İçeriğe atla

Windows Media Player (2022)

Windows Media Player
Windows 11 ile gelen Yeni Mağaza tabanlı Media Player
Geliştirici(ler)Microsoft
Güncel sürüm11.2304.2.0 / 3 Haziran 2023 (15 ay önce) (2023-06-03)
İşletim sistemiWindows 11
PlatformMicrosoft Windows
TürOrtam oynatıcısı
LisansMicrosoft EULA

Windows Media Player, Microsoft tarafından geliştirilen Windows 11 için varsayılan medya oynatıcısıdır. Groove Music, Microsoft Movies & TV ve Windows Media Player Legacy'nin halefidir. 15 Şubat 2022 tarihinde tüm Windows 11 kullanıcılarına sunulmaya başlandı.[1] Yeni Windows Media Player Groove'un müzik akışı hizmetinden medya oynatıcıya yeniden markalaşmasının bir parçası olarak video da oynatabilir.[2][3] Diğer değişiklikler arasında albüm kapağı görünümünün tam ekran olması ve mini oynatıcının yenilenmesi yer alıyor. Klavye kullanıcıları için bazı geliştirilmiş klavye kısayolları ve kısayol tuşu desteği ve diğer yardımcı teknolojiler ile erişilebilirlik de optimize edilmiştir.[4]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "Media Player is available for Windows 11". 16 Kasım 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ "Microsoft is replacing Windows Media Player with Media Player for Windows 11". Engadget (İngilizce). 17 Kasım 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Kasım 2021. 
  3. ^ "Full screen album art". 16 Kasım 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  4. ^ "Optimized accessibility". 16 Kasım 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Microsoft Windows, kullanıcıya grafik arabirimler ve görsel iletilerle yaklaşarak yazılımları çalıştırmak, komut vermek gibi klavyeden yazma zorunluluğunu ortadan kaldıran, Microsoft'un geliştirdiği dünyanın en popüler işletim sistemi ailesidir. İlk Windows, 20 Kasım 1985 tarihinde satışa sunulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Windows XP</span> 2001 yılında piyasaya sürülen Windows sürümü

Windows XP, Microsoft tarafından geliştirilen Windows NT işletim sistemi ailesinin önemli bir sürümüdür. Hem profesyonel kullanıcılar için geliştirilen Windows 2000'in, hem de genel kullanıcılar için geliştirilen Windows Me'nin doğrudan ardılıydı. 25 Ekim 2001'de başlayan perakende satışlarla 24 Ağustos 2001'de üretime sunuldu.

<span class="mw-page-title-main">Windows 98</span> 1998te piyasaya sunulmuş, Windowsun MS-DOS üzerinde yükselen beşinci ana sürümü

Windows 98, Microsoft'un ürettiği işletim sistemi ailesi Windows'un MS-DOS üzerinde yükselen beşinci ve son ana sürümü ve Windows 9x serisinin 2. ana versiyonudur. Microsoft bu sürümle çoklu ortam (multimedia) ve internet hizmetlerini bu sürüme eklemiştir. Windows 98, 15 Mayıs 1998'de üretime hazır konuma gelip 25 Haziran 1998 tarihinde piyasaya sürülmüştür. Windows 98, önceleri Memphis ve Windows 97 kod adlarıyla biliniyordu. Öncüsü Windows 95 gibi Windows 98 de 16-bit/32-bit arası hibrit çalışan ve açılış şekli MS-DOS üzerine kurulu olan bir işletim sistemidir. İlk defa Windows Driver Model modeline uyum sağlayan Windows işletim sistemidir. Ayrıca Windows 98 disketlerle kurulabilen son Windows işletim sistemidir. RTM yapı numarası 1998.6'dır.

