İçeriğe atla

Windows RSS Platformu

Internet Explorer 7 ve sonrası sürümlerde ile Windows Vista ve sonrası işletim sistemlerinde bulunan Windows RSS Platform, RSS beslemelerinin Windows uygulamaları tarafından işlenmesi ve yönetilmesine olanak sağlayan bir platformdur. Internet Explorer'daki RSS desteği de Windows RSS Platformu üzerine kurulmuştur.

Genel bakış

Windows RSS Platformu, üç bileşenden oluşur:

  • Ortak RSS Veri Deposu - RSS Platformu tarafından yönetilen tüm beslemeler için veri deposu. RSS Platformu API'si, beslemeleri temizledikten sonra (betikler, gömülü nesneler ve diğer potansiyel olarak zararlı içerikleri kaldırarak) bu beslemeleri sunar. Beslemelerin biçimsiz XML verilerine erişim de mümkündür.
  • Ortak RSS Senkronizasyon Motoru - Senkronizasyon motoru, RSS Platformu tarafından yönetilen tüm beslemelerin periyodik olarak indirilmesinden sorumludur. Varsayılan olarak, beslemelerde yer alan nesnelerin (muhteviyat) indirilmesi engellenir; ancak bu davranış kullanıcı tarafından yapılandırılabilir. Ayrıca, potansiyel olarak zararlı dosya türlerinin otomatik olarak indirilmesini önlemek için Ek Yürütme Hizmetleri kullanılır. Senkronizasyon zamanlaması için Windows'un zamanlanmış görevleri ve arka planda indirme için Arka Plan Akıllı Aktarım Hizmeti kullanılır. Web sunucusunun çok sayıda beslemeyi indirmesi nedeniyle aşırı yüklenmesini önlemek için, talepler arasına rastgele bir gecikme de eklenir.
  • Ortak RSS Besleme Listesi- Abone olunan beslemelerin listesi RSS Platformu API'leri tarafından ortaya çıkarılır. Internet Explorer 7 ve Microsoft Outlook 2007 dahil tüm RSS istemcileri bu listeyi paylaşır. Bu nedenle, yapılan tüm değişiklikler tüm RSS okuyucularında yansıtılır.

RSS Mağazasını kullanan uygulamalar

sınırlamalar

  • Windows RSS Platformu, bir DTD'ye başvuran akışları desteklemez.[1]
  • Besleme okuma görünümü devre dışı bırakılabilse de, özel stil sayfaları Internet Explorer'da beslemelere uygulanamaz. Internet Explorer, akış okuma görünümü için dahili bir stil sayfası kullanır.[2]
  • IE8'den önce, RSS platformu kimlik doğrulamayı/kimlik bilgilerini saklamayı desteklemiyordu.[3]
  • RSS Platformu nesne modeli, tüm XML öğelerini ve niteliklerini göstermez.
  • Besleme URI şeması[4] ve Medya RSS için destek yoktur.
  • Windows RSS Platformu, tüm besleme biçimlerini RSS 2.0'a normalleştirir.[5]
  • Yerel dosya sistemi ve ağ beslemeleri desteklenmez.
  • Akış aracılığıyla indirilen bir podcast gibi içeriğin kalıcı olarak indirilmesi ve bir kullanıcı klasörüne kaydedilmesi desteklenmez. İndirilen içerik yalnızca Internet Explorer Geçici İnternet Dosyaları önbelleğinde depolanır.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "Windows RSS Publisher's Guide". 10 Haziran 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Nisan 2023. 
  2. ^ "Disable RSS (Feed Reading View) IE7". 27 Haziran 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Nisan 2023. 
  3. ^ "New RSS Features for Internet Explorer 8". 18 Ekim 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Nisan 2023. 
  4. ^ "Revisiting the Feed URI Scheme". 2 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Nisan 2023. 
  5. ^ "RSS Support in Longhorn: Architectural Overview - MSDN". 6 Eylül 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Nisan 2023. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Windows Vista</span> 2007de piyasaya sürülen Windows sürümü

