İçeriğe atla

Windows Live Connect

Windows Live Connect
Geliştirici(ler)Microsoft
İlk yayınlanma24 Temmuz 2010 (14 yıl önce) (2010-07-24)
İşletim sistemiMicrosoft Windows
TürAPI'ler ve ortak kontroller hizmeti

Windows Live Connect (önceki ismi Messenger Connect, Live Servis ve Windows Live Dev) Microsoft'un Windows Live hizmetlerinin bir parçasıydı. API'lar ve ortak kontrollerin bir toplamıdır.[1][2] Geliştiricilere daha derin bir denetime sahip olmasını, açık ve kolayca erişilebilen uygulama programlama arabirimleriyle (API'ler) çekirdek Windows Live hizmetlerine ve verilere erişmesini sağlar.[3]

Live Connect hizmeti, OAuth 2.0, Temsili Durum Aktarımı (REST) ve JavaScript Nesneleri Gösterimi (JSON) gibi standart web teknolojileri üzerine kurulmuştur. ASP.NET, Microsoft Silverlight (tarayıcı içi ve tarayıcı dışı modeller), Windows Presentation Foundation (WPF), Adobe Flash, PHP ve Java da dahil olmak üzere herhangi bir teknoloji veya aygıtla çalışacak şekilde tasarlanmıştır.[4]

Live Connect, Windows Live'nin "Wave 4" yayınının bir parçası olarak (Messenger Connect olarak bilinir) 24 Haziran 2010'da piyasaya çıktı. Ve Windows Live'non daha önce ayrı API'lerini (Windows Live ID, Windows Live Kişileri, Windows Live Web Messenger Toolkit ve diğerleri) tek bir API'ye birleştirir.[5] 13 Eylül 2011'de Messenger Connect, Live Connect olarak yeniden adlandırıldı ve Messenger hizmeti için XMPP desteği eklenmesinin yanı sıra, OneDrive ve Outlook kişileri ve takvimleri için ek API'ler getirdi.

Kütüphaneler, arabirimler ve kontroller

Live Connect, geliştiricilere uygulamalarını entegre etmeleri için çeşitli yollar sunar. Live Connect web sitelerinde, masaüstü uygulamalarında ve Windows 8 Metro stili uygulamalarınızda kullanılabilir.[6] Geliştiriciler, aşağıdakiler dahil olmak üzere çeşitli senaryoları kapsayan çeşitli entegrasyon türlerinden birini seçebilir:

  • OAuth 2.0
  • Temsili Devlet Transferi (REST)
  • JavaScript Nesnesi Gösterimi (JSON)

Canlı Bağlantı, web siteleri, uygulamalar ve cihazlar için aşağıdaki yetenekleri içerir:

Serviz Uygulama Açıklama
OneDriveFotolar Kullanıcılara SkyDrive üzerinde depolanan fotoğrafları geliştiricinin web sitesi, uygulaması veya aygıtından yüklemesine, görüntülemesine, paylaşmasına veya basmasına izin verir.
Belgeler Kullanıcılara SkyDrive üzerinde depolanan dokümanları, geliştiricinin web sitesi, uygulaması veya cihazından açmasına, kaydetmesine, bunlara erişmesine ve bunlarla paylaşmasına izin verir.
Outlook Takvim Geliştiricilerin takvim randevularına erişmesine ve kullanıcının Windows Live Hotmail Takvim'e (Outlook.com) kaydetmesine izin verir. Geliştiricilere mevcut Takvim etkinliklerine dayalı olarak önemli etkinlikleri kullanıcılarına hatırlatmalarını sağlar.
İletişim Geliştiricilerin kullanıcılarının Hotmail Kişiler listesine (Outlook.com) erişmesine izin verir. Bu kullanıcılara, hangi kişilerin zaten geliştiricinin web sitesinin veya uygulamanın üyelerine sahip olduklarını belirlemesine izin verir.
Messenger XMPP Arayüz Geliştiricilere XMPP protokolü aracılığıyla Windows Live Messenger anında ileti servisini web sitelerine, uygulamalarına veya aygıtlarına entegre etmek için API'ler sağlar.
Durum güncelleme Geliştiricilere, Windows Live Messenger üzerindeki bir kullanıcının durumunu arkadaşlarına, arkadaşlarının şu anda web sitesini veya uygulamanı kullandıklarını bilmelerini sağlamak için izin ver.
Rozeti Paylaşma Geliştiricilere web sitelerinde "paylaşım rozeti" ne entegre etmesine izin vererek kullanıcıların Windows Live Messenger aracılığıyla içeriği geliştiricinin web sitesinde veya uygulamasında paylaşmasına izin verir.
ID Kimlik doğrulama Kullanıcıların Windows Live ID 'yi (Microsoft Account) kullanarak kimlik doğrulamayı geliştiricinin web sitesinde veya uygulamasında kullanarak tanımlamalarını sağlayan tek bir oturum açma çözümü.
Profil Geliştiriciye web sitesinin veya uygulamanın kullanıcıların ad, doğum günü, iş profili ve iletişim bilgileri gibi Profil verilerine erişmesine izin verir.

