İçeriğe atla

Windows Live Spaces

Windows Live Spaces
Geliştirici(ler)Microsoft
Güncel sürümWave 4 (Build 15.3.6553.0608) / 7 Haziran 2010
Geliştirme durumu16 Mart 2011'de kapatılmışdır.
TürSosyal Ağ, Blog
Resmî sitesiResmi Sitesi

Windows Live Spaces (bilinen adıyla MSN Spaces) Microsoft'un sunduğu Sosyal Ağ, Blog ve basit bir günlük tutma programıdır. İlk çıkış tarihi 2004 yılıdır ve günümüze gelene kadar oldukça gelişmiştir. Microsoft'un blogging ve sosyal ağ platformu. Site ilk başta 2004 yılı başında MSN Spaces olarak diğer sosyal paylaşım siteleri ile rekabet etmek üzere serbest bırakıldı ve topluluk servislerinin MSN markasından uzaklaşmasının bir parçası olarak 2006'da yeniden başlatıldı.[1]

MSN Spaces görüntüsü

İlk başlarda basit bir görünüme sahip olan MSN Spaces, Microsoft'un yenileme çalışmalarıyla Windows Live Spaces olmuştur. Önceleri bir müzik oynatıcıyı bile kodlarla koyarken artık entegre edilmiş şekilde koyabilmektedir. Dünya çapında yüzmilyonlarca kullanıcısı vardır. Windows Live Spaces, Ağustos 2007 itibarıyla ayda 27 milyon (27.000.000) eşsiz ziyaretçiyi ziyaret etti.[2] Windows Live Spaces, yararlı bir mesajlaşma ve iletişim aracı sayılmasına karşın, bazı alternatifleri kadar güçlü olmamakla eleştirildi. Düşük görüntüleme yüzünden 2011'de kapatıldı.

Arayüzü eskisine göre farklı bir temadadır. Güncellenen sayfalar, kategoriler ve arkadaşlarının birçok hareketiyle kullanıcı alanı hakkında ufak tefek bilgilere kolayca ulaşabilmektedir. Ayrıca daha fonksiyonel bir yapıya ulaşan Windows Live Spaces ile daha geniş profil bilgileri girmeniz, daha ayrıntılı arama yapmanız ve aynı yerden daha çok yere ulaşabilmeniz mümkündür.

Windows Live Spaces 16 Mart 2011 tarihinde kapanmıştır.[3]

Özellikleri

Windows Live Spaces profili

Windows Live Spaces'in özellikleri, bir bloglama sistemi, fotoğraf galerisi, listeler, arkadaşlar, bir ziyaretçi defteri ve bir sosyal profil içeriyordu. Bir Mekanlar sayfası, daha fazla özelleştirme, HTML kodu ve medya oynatma listeleri sağlamak için yerleştirilebilen "gadget'lar" ile kişiselleştirilebilir.[4] Bir Uzaya eklenen son içeriği özetlemek için diğer Windows Live uygulamalarında ve hizmetlerde kişi kartları da kullanılmıştır. RSS yayınları bir alandaki içerik için de mevcuttur.[5]

Tarihi

Başlanması

Windows Live Spaces ilk olarak MSN Spaces ismi ile başladı ve kullanıcılarının düşüncelerini, fotoğraflarını ve ilgi alanlarını kolay ve ilgi çekici bir şekilde yayınlayarak başkalarına ulaşmalarını sağlamak amacıyla Aralık 2004 başında başlatıldı.[6] Bu amaçla, MSN Spaces kendisini MySpace ve Yahoo! 360° gibi benzer servislerle rekabet etmekle bulur. Kullanıcıların düşüncelerini, fotoğraflarını ve ilgi alanlarını paylaşmalarının yanı sıra MSN Spaces kullanıcılarına, MSN Space'i tasarlarken seçebilecekleri 100'den fazla farklı tema ve birkaç farklı sayfa düzeni verildi. Kullanıcılar, aralarında olan ilişkiye (ör. Arkadaşlar, Aile vb.) Göre MSN Space'e gelen ziyaretçiler için erişim haklarını ayarlama seçeneğine de sahipti. Ziyaretçileri, kişileri MSN Space'i güncellediklerinde de verildi.