Windows Vista, kişisel bilgisayarlar için geliştirilen Microsoft Windows işletim sistemleri ailesinin sürüm olarak altıncı üyesidir. 22 Temmuz 2005'te gerçek adı duyurulmadan önce Longhorn kod adıyla tanınıyordu. Windows Vista, 30 Ocak 2007'de dünya çapında piyasaya sürülmüştür. Microsoft Türkiye, 24 Ocak 2007 tarihindeki tanıtımıyla Vista'nın resmî lansmanını yapan ilk Microsoft şubesi olmuştur. Windows Vista eski sürümle oranla birçok yeni özellik ve değişikliğe sahiptir. Bu değişim geliştirilmiş grafiksel kullanıcı arayüzü, görsel stil, yeniden tasarlanmış arama fonksiyonları, multimedya araçları, yeniden tasarlanmış ağ iletişimi, görüntü ve yazıcı gibi çeşitli fonksiyonları kapsamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Windows Live Mail</span> 2007de yayımlanan bir e-posta programı

Windows Live Mail, eski adıyla Windows Live Mail Desktop, Microsoft'un Windows Live program grubunun parçası olan ve 6 Kasım 2007'de yayımlanan bir E-Posta programıdır. Windows XP'deki Outlook Express'in ve Windows Vista'daki Windows Mail'in halefi olarak üretilmiştir. Windows Mail'e olan artısı, Windows Live Hotmail ile uyumlu olmasıdır. Uygulama Windows Essentials paketi aracılığıyla indirilebilir. Resmen Windows 7, Windows Server 2008 R2 ve Windows 8 üzerinde çalışan destekler ve aynı zamanda Windows 10 ile uyumludur.

<span class="mw-page-title-main">Posta (Windows)</span> e-posta ve haber grubu istemcisi

Windows Mail, Microsoft tarafından geliştirilen ve Windows Vista, Windows 7, Windows 8, Windows 8.1, Windows 10 işletim sistemlerine dahil olan bir e-posta ve haber grubu istemcisidir. Windows XP'deki Outlook Express yazılımının yerini almıştır. Windows Mail, Microsoft tarafından, 10 Ekim 2005 tarihinde Outlook Express'e halef olarak, topluluk web sitesi aracılığıyla Channel 9 (Microsoft) tarafından ilan edildi. Fakat Windows Mail, Hotmail gibi HTTP üzerinden çalışan e-posta istemcilerini desteklememektedir. Bu yüzden Windows Mail, diğer e-posta istemcileri için kullanılabilir. Mail'in ana özelliği e-posta gönderip almasıdır. Ayrıca Windows Mail, Microsoft tarafından her ayın ikinci Salı günü, önemsiz e-posta filtresi güncelleştirmesi ile güncellenmektedir. Bu güncelleştirme, gelen ve giden önemsiz e-postaları denetler. Programın özelliklerinden biri de topluluk ve gruplarla iletişim kurabilmektir. Yani bu topluluklar ve gruplar, eğer HTTP tabanlı değilse Windows Mail kullanılarak iletişim sağlanabilir. Windows Mail, Windows Buluşma Alanı ve Windows Contacts programlarıyla da uyumludur.

<span class="mw-page-title-main">Internet Explorer</span> Microsoft tarafından geliştirilen internet tarayıcısı