Windows Live İstemci Genişletilebilir API'leri

Buna ek olarak, Microsoft Windows Live Fotoğraf Galerisi (Windows Fotoğraf Galerisi), Windows Live Writer ve Windows Live Messenger gibi Windows Live İstemci yazılımı için Windows Live İstemci Genişletilebilir API'leri de sunmaktadır. Bu API'ler Live Connect'den ayrıdır ve aşağıdaki yetenekleri içerir:

Hizmet Açıklama
Messenger Etkinliği SDK-sı Geliştiricilere Windows Live Messenger tarafından sağlanan çok kullanıcılı iletişim işlevinden yararlanan uygulamalar ve oyunlar oluşturmalarına izin verir. Bu uygulamalara ve oyunlara bir Windows Live Messenger Oturum Açma penceresindeki "Etkinlikler" veya "Oyunlar" menüsünden erişilebilir.
Fotoğraf Galerisi SDK-sı Windows Fotoğraf Galerisi için fotoğraf ve video yayınlama eklentilerinin yanı sıra Basit Genişletilebilir Puanlar oluşturulmasını sağlayan Yayıncılık Eklentisi Platformu 'nu içerir. Windows Live Fotoğraf Galerisi ile genişletmek, özelleştirmek ve bunlarla bütünleşmek için yollar sağlayan bir araçtır.
Writer SDK-sı Geliştiricilere uygulamalar oluşturmasına izin veren Uygulama API'si ; bağlantılar, snippet'ler, resimler ve feed öğeleri için yeni yayınlar oluşturmak için Windows Live Writer veya "Blog Bu" öğelerini başlatan İçerik Kaynağı Eklentisi API'si içerir. Geliştiricilere Windows Live Writer kullanıcı arabirimine yeni özellikler ekleyip özelleştirmelerine izin verir.

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 4 Haziran 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Şubat 2017. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 19 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Şubat 2017. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 18 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Şubat 2017. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 18 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Şubat 2017. 
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya". 18 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Şubat 2017. 
  6. ^ "Arşivlenmiş kopya". 17 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Şubat 2017. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">JavaScript</span> programlama dili

JavaScript, HTML ve CSS ile birlikte World Wide Web'in temel teknolojilerinden biri olan programlama dilidir. Web sitelerinin %97'sinden fazlası, web sayfası hareketleri için istemci tarafında JavaScript kullanırlar ve kullanılan kodlar genellikle üçüncü taraf kitaplıkları içerir. Tüm büyük web tarayıcılarında, kaynak kodunu kullanıcıların cihazlarında yürütebilmek için özel bir JavaScript motoru bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Windows Live Messenger</span> Microsoft tarafından 2005-2013 yılları arasında geliştirilen anlık mesajlaşma yazılımı