Rebrand

1 Ağustos 2006'da MSN Spaces, Windows Live hizmet platformunun bir parçası oldu ve Windows Live Spaces olarak yeniden markalaştı. MSN Spaces ve Windows Live Spaces arasında, en belirgin biçimde yeniden tasarlanmış bir düzen motoru olarak görülen çeşitli açık farklar vardı. Bu, kullanıcıların Alanlarının yerleşimi açısından daha fazla esneklik sağladığı, örneğin, yükseltmeden önce sayfanın üst kısmına sabitlendiği "Başlık ve Etiket" modülünü taşıma imkânı tanıdı. Değişiklik, bilgisayar ekranındaki içeriğin hizalanması gibi MSN Spaces'in eleştirilen bazı özelliklerini de çözdü. Yeniden marka ve yükseltme kapsamında, tüm MSN Uzayları üyelerinin URL'leri Windows Live marka bilinci ile aynı hizada kalacak şekilde taşındı.[7]

Kapatma

Windows Live Spaces oyun alanı

Microsoft, 27 Eylül 2010'da Windows Live Spaces'i durduracağını açıkladı ve Windows Live Spaces kullanıcılarına Automattic ile işbirliği içinde kullanıcı bloglarının ücretsiz WordPress.com'a geçişi teklif edildi.[8] Kullanıcılar 4 Ocak 2011 tarihinden itibaren Spaces'de değişiklik yapamadı, ancak içeriği hala görüntülenebilir ve indirilebilir duruma getirildi. Windows Live Spaces, 16 Mart 2011'de tamamen kapatıldı.

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 11 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Şubat 2017. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 11 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Şubat 2017. 
  3. ^ Kip Kniskern (21 Şubat 2011). "Windows Live Spaces to close March 16th, remember?" (İngilizce). liveside.net. 20 Şubat 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ocak 2015. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 11 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Şubat 2017. 
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya". 11 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Şubat 2017. 
  6. ^ "Arşivlenmiş kopya". 14 Eylül 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Şubat 2017. 
  7. ^ "Arşivlenmiş kopya". 11 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Şubat 2017. 
  8. ^ "Arşivlenmiş kopya". 11 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Şubat 2017. 

Dış bağlantılar

Logoları

İlgili Araştırma Makaleleri

Blog veya Weblog teknik bilgi gerektirmeden, kendi istedikleri şeyleri, kendi istedikleri şekilde yazan insanların oluşturabildikleri, günlüğe benzeyen web siteleridir. Genellikle güncelden eskiye doğru sıralanmış yazı ve yorumların yayınlandığı, web tabanlı bir yayını belirtir. Çoğunlukla her gönderinin sonunda yazarın adı ve gönderi zamanı belirtilir. Yayıncının seçimine göre okuyucular yazılara yorum yapılabilir. Yorumlar, blog kültürünün çok önemli bir dinamiğidir; bu sayede yazar ve okuyucular arasında iletişim sağlanır. Bunun dışında, geri izleme (trackback) mekanizmasıyla, belirli bir yazı hakkında yazılan diğer yazıların belirlenebilmesi de mümkündür.

<span class="mw-page-title-main">Windows Live Messenger</span> Microsoft tarafından 2005-2013 yılları arasında geliştirilen anlık mesajlaşma yazılımı

Windows Live Messenger ya da eski ve daha çok bilinen adıyla MSN Messenger kısaca MSN, Microsoft tarafından 2005-2013 yılları arasında geliştirilen anlık mesajlaşma yazılımıdır. Eski adı MSN Messenger olan yazılım, sekizinci sürümünden itibaren Windows Live Messenger adıyla yayınlandı. Ayrıca Windows Live Messengerin 2002 yılında bırakılan ücretsiz klonu aMSN de vardır. Dünyada 330 milyon kişi tarafından kullanılmaktaydı. Windows Live Messenger üzerinden çeşitli videoları aynı anda karşı pencerede bulunan kişilerle de paylaşmak üzerine MSN TV televizyonu sistemi de vardır. Windows Messenger hizmetinin yerini almıştır.

