İçeriğe atla

Winston Peters

Winston Peters
Doğum11 Nisan 1945
Whangarei, Yeni Zelanda
MilliyetYeni Zelandalı
Mezun olduğu okul(lar)Auckland Üniversitesi
MeslekSiyasetçi
İmza

Winston Peters (d. 11 Nisan 1945), Yeni Zelandalı siyasetçi. New Zealand First partisinin, kurulduğu 1993 yılından beri başkanıdır. 2017 seçimleri sonrası Yeni Zelanda İşçi Partisi'nin koalisyon ortağı olmuştur. Aynı hükûmette başbakan yardımcılığı görevini üstlenmiştir. 2017'de kurulan hükûmetin başbakanı, koalisyondaki koltuk üstünlüğü sayesinde Jacinda Ardern olmuştur.

Jacinda Ardern ve Winston Peters 2017’de kurulan hükûmet için yemin töreninde.

Peters 1996 ile 1998 yılları arasında gerçekleştirdiği başbakan yardımcılığı görevine, ülkenin yeni başbakanının Jacinda Ardern olarak seçilmesi sonrasında Ardern tarafından yeniden getirilmiştir. 26 Ekim 2017 tarihinde üstlendiği bu görevi 21 Haziran 2018 tarihine kadar sürdüren Peters, başbakan Ardern'nin doğum iznine ayrılması nedeniyle yaptığı açıklama ile görevi altı haftalığına Peters'in üstleneceğini açıklamasının ardından söz konusu tarihte geçici olarak başbakanlık makamına gelmiştir.[1]

Kaynakça

  1. ^ "Yeni Zelanda'da geçici başbakan Peters oldu". 21 Haziran 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Temmuz 2018. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Türkiye başbakanları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Türkiye başbakanları listesi, Türkiye Cumhuriyeti başbakanı olarak görev yapmış kişileri içeren liste.

Başbakan Yardımcısı, 1946-2018 yılları arasında bazı aralıklar dışında bakanlar kurulunda yer alan alan ve başbakanlığa bağlı kurum ve kuruluşların yönetilmesinde rol oynayan makamdı. Başbakan Yardımcısı aynı zamanda Millî Güvenlik Kurulu üyesiydi. Koalisyon hükûmetlerinde koalisyon ortağı partilerin genel başkanları eğer isterse başbakan yardımcısı olurdu. Eğer bir parti tek başına iktidar olmuşsa milletvekillerinden birisini seçerek Başbakan Yardımcısı olarak görevlendirirdi. Başbakan Yardımcılarının kendisine bağlı kuruluşları da bulunmaktaydı. Genellikle bu kuruluşlar hükûmetin kurulması sonrası Başbakan ve başbakan yardımcıları arasında yapılan görev dağılımıyla yardımcılıklara dağıtılmaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">42. Türkiye Hükûmeti</span> III. Ecevit Hükûmeti (1978–1979)

42. Türkiye Hükûmeti, III. Ecevit Hükûmeti veya Motel Hükûmeti, Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Bülent Ecevit başkanlığında kurulan hükûmet, 5 Ocak 1978 - 12 Kasım 1979 tarihleri arası görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">50. Türkiye Hükûmeti</span> I. Çiller Hükûmeti (1993–1995)

50. Türkiye Hükûmeti veya I. Çiller Hükûmeti, Doğru Yol Partisi Genel Başkanı ve İstanbul Milletvekili Tansu Çiller'in başkanlığında, 25 Haziran 1993 tarihinde kuruldu. Doğru Yol Partisi ile Sosyaldemokrat Halkçı Parti arasında kurulan koalisyon hükûmeti, 5 Ekim 1995 tarihine kadar görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Wim Kok</span> Hollandalı siyasetçi (1938-2018)

Wim Kok tam adı ile Willem Kok, Hollandalı siyasetçi. 1994-2002 yılları arasında Hollanda Başbakanı olarak görev aldı. Ayrıca 1986-2001 yılları arasında Holllanda İşçi Partisi genel başkanlığını yürüttü.

<span class="mw-page-title-main">Yves Leterme</span>

Yves Camille Désiré Leterme Belçika'nın 48. başbakanı.

<span class="mw-page-title-main">Jyrki Katainen</span> 42. Finlandiya başbakanı

Jyrki Tapani Katainen, Fin bir politikacı ve Finlandiya'nın eski başbakanıdır. Aynı zamanda Ulusal Koalisyon Partisi başkanıydı.

<span class="mw-page-title-main">Yeni Zelanda başbakanı</span>

Yeni Zelanda başbakanı, Okyanusya ada ülkesi Yeni Zelanda hükûmetinin başıdır. Başbakanlık görevi geleneksel olarak seçimler sonucu parlamentoda çoğunluğu elde eden partiye verilmektedir. Bu iş ya en çok oyu alan partiye verilir ya da koalisyon ise parlamentonun seçtiği birine verilir. Başbakan olarak seçilen kişi Yeni Zelanda Temsilciler Meclisi üyesi olması gerekmektedir. Genel vali tarafından başbakan olarak açıklanacak kişi ilk olarak Yürütme Kuruluna dâhil edilir ve bu adımın ardından Genel Vali söz konusu ismi başbakan olarak atayacağı belgeyi imzalamaktadır.