Windows Live Messenger ya da eski ve daha çok bilinen adıyla MSN Messenger kısaca MSN, Microsoft tarafından 2005-2013 yılları arasında geliştirilen anlık mesajlaşma yazılımıdır. Eski adı MSN Messenger olan yazılım, sekizinci sürümünden itibaren Windows Live Messenger adıyla yayınlandı. Ayrıca Windows Live Messengerin 2002 yılında bırakılan ücretsiz klonu aMSN de vardır. Dünyada 330 milyon kişi tarafından kullanılmaktaydı. Windows Live Messenger üzerinden çeşitli videoları aynı anda karşı pencerede bulunan kişilerle de paylaşmak üzerine MSN TV televizyonu sistemi de vardır. Windows Messenger hizmetinin yerini almıştır.

Windows Live, Microsoft'un web platformu olan MSN'in geliştirilerek yenilenmiş halidir.

<span class="mw-page-title-main">Skype for Business</span> ücretli anında mesajlaşma yazılımı

Skype for Business, Microsoft tarafından geliştirilen Microsoft Office paketine dahil edilmiş bir tür ücretli anında mesajlaşma yazılımıdır. Anlık ileti, ses, video gibi Windows Live Messenger özelliklerini içerir, fakat Communicator yazılımı ücretlidir ve genellikle birlikte çalışan kuruluşlar ve BT çalışanları için idealdir. Windows Live Messenger'daki gibi dosya paylaşımı, toplu konuşma gibi özelliklere de sahiptir. Skype for Business Server veya Business Online için Skype ile birlikte kullanılır. Microsoft Exchange Server ile çalışan Windows Messenger'ın yerini alıyorlar. 31 Temmuz 2021 tarihinde Skype for Business kullanımdan kaldırılmıştır.

.NET Messenger Service, MSN Messenger yazılımı ile çalışması amacıyla Microsoft tarafından 1999 yılında geliştirilen anında mesajlaşma ve protokol sistemidir. Bu sistem, Windows Live ID hesabına sahip kullanıcılara kendi aralarında çevrimiçi eş zamanlı iletişim hizmeti sağlamaktadır. Microsoft Messenger hizmeti ile kullanılmak üzere açık kaynaklı bir anında mesajlaşma istemci emesene tasarlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">OneDrive</span> Microsoftun sunduğu bir çevrimiçi dosya depolama ve paylaşma hizmeti

OneDrive, Microsoft'un sunduğu bir çevrimiçi dosya depolama ve paylaşma hizmetidir. Kullanıcılar, Microsoft Account hesapları ile bağlanabildikleri OneDrive hesaplarına tarayıcılarını kullanarak dosya gönderip, internet erişimi olan her yerden bağlanabilmektedirler. Halka açık olarak paylaşılan OneDrive dosyalarına erişim için üyelik gerekmemektedir. 2014 yılının ocak ayında Microsoft'un İngiliz medya kuruluşu BSkyB ile olan isim hakkı davasını İngiliz yüksek mahkemesini kararı sonucu BSkyB'nin kazanmasıyla Microsoft bu hizmetin adını 19 Şubat 2014 yılından Microsoft OneDrive olarak değiştirmiştir. OneDrive eskiden Windows Live olarak bilinen çevrimiçi hizmet paketinde bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Outlook.com</span> Microsoftun 2012de tanıttığı bir e-posta servisi

Bu makale genel web postası hizmeti ile ilgilidir. İş web posta hizmeti için, Outlook Web'e bakın.

<span class="mw-page-title-main">Microsoft Azure</span>

Microsoft Azure hem açık çevre ortamlarından hem de İnternet'ten tüketilebilen çok çeşitli İnternet hizmetini sağlamakta" olan bir bulut platformu hizmetidir. Microsoft Online Services hizmetinin lansmanından sonra gelen bulut bilgi işlemi içine alınan Microsoft'un ilk adımıdır. Kısaca bir hizmet olarak Microsoft yazılım firmasının altyapısıdır. Azure, Ekim 2008'de açıklandı ve 1 Şubat 2010 tarihinde Windows Azure olarak serbest bırakıldı.

