İçeriğe atla

Windows Konsolu

Bu sayfa hızlı silinmeye adaydır!


Hızlı SilBu sayfa, Vikipedi'nin gereğince silinmesi için etiketlenmiştir ve bir hizmetli tarafından incelemeyi beklemektedir.
Sayfanın silinmemesi gerektiğini düşünüyorsanız, gerekçenizi tartışma sayfasında belirtiniz ya da silinmeyi gerektiren durumu ortadan kaldıracak şekilde sayfayı düzenleyiniz.
Sağdaki "Göster" düğmesine tıklayarak göz atabilirsiniz

(Lütfen bu metni sadece gerekli kuralları hatırlamak için kullanın, sayfasındaki kuralları bildiğinizden emin olun. İlgili kriterin aşağıdaki kısaltmalar dışında ek şartları olabilir.)

G1: Anlamsız karakter dizisi — G2: Deneme — G3: Vandalizm — G4: Önceden silinmiş metin — G6: Kullanıcı talebi — G7: Silinmiş sayfanın tartışması — G8: Temizlik amacıyla — G9: Telif — G10: Saldırı — G11: Reklam — G12: İlgisiz tartışma

M1: Taslak kriterlerini sağlamayan madde — M2: Farklı bir dildeki madde — M3: İçeriksiz madde — M4: Başka bir Wikimedia projesine aktarılan madde — M6: Kayda değer olmayan konulu madde — M8: Düzen ve ansiklopediklik açısından uygunsuz madde — M9: Makine çevirisiyle oluşturulmuş madde

Y1: Boşa yönlendirme — Y2: Kötü yönlendirme — Y3: Farklı isim alanları arasında yönlendirme

D1: Çift kopya dosya — D2: Bozuk/boş dosya — D3: Uygunsuz lisanslı dosya — D6: Adil kullanımı hatalı belirtilmiş dosya — D8: Ansiklopedik açıdan değersiz dosya - D9: Kullanışsız dosya - D10: Vektörel dosya - D11: Şüpheli dosya - D12: Tanımlanamayan dosya - D13: İçeriği kaynaklandırılamayan dosya

K1: Boş kategori — K2: Yeniden isimlendirme kategorisi — K3: Şablon kategorisi

KS2: Var olmayan kullanıcı — KS3: Adil kullanım galerisi — KS4: İlgisiz kullanıcı sayfası

Ş1: Kışkırtıcı/bölücü şablon — Ş2: Kullanılmayan şablon

P1: Madde olarak silinebilecek portal — P2: Kriterleri sağlamayan portal

için: Lütfen sayfanın geçmişini incelemeden silme işlemini gerçekleştirmeyiniz.


Gerekçe:Madde 9: Niteliksiz makine çevirisiyle oluşturulmuş madde
İsteyen:Bu sayfa üzerindeki en son değişiklik, 1 saniye önce Nanahuatl (katkılar | kayıtlar) tarafından gerçekleştirildi.
Windows Console
Geliştirici(ler)Microsoft
Programlama diliC++
İşletim sistemiMicrosoft Windows
PlatformIA-32, x86-64, ARM64
TürTerminal emulator
LisansMIT License
Resmî sitesidocs.microsoft.com/en-us/windows/console/
Kod deposugithub.com/microsoft/terminal/tree/main/src/host

Windows Konsolu, Microsoft Windows'daki konsol uygulamaları için altyapıdır. Bir Windows Konsolu örneğinin bir ekran arabelleği ve bir giriş arabelleği vardır. Konsol uygulamalarının bir pencere içinde veya donanım metin modunda (tüm ekranı kaplayacak şekilde) çalışmasına olanak tanır. Kullanıcı, Şablon:Keypress tuş kombinasyonunu kullanarak ikisi arasında geçiş yapabilir. Metin modu Windows Vista ve sonraki sürümlerde kullanılamaz. Ancak Windows 10'dan başlayarak yerel tam ekran modu kullanılabilir.

Windows Konsolu örnekleri genellikle resim görüntülemesi gerekmeyen ancak renk kullanabilen uygulamalar için kullanılır. Örnekler arasında cmd.exe, Windows PowerShell, Far Manager ve Midnight Commander bulunur.