<span class="mw-page-title-main">OneDrive</span> Microsoftun sunduğu bir çevrimiçi dosya depolama ve paylaşma hizmeti

OneDrive, Microsoft'un sunduğu bir çevrimiçi dosya depolama ve paylaşma hizmetidir. Kullanıcılar, Microsoft Account hesapları ile bağlanabildikleri OneDrive hesaplarına tarayıcılarını kullanarak dosya gönderip, internet erişimi olan her yerden bağlanabilmektedirler. Halka açık olarak paylaşılan OneDrive dosyalarına erişim için üyelik gerekmemektedir. 2014 yılının ocak ayında Microsoft'un İngiliz medya kuruluşu BSkyB ile olan isim hakkı davasını İngiliz yüksek mahkemesini kararı sonucu BSkyB'nin kazanmasıyla Microsoft bu hizmetin adını 19 Şubat 2014 yılından Microsoft OneDrive olarak değiştirmiştir. OneDrive eskiden Windows Live olarak bilinen çevrimiçi hizmet paketinde bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Outlook.com</span> Microsoftun 2012de tanıttığı bir e-posta servisi

Bu makale genel web postası hizmeti ile ilgilidir. İş web posta hizmeti için, Outlook Web'e bakın.

<span class="mw-page-title-main">Windows Live TV</span>

Windows Live TV Microsoft tarafından geliştirilmiş Windows Media Center uygulamasıdır. Windows Live hizmetidir. Kullanıcılara PC'lerini kullanarak geniş ekran monitörlerinde veya TV'lerinde Windows Live Spaces, Windows Live Messenger ve Arama'ya erişmelerini sağlar.

<span class="mw-page-title-main">OneDrive Grupları</span> çevrimiçi hizmet

OneDrive Grupları Windows Live hizmet yelpazesinin bir parçası olarak Microsoft tarafından tanıtılan çevrimiçi bir hizmet idi. Tartışma ve koordinasyon için kendi sosyal gruplarını yaratmalarını sağladi.

<span class="mw-page-title-main">Windows Live Araç Çubuğu</span>

Windows Live Araç çubuğu Microsoft tarafından geliştirilen, Internet Explorer için bir tarayıcı eklentisi ve araç çubuğu idi. Windows Live hizmetidir. MSN Search Toolbar'ın yerini almıştır. Windows Live Araç Çubuğu, basit bir arama arabirimi sağladı. Kullanıcı bir arama sorgusuna girdiğinde sonuçları listelemeye başlar ve arama motoru olarak Bing'i kullanır. Araç çubuğu ayrıca, kullanıcılara Internet Explorer'daki sık kullanılanlarını birden fazla bilgisayarda senkronize etmesini, Windows Live ve MSN hizmetlerine arabirimi sağlar. Microsoft, Onfolio'yu edinip Windows Live Araç Çubuğuna entegre ederek Windows Live Araç Çubuğu'na daha fazla araç ekledi. Windows Live Araç çubuğu'nda kullanıcılar "Favori Ekle" düğmesini tıklayarak veya sağ tıklama menüsünü kullanarak favorileri ekleyebilir, bu Windows Live Favoriler hizmetidir.

<span class="mw-page-title-main">Windows Live Home</span> Bilgisayar yazılımı

Windows Live Home, Windows Live hizmet yelpazesinin bir parçası olarak Microsoft tarafından tanıtılan bir web portalidir. Tartışma ve koordinasyon için kendi sosyal gruplarını yaratmalarını sağladi. Windows Live hizmetlerine erişmek ve durum bilgilerini izlemek için merkezi bir konum sağlayarak Windows Live hizmetlerinin çoğunu tek bir yerde bir araya getirmeyi amaçlıyordu.