<span class="mw-page-title-main">Windows Messenger</span> Mesajlasma uygulaması

Windows Messenger Microsoft tarafından yapılan Windows XP'de bulunan durdurulan bir anlık mesajlaşma istemcisidir. Hem kurumsal hem de ev kullanıcıları tarafından kullanılmak üzere tasarlanan bu uygulama ilk olarak MSN Messenger'ın aerodinamik ve entegre bir sürümü olarak oluşturuldu. Daha sonra 2004 yılında, Windows 2000 ve Windows Server 2003'te kullanıma sunulduğunda güncellendi. O zamandan beri gelişimi durdu. Windows Live Messenger ve Microsoft Lync sonradan hizmetin yerini aldı.

<span class="mw-page-title-main">Bonjour (yazılım)</span> Bilgisayar ağı teknolojisi

Bonjour Apple'nin hizmet bulma, adres ataması ve ana bilgisayar adı çözümlemesi içeren bir grup teknoloji olan sıfır yapılandırma ağı (zeroconf) uygulamasıdır. Bonjour, yazıcılar, diğer bilgisayarlar ve bu cihazların her yöne yayın Etki Alanı Adı Sistemi (mDNS) hizmet kayıtlarını kullanarak yerel alan ağında sunduğu hizmetler gibi cihazları bulur.

<span class="mw-page-title-main">Windows Live Web Messenger</span>

Windows Live Web Messenger Microsoft tarafından geliştirilen Windows Live Messenger'ın tarayıcı tabanlı sürümüdür. Kullanıcılara bir web tarayıcısından Microsoft Messenger hizmetini kullanarak çevrimiçi ve gerçek zamanlı olarak anlık ileti göndermelerine izin verdi. Hizmet, Windows Live Messenger istemcisini kurmadan Messenger kişi listesinde Outlook.com-da başkalarıyla sohbet etmek için ortak paylaşılan bir bilgisayardaki gibi yönetici ayrıcalıklarına sahip olmayan kullanıcıların bilgisayarlarında bulunmasına izin verdi.

<span class="mw-page-title-main">Windows Live Mesh</span>

Windows Live Mesh Windows Live hizmet yelpazesinin bir parçası olarak Microsoft tarafından tanıtılan ücretsiz Internet tabanlı dosya senkronizasyonu uygulaması idi. İki veya daha fazla bilgisayar arasındaki dosya ve klasörlerin birbirleriyle senkronize olmasını sağlamak için tasarlanmışdır. Windows ve Mac OS X Leopard ve daha sonraki Intel işlemcili bilgisayarlarda veya Web'de SkyDrive ile çalıştırılır. Windows Live Mesh ayrıca Internet üzerinden uzak masaüstü erişimini de etkinleştirdi.

<span class="mw-page-title-main">Windows Live Devices</span>

Windows Live Aygıtları Microsoft tarafından tanıtılan Windows Live'nin bir parçası olarak bir çevrimiçi cihaz yönetimi hizmetidir. Windows Live Devices, 24 Haziran 2010 tarihinde Windows Live Wave 4 hizmet paketinin bir parçası olarak piyasaya sürüldü. Kullanıcılara bilgisayarlarında, mobil cihazlarında ve dijital fotoğraf çerçeveleri gibi diğer çevre birimlerde saklanan dosyaların senkronizasyona merkezi olarak erişmesine ve yönetmesine olanak tanıdı. Windows Live Aygıtları, kullanıcıların bir web tarayıcısı kullanarak bilgisayarlarından internete uzaktan erişmelerini sağlar.