Windows Internet Explorer ya da eski adıyla Microsoft Internet Explorer, Microsoft tarafından geliştirilen bir web tarayıcısıdır. Microsoft Windows, Mac OS ve Unix sürümleri vardır, öte yandan 15 Haziran 2022 tarihinden itibaren tarayıcı desteklenmediği için artık hiçbir sürümü geliştirilmemektedir. Eski bilgisayarlarda Microsoft Windows ile birlikte öntanımlı olarak gelen Internet Explorer'ın Windows'a bütünleşik gelmesinden dolayı tarayıcı piyasasının büyük bir bölümünü elinde bulundurmaktaydı. Windows Vista ile birlikte adı Windows Internet Explorer olarak değiştirildi. O dönem Microsoft tarafından yalnızca güvenlik yaması yayınlandı. 12 Ocak 2016'dan itibaren Internet Explorer 11 sadece tüketicilere resmi destek vermiştir. 16 Nisan 2019 tarihinde Internet Explorer'ın gözden geçirilmiş son güncellenmiş hali Windows Server 2012 ve Windows Embedded 8 Standard için yayınlandı. Microsoft 20 Mayıs 2021'de, Windows 10 LTSB ve LTSC sürümleri haricindeki Windows 10 edisyonları için 15 Haziran 2022'de Internet Explorer için tam desteğin kesileceği ardından alternatifin eski siteler için IE modlu Microsoft Edge olacağı açıklandı. Açıklandığı şekilde LTSB ve LTSC sürümleri haricindeki Windows 10 edisyonları için Internet Explorer'ın desteği 15 Haziran 2022 tarihinde Microsoft tarafından kesildi.

<span class="mw-page-title-main">Microsoft Outlook</span> Microsoft Officele birlikte veya tek başına kullanılabilen, kişisel bilgi yöneticisi

Microsoft Outlook Microsoft tarafından üretilen, Microsoft Office'le birlikte veya tek başına kullanılabilen, kişisel bilgi yöneticisi. Mevcut son sürümü Windows için Microsoft Outlook 2013, Mac için ise 2011'dir. Ocak 2015'te Microsoft, Office 365 ile Telefon ve Tabletler için Outlook'u Outlook Mobile'ni yayınladı. Bu, e-posta, takvim ve kişilerle bu platformların ilk Outlook'u oldu.

<span class="mw-page-title-main">Microsoft Edge</span> Microsoftun geliştirdiği bir ağ tarayıcısı

Microsoft Edge, Windows 10, Windows 11, Windows 10 Mobile ve Xbox One'da kullanılmak üzere Microsoft tarafından geliştirilen web tarayıcısıdır. Tüm cihaz türlerinde Internet Explorer'ın yerini alarak varsayılan web tarayıcısı olmak üzere tasarlandı. Microsoft, Edge'in web standartlarıyla uyumlu bir motora sahip, hafif bir tarayıcı olduğunu belirtmektedir. Cortana ile bütünleşme, not alma araçları ve okuma görünümü gibi bazı yenilikçi özelliklere sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Windows Mobile 6.1</span>

Windows Mobile 6.1 Microsoft şirketinin Windows Mobile işletim sisteminin 6. sürümüdür. 1 Nisan 2008 yılında Windows Mobile 6.0-ın ardılı olarak tanıtılmıştır. Microsoft 6.1 sürümüne 6.5 ve 6.0 sürümü ile birlikte 8 Ocak 2013 tarihinde desteklemeye son verdi.

<span class="mw-page-title-main">Pocket PC 2002</span>

Pocket PC 2002 kod ismi "Merlin" Microsoft şirketinin Windows Mobile işletim sisteminin 2. sürümüdür. Ekim 2001'de serbest bırakıldı. Pocket PC 2000 gibi, Windows CE 3.0 tarafından desteklenmektedir. 240x320 çözürlüyün (QVGA) Pocket PC cihazları için başlıca hedef olmasına rağmen, Pocket PC 2002 sürümü Pocket PC telefonları ve ilk defa, akıllı telefonlar için kullanılan oldu. Bu Pocket PC 2002 cihazları çoğunlukla GSM cihazları idi. Estetik olarak, Pocket PC 2002 sonra yeni yayımlanan Windows XP tasarımına benzer olması gerekiyordu. Yeni programlar Gerçek zamanlı veri akışı özelliği ile, Windows Media Player 8, Dijital haklar yönetimi desteği ile MSN Messenger ve Microsoft Reader 2, eklendi veya güncellendi. Pocket Wordde bir yazım denetleyicisi ve kelime sayısı aracı içerir ve Pocket Outlook gelişdi. Bağlantı, Palm OS gibi Microsoft olmayan cihazlarda dosya gülmesi, Terminal Hizmetleri ve Sanal Özel Ağ desteği dahil ve klasörleri senkronize yeteneği ile geliştirildi. Diğer yükseltmelere Pocket Internet Explorerde tema desteği ile gelişmiş UI ve WAP yüklemeler dahil idi.

