İçeriğe atla

Winnie Mandela

Winnie Mandela
DoğumNomzamo Winfreda Zanyiwe Madikizela
26 Eylül 1936
Mbongweni
Ölüm2 Nisan 2018 (81 yaşında)
Johannesburg
MilliyetGüney Afrikalı
Diğer ad(lar)ıWinnie Madikizela-Mandela
MeslekSiyasetçi ve aktivist.
EvlilikNelson Mandela

Winnie Madikizela-Mandela, (doğum adı : 'Nomzamo Winfreda Zanyiwe Madikizela' ; 26 Eylül 1936, Mbongweni - 2 Nisan 2018, Johannesburg[1]), Güney Afrikalı siyasetçi ve aktivisttir. Ünlü Güney Afrikalı özgürlükçü efsane lider, Nelson Mandela ile 1958'de evlenip 1996'da ayrılmıştır.

Hayatı

Madikizela-Mandela, 1964’te eşi Nelson Mandela hükûmeti devirmek için komplo kurmaktan ömür boyu hapse mahkûm edilince eşinin serbest bırakılması için korkusuz bir kampanya yürüttü. Ülkenin ırk ayrımı karşıtı önemli figürlerinden oldu. Madikizela-Mandela, Nelson Mandela’nın hapiste olduğu yıllarda ‘apartheid’ (ırk ayrımı) rejimine karşı düzenlediği kampanyayla hareketin öncü isimlerinden oldu.

Ulusun annesi olarak anılan Madikizela-Mandela, geçmişte hakkında yapılan suçlamalardan sonra bazı çevrelerce ‘saldırgan’ lakabıyla da anılmaya başladı. Madikizela-Mandela 1980’lerde Ulusal Parti hükûmetiyle işbirliği içindeki polislere ve partinin işbirlikçilerine düzenlenen saldırılardan sorumlu tutularak birçok kez hücre hapsine çarptırıldı.[2] Nelson Mandela’nın hapisten çıktığı 11 Şubat 1990’da onunla birlikte el ele yürüyerek havaya yumruğunu kaldırdı. Siyahların hak arayışının sembolü olan bu hareket, mücadelelerinin de en önemli anlarından biri olarak tarihe geçti.[3]

Güney Afrika lideri Nelson Mandela ile 1958'de evlenmişler iki çocuk sahibi olmuşlar 40 yıllık evliliklerine 1996’da son vermişlerdir. Güney Afrika’da ırk ayrımına dayanan rejimi sona erdiren Nelson Mandela’nın eşi Winnie Madikizela-Mandela 2 Nisan 2018'de 81 yaşında hayatını kaybetmiştir.[4]

Kaynakça

  1. ^ BBC 2 april 2018: South Africa's Winnie Mandela dies at 81 3 Nisan 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., läst 2 april 2018
  2. ^ Row over 'mother of the nation' Winnie Mandela 8 Ekim 2006 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. The Guardian 1989-01-27.
  3. ^ Winnie says evidence against her is 'ludicrous' 9 Haziran 2010 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. BBC News, 1997-12-04
  4. ^ Winnie Mandela resigns ANC posts 7 Nisan 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., CNN, 2003-04-25

Konuyla ilgili yayınlar

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Nelson Mandela</span> Güney Afrika Cumhuriyetinin ilk cumhurbaşkanı

Nelson Rolihlahla Mandela ya da kabile adıyla Madiba, Güney Afrikalı Anti Apartheid aktivist ve Güney Afrika Cumhuriyeti'nin ilk siyahî devlet başkanı. 1994'te ilk defa tüm halkın katıldığı seçimlerde devlet başkanı seçilmiştir. Yönetimi, Apartheid'ın mirasının dağılmasına, ırkçılığı engellemeye, fakirlik ve eşitsizliğe odaklanmıştır. Siyasi görüş olarak Demokratik Sosyalist olan Mandela, Afrika Ulusal Konseyi siyasi partisinde 1990'dan 1999'a kadar parti başkanlığı yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Desmond Tutu</span> Başpiskopos