2019'da konsol ana bilgisayarı, Windows Terminal ile birlikte MIT Lisansı altında açık kaynaklı hale getirildi.[1]

Pencere ve tam ekran modları

Windows PowerShell on Windows Vista
Midnight Commander using box-drawing characters

Windows'da bir konsol uygulaması iki modda çalışabilir.

Bir mod metni bir pencereye yerleştirir ve bir işletim sisteminin yazı tipi oluşturmasını kullanır. Bu modda, bir uygulamanın kullanıcıyla etkileşimi pencereleme sistemi tarafından kontrol edilir. Bu, xterm gibi X Pencere Sistemi uygulamalarına benzerdir.

İkincisi tam ekran modudur. Windows XP ve önceki sürümlerde, tam ekran konsolu bir donanım metin modu kullanır ve video bağdaştırıcısına bir raster yazı tipi yükler. Bu, bir metin sistemi konsoluna benzerdir. Bu erken tam ekran modu yalnızca VGA uyumlu metin modlarını destekler ve ona 80 sütun ve 28 satırlık maksimum karakter çözünürlüğü sağlar.[1] Bu mod Windows Vista'da kullanımdan kaldırıldı.[2] Bir Windows XP ekran sürücüsü yükleyerek bu sorunu aşmak mümkündü;[2] ancak Windows 8 ve sonraki sürümler bunları kabul etmiyor.[3] Windows 10 bir kez daha tam ekran moduna sahip ancak bu uygulama metin modu yerine yerel Windows oluşturma alt sistemini kullanıyor. Ekrana sığacak kadar çok sütun ve satıra sahip olabilir.[4]

Uygulamalar, Şablon:Keypress tuş kombinasyonu kullanılarak iki mod arasında geçiş yapacak şekilde yapılabilir.

Detaylar

Giriş arabelleği, olayların (klavye, fare vb.) depolandığı bir kuyruktur. Çıkış arabelleği, karakterlerin nitelikleriyle birlikte depolandığı dikdörtgen bir ızgaradır. Bir konsol penceresinde, yalnızca biri belirli bir an için etkin (yani görüntülenen) olan birkaç çıkış arabelleği olabilir. Uygulamalar, hem üst düzey işlevleri (ReadConsole ve WriteConsole gibi) hem de alt düzey işlevleri (örneğin ReadConsoleInput ve WriteConsoleOutput) ortaya çıkaran Windows API aracılığıyla Windows Konsolu ile programatik olarak etkileşime girebilir.[1]

Kullanıcılar, renk paletini veya yazı tipini sistem genelinde veya uygulama düzeyinde değiştirebilir. Ancak, bir konsol uygulamasının her örneği, renk paletini veya yazı tipini anında değiştiremez.

Windows Konsolu uygulamaları, Windows'ta (özellikle Windows 9x'te) farklı görünmeseler bile MS-DOS uygulamalarından farklıdır. Windows Konsolu uygulamaları, tüm Windows API'sine erişebilir ve MS-DOS veya uyumlu işletim sistemlerinde çalışmaz. Ancak DOS uygulamaları Windows API'sine erişemez ve yalnızca Sanal DOS Makinesi (VDM) yardımıyla Windows'un 32 bit sürümlerinde çalışabilir.

Uygulamalar

Windows 3.1 ve önceki sürümlerde konsollar için yerel destek yoktur. Çünkü bu sürümler yalnızca MS-DOS için grafiksel bir arayüzdür, daha önceki Windows sürümlerinde çalışan çoğu metin programı aslında bir pencerede çalışan MS-DOS programlarıydı. Uygulamaları Windows'a taşıma görevini basitleştirmek için, Visual C++'ın erken sürümlerine normal bir pencere içinde temel konsol işlevselliğini uygulayan bir kitaplık olan QuickWin sağlanır. Borland C++ için benzer bir kitaplık EasyWin olarak adlandırıldı.