<span class="mw-page-title-main">Windows Live Favoriler</span>

Windows Live Favoriler Windows Live hizmet yelpazesinin bir parçası olarak Microsoft tarafından tanıtılan yer imleri hizmeti idi. Kullanıcılara herhangi bir bilgisayardan sık kullanılanlarına erişmesine ve bunları düzenlemelerine olanak sağladı. Kullanıcılar, yer işaretlerini Internet Explorer ve MSN Explorer'dan içe aktarabilir, sürükleyip bırakarak, Windows Live Araç çubuğu'nda "Favori Ekle" düğmesini tıklayarak veya sağ tıklama menüsünü kullanarak favorileri ekleyebilir. Ayrıca, kullanıcılara isim, adres, klasörler veya etiketler kullanarak daha hızlı bir şekilde favori bulmalarını sağladı. Windows Live Favoriler, kullanıcı hesabı başına toplam 1000 favori ve klasöre izin verdi. Kullanıcıların bu hizmeti kullanmak için Microsoft Account ile oturum açması gerekiyordu.

<span class="mw-page-title-main">Bing Shopping</span>

Bing Shopping 1 Ekim 2013 yılında durdurulan bir ürün arama servisi ve Microsoft'un Bing arama motorunun bir parçasıydı. Web üzerinde satışa sunulan ürünleri bulmak için özelleştirildi. Sonuçlar, ürün resimleri, fiyatlandırma ve açıklama gibi bilgileri sağladı. Bu ürünler, webin taranması ve web sayfalarından zengin meta veriler çıkarılarak endekslenebilir.

<span class="mw-page-title-main">MSN QnA</span>

MSN QnA Microsoft'un MSN grup hizmetlerinin bir parçası olan soru-cevap servisiydi. Hizmet biraz Google Cevaplar'a benzer, ancak Yahoo! Cevaplar işlevine daha yakındır. Kullanıcılar, sorular sorabilir, bunları konuyla etiketleyebilir ve diğer kullanıcıların sorularını cevaplandırmak için puan ve itibar kazanabilir.

<span class="mw-page-title-main">MSN WiFi Hotspot</span>

MSN WiFi Hotspot kullanıcılara kablosuz İnternet erişim noktalarını dünya çapında bulmalarına ve Konumlarını Bing Haritaları kullanarak harita üzerinde görmelerine yardımcı olan bir web sitesiydi. 1995 yılında MSN Dial-up hizmetinin tanıtılmasından sonra 2007 yılında sunulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Windows Live Expo</span>

Windows Live Expo Windows Live hizmet yelpazesinin bir parçası olarak Microsoft tarafından tanıtılan seri ilan hizmeti ve sosyal paylaşım sitesidir. Microsoft tarafından bir "çevrimiçi sosyal pazar" olarak tanımlandı. Web sitesi 31 Temmuz 2008'de faaliyete son verdi.

<span class="mw-page-title-main">Windows Temel Parçalar</span>

Windows Essentials Windows Live hizmet yelpazesinin bir parçası olarak Microsoft tarafından tanıtılan ücretsiz uygulamalar paketi idi. E-posta, anlık mesajlaşma, fotoğraf paylaşımı, blog yazarlığı ve ebeveyn kontrol yazılımı içerirdi. Essentials, birbirleriyle, Microsoft Windows ile ve OneDrive ve Outlook.com gibi diğer Microsoft web tabanlı hizmetlerle iyi entegre olacak şekilde tasarlanmıştır. Hizmet 10 Ocak 2017'de kullanımdan kaldırıldı.

<span class="mw-page-title-main">Windows Live FrameIt</span>

Windows Live FrameIt Microsoft'un Windows Live hizmetlerinin bir parçasıydı. Dijital fotoğraf çerçevelerinin veya herhangi bir RSS özellikli cihazın işlevselliğini genişletmek, böylece kullanıcıların birden fazla kaynaktan içerik dağıtımını özelleştirmelerini sağlamak için amaçlandı. Kullanıcılar, FrameIt'i dijital fotoğrafların arasında hava tahmini ve haber gibi bilgi servislerini dahil etmek için kullanabilir. Aequitas Technologies, Pandigital, PhotoVu, Smartparts, ViewSonic ve diğerleri gibi şirketler, bu teknolojiyi destekleyen ürünleri piyasaya sürdüklerini açıkladı. Hizmetin beta sürümü 30 Temmuz 2008'de piyasaya sürülmüştür. Windows Live FrameIt, 15 Aralık 2010'da kullanımdan kaldırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Windows Live Etkinlikler</span>

Windows Live Etkinlikler, Microsoft'un Windows Live hizmetlerinin bir parçasıydı. Windows Live Spaces'deki etkin kullanıcıların etrafında farklı türde olayları paylaşır ve planlar. Windows Live Hotmail Takvimi ve Windows Live Spaces gibi diğer hizmetler ile iş birliği yapar. Ekim 2007 yılında tanıtıltı.