<span class="mw-page-title-main">Windows Mobile Aygıt Merkezi</span>

Windows Mobile Aygıt Merkezi Microsoft tarafından geliştirilen ve ActiveSync'in ardılı olan bir senkronizasyon yazılımı programıdır. Müzik, video, kişiler, takvim etkinlikleri, web tarayıcısı sık kullanılanları ve diğer dosyaları Windows Mobile aygıtları ve Microsoft Windows işletim sistemi arasında senkronize etmek için tasarlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Windows Live Mesh</span>

Windows Live Mesh Windows Live hizmet yelpazesinin bir parçası olarak Microsoft tarafından tanıtılan ücretsiz Internet tabanlı dosya senkronizasyonu uygulaması idi. İki veya daha fazla bilgisayar arasındaki dosya ve klasörlerin birbirleriyle senkronize olmasını sağlamak için tasarlanmışdır. Windows ve Mac OS X Leopard ve daha sonraki Intel işlemcili bilgisayarlarda veya Web'de SkyDrive ile çalıştırılır. Windows Live Mesh ayrıca Internet üzerinden uzak masaüstü erişimini de etkinleştirdi.

<span class="mw-page-title-main">Windows Live Kişiselleştirilmiş Deneyim</span>

Windows Live Kişiselleştirilmiş Deneyim, Microsoft'un Windows Live hizmetlerinin bir parçasıydı. "My.Live.com" veya "Live.com" ismi ile de biliniyordu. Kasım 2005 başında Microsoft tarafından başlatılan özelleştirilebilir bir portaldı. İlk başlatılacak Windows Live hizmetlerinden biriydi.

Windows Arama Windows XP ve Windows Server 2003'te daha önce Windows Masaüstü Araması (WDS) olarak bilinirdi, Microsoft tarafından oluşturulan dizine eklenmiş bir masaüstü arama platformudur. İlk kez 2006-da Windows Vista-da bulundu.

<span class="mw-page-title-main">Microsoft ailesi özellikleri</span>

Microsoft aile özellikleri Windows 10 işletim sistemi ile birlikte verilen Windows 10 PC ve Mobile'de bulunan ücretsiz bir ebeveyn denetimi özellik kümesidir. Ebeveynler, bu özelliklerin ayarlarını account.microsoft.com/family adresinden yönetebilir.

<span class="mw-page-title-main">MSN Dial-up</span> Microsoft tarafından geliştirilen bir internet servis sağlayıcısıdır.

MSN Dial-up Microsoft tarafındam Amerika Birleşik Devletleri'nde ve daha sonra birçok başka ülkede işletilen bir İnternet servis sağlayıcısıdır. Başlangıçta The Microsoft Network olarak adlandırılan bu uygulama, 24 Ağustos 1995 tarihinde Windows 95'in yayınlanmasına denk gelecek şekilde tescilli bir çevrimiçi hizmet olarak başlatıldı. 1996 ve 1997'de, İnternet servis sağlayıcısı'nin yeniden gözden geçirilmiş web tabanlı bir versiyonu internette interaktif multimedya içeriğindeki erken bir deneydi. Sonradan Microsoft 2007 yılında MSN WiFi Hotspot adında Wi-Fi Bulucu hizmeti de sunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">MIX (Microsoft)</span>

MIX Microsoft'un yakında yayınlanacak web teknolojilerini sergilediği web geliştiricileri ve tasarımcıları için her yıl düzenlenmiş olan bir Microsoft konferansıdır. Konferans her baharda Las Vegas'taki Venedik Otelinde düzenleniyor. Birçok Microsoft'un teknik konferansının aksine, MIX, popüler konuşmacıları SXSW gibi diğer popüler web tasarım konferanslarından davet ederek tasarımcılara daha fazla terfi etti ve konferansı tanıtmak için her yıl bir CSS tasarım yarışmasına sponsor oldu. Microsoft ayrıca bu konferansı, Microsoft Silverlight ve Microsoft Expression Studio gibi yeni web tasarım ve geliştirme araçlarını tanıtmak için bir fırsat olarak kullandı.