Windows 9x

Command.com running in a Windows console on Windows 95

Windows 9x desteği, Windows NT ile karşılaştırıldığında nispeten zayıftır çünkü konsol penceresi sistem sanal DOS makinesinde çalışır ve bu nedenle Win32 konsol uygulamasına klavye girişi, klavye kesintisini kancalayarak gerçek DOS uygulamaları için de kullanılan bir DOS VM'de çalışan conagent.exe tarafından ona yönlendirilmelidir. conagent.exe daha sonra Vcond'u (bir VxD'dir) çağırır. Vcond daha sonra klavye girişini Sistem VM'sine ve son olarak Win32 konsol uygulamasına iletmek zorundaydı. Performansın yanı sıra, bu uygulamadaki bir diğer sorun da DOS VM'sine yerel olan sürücülerin bir Win32 konsol uygulaması tarafından görülememesidir. Bu, kafa karışıklığına neden olabilir.

Windows 9x altında, ekran arabelleği, karakter hücresi başına iki baytla VGA metin arabelleğinin yapısını yansıtır: karakter kodu için bir bayt, öznitelikler için bir bayt (karakter OEM karakter kümesinde olmalı, öznitelik yüksek yoğunluklu arka plana sahip olmalı/yanıp sönmemelidir). Gerçek VGA metin modu kullanılırsa bu, işlemi önemli ölçüde hızlandırır.

Windows NT and Windows CE

The Windows Subsystem for Linux running Bash on Windows 10
Cmd.exe running on Windows CE 3.0

Geleneksel olarak, İstemci/Sunucu Çalışma Zamanı Alt Sistemi (CSRSS), Windows NT işletim sistemi ailesinde konsol pencerelerini yönetmekten sorumluydu.[1] Windows 7'de CSRSS, yönetmek için her konsol penceresi için bir conhost.exe oluşturur. Windows 8 ve sonrasında, konsol uygulamaları conhost.exe işlemlerini doğrudan oluşturur. Bu değişikliğin hem güvenlik hem de kullanılabilirlik etkileri vardır. CSRSS son derece ayrıcalıklı bir güvenlik bağlamında çalışırken, her conhost.exe konsol uygulamasıyla aynı güvenlik bağlamında çalışır. Ayrıca, Windows 7'de bu değişiklik konsol pencerelerinin Aero Glass temasının özelliklerine sahip olmasını sağladı.[2]

Windows NT ve Windows CE'de, ekran arabelleği karakter hücresi başına dört bayt kullanır: karakter kodu için iki bayt, öznitelikler için iki bayt. Daha sonra karakter, Unicode'un (UCS-2) 16 bitlik bir alt kümesinde kodlanır.[3] Geriye dönük uyumluluk için, konsol API'leri iki sürümde mevcuttur: Unicode ve Unicode olmayan. API'lerin Unicode olmayan sürümleri, görüntülenen karakterlerin aralığını genişletmek için kod sayfası anahtarlamasını kullanabilir (ancak yalnızca konsol penceresi için TrueType yazı tipleri kullanılıyorsa, böylece kullanılabilir kod aralığı genişletilir). Hatta UTF-8 bile "kod sayfası 65001" olarak kullanılabilir[4] (yalnızca tam Unicode'un UCS-2 alt kümesinden görüntülenir [kaynak belirtilmeli]).

Windows 10 Ekim 2018 güncelleştirmesi itibarıyla, Windows Konsolu tam Unicode desteğine sahiptir.[5]

Kaynakça

Şablon:Microsoft APIs Şablon:Microsoft FOSS Şablon:Terminal emulator Şablon:Windows Components

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">MS-DOS</span> 1980li yıllarda kişisel bilgisayar işletim sistemi

MS-DOS, Microsoft firmasının geliştirdiği bir DOS sistemidir. 1980'li yıllarda PC uyumlu platformlar üzerinde kullanılan en yaygın işletim sistemiydi. 1990'lı yılların ortalarından 2000 yılına kadarki en popüler işletim sistemleri olan Windows 9x ailesinin temeli olarak kullanıldı. Masaüstü bilgisayarlardaki popülerliğini, zamanla Windows NT mimarisi kullanan yeni nesil Windows işletim sistemlerine bıraktı.