<span class="mw-page-title-main">Windows Live Call</span>

Windows Live Call Microsoft'un Windows Live hizmetlerinin bir parçasıydı. Kullanıcılara PC'den PC'ye ve PC'den Telefona sesli ve görüntülü görüşmeler yapmalarını sağlamak için Windows Live Messenger'e entegre edilmiştir. 2 Mayıs 2006 yılı Windows Live Messenger'in Beta 3 güncellemesinde bulundu. Microsoft, kullanıcılara dünyanın herhangi bir yerindeki neredeyse her telefonun çağrılması için bir mikrofon ve hoparlör ve yüksek hızlı bir İnternet bağlantısı bulunan bir bilgisayar kullanmasına izin vermek için dünyanın dört bir yanındaki telekomünikasyon şirketleriyle ortaklık kurdu.

<span class="mw-page-title-main">Windows Live Expo</span>

Windows Live Expo Windows Live hizmet yelpazesinin bir parçası olarak Microsoft tarafından tanıtılan seri ilan hizmeti ve sosyal paylaşım sitesidir. Microsoft tarafından bir "çevrimiçi sosyal pazar" olarak tanımlandı. Web sitesi 31 Temmuz 2008'de faaliyete son verdi.

<span class="mw-page-title-main">Windows Live Yönetim Merkezi</span>

Windows Live Yönetim Merkezi, Microsoft'un Windows Live hizmetlerinin bir parçasıydı. Kullanıcılara kendi alan adlarında, Outlook.com'a ve tüm özelliklerine sahip olmasına izin verir. Kasım 2007'den önce "Windows Live Custom Domains" isminde idi. 11 Nisan 2014 tarihinde Microsoft, hizmeti Office 365 yazılımı artı hizmet programı lehine kullanmadı.

<span class="mw-page-title-main">Windows Temel Parçalar</span>

Windows Essentials Windows Live hizmet yelpazesinin bir parçası olarak Microsoft tarafından tanıtılan ücretsiz uygulamalar paketi idi. E-posta, anlık mesajlaşma, fotoğraf paylaşımı, blog yazarlığı ve ebeveyn kontrol yazılımı içerirdi. Essentials, birbirleriyle, Microsoft Windows ile ve OneDrive ve Outlook.com gibi diğer Microsoft web tabanlı hizmetlerle iyi entegre olacak şekilde tasarlanmıştır. Hizmet 10 Ocak 2017'de kullanımdan kaldırıldı.

<span class="mw-page-title-main">MSN Dial-up</span> Microsoft tarafından geliştirilen bir internet servis sağlayıcısıdır.

MSN Dial-up Microsoft tarafındam Amerika Birleşik Devletleri'nde ve daha sonra birçok başka ülkede işletilen bir İnternet servis sağlayıcısıdır. Başlangıçta The Microsoft Network olarak adlandırılan bu uygulama, 24 Ağustos 1995 tarihinde Windows 95'in yayınlanmasına denk gelecek şekilde tescilli bir çevrimiçi hizmet olarak başlatıldı. 1996 ve 1997'de, İnternet servis sağlayıcısı'nin yeniden gözden geçirilmiş web tabanlı bir versiyonu internette interaktif multimedya içeriğindeki erken bir deneydi. Sonradan Microsoft 2007 yılında MSN WiFi Hotspot adında Wi-Fi Bulucu hizmeti de sunmuştur.

aMSN Ücretsiz bir Windows Live Messenger klonu

aMSN ücretsiz bir Windows Live Messenger klonuydu. AMSN, Windows Live Messenger ürününün görünümünü taklit etmeye çalışır ve birçok özelliklerini destekler. Ocak 2011 itibarıyla yaklaşık 40 milyon kez indirildi ve SourceForge'da en çok indirilen 21. proje haline geldi.

Microsoft Office Live Meeting Microsoft tarafından işletilen ve durdurulan bir ticari aboneliğe dayalı web konferans hizmetidir. Live Meeting, istemci bilgisayarlara yüklenmiş olan yazılımları içerir ve tüm istemcilerin bağlanmak için merkezi bir sunucu kullanır. Microsoft, kurum içi veya bulut ortamında kullanılabilen bir Kurumsal Birleşik İletişim ürünü olan Skype for Business'ı üretiyor.