SQL Server Compact veya SQL CE Mobil cihazlar ve masaüstü uygulamalar için Microsoft tarafından üretilen kompakt bir ilişkisel veritabanıdır. Masaüstü platformunun tanıtımından önce, Windows CE ve SQL Server Mobile Edition için SQL Server olarak biliniyordu. En yeni sürüm SQL Server Compact 4.0, .NET Framework 4.0'ı destekliyor ve bu sürümde Windows Mobile için destek bırakıyor. Hem 32 bit hem de 64 bit yerel desteği içerir. SQL CE zaman zaman bağlı uygulamaları ve uygulamaları gömülü bir veritabanı ile hedefler. İndirmek ve yeniden dağıtmak serbesttir. SQL CE için bir ODBC sürücüsü yoktur ve planlanmamış biridir. Yerel uygulamalar, OLE DB aracılığıyla SQL CE'yi kullanabilir.

Samsung GT-B7330 Samsung Omnia serisi telefon hattının bir parçası olarak Samsung tarafından üretilen bir Windows Mobile kızaklı akıllı telefon. Windows Mobile 6.5 Standard'ı çalıştırır. AKU ile güncellenir. Telefonun QWERTY klavyesi var. Bu telefonun öncüsü Samsung OmniaPRO B7320'dir. Ekim 2009'da serbest bırakıldı.

Internet Explorer 3 (IE3). Microsoft tarafından geliştirilen Internet Explorer Web tarayıcısının 3. sürümüdür. Ağustos 1996 yılında sürüldü. 1995 yılında tanıtılmış olan Internet Explorer 2'in yerine geçti. 1997 yılında ise yerini Internet Explorer 4 aldı. İlk kez 8 Ocak 1997'de Apple Machintosh için yayınlandı. İlk Tarayıcı savaşlarında Netscape Navigator'a karşı ciddi bir rekabet başlattı. Bu, Microsoft'un büyük bir dahili geliştirme bileşenine sahip ilk tarayıcı sürümüydü.

Internet Explorer 11 (IE11), Microsoft tarafından geliştirilen Internet Explorer Web tarayıcısının 11. ve son sürümüdür. Build konferansında Windows 8.1 ile beraber 17 Ekim 2013 yılında sunuldu. 2012 yılında tanıtılmış olan Internet Explorer 10'un yerini aldı. 2015 yılında ise yerini tam başka tarayıcı - Microsoft Edge aldı. Windows 8.1 ve Windows Server 2012 R2 işletim sistemleri için varsayılan tarayıcıdır. Windows Vista ve önceki sürümler desteklenmez. Tarayıcı, 29 Temmuz 2015 tarihinde piyasaya sürüldüğünde Windows 10 ile de gönderilmiştir. Ancak Microsoft Edge, Windows'un bu sürümünde varsayılan tarayıcıdır ve burada, Internet Explorer eski HTML teknolojilerine dayalı web sitelerini çalıştıracak şekilde yapılandırılmıştır. Windows Server 2016 ve Windows Server 2019 ile birlikte gelen varsayılan tarayıcıdır.

<span class="mw-page-title-main">Agorum core</span>

Agorum core, Almanya merkezli agorum Software GmbH tarafından geliştirilmiş, ücretsiz ve açık kaynaklı bir Kurumsal İçerik Yönetim (ECM) sistemidir. Belge-Ağ-Paylaşımı özelliği ile öne çıkar. Bu özellik sayesinde ECM içindeki belgeler normal bir ağ paylaşımı olarak görüntülenebilir. Dosya sunucuları gibi kullanılabilir ve normal bir sürücüye erişebilen herhangi bir program ile kullanılabilir. Kullanıcılar için faydası ise, her şeyin eskisi gibi çalışmasıdır.