Microsoft Windows, kullanıcıya grafik arabirimler ve görsel iletilerle yaklaşarak yazılımları çalıştırmak, komut vermek gibi klavyeden yazma zorunluluğunu ortadan kaldıran, Microsoft'un geliştirdiği dünyanın en popüler işletim sistemi ailesidir. İlk Windows, 20 Kasım 1985 tarihinde satışa sunulmuştur.
Windows, Microsoft tarafından PC'ler için geliştirilen bir işletim sistemi. İlk kez 1983'te IBM marka bilgisayarlarda kullanılmak amacıyla MS-DOS üzerinde çalışan grafiksel kullanıcı arayüzü (GUI) olarak piyasaya sürüldü. Microsoft'un modellediği GUI Apple'ın Mac OS'tan sonra bilinen ilk Arayüz Yöneticisidir. 1980'lerden günümüze çok büyük değişimler geçirmiş olan Windows zaman içerisinde kendi başına bir işletim sistemi olmuş, NT çekirdeğine geçmiş ve ortaya bugün -sunucu sistemleri hariç- işletim sistemi pazarının %90'ını kontrol eden işletim sistemi çıkmıştır.
Windows Home Server, Microsoft tarafından ev ve küçük işyeri ağlarında kullanılmak amacıyla 16 Temmuz 2007 tarihinde piyasaya sürülen işletim sistemi. Home Server üzerinden yerel intranet hizmetleri ve terminal sunucu servisleri oluşturulabilir. Türkçe sürümü bulunmamaktadır. En son sürümü, Windows 7'ye benzeyen Home Server V2(vail) dir. Küçük işyeri ağlarına yönelik hazırlanan ve aralarında Türkçenin de bulunduğu 19 farklı dil seçeneği ile hazırlanmış olan Windows Home Server 2011, yapılan iyileştirme ve geliştirmeler neticesinde selefine oranla daha kolay yüklenebilirlik ve kullanılabilirliğe sahip olacak. Windows Server 2008 R2 üzerine inşa edilen ve kolay bir merkezi yönetim sunabilmek yolunda pano (Dashboard) ile gelen yeni işletim sistemi üzerinden sık kullanılan görevlere ve dosyalara daha hızlı erişim sağlanacak. Bunların yanı sıra uyarı sisteminde de geliştirmeler yapıldığı belirtilirken, PC ve Mac platformlarında kolaylıkla yedek alınabileceği ve yedekleme veri tabanlarında gerekli durumlarda tamir yapılabileceği ile güvenlikli uzaktan erişim desteği de vurgulananlar içerisinde yer alıyor. Bulut tabanlı Silverlight Uzaktan Akış İşlevi sayesinde de kullanıcıların internet bağlantısı olan her yerde mevcut içeriklerine erişebileceklerini de önemli bir diğer not olarak düşelim.
Windows Server 2008 R2, Microsoft tarafından üretilen bir sunucu işletim sistemidir. 22 Temmuz 2009 tarihinde üretime sunulmuş, 22 Ekim 2009'da başlatılmıştır. Windows Server Ekip bloguna göre, perakende geçerliliği 14 Eylül 2009 idi. Windows 7 yönlü son kullanıcıyla aynı işletim sistemi çekirdeğini kullanan Windows NT 6.1 üzerine inşa edilmiştir. Microsoft tarafından yalnızca 64 bit işletim sistemi olarak piyasaya çıkan ilk sürümdür.
Hyper-V, Microsoft Hyper-V, Viridian kod adındaki ve önceleri Windows Sunucu Sanallaştırma olarak bilinen, x64 bilgisayarlar için hypervisor tabanlı bir sanallaştırma sistemidir. Birden fazla sunucu rolünü tek bir fiziksel ana makinede çalışan ayrı sanal makineler olarak birleştirerek sunucu donanımı yatırımlarını iyileştirmek için bir araç sağlar. Hyper-V ayrıca, Windows haricinde Linux gibi işletim sistemleri de dahil olmak üzere birden fazla işletim sistemini verimli bir şekilde tek bir sunucuda çalıştırmak ve 64-bit bilgi işlemin gücünden faydalanmak için de kullanılabilir.Windows Server 2008'in belirli x64 sürümleriyle birlikte Hyper-V'nin bir betası sevk edilmiş ve kesinleşmiş sürüm 26 Haziran 2008'de piyasaya çıkmıştır. Yeni çıkacak olan Windows Server 2012® Hyper-V® ile de birden fazla işletim sisteminin paralel olarak aynı sunucu üzerinde çalıştırılmasını sağlamaktadır.
