arasında faaliyet göstermiş Türk siyasi partisi. Demokrat Parti'nin gerçek siyasal mirasçısı olma iddiasıyla ortaya çıktı. Celâl Bayar'ın desteğiyle 1973 seçimlerinde başarı sağlayan parti, 1975 yılında çözülmeye başladı. 1977 seçimleri ile birlikte siyasi arenadaki gücünü kaybettiyse de 1978 yılında Bülent Ecevit başkanlığında kurulan 42. Türkiye Hükûmetinde yerini aldı.

Myspace, ABD merkezli bir sosyal ağ hizmeti. 2005-2008 yılları arasında dünyanın en büyük sosyal ağ sitesiydi.

Google Developers Google'ın yazılım geliştirme araçları ve platformları, uygulama programlama arayüzü (API'ler) ve teknik kaynaklar sitesidir. Site, Google'ın geliştirici ürünlerini kullanan geliştiriciler için tartışma grupları ve bloglar dahil olmak üzere Google geliştirici araçlarının ve API'larının kullanımına ilişkin belgeler içerir. Google Haritalar, YouTube, Google Workspace ve diğerleri gibi Google'ın neredeyse tüm popüler tüketici ürünleri için sunulan API'ler vardır. Google, çoğunlukla web geliştiricileri için web API'leri olmak üzere çeşitli API'ler sunar. API'ler, Google Haritalar, Google Earth, Google AdSense, Adwords, Google Apps ve YouTube dahil olmak üzere popüler Google tüketici ürünlerini temel alır. Google Veri API'leri, programcıların Google hizmetlerinden veri okuyan ve yazan uygulamalar oluşturmasına olanak tanır. Şu anda bunlar arasında Google Analytics, Blogger, Google Base, Google Books, Google Takvim, Google Code, Google Earth, Google Notebook API'leri bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Sosyal ağ</span> Kişinin çevresindeki diğer kişilerle oluşturduğu ilişki ağı

Sosyal ağ kavramını ilk kez 1954 yılında Barnes, kişinin çevredeki diğer insanlarla olan ilişkilerini tanımlamak amacıyla kullanmıştır. İnternet ortamında, kullanıcıların kendilerini tanımlayarak her kültürden farklı kullanıcı ile iletişime geçtiği, bunun yanında normal sosyal yaşamda kullanılan jest ve mimik hareketlerini simgeleyen sembollerle duygu ve düşüncelerini sanal olarak ifade ettiği, bu şekilde sosyal iletişim kurduğu ortamlar “sosyal ağ” olarak tanımlanmaktadır. Bugün sosyal ağlar dediğimizde en büyük örnek olarak karşımıza Facebook, Instagram, Twitter ve LinkedIN gibi web siteleri çıkmaktadır.

Bada,, akıllı telefon ve tablet bilgisayar gibi mobil cihazlar için Samsung Electronics tarafından geliştirilmiş bir işletim sistemidir. Adı, Korecede "okyanus" veya "deniz" anlamına gelen "바다 (bada)" kelimesinden türemiştir. Orta ve yüksek kaliteli akıllı telefonlara kadar çeşitlilik gösterir.

Dünya Bankası Grubu, 5 uluslararası organizasyon tarafından oluşturulan ve amacı genellikle fakir ülkelere kredi vererek destek olmak olan bir çatı kurumdur.

<span class="mw-page-title-main">JSTOR</span>

JSTOR, 1995'te kurulmuş olan ve akademik dergileri, kitapları, yayınları arşivlemek için kullanılan çevrimiçi bir sistemdir. Üye kurumlarına, en eskisinin ilk yayın tarihi 1665'e kadar geriye giden yüzlerce derginin dijitalleştirilmiş eski sayılarında tam metin aramaları yapma olanağı sunmaktadır. 159 ülkeden yedi binden fazla kurum, JSTOR'a üyedir.

Kolombiya çatışmaları, Kolombiya'da yaklaşık 1964 veya 1966 yılında devlet güçleri ve Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) ile Ulusal Kurtuluş Ordusu (ELN) gibi köylü gerillalar arasında başlayan ve asimetrik düşük yoğunlukla günümüze kadar devam eden silahlı çatışmalardır.