<span class="mw-page-title-main">Windows Me</span> 2000 yılında piyasaya sunulmuş, Windowsun MS-DOS üzerinde yükselen altıncı ve son ana sürümü

Windows Millennium Edition ya da bilinen adıyla Windows ME, Microsoft tarafından üretilen işletim sistemi ailesi Windows'un MS-DOS üzerinde yükselen altıncı ve son ana sürümüdür. 14 Eylül 2000 tarihinde piyasaya sürülmüştür. 16-bit/32-bit işletim sistemidir. Microsoft Windows ailesinin NT çekirdekli olmayan son temsilcisidir. Windows 98 sürümünün eksiklerini tamamlamak, ev ortamında kullanmak için geliştirilmiştir. Internet Explorer 5.5, Windows Media Player 7 ve yeni Windows Movie Maker gibi programları içermektedir. Ayrıca Microsoft, bunun yanında grafiksel kullanıcı arayüzünü güncellemiştir. Windows Me diğer Windows sürümlerine oranla daha az bir raf ömrüne sahip olmuştur. Nedeni ise 2001 yılında çıkan Windows XP ile aynı özelliklere sahipti ve Microsoft'un Windows XP'yi pazarlama politikası Windows Me'ye göre daha ağır basmıştır. Kısa zaman içinde Windows Me, Windows NT tabanlı Windows XP sürümü ile yer değiştirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Windows Media Player</span> Microsoft tarafından geliştirilmiş bir medya oynatıcısı

Windows Media Player, Microsoft'un ortam oynatıcı ürünüdür. Windows sürümü birçok özellik içerir:

<span class="mw-page-title-main">Windows 10</span> 2015te piyasaya sürülen Windows sürümü

Windows 10, Microsoft tarafından geliştirilen, Windows NT ailesinden bir işletim sistemidir. Windows 8.1'in devamı olarak 15 Temmuz 2015'te üretime sunuldu ve genel olarak 29 Temmuz 2015'te piyasaya sürüldü. Windows 10, MSDN ve Technet aracılığıyla indirilebildi ve Windows 8.1 ve Windows 7 kullanıcıları için ücretsiz yükseltme teklifi olarak sunuldu. Windows 10, Windows Insider'lar tarafından kullanılabilen Windows 10 test yapılarına ek olarak, kullanıcılara hiçbir ek ücret ödemeden mevcut olan yeni kararlı yapıları sürekli olarak alır. Kurumsal ortamlardaki aygıtlar bu güncelleştirmeleri daha yavaş alabilir veya on yıllık uzatılmış destek ömrü boyunca yalnızca güvenlik düzeltme ekleri gibi kritik güncelleştirmeleri alan LTSC sürümleri kullanabilir.

<span class="mw-page-title-main">Groove Müzik</span> Microsoft tarafından geliştirilen bir dijital müzik akışı hizmeti

Groove, Microsoft tarafından geliştirilmiş bir dijital müzik akışı hizmeti. Xbox Music Store üzerinden satın alma veya abonelik üzerinden müzik akışı sunmaktaydı. Web tabanlı ve Microsoft Windows ve Xbox ürün serileri yanı sıra Android ve iOS uygulamaları aracılığıyla da hizmet sunulmaktaydı. Groove kataloğu 38 milyondan fazla tracklar içeriyordu.

<span class="mw-page-title-main">Microsoft Mağazası</span> Microsoftun Windows için yarattığı bir uygulama mağazası

Microsoft Store, Microsoft'un Microsoft Windows için yarattığı bir uygulama mağazasıdır. Windows 8 ve Windows Server 2012'den başlayarak çalışır. Windows XP, Windows Vista, Windows 7 sistemleri ve Windows Server 2008 sunucusunda desteklenmez. Bu, Evrensel Windows Platformu uygulamalarını dağıtmanın birincil yoludur. Hem ücretsiz, hem de 0,99 $ - 999,99 $ maliyet arasında değişen ücretli uygulamalar Microsoft Mağazası üzerinden dağıtılabilir. Ayrıca, Microsoft Mağazası Windows RT Metro arayüzeyli uygulamaları ve masaüstü uygulamaları satın almak ve indirmek için tek yoldur. Microsoft Mağazası ilk kez 29 Şubat 2012 yılında Windows 8 Tüketici Önizleme kullanımına Windows Mağazası adıyla sunuldu. Daha sonra 2015 yılında, Windows Phone Store, Microsoft Movies & TV ve Groove Music mağazaları Windows Mağazası içine birleştirilmiştir. Eylül 2017'de Microsoft, Windows Mağazası'nı dijital Microsoft Store olarak yeniden markalandırdı başladı ve Microsoft logosunu taşıyan yeni bir simge oluşturuldu. Xbox Game Store, platformun bu yeni sürümüne birleştirildi. Ekim 2021'de Windows 11 duyurulurken Microsoft Store için Win32 (.exe) ve web tabanlı uygulamalar ve Farklı Windows Mağazaları entegre etme özelliği için destek duyuruldu. Android uygulamaları, Windows 11'e Windows için Android Alt Sistemi indirildiği takdirde Amazon Appstore ile entegre çalışıp Microsoft Store'dan Android uygulaması indirebilecek.