Desmond Mpilo Tutu Cape Town, Güney Afrika Cumhuriyeti), apartheid karşıtı ve insan hakları aktivisti olarak yaptığı çalışmalarla tanınan Güney Afrika Anglikan Kilisesi başpiskoposu ve ilahiyatçı. 1984 yılında Nobel Barış Ödülünü kazandı. 1985'ten 1986'ya kadar Johannesburg Piskoposu ve ardından 1986'dan 1996'ya kadar Cape Town Başpiskoposu olup her iki durumda da bu mevkiye gelen ilk Siyah Afrikalı oldu. İlahiyat alanında Siyah ilahiyat kaynaklı fikirleri Afrika ilahiyatı ile birleştirmeye çalıştı.

<span class="mw-page-title-main">Afrika Ulusal Kongresi</span>

Afrika Ulusal Konseyi, Güney Afrika Cumhuriyeti'nde çoğunluk yönetiminin kurulduğu Mayıs 1994'ten bu yana hükûmette bulunan merkez-sol çizgideki partidir. Parti Güney Afrika Sendikalar Birliği (COSATU) ve Güney Afrika Komünist Partisi'yle (SACP) birlikte bir üç parçalı ittifak içinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Apartheid</span> Güney Afrikada ırk ayrımı sistemi

Apartheid, Afrika'nın güneyinde bulunan Güney Afrika Cumhuriyeti ile bu devlete bağlı Güneybatı Afrika'da (Namibya) 1948-1994 yılları arasında resmî devlet politikası olarak iktidarda bulunan Ulusal Parti hükûmeti tarafından uygulanan ve bu doğrultuda yasalar çıkartarak ırksal ayrımcılığı savunan sistemdir. Apartheid kelimesi Afrikaanca "ayrılık" anlamına gelmektedir. Bu süreç Avrupa kökenli beyazlar tarafından, baasskap adı da verilen ve beyaz ırkın diğer ırklardan üstün olduğunu savunan bir ideoloji ile yürütülmüştür.

<i>Yenilmez</i> (film, 2009)

Yenilmez, 2009 çıkışlı biyografik drama filmi. Güney Afrika'da yapılan 1995 Ragbi Dünya Kupası boyunca Nelson Mandela'nın hayatını anlatmaktadır. Clint Eastwood'un yönettiği filmde Morgan Freeman Güney Afrika Cumhuriyeti Başkanı, Matt Damon ise ragbi takımının kaptanını canlandırmıştır. John Carlin'in Playing the Enemy: Nelson Mandela and the Game That Changed a Nation adlı eserinden esinlenilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Nelson Mandela Körfezi Stadyumu</span>

Nelson Mandela Bay Stadyumu, Güney Afrika Cumhuriyeti'nin Port Elizabeth şehrinde bulunan çok amaçlı stadyum. 2010 FIFA Dünya Kupası'ndaki maçlara ev sahipliği yapmış 10 stadyumdan birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Jacob Zuma</span> 4. Güney Afrika cumhurbaşkanı

Jacob Gedleyihlekisa Zuma, Güney Afrikalı siyasetçi. Zuma, Afrika kıtasının güney ucunda yer alan Güney Afrika Cumhuriyeti'nde 2009 ile 2018 yılları arasında devlet başkanlığı makamında bulunmuştur. Zuma 22 Nisan 2009 ile 18 Aralık 2017 tarihleri arasında Afrika Ulusal Kongresi'nin (ANC) genel başkanlık görevini yürütmüştür.

Sharpeville Katliamı, 21 Mart 1960 tarihinde Güney Afrikalı güvenlik güçlerinin siyahi protestoculardan oluşan bir gruba ateş açması sonucu 69 kişinin ölümüne neden olan olay. Katliam, bugünkü Gauteng eyaletinin sınırları içinde bulunan Sharpeville'de meydana gelmiştir.

Rivonia Davası, 1963 ve 1964 yıllarında Güney Afrika'da görülmüş olan ve Afrika Ulusal Konseyi'nin 10 önderinin apartheid rejimini yıkmak amacıyla giriştikleri 221 eylemi konu alan dava.