Etiyopya başbakanı, Afrika ülkesi Etiyopya'nın yönetim şeklini krallıktan cumhuriyete değiştirdiği 1974 yılından sonra hükûmetin başında yer alan kişi olarak bu makama getirilen kişiye verilen unvandır. Ülkede bu görevde bulunan kişilerin listesi şu şekildedir:

<span class="mw-page-title-main">Türkiye başbakan yardımcısı</span> Türkiye Cumhuriyeti hükûmet başkanının resmi yardımcısı (1946-2018)

Başbakan yardımcısı, Türkiye'de başbakana görevinde yardım eden Bakanlar Kurulu üyesiydi. 2011 yılında Devlet Bakanlığı kaldırılana kadar, başbakan yardımcısı aynı zamanda da devlet bakanı olurdu.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Makedonya başbakanı</span> Kuzey Makedonyanın hükûmet başkanı

Kuzey Makedonya başbakanı ya da resmî adıyla Kuzey Makedonya Cumhuriyeti Hükûmet Başkanı , Kuzey Makedonya Cumhuriyeti'nin hükûmet başkanlığını temsil eden makamdır.

Hamza Ersan Saner, 2020-2021 yılları arasında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin 24'üncü hükûmetinde başbakanlık yapmış Kıbrıs Türkü eski politikacı.

<span class="mw-page-title-main">Keijo Liinamaa</span> 35. Finlandiya başbakanı

Keijo Antero Liinamaa, Finlandiya'da bir avukat ve geçici Başbakandı.

<span class="mw-page-title-main">Petteri Orpo</span> 47. Finlandiya başbakanı

Antti Petteri Orpo Fin siyasetçi, Ulusal Koalisyon Partisi başkanı ve günümüzde Finlandiya başbakanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Jacinda Ardern</span> Yeni Zelanda başbakanı (2017-2023)

Jacinda Kate Laurell Ardern, Yeni Zelandalı siyasetçidir. Ardern, Okyanusya ülkesi Yeni Zelanda'da 2017 ile 2023 yılları arasında başbakanlık makamında bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye cumhurbaşkanı yardımcısı</span> Türkiyede bir resmî makam

Türkiye cumhurbaşkanı yardımcısı, Türkiye Büyük Millet Meclisi başkanından sonra devlet protokolünde 2. sırada yer alan makamdır. Cumhurbaşkanlığı Kabinesi üyesidir. Makam, 16 Nisan 2017'de gerçekleştirilen anayasa değişikliği referandumu ile oluşturuldu ve 2018'deki cumhurbaşkanlığı seçiminden sonra yeni cumhurbaşkanının 9 Temmuz 2018'de göreve başlamasıyla yürürlüğe girdi.

Yeni Zelanda İşçi Partisi, Yeni Zelanda'da merkez sol bir siyasi partidir. Parti, uluslararası İlerici İttifak üyesidir. 1916 yılınca çeşitli sosyalist parti ve sendikaların birleşmesiyle kurulmuştur. Yeni Zelanda'nın en eski siyasi partisi olma özelliğini taşır. Bunun yanında, en büyük rakibi Yeni Zelanda Ulusal Partisi'dir.

<span class="mw-page-title-main">Geçici Churchill Hükûmeti</span> Birleşik Krallık hükûmeti

Geçici Churchill Hükûmeti, İkinci Dünya Savaşı'nın ikinci aşamalarında, 23 Mayıs'tan 26 Temmuz 1945'e kadar kısa vadeli bir Birleşik Krallık (BK) hükûmetiydi. Başbakan, Muhafazakar Parti lideri Winston Churchill'di. Bu hükûmet, 10 Mayıs 1940'ta ilk kez başbakan olarak atanmasından sonra oluşturduğu ulusal koalisyonun yerini aldı. Koalisyon Muhafazakar, İşçi ve Liberal partilerin önde gelen üyelerinden oluşuyordu ve Nazi Almanyası'nın yenilgisinden kısa bir süre sonra sona erdi, çünkü koalisyon tarafları Japonya'nın yenilgisine kadar devam edip etmeme konusunda anlaşamadılar.

<span class="mw-page-title-main">Cindy Kiro</span> Yeni Zelanda genel valisi

Dame Alcyion Cynthia Kiro 21 Ekim 2021'den beri Yeni Zelanda'nın 22. genel valisi olarak görev yapan Yeni Zelanda halk sağlığı uzmanı, yöneticisi ve savunucusudur. Kiro, ilk Māori kadını, Māori kökenli üçüncü kişi ve görevdeki dördüncü kadındır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye cumhurbaşkanı yardımcıları listesi</span> Türkiyede yürütme organının ikinci en yüksek yetkili makamı

16 Nisan 2017 tarihinde yapılan anayasa değişikliği referandumu %51.41 oranla kabul edildikten sonra yürütme organı olan Başbakanlık kaldırıldı, bu kapsamda başbakan yardımcılığı kaldırıldı ve yerine cumhurbaşkanı yardımcılığı oluşturuldu.