<span class="mw-page-title-main">Zune yazılım</span> Microsoft Windows için bir medya yönetim yazılımı

Zune yazılım Microsoft Windows için bir medya yönetim yazılımıdır, bir kütüphane ile tam bir medya oynatıcı uygulaması, Zune Marketplace için bir arayüz, hem de bir medya akışı sunucusu olarak çalışır. Yazılım Zune işlevselliği ile Zune 4, 8, 16, 30, 80, 120, Zune HD, Windows phone 7, and Microsoft Kin de dahil olmak üzere tüm cihazlarla senkronize etmek için kullanılır. Zune cihazları Zune yazılımı ile çalışır ve Microsoft'un Metro tasarım dilinin birçok tasarım ilkelerini uygular.

<span class="mw-page-title-main">Windows Phone 8.1</span> Üçüncü nesil Windows Phone mobil işletim sistemi

Windows Phone 8.1, Windows Phone 8'den sonra Microsoft'un Windows Phone mobil işletim sisteminin üçüncü neslidir. "Firmware over the air" aracılığı iledir. 2 Nisan 2014 tarihinde, San Francisco, Kaliforniya'da Microsoft'un Build Konferansı'nda tanıtılmıştır. Bu, 14 Nisan 2014 tarihinde Windows Phone geliştiricilerine son şeklini yayınlandı ve 15 Temmuz 2014 tarihinde genel kullanılabilire varıldı. Windows Phone 8 sürümünü çalıştıran tüm Windows Telefonlar, Windows Phone 8.1'e yükseltilebilir. Sürümün güncellenme yöntemi "Firmware over the air" ve Windows Phone Store aracılığı iledir. Bu sürümde ilk kez hızlı ayarlar sağlayan ve kullanıcılara tüm hızlı ayarları gösteren Bildirim Merkezi - Eylem Merkezi tanıtıltı.

<span class="mw-page-title-main">Filmler ve TV (Windows)</span> Çevrimiçi video akış hizmeti

Microsoft Movies & TV Microsoft tarafından geliştirilen Full HD (1080p) film ve televizyon programı sunmakta olan bir dijital video hizmetiydi. Video Store'da kiralama veya satın alma için kullanılabiliyordu. Önceki ismi Xbox Video ve Zune Video idi. Hizmet Xbox 360 ve Xbox One konsollarında, Windows 8,Windows 8.1 ve Windows 10 bilgisayar işletim sistemlerinde, Windows Phone 8, Windows Phone 8.1 ve Windows 10 Mobile telefon işletim sistemlerinde mevcuttu. Hizmete web üzerinden de erişilebiliyordu.

<span class="mw-page-title-main">Başlangıç menüsü</span> Windows 95 ve diğer bazı işletim sistemlerinde kullanılan bir grafiksel kullanıcı arayüzü ögesi

Başlangıç menüsü veya Start menüsü Microsoft Windows'da Windows 95 ve diğer bazı işletim sistemlerinde kullanılan bir grafiksel kullanıcı arayüzü öğesidir. Farklı işletim sistemlerinde ve pencere yöneticisinde farklı isimler vardır, "KDE"de "Kickoff Application Launcher", "GNOME" ve "Unity"de "Dash", "Windows 8"de "Start screen" gibi isimlenir. Geleneksel olarak, Başlat menüsü, kullanıcının başlatması için programların özelleştirilebilir iç içe geçmiş bir listesinin yanı sıra, en son açılan belgelerin bir listesini, dosyaları bulmanın ve yardım almanın ve sistem ayarlarına erişmenin bir yolunu sağladı. Windows Masaüstü Güncellemesi aracılığıyla sonraki geliştirmeler "Belgelerim" ve "Sık Kullanılanlar" gibi özel klasöre erişimi içermektedir. Windows XP'nin Başlat menüsü çeşitli Belgelerim klasörlerini ve Windows masaüstündeki Bilgisayarım ve Ağ Bağlantılarım gibi diğer öğeleri kapsayacak şekilde genişletildi. Windows Vista'ya kadar, kullanıcı Basamaklı alt menüleri arasında gezinirken, Başlat menüsü ekran boyunca sürekli genişletildi.