<span class="mw-page-title-main">Windows 98</span> 1998te piyasaya sunulmuş, Windowsun MS-DOS üzerinde yükselen beşinci ana sürümü

Windows 98, Microsoft'un ürettiği işletim sistemi ailesi Windows'un MS-DOS üzerinde yükselen beşinci ve son ana sürümü ve Windows 9x serisinin 2. ana versiyonudur. Microsoft bu sürümle çoklu ortam (multimedia) ve internet hizmetlerini bu sürüme eklemiştir. Windows 98, 15 Mayıs 1998'de üretime hazır konuma gelip 25 Haziran 1998 tarihinde piyasaya sürülmüştür. Windows 98, önceleri Memphis ve Windows 97 kod adlarıyla biliniyordu. Öncüsü Windows 95 gibi Windows 98 de 16-bit/32-bit arası hibrit çalışan ve açılış şekli MS-DOS üzerine kurulu olan bir işletim sistemidir. İlk defa Windows Driver Model modeline uyum sağlayan Windows işletim sistemidir. Ayrıca Windows 98 disketlerle kurulabilen son Windows işletim sistemidir. RTM yapı numarası 1998.6'dır.

<span class="mw-page-title-main">Windows 2000</span> 2000 yılında piyasaya sürülen ve Windowsun NT tabanlı olan bir sürümü

Windows 2000, Microsoft'un ürettiği işletim sistemi ailesi Windows'un NT çekirdeği üzerinde yükselen beşinci ana sürümüdür. NT 4 sürümünden 3.5 yıl sonra, 17 Şubat 2000 tarihinde piyasaya sürülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Windows 2.0</span> 1987 yılında piyasaya sürülen ve MS-DOS üzerinde yükselen Windows sürümü

Windows 2.0 Microsoft'un MS-DOS adlı işletim sistemi üzerinde oluşturduğu grafik arayüz (GUI) içeren işletim sistemi ailesi Windows'un ikinci sürümüdür. Microsoft'un meşhur Word ve Excel yazılımları, ilk kez bu işletim sistemi üzerinde kullanılmaya başlanmıştır. Aynı zamanda bu sürüm, ciddi bir biçimde MacOS'a benzemekle suçlandı. Apple 1988 yılında Microsoft ve Hewlett-Packard'a lisanslı Macintosh yazılımını ve/veya yazılımın öğelerini izinsiz kullanmak suçlamasıyla dava açtı.

Windows, Microsoft tarafından PC'ler için geliştirilen bir işletim sistemi. İlk kez 1983'te IBM marka bilgisayarlarda kullanılmak amacıyla MS-DOS üzerinde çalışan grafiksel kullanıcı arayüzü (GUI) olarak piyasaya sürüldü. Microsoft'un modellediği GUI Apple'ın Mac OS'tan sonra bilinen ilk Arayüz Yöneticisidir. 1980'lerden günümüze çok büyük değişimler geçirmiş olan Windows zaman içerisinde kendi başına bir işletim sistemi olmuş, NT çekirdeğine geçmiş ve ortaya bugün -sunucu sistemleri hariç- işletim sistemi pazarının %90'ını kontrol eden işletim sistemi çıkmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Windows Görev Yöneticisi</span>

Windows Görev Yöneticisi, Microsoft Windows'ta yer alan görev yöneticisi, sistem monitörü ve başlangıç yöneticisidir. Çalışan işlemlerin adı, CPU yükü, işlem yükü, G/Ç ayrıntıları, oturum açmış kullanıcılar ve Windows hizmetleri dahil olmak üzere bilgisayar performansı ve çalışan yazılım hakkında bilgi sağlar. Ayrıca işlem önceliklerini, işlemci benzeşimini, başlatma ve durdurma hizmetlerini ayarlamak ve işlemleri zorla sonlandırmak için de kullanılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Karakter kodlaması</span> yazıdaki karakterleri rakamsal değerlerle temsil etmek

Bilişimde karakter kodlaması kavramı bir çeşit kodlama sistemi kullanılarak kodlanmış karakter gruplarını temsil etmektedir. Soyutlama düzeyi ve kullanıldığı bağlama bağlı olarak karakterlere karşılık gelen kod noktaları ve bunların oluşturdukları kod alanı, bit örüntüleri, oktetler, doğal sayılar, elektrik sinyalleri vb. şeklinde algılanabilir. Metinsel verilerin işlenmesi, depolanması ve iletimi esnasında karakter kodlamaları kullanılır. Karakter seti, karakter eşlem veya kod sayfası gibi ifadeler karakter kodlaması kavramıyla eş anlamlıymış gibi kullanılsa da aralarında bazı anlam farkları bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Android Honeycomb</span>

