İçeriğe atla

Windows Görev Yöneticisi

Windows Görev Yöneticisi
Geliştirici(ler)Microsoft
İlk yayınlanma24 Ağustos 1996
Programlama diliC++
İşletim sistemiWindows NT 4.0 ve sonrası
PlatformIA-32, x86-64, ARM ve Itanium
Eskiden: Alfa, MIPS ve PowerPC
TürGörev yöneticisi

Windows Görev Yöneticisi, Microsoft Windows'ta yer alan görev yöneticisi, sistem monitörü ve başlangıç yöneticisidir. Çalışan işlemlerin adı, CPU yükü, işlem yükü, G/Ç ayrıntıları, oturum açmış kullanıcılar ve Windows hizmetleri dahil olmak üzere bilgisayar performansı ve çalışan yazılım hakkında bilgi sağlar. Ayrıca işlem önceliklerini, işlemci benzeşimini, başlatma ve durdurma hizmetlerini ayarlamak ve işlemleri zorla sonlandırmak için de kullanılabilir.

Program, Windows'un son sürümlerinde Windows + R tuşlarına basıp taskmgr.exe yazarak, Ctrl + Alt + Delete tuşlarına basıp Görev Yöneticisini Başlat seçeneğine basarak, Ctrl + ⇧ Shift + Esc tuşlarına basarak veya sağ tıklatarak başlatılabilir.

Görev Yöneticisi, Windows NT 4.0 ile beraber tanıtılmıştır. Önceki sürümler Windows NT ve Windows 3.x, Görev Yöneticisi yerine Görev Listesi uygulamasını içermektedir. Windows 9x'te ise şu anda çalışan programları listeleyen, programları kapatma ve bilgisayarı kapatma seçenekleri sunan Programı Kapat olarak bilinen bir program vardır.[1]

İşlevleri

Görev Yöneticisi iki çeşit moda sahiptir. Birincisi yalnızca şu anda çalışan programları gösteren özet bir modu, ikincisi ise bilgisayar hakkında daha detaylı bilgilerin yer aldığı bir moddur.[2]

Özet modu

Özet modunda, Görev Yöneticisi, çalışmakta olan programların bir listesini gösterir. Listedeki uygulamalardan herhangi birine sağ tıklanması, o uygulamaya geçilmesini veya uygulamanın görevinin sonlandırılmasını sağlar.

İşlemler ve ayrıntılar

İşlemler sekmesi, sistemde çalışan tüm işlemlerin bir listesini gösterir. Ayrıca bu liste Windows Hizmetlerini ve diğer hesaplardaki işlemleri de içerir. Sil tuşu İşlemler sekmesindeki işlemleri sonlandırmak için de kullanılabilir. Varsayılan olarak işlemler sekmesi, işlemin altında çalıştığı kullanıcı hesabını, CPU miktarını ve işlemin o anda tüketmekte olduğu bellek miktarını gösterir. İşlemler sekmesi üç kategoriye ayrılmaktadır:

  • Uygulamalar: Çalışan programlar
  • Windows işlemleri: Hizmetler dahil olmak üzere Windows'un kendi bileşenleri
  • Arka plan işlemi: Hizmetler dahil olmak üzere Windows'un kendisinin parçası olmayan programlar

Ayrıntılar sekmesi, İşlemler sekmesinin daha temel bir sürümüdür ve Windows 7 ve önceki sürümlerde İşlemler sekmesine benzer şekilde çalışır. Listedeki bir işlemin sağ tıklanması, işlemin önceliğinin değiştirilmesine, işlemci benzeşiminin ayarlanmasına (işlemin hangi CPU (ların) yürütülebileceğinin ayarlanmasına) olanak tanır ve işlemin sona erdirilmesine izin verir.

Performans

Performans sekmesi, sistemin performansı, özellikle de toplam CPU kullanımı miktarı ve ne kadar bellek kullanıldığına ilişkin genel istatistikleri gösterir. CPU kullanım grafiği, çekirdek modu süresi ve kullanıcı modu süresi olarak ikiye ayrılabilir. Birçok aygıt sürücüsü ve işletim sisteminin çekirdek parçaları çekirdek modunda, kullanıcı uygulamaları ise kullanıcı modunda çalışır. Bu seçenek, Görünüm menüsünden çekirdek sürelerini göster seçeneği seçilerek açılabilir. Bu seçenek açıldığında CPU kullanım grafiği yeşil ve kırmızı bir alan gösterir. Kırmızı alan çekirdek modunda harcanan süreyi, yeşil alan ise kullanıcı modunda harcanan süreyi gösterir.