<span class="mw-page-title-main">Windows Live TV</span>

Windows Live TV Microsoft tarafından geliştirilmiş Windows Media Center uygulamasıdır. Windows Live hizmetidir. Kullanıcılara PC'lerini kullanarak geniş ekran monitörlerinde veya TV'lerinde Windows Live Spaces, Windows Live Messenger ve Arama'ya erişmelerini sağlar.

MSN Video Player Birleşik Krallık'ta 11 Mart 2010'da Microsoft tarafından başlatılan talep üzerine bir çevrimiçi video on demand hizmetidir.

<span class="mw-page-title-main">Surface Dial</span>

Surface Dial Microsoft Surface bilgisayarları serisi için Microsoft tarafından geliştirilen silindrik aksesuardır. Surface Studio'nun 26 Ekim 2016'da piyasaya sürülmesiyle Microsoft, Surface Dial adı verilen yeni bir bilgi işlem cihazı duyurdu. Terfi edilen Surface Dialın amacı, kalem rengi veya kalınlığı gibi sanatçıların kullanabileceği işlevleri kontrol etmek için kullanılacaktır. Surface Dial, program veya uygulamaya özgü olmadan kullanılabilen standart komutlarla ayarlanır.

Aralıksız oynatma ardışık ses parçalarının kesintisiz olarak çalınmasıdır, böylece orijinal ses kaynağındaki göreli zaman mesafeleri kayıttan yürütme sırasında iz sınırları üzerinde korunur. Bunun faydalı olabilmesi için, parça sınırlarındaki diğer eserler diğerlerinden kopuk olmamalıdır. Çabuk olmayan kayıttan çalma, Compact Discler, gramofon kayıtları (Plak) veya kasetler ile ortaktır, ancak sıkıştırılmış dijital ses kullanan diğer biçimlerle her zaman mevcut olmayabilir. Boşluksız kayıttan çalma özelliği bulunmaması, müziğin dinleyicilerine, bazı klasik müzikler, Progresif rock, konsept albümleri, elektronik müzik ve izleyici sesi ile canlı kayıtlar gibi parçaları birbirine doğru çevirmek için verdiği rahatsızlığa neden olur.

Windows 10'da, tümü çeşitli özellikleri, farklı kullanım örnekleri veya özel cihazlar için bulunan edisyonlar bulunmaktadır. Belirli sürümler yalnızca doğrudan orijinal ekipman üreticisinin (OEM) cihazlarına dağıtılırken, Enterprise ve Education gibi edisyonlar yalnızca toplu lisans kanalları aracılığıyla kullanılabilir. Microsoft ayrıca, IoT cihazları ve daha önce pazarlanan akıllı telefonlar için Windows 10 Mobile dahil olmak üzere belirli cihaz sınıflarında kullanılmak üzere Windows 10 sürümlerini cihaz üreticilerinin kullanımına sunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Oynatma listesi</span>

Oynatma listesi veya çalma listesi, dijital video veya sayısal ses dosyalarının bir listesidir. Bir ortam oynatıcısında sıralı veya karışık sıralı oynatılabilir.

Bu, Microsoft Windows bileşenlerinin bir listesidir.

Microsoft PowerToys, Microsoft tarafından Windows işletim sisteminde kullanılmak üzere geliştirilmiş ileri düzey kullanıcılar için tasarlanmış bir dizi ücretsiz sistem yardımcı programıdır. Bu programlar, üretkenliği en üst düzeye çıkarmak veya daha fazla özelleştirme eklemek için özellikler ekler veya değiştirir. PowerToys, Windows 95, Windows XP, Windows 10 ve Windows 11 için mevcuttur. Windows 10 ve Windows 11 için PowerToys, MIT Lisansı altında lisanslanan ve GitHub'da barındırılan özgür ve açık kaynaklı yazılımlardır.