OneDrive, Microsoft'un sunduğu bir çevrimiçi dosya depolama ve paylaşma hizmetidir. Kullanıcılar, Microsoft Account hesapları ile bağlanabildikleri OneDrive hesaplarına tarayıcılarını kullanarak dosya gönderip, internet erişimi olan her yerden bağlanabilmektedirler. Halka açık olarak paylaşılan OneDrive dosyalarına erişim için üyelik gerekmemektedir. 2014 yılının ocak ayında Microsoft'un İngiliz medya kuruluşu BSkyB ile olan isim hakkı davasını İngiliz yüksek mahkemesini kararı sonucu BSkyB'nin kazanmasıyla Microsoft bu hizmetin adını 19 Şubat 2014 yılından Microsoft OneDrive olarak değiştirmiştir. OneDrive eskiden Windows Live olarak bilinen çevrimiçi hizmet paketinde bulunur.
Windows Server 2012, Microsoft tarafından sunulan Windows Server serisinin bir sürümüdür. 4 Eylül 2012 tarihinde tam sürümü yayınlanmıştır, deneme sürümü ise 9 Eylül 2011 tarihinde MSDN kullanıcılarına sunulmuştur. Bu sürümün en avantajlı yanı Özel Bulut sistemine entegre olmuş olmasıdır. Windows Server 2008 R2-nin ardılı, Windows Server 2012 R2-nin öncülü olarak tanıtılmıştır.
Windows Essential Business Server 2008, Microsoft tarafından üretilen bir sunucu işletim sistemidir. Windows Serverin bileşenlerinden biridir. Maksimum 300 kullanıcılar ve / veya cihazlara kadar orta ölçekli işletmelere yönelik hizmet sunur. Bu 15 Eylül 2008 tarihinde üretime serbest bırakıldı ve resmen 12 Kasım 2008 tarihinde başlatıldı. 30 Haziran 2010 tarihinde durduruldu.
Windows HPC Server 2008, Windows Server-in bileşenedir. 22 Eylül 2008 tarihinde Microsoft tarafından yayımlandı ve Windows Vista ailesi yeni nesil temsilcisi olarak Windows Server 2003-ün halefi ürünüdür. Windows HPC Server 2008 yüksek performanslı bilgi işlem kümeleri gerektiren high-end uygulamalar için tasarlanmıştır.
Windows Server 2012 R2, Windows Server işletim sistemleri ailesinin altıncı sürümüdür. 18 Ekim, 2013 tarihinde serbest bırakıldı. Bu, TechEd Kuzey Amerika'da 3 Haziran 2013 tarihinde ortaya çıktı. 2012 R2 veri sayfasının 31 Mayıs 2013 tarihinde yayınlanan Windows Servere göre, bu işletim sisteminin dört sürümleri vardır: Temel, Essentials, Standard ve Datacenter. Windows Server 2012 ile olduğu gibi, Datacenter ve Standard sürümleri özelliği aynıdır, değişen sadece lisans dayalısıdır. Essentials sürümü bazı kısıtlamalarla birlikte Datacenter ve Standard ürünleri ile aynı özelliklere sahiptir. Bir başka güncelleme, Windows Server 2012 R2 Update olarak resmen belirlenmiş, Nisan 2014 yılında güvenlik güncelleştirmelerin kümülatif seti serbest bırakıldı. Windows Server 2012 R2, yerini daha sonra Windows Server 2016-ya verdi.
Windows Server 2016, Windows 10 ile eş zamanlı olarak geliştirilen, Windows NT işletim sistemleri ailesinin bir parçası olarak Microsoft tarafından geliştirilen bir sunucu işletim sistemidir. İlk erken önizleme sürümü, Microsoft Servers ilk teknik önizleme ile birlikte 1 Ekim 2014 tarihinde mevcut oldu. İstemci işletim sistemi ile eş zamanlı olarak yayımlanmış olan önceki Windows Server sürümlerinin aksine, Windows Server 2016 Ekim 2016 için planlanan genel durumu ile Microsoft Ignite toplantısında 26 Eylül 2016 tarihinde serbest bırakıldı.