<span class="mw-page-title-main">Windows Live Uyarılar</span>

Windows Live Uyarılar Microsoft'un Windows Live hizmetlerinin bir parçasıydı. Öncelikle "MSN Uyarılar" ismi ile MSN hizmetinin bir parçası olmuş, sonradan 2006 yılında Windows Live hizmetine geçirilmiştir. Kullanıcılara zamana duyarlı olayları ve çeşitli uyarı içeriği sağlayıcılarından gelen bilgileri bildirmesine izin verdi. Kullanıcılar, uyarıları nasıl ve ne zaman alacaklarını seçebiliyorlardı, böylece kullanıcılar nerede olursa olsun bilgilendiriliyorlardı. Windows Live Uyarılar, Windows Live ID'ye sahip kullanıcılar için ücretsiz bir hizmet idi. Ancak, bazı içerik sağlayıcıları veya kablosuz iletişim servis sağlayıcıları içeriğini veya hizmetini Windows Live Uyarıları ile kullanma konusunda ücret alabilir. Takvim, Mekanlar ve Uyarıları kullanarak farklı türdeki Windows Live Etkinlikleri yönetme, planlama ve bunları başkaları ile paylaşma olanağı sağlar. Windows Live Uyarılar 30 Eylül 2010'dan itibaren kullanımdan kaldırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Windows Live Kişiselleştirilmiş Deneyim</span>

Windows Live Kişiselleştirilmiş Deneyim, Microsoft'un Windows Live hizmetlerinin bir parçasıydı. "My.Live.com" veya "Live.com" ismi ile de biliniyordu. Kasım 2005 başında Microsoft tarafından başlatılan özelleştirilebilir bir portaldı. İlk başlatılacak Windows Live hizmetlerinden biriydi.

<span class="mw-page-title-main">MSN Dial-up</span> Microsoft tarafından geliştirilen bir internet servis sağlayıcısıdır.

MSN Dial-up Microsoft tarafındam Amerika Birleşik Devletleri'nde ve daha sonra birçok başka ülkede işletilen bir İnternet servis sağlayıcısıdır. Başlangıçta The Microsoft Network olarak adlandırılan bu uygulama, 24 Ağustos 1995 tarihinde Windows 95'in yayınlanmasına denk gelecek şekilde tescilli bir çevrimiçi hizmet olarak başlatıldı. 1996 ve 1997'de, İnternet servis sağlayıcısı'nin yeniden gözden geçirilmiş web tabanlı bir versiyonu internette interaktif multimedya içeriğindeki erken bir deneydi. Sonradan Microsoft 2007 yılında MSN WiFi Hotspot adında Wi-Fi Bulucu hizmeti de sunmuştur.

Microsoft mobil hizmetler, özellikle mobil cihazlar için oluşturulmuş bir dizi özel mobil hizmettir, bunlar genellikle Windows Phone, Android, iOS, BlackBerry, Nokia platformları, BREW ve Java ME için mobil uygulamalar ve mobil tarayıcı aracılığıyla sunulur. Microsoft'un mobil hizmetleri genellikle bir Microsoft hesabı ile bağlantılıdır, genellikle Microsoft'un kendi mobil işletim sistemlerine önceden yüklenmiş olarak gelir ve diğer platformlar için çeşitli yollarla sunulur. Microsoft, 1996 yılında Windows CE lansmanı ile mobil bilgisayar platformları için geliştirmeye başladı ve daha sonra Nisan 2000'de Microsoft'un Pocket Office paketini PDA El bilgisayarlarına ekledi. Aralık 2014'ten Haziran 2015'e kadar Microsoft, bir dizi kurumsal satın alma işlemi gerçekleştirdi Google Play ve App Store'da Acompli, Sunrise Takvimi, Datazen, Wunderlist, Echo Notification Lockscreen ve MileIQ aldı.