LGBT topluluğu veya LGBT toplumu, lezbiyen, gey, biseksüel ve transgender (LGBT) bireylerin ortak çıkarları, sorunları ve hedefleri doğrultusunda birleşmesi, bir bütün haline gelmesi. LGBT olup farklı sorunları olan gruplar, topluluklar, altkültürel hareketler, gey mahalleleri ve LGBT örgütlerinden oluşmaktadır. Bu amaçla oluşturulan LGBT topluluğu eşcinsel bireylerin insan hakları hareketinin temelini attı.

Friendster, Kuala Lumpur, Malezya merkezli bir sosyal oyun sitesiydi. Eskiden sosyal ağ hizmeti web sitesiydi. Friendster yeniden tasarlanmadan önce Friendster'deki üyeler diğer üyeler ile iletişim kurabiliyor, iletişim kurduğu kişileri ayarlayabiliyor ve onlarla online içerik paylaşabiliyordu. Site ayrıca Flört ve yeni şeyler keşfetmek içinde kullanılıyordu. Ağlar ve profiller aracılığı ile kullanıcılar videolar, resimler, mesajlar ve yorumlar paylaşabiliyordu. Friendster, şimdiki sosyal ağların dedesi sayılmaktadır.

Bir Silgi Bir Kalem, Türkiye'deki ihtiyaç sahibi ilk ve orta öğretim kurumlarını, bu okullardaki eğitim ortamının kalitesine katkıda bulunmak isteyen bağışçılarla buluşturmak amacıyla kurulmuş Türkiye'nin en büyük online bağış platformudur. BirSilgiBirKalem, okullar ve bağışçılar arasında yalnızca bir köprü oluşturmayı amaçlamaktadır ve proje kapsamında herhangi bir nakdi veya ayni bağış proje ekibi tarafından toplanmamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Uluslararası Sosyal Araştırma Programı</span>

Uluslararası Sosyal Araştırma Programı, 1985 yılından bu yana çeşitli sosyal bilim araştırmaları için önemli konuları kapsayan anketler yapan uluslararası bir anket programıdır. ISSP araştırmacıları, tum ülkeleri ilgilendirebilecek ve farklı dillerde ifade edilebilecek sorular geliştirmekteyi amaçlamaktadırlar. Anket sonuçları, ulusal çalışmalar için ülkeler ve kültürler arası bir bakış açısı sunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">BM Küresel İlkeler Sözleşmesi</span>

Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi, tüm dünyada sürdürülebilir, ortak bir küresel kalkınma kültürünü yaymak üzere; şirketleri sürdürülebilir ve sosyal sorumluluklarına uygun uygulamalar geliştirmeye teşvik eden, bağlayıcılığı olmayan bir Birleşmiş Milletler (BM) sözleşmesi ve bu sözleşmenin imzacılarını kapsayan bir oluşumdur.

<span class="mw-page-title-main">Barış, savaş ve sosyal çatışma sosyolojisi</span>

Barış, savaş ve sosyal çatışmanın sosyolojik incelemesi, grup çatışmalarını, özellikle kollektif şiddeti ve alternatif yapıcı şiddet içermeyen çatışma dönüşümü biçimlerini analiz etmek için sosyolojik teori ve yöntemleri kullanır.

<span class="mw-page-title-main">Paul Hawken</span> Amerikalı çevreci

Paul Gerard Hawken, Amerikalı bir çevreci, girişimci, yazar, ekonomist ve aktivisttir.

Dağıtılmış sosyal ağ veya birleşik sosyal ağ, merkezi olmayan ve farklı hizmet sağlayıcıları arasında dağıtılmış bir İnternet sosyal ağ hizmetidir, örneğin Fediverse veya IndieWeb. Birden fazla sosyal web sitesinden oluşur ve her bir site kullanıcıları, ilgili sitelerin herhangi bir kullanıcısıyla iletişim kurabilir. Toplumsal bir perspektiften bakıldığında, bu kavramı sosyal medyanın bir kamu hizmeti olarak kıyaslayabiliriz.