Windows MultiPoint Server, aynı anda birden çok bağımsız bilgisayar istasyonları veya tek bir bilgisayara bağlı terminalleri barındırmak için Uzak Masaüstü Hizmetleri teknolojisini kullanarak Microsoft Windows Server dayalı bir işletim sistemidir. Windows MultiPoint Server 2012, bağımsız bir SKU olarak son sürümdür ve Windows Server 2016-da MultiPoint Hizmetleri tarafından yerini aldı.
Windows Server Essentials, Microsoft'tan entegre edilen çalışma ağ altyapısı için tasarlanmış sunucu paketidir. Küçük ve orta ölçekli işletmeler 25 kullanıcı veya 50 cihazlardan daha fazlasına sahip değil. Uygulama sunucusu teknolojileri sıkıca sağlamak için entegre edilmiştir ve örneğin, Uzak Web Çalışma ve tümleşik kurulum, gelişmiş izleme, birleşik Microsoft Management Console ve uzaktan erişim gibi teklif yönetiminden yararlanır. SBS 2003 sunulduğundan beri, Windows Server veya diğer sunucu ürünleri için aynı hizmet paketleri OS güncellemek için kullanılabilir.
Windows Mobile Aygıt Merkezi Microsoft tarafından geliştirilen ve ActiveSync'in ardılı olan bir senkronizasyon yazılımı programıdır. Müzik, video, kişiler, takvim etkinlikleri, web tarayıcısı sık kullanılanları ve diğer dosyaları Windows Mobile aygıtları ve Microsoft Windows işletim sistemi arasında senkronize etmek için tasarlanmıştır.
Microsoft 365, Microsoft'un ofis araçları yazılımları ve hizmetleri aboneliği için kullandığı marka adıdır; Birlikte yaratıcılık yazılımı ve ilgili hizmetleri abonelere sunmaktadır. Tüketiciler için bu hizmet, Windows ve macOS'ta Microsoft Office uygulamalarının kullanılmasına izin vermekte ve Microsoft'un bulut depolama hizmeti OneDrive'da 1 TB depolama alanı sağlamaktadır.
Windows Live Mesh Windows Live hizmet yelpazesinin bir parçası olarak Microsoft tarafından tanıtılan ücretsiz Internet tabanlı dosya senkronizasyonu uygulaması idi. İki veya daha fazla bilgisayar arasındaki dosya ve klasörlerin birbirleriyle senkronize olmasını sağlamak için tasarlanmışdır. Windows ve Mac OS X Leopard ve daha sonraki Intel işlemcili bilgisayarlarda veya Web'de SkyDrive ile çalıştırılır. Windows Live Mesh ayrıca Internet üzerinden uzak masaüstü erişimini de etkinleştirdi.
Windows Live Aygıtları Microsoft tarafından tanıtılan Windows Live'nin bir parçası olarak bir çevrimiçi cihaz yönetimi hizmetidir. Windows Live Devices, 24 Haziran 2010 tarihinde Windows Live Wave 4 hizmet paketinin bir parçası olarak piyasaya sürüldü. Kullanıcılara bilgisayarlarında, mobil cihazlarında ve dijital fotoğraf çerçeveleri gibi diğer çevre birimlerde saklanan dosyaların senkronizasyona merkezi olarak erişmesine ve yönetmesine olanak tanıdı. Windows Live Aygıtları, kullanıcıların bir web tarayıcısı kullanarak bilgisayarlarından internete uzaktan erişmelerini sağlar.
Build Microsoft tarafından Windows, Windows Phone, Microsoft Azure ve diğer Microsoft teknolojilerini kullanan yazılım mühendisleri ve web geliştiricileri için düzenlenen yıllık konferans etkinliğidir. İlk olarak 2011'de gerçekleştirilen bu program, Profesyonel Geliştiriciler Konferansı ve MIX gibi Microsoft'un önceki geliştirici etkinliklerinin devamı niteliğindedir.
Windows Server ile karıştırılmamalıdır.
Aşağıda Microsoft tarafından yazılmış ve yayımlanmış işletim sistemlerinin bir listesi verilmiştir.