<span class="mw-page-title-main">Afrika'da LGBT hakları</span>

Afrika'da lezbiyen, gey, biseksüel ve transgender (LGBT) hakları dünyanın diğer bölgeleriyle kıyaslandığında oldukça kısıtlıdır. BBC eşcinselliğin 38 Afrika ülkesinde yasa dışı olduğu tahmin etmektedir. 13 devlette ise eşcinsellik yasaldır ya da bu konuyla ilgili yasa yoktur.

<i>Mandela: Özgürlüğe Giden Uzun Yol</i>

Mandela: Özgürlüğe Giden Uzun Yol, Güney Afrika ve ABD 2013 ortak yapımı dram ve otobiyografi filmidir. Film Güney Afrika Başkanı Nelson Mandela'nın çocukluğundan, başbakanlığına kadar uzanan hayatını Mandela'nın otobiyografisi ekseninde konu almaktadır. Yönetmenliğini Justin Chadwick'in üstlendiği ve William Nicholson'ın senaryosuyla çekilen filmin başrol oyunculuğunu Idris Elba yapmıştır. Filmde ayrıca Naomie Harris, Robert Hobbs ve Mark Elderk gibi oyuncular da yer almaktadır. Film, 4 Nisan 2014 tarihinde Türkiye'de vizyona girdi.

<span class="mw-page-title-main">Ahmed Kathrada</span> Güney Afrikalı siyasetçi

Ahmed Mohamed Kathrada, bilinen adıyla Kathy, Güney Afrikalı politikacı, eski politik tutsak ve ırk ayrımı önleyici eylemci.

<span class="mw-page-title-main">Robben Adası</span> Güney Afrikada bir ada

Robben Adası, Güney Afrika Cumhuriyeti'nin Cape Town şehri yakınlarında yer alan bir adadır. Nelson Mandela 18 yıl boyunca adadaki bir hapishanede kalmış, adadaki diğer mahkûmlar ile birlikte kireç taşı ocaklarında çalışmışlardır. Adada yer alan mahkûmlardan üç tanesi Güney Afrika Cumhuriyeti Başkanlığı yapmıştır: Nelson Mandela, Kgalema Motlanthe, Jacob Zuma. Ada, 1999 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak ilan edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Pik Botha</span> Güney Afrikalı siyasetçi

Roelof Frederik "Pik" Botha, "DMS", Güney Afrikalı siyasetçidir. Apartheid döneminin son yıllarında Güney Afrika dışişleri bakanı olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Denis Goldberg</span>

Denis Theodore Goldberg, Güney Afrikalı insan hakları aktivisti ve siyasetçidir.

Nobel Ödülü, 1901'den beri Fizik, Kimya, Fizyoloji veya Tıp, Edebiyat ve Barış alanlarındaki başarılar için her yıl verilen uluslararası bir ödüldür. İktisadi Bilimler alanı ödülü 1969'dan beri verilmektedir. Nobel Ödülleri 800'den fazla kişiye verildi.

<span class="mw-page-title-main">Hendrik Verwoerd</span> 6. Güney Afrika Başbakanı

Hendrik Frensch Verwoerd veya bilinen adı ile Dr. H. F. Verwoerd, eski Güney Afrikalı siyasetçi ve Die Transvaler gazetesinin sorumlu müdürü. Apartheid hareketinin mimarı olarak bilinir. 1950 ve 1958 yılları arasında Güney Afrika'nın İçişleri Bakanı, 1958 ve 1966 yılları arasında ise ülkenin altıncı Başbakanı olarak görev yaptı. 6 Eylül 1966 tarihinde Dimitri Tsafendas tarafından bıçaklanmıştır. Groote Schuur Hastanesine getirildikten kısa bir süre sonra ölmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Zindzi Mandela</span> Güney Afrikalı kadın siyasetçi

Zindziswa Mandela ya da Zindzi Mandela-Hlongwane, Güney Afrikalı kadın siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Zoleka Mandela</span>

Zoleka Mandela, Güney Afrikalı aktivist ve yazar.

Peter Sexford Magubane "OMSS", Güney Afrikalı fotoğrafçı, gazeteci ve aktivist.