Performans sekmesi, bilgisayarda bulunan ağ bağdaştırıcılarının her birine ilişkin istatistikleri de gösterir. Varsayılan olarak bağdaştırıcı adı, ağ kullanım yüzdesi, bağlantı hızı ve ağ bağdaştırıcısının durumu, son etkinliklerin bir grafiğiyle birlikte gösterilir.

Uygulama geçmişi

Uygulama Geçmişi sekmesi, uygulamalar hakkında kaynak kullanım bilgilerini gösterir.

Başlangıç

Başlangıç sekmesi, Windows shell ile birlikte başlayan uygulamaları yönetir.

Kullanıcılar

Kullanıcılar sekmesi, bilgisayarda oturumu olan tüm kullanıcıları gösterir. Sunucu bilgisayarlarda, Terminal Hizmetleri kullanarak bilgisayara bağlı birkaç kullanıcı olabilir. Windows XP'den itibaren, Hızlı Kullanıcı Değiştirme özelliğini kullanarak bir kerede bilgisayarda birden çok kullanıcı oturum açabilir. Kullanıcıların bağlantısı kesilebilir veya bu sekmeden çıkarılabilir.

Tarihi

Görev Yöneticisi aslında Microsoft geliştiricisi David Plummer tarafından evde geliştirilen bir projeydi; Dave Cutler ve çalışma arkadaşları tarafından 1995 yılında Microsoft Windows'un bir parçası olması için proje bağışlandı. Özgün görev yöneticisi tasarımı, bilgileri özel iç işletim sistemi metrikleri yerine genel Kayıt Defteri API'lerindan alınan farklı bir İşlemler sayfası içeriyordu.

Kaynakça

  1. ^ "How to end task on the items that are running in the background". Nuance. 22 Haziran 2006. 16 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mayıs 2020. 
  2. ^ "Windows 8 Task Manager In-Depth". Microsoft. 6 Haziran 2013. 8 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mayıs 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">GIMP</span> Ücretsiz resim düzenleme aracı

GIMP, GNU Tasarısı dahilinde geliştirilen piksel tabanlı özgür ve ücretsiz bir görüntü işleme yazılımı. GIMP, Adobe Photoshop ve benzeri kapalı kaynak resim işleme araçlarına eşdeğer bir işlevler bütünü sunar. Linux, Windows, Mac OS gibi pek çok platformu destekler.

<span class="mw-page-title-main">İşletim sistemi</span> bilgisayar donanım kaynaklarını yöneten yazılım

İşletim sistemi ya da işletim dizgesi, bir bilgisayarın donanım kaynaklarını yöneten ve uygulama yazılımlarına hizmet sağlayan yazılımların bir bütünüdür. İşletim sistemleri, bilgisayarın donanımı ile uygulama yazılımları arasında bir köprü görevi görerek kullanıcıların sistemle etkileşim kurmasını sağlar. Öne çıkan örnekler arasında Microsoft Windows, macOS, GNU/Linux dağıtımları, Android ve iOS yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Yazılım</span> bilgisayarın somut olmayan çalıştırılabilir bileşeni

Yazılım, değişik ve çeşitli görevler yapma amaçlı tasarlanmış elektronik aygıtların birbirleriyle haberleşebilmesini ve uyumunu sağlayarak görevlerini ya da kullanılabilirliklerini geliştirmeye yarayan makine komutlarıdır.

Windows NT, Microsoft tarafından geliştirilen ve ilk sürümü 27 Temmuz 1993'te yayımlanan bir işletim sistemi ailesidir. İşlemciden bağımsız, çoklu işlem ve çoklu kullanıcı desteği sunan bir işletim sistemidir.

<span class="mw-page-title-main">Windows 2000</span> 2000 yılında piyasaya sürülen ve Windowsun NT tabanlı olan bir sürümü

Windows 2000, Microsoft'un ürettiği işletim sistemi ailesi Windows'un NT çekirdeği üzerinde yükselen beşinci ana sürümüdür. NT 4 sürümünden 3.5 yıl sonra, 17 Şubat 2000 tarihinde piyasaya sürülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Ekran görüntüsü</span>

Ekran yakalama görüntüsü, çeşitli programlar vasıtası ile ekranda o andaki görüntünün anlık fotoğrafının çekilmesidir. Görüntü yakalama film ve benzeri hareketli görüntülerden gerçekleştirilebilir. Ancak aynı zamanda ekranın video çıkışını kesen bir kamera veya bir cihaz tarafından yapılan bir yakalama olabilir. Çeşitli programlar vasıtası ile yapılabilir Görüntü o andaki bilgisayar ekranındaki resminin kaydedilmesi için print screen klavye tuşu ile de yapılabilir. Herhangi bir anda bu tuşa basılıp daha sonra Windows işletim sisteminde bulunan paint veya word gibi bir programda resim dosyası olarak düzen yapıştır menüsünden eklenerek kullanılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Microsoft Paint</span> Microsoftun ürettiği basit bir çizge (grafik) çizim yazılımı

Paint, Microsoft Windows'un ilk çıkışından itibaren hemen hemen her sürümünde bulunan basit bir çizge (grafik) çizim yazılımıdır. Genellikle MS Paint veya Microsoft Paint adıyla anılır. Bu yazılım, Windows bitmap, JPEG, GIF, PNG ve TIFF dosya türlerini açabilir ve bu türlerde dosyayı kaydedebilir. Renkli kipi ve siyah-beyaz kipi vardır ama gri ton kipi yoktur.

<span class="mw-page-title-main">Opera (web tarayıcısı)</span> Web tarayıcısı

Opera, Opera Software tarafından geliştirilen, Windows, macOS ve Linux işletim sistemlerinde çalışan bir web tarayıcısıdır. Blink tarayıcı motorunu kullanır.

iOS 7 2013 mobil işletim sistemi

iOS 7 Apple Inc. tarafından iOS 6'in ardılı olarak tasarlanan mobil işletim sisteminin 7. versiyonudur. 10 Haziran'da gerçekleşen 2013 Worldwide Developers Conference'da duyurulmuş ve 2013 sonbaharında piyasaya sürüleceği açıklanmıştır. 10 Haziran 2013'te iOS 7 Beta 1 duyuruldu ve WWDC açılış konuşmasının ardından iOS Geliştirici Programı kayıtlı geliştiriciler için yayınlandı. Versiyon iPhone 4 ve iPod Touch 'de desteklendi. 24 Haziran 2013 tarihinde geliştiriciler için OS 7 Beta 2 serbest bırakıldı ve iPad 2 ve iPad Mini için destek eklenildi.10 Eylül 2013 tarihinde, iPhone olayında iOS 7 sürümünün kamuya iPhone, iPod Touch ve iPad için, 18 Eylül 2013 tarihinde yayımlanacağı duyuruldu. iOS 7 Golden Master olaydan kısa bir süre sonra serbest bırakıldı.Sürümün resmi tanıtımı ise 18 Eylül 2013'te gerçekleşti. 10 Mart 2014 tarihinde 2013'te iOS 7-in piyasaya sürüldüğünden bu yana ilk günceleme olan halka iOS 7.1 yayınlandı. 2014 yılında Apple'ın WWDC Konferansı'nda, şirketin CEO'su Tim Cook, iOS 7-in tüm iOS cihazların üzerinde % 89 yüklü olduğunu açıkladı. Apple ayrıca İos 7-in logosunu da yeniledi, yeni logo artık ince ve kırmızı-mavi renklerde tasarlanmıştır.iOS 7 sürümü 17 Eylül 2014 tarihinde iOS 8 ile evezlendi.iPhone 4 için destek 2014 yılında iOS 8-in cihazda bulunamayacağına göre kesildi. iOS 7 versiyonuna ise desteğin 2017 yılında durdurulması bekleniyor.

<span class="mw-page-title-main">Kesme, kopyalama ve yapıştırma</span>

Kesme, kopyalama ve yapıştırma, İnsan bilgisayar etkileşiminde data aktarımı için bir kullanıcı arabirimi süreçlerarası iletişim tekniği sunan ilgili komutlardır. Şu an bilgisayar ve telefonlarda en yaygın kullanılan işlemlerdendir. Bilgisayarlarda hem dosya sistemi, hem de Microsoft Office gibi yazılımlarda kulanılır. Kopyalama komutu bir kopyalama oluştururan zaman kesme komutu seçili verileri orijinal konumundan kaldırır; Her iki durumda da seçilen veriler pano denilen geçici bir yerde saklanır ve sonsuz sayda yapıştırma oluyor. Kesme komutu araç çubuğundakı "dosyayı taşı" işlemi, kopyalama komutu ise "dosyayı kopyala" işlemi ile eşdeğerdir. Pano içindeki veriler daha sonra yapıştırma komutunun verildiği yere yerleştirilir. Komut adı, bir sayfa düzeni oluşturmak için el yazması düzenlemesinde kullanılan ve fiziksel prosedüre dayanan bir arayüz metaforudur. İşlem itibarile, "kes-yapıştır" dosyayı taşımak işlemi ile, "kopyala-yapıştır" ise dosyayı kopyalamak işlemi ile aynıdır.

<span class="mw-page-title-main">Başlangıç menüsü</span> Windows 95 ve diğer bazı işletim sistemlerinde kullanılan bir grafiksel kullanıcı arayüzü ögesi

Başlangıç menüsü veya Start menüsü Microsoft Windows'da Windows 95 ve diğer bazı işletim sistemlerinde kullanılan bir grafiksel kullanıcı arayüzü öğesidir. Farklı işletim sistemlerinde ve pencere yöneticisinde farklı isimler vardır, "KDE"de "Kickoff Application Launcher", "GNOME" ve "Unity"de "Dash", "Windows 8"de "Start screen" gibi isimlenir. Geleneksel olarak, Başlat menüsü, kullanıcının başlatması için programların özelleştirilebilir iç içe geçmiş bir listesinin yanı sıra, en son açılan belgelerin bir listesini, dosyaları bulmanın ve yardım almanın ve sistem ayarlarına erişmenin bir yolunu sağladı. Windows Masaüstü Güncellemesi aracılığıyla sonraki geliştirmeler "Belgelerim" ve "Sık Kullanılanlar" gibi özel klasöre erişimi içermektedir. Windows XP'nin Başlat menüsü çeşitli Belgelerim klasörlerini ve Windows masaüstündeki Bilgisayarım ve Ağ Bağlantılarım gibi diğer öğeleri kapsayacak şekilde genişletildi. Windows Vista'ya kadar, kullanıcı Basamaklı alt menüleri arasında gezinirken, Başlat menüsü ekran boyunca sürekli genişletildi.

<span class="mw-page-title-main">Mission Control (macOS)</span>

Mission Control Apple tarafından geliştirilen ve Mac OS X Lion'da tanıtılan birçok pencere uygulamasıdır. MacOS işletim sisteminin bir özelliğidir. Spaces uygulamasının yerini aldı. İlk kez 23 Haziran 2003 tarihinde Apple Dünya Geliçtiricileri Konferansı'nda Exposé ismi ile Mac OS X Panther'ın bir özelliği olarak önizleme yapıldı. Görev Kontrolü, bir kullanıcının hızlıca bir açık pencereyi bulmasına, tüm pencereleri hızla gizlemesine ve masaüstünü göstermesine ve birden fazla monitörde veya sanal masaüstünde pencereleri yönetmesine olanak tanır. Dashboard, Exposé ve Spaces birlikte toplandı ve 2011 yılında Mac OS X Lion sürümüyle "Mission Control" olarak yeniden adlandırıldı.

<span class="mw-page-title-main">Görev Görünümü</span>

Görev Görünümü, Windows 10'da tanıtılan bir görev değiştirici ve sanal masaüstü sistemidir ve Windows 10 için ilk yeni özellikler arasındadır. Görev Görünümü, bir kullanıcıya hızlıca bir açık pencereyi bulmasına, tüm pencereleri hızla gizlemesine ve masaüstünü göstermesine ve birden fazla monitörde veya sanal masaüstünde pencereleri yönetmesine olanak tanır. Görev çubuğundaki Görev Görüntüleme düğmesini tıklatarak veya ekranın sol tarafından hızlıca kaydırarak tüm açık pencereleri görüntüler ve kullanıcıların arasında geçiş yapmalarına veya çoklu çalışma alanları arasında geçiş yapmalarına izin verir. Bu, macOS işletim sistemindeki Dashboard özelliğine benzer. İlk kez 30 Eylül 2014 tarihinde San Francisco şehir merkezinde bir Windows 10 basın etkinliğinde önizlendi.

ps (Unix)

Çoğu Unix benzeri işletim sisteminde, ps programı o anda çalışan işlemleri görüntüler. "top" adındaki bir başka Unix yardımcı programı ise çalışan süreçlerin gerçek zamanlı bir görünümünü sağlar.

<span class="mw-page-title-main">HTC Touch Diamond</span>

HTC Touch Diamond HTC tarafından üretilmiş dokunmatik bir Windows Mobile aygıtıdır. HTC Touch ailesi için benzersiz olan TouchFLO arayüzünün yeni bir versiyonu olan TouchFLO 3D özellikli ilk cihazdır. Windows Mobile 6.0 değil, Windows Mobile 6.1 Professional sürümünü çalıştırır. HTC Touch Diamond, Mayıs 2008'de Hong Kong'da ilk kez piyasaya sürüldü. Haziran 2008'de ve sonrasında dünyanın başka yerlerinde ve tüm önemli Avrupa taşıyıcıları arasında mevcuttu. Amerikan Touch Diamond, 14 Eylül 2008'de Sprint ve 10 Nisan 2009'da Verizon Wireless ağında başlatıldı. Avrupa yayın tarihi son dakika ROM güncellemesi ile biraz gecikti. Bu telefonun taşıyıcıya bağlı