Android Honeycomb veya Android 3.0–3.2.6 "Honeycomb" Android sürümünün Google tarafından geliştirilen 8. versiyonudur. Sürümün ismi "petek" anlamındadır. İlk 3.0 versiyonu 22 Şubat 2011 yılında yayımlandı. Sürümle beraber, Motorola Xoom adlı tablet tanıtıldı. Bundan önce sunulmuş sürümler yalnızca akıllı telefonlar için uyumlu idi. Bununla, ilk kez Android işletim sistemi tabletlere yol açtı. Sürüm Linux kernel 2.6.36 bazında hazırlanmıştır. Android Honeycomb yalnızca tabletler için tasarlanmış ve sadece tabletlerde bulunan tek Android sürümüdür. Android 3.0 Honeycomb, tabletlere özel geniş ekranı ve holografik kullanıcı arayüzü ile büyük ilgi topladı.

<span class="mw-page-title-main">Android Nougat</span> Android işletim sisteminin yedinci ana sürümü

Android 7.0 - 7.1.2 "Nougat" Android sürümünün Google tarafından geliştirilen 14. versiyonudur. Yeni sürümün daha önceki kod adı Android N oldu. 9 Mart 2016 tarihinde önce mevcut Nexus cihazları için fabrika görüntüleri ile bir geliştirici önizlemesi olarak yeni "Android Beta Programı" ile piyasaya sürüldü. Versiyon API level 24'te oluşturulmuştur. Resmen ilk olarak Google Nexus cihazları için güncelleme almakla, 22 Ağustos 2016 tarihinde serbest bırakıldı. LG V20, Nuga ile piyasaya çıkan ilk akıllı telefon oldu.

<span class="mw-page-title-main">Büyüteç (Windows)</span>

Büyüteç görme engelli insanlara Microsoft Windows çalıştırırken kullanmak için tasarlanmış bir ekran büyüteci uygulamasıdır. Çalıştırıldığında, ekranın üst kısmında farenin bulunduğu yeri büyük ölçüde büyüten bir çubuk oluşturur. Büyüteç, Windows 95 için Aktif Erişilebilirlik SDK'sı / RDK'sinde bir örnek olarak ilk kez dahil edildi ve daha sonra Windows 98'den başlayan standart bir Windows yardımcı programı yaptı. Windows Vista'dan önce Büyüteç, ekranı normal boyutunun 9 katına kadar büyütmek için kullanılabilir. Windows Vista ve sonrası, 16 × magnifikasyon büyütme oranına kadar izin verir.

<span class="mw-page-title-main">Microsoft Display Dock</span>

Microsoft Display Dock Seçilmiş Windows 10 Mobile aygıtların bir masaüstü bilgisayar benzeri bir deneyim için bir bilgisayarın monitörüne, fare ve klavyesine bağlanmasını sağlayan bir ekrana yerleştirilen Dock İstasyonu. Aynı zamanda, bazı mobil aygıtların yerel mobil uygulamaları çalıştırmasına olanak tanıyan Windows 10 Mobil'in yeni "Sürekli" özelliği için bağlantı istasyonu olarak işlev gören ilk aygıttır. Windows Mağaza uygulamalarını yan yana çalıştırmak veya Windows API uygulamaları gibi masaüstü sürümleri ile gelen ve Windows Mesajlaşma + Skype gibi çeşitli uygulamalar büyük monitörler için tam ekran modunda çalışmaz.

<span class="mw-page-title-main">Windows NT mimarisi</span>

Microsoft tarafından üretilen ve satılan bir işletim sistemi satırı olan Windows NT'nin mimarisi, kullanıcı modu ve çekirdek modu olmak üzere iki ana bileşenden oluşan katmanlı bir tasarımdır. Tek işlemcili ve simetrik çok işlemcili (SMP) tabanlı bilgisayarlarla çalışmak üzere tasarlanmış, önleyici, yeniden gelen bir işletim sistemidir. Giriş/çıkış isteklerini işlemek için, I / O istek paketlerini (IRP'ler) ve zaman uyumsuz G / Ç'yi kullanan paket odaklı G / Ç kullanırlar. Windows XP'den başlayarak, Microsoft Windows'un 64 bit sürümleri hazırlanmaya başladı; Bundan önce, bu işletim sistemleri yalnızca 32-bit sürümlerde mevcuttu.

<span class="mw-page-title-main">Evrensel Windows Platformu uygulamaları</span>

Evrensel Windows Platformu uygulamaları kişisel bilgisayarlar (PC'ler), tablet bilgisayarlar, akıllı telefonlar, Xbox One, Microsoft HoloLens ve nesnelerin interneti de dahil olmak üzere tüm uyumlu Microsoft Windows aygıtlarında kullanılabilen uygulamalar. Evrensel Windows Platformu ile, her biri için yeniden yazılmaya gerek kalmadan Windows 10 ve Windows 10 Mobile'da çalışan evrensel Windows Platformu uygulamaları geliştirilir. UWP uygulamaları öncelikle Microsoft Store aracılığıyla satın alınır ve indirilir.

<span class="mw-page-title-main">Metin tabanlı kullanıcı arayüzü</span> bir metin ekranına çıktı vermeye veya onu kontrol etmeye dayalı arabirim türü

Metin tabanlı kullanıcı arayüzü, metinsel kullanıcı arayüzü veya terminal kullanıcı arabirimi olarak da adlandırılır, grafik kullanıcı arayüzlerinin (GUI) icadından bir süre sonra ortaya çıkan ve onu grafik kullanıcı arayüzünden ayırt etmek için türetilen yeni bir terimdir. TUI'de bilgisayar grafikleri metin kipinde görüntülenir. Gelişmiş bir TUI, GUI'ler gibi tüm ekran alanını kullanabilir ve fare ve diğer girişleri kabul edebilir.

Windows API ya da WinAPI, Microsoft'un Microsoft Windows işletim sistemlerinde bulunan çekirdek uygulama programlama arayüzü kümesidir (API). Windows API adı, genellikle kendi adlarıyla atıfta bulunulan birçok farklı platform uygulamasına atıfta bulunur. Neredeyse tüm Windows programları Windows API ile etkileşime girer. Windows NT işletim sistemi satırlarında, az sayıda Native API'yi kullanır.

Windows Runtime, 2012 yılında ilk olarak Windows 8 ve Windows Server 2012'de tanıtılan platform tabanlı bir uygulama mimarisidir. WinRT, C++/WinRT, C ++/CX, JavaScript-TypeScript, yönetilen kod dilleri C Sharp ve Visual Basic .NET (VB.NET) 'in geliştirilmesini destekler. WinRT uygulamaları, hem x86 hem de ARM mimarisini doğal olarak destekler ve daha fazla güvenlik ve kararlılık sağlamak için sandbox ortamında çalışabilir. WinRT bileşenleri, yerel, yönetilen ve betik dilleri dahil olmak üzere birden fazla dil ve API arasında birlikte çalışabilirlikle tasarlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Xbox (yazılım)</span>

Xbox Console Companion, Xbox serisi video oyun konsoluları için eşlik eden uygulamalardır. Xbox Live topluluk özelliklerine, uzaktan kumandaya ve ayrıca seçilen oyunlara, uygulamalara ve içeriğe sahip ikinci ekran işlevselliğine erişim sağlar.

cmd.exe Windows komut satırı uygulaması

cmd.exe, Microsoft Windows, Windows NT, Windows CE, OS/2, EComStation ve ReactOS'un varsayılan Komut satırı uygulamasıdır. Uygulama çeşitli işletim sistemlerinde farklılık gösterebilir ancak kullanımı ve komutları hemen hemen aynıdır.

Bu, Microsoft Windows bileşenlerinin bir listesidir.

Daha önce Desktop Compositing Engine (DCE) olarak bilinen Masaüstü Pencere Yöneticisi, Windows Vista'dan beri Microsoft Windows'ta bulunan ve Windows'un grafik kullanıcı arayüzünün donanım hızlandırma ile oluşturulmasını sağlayan pencere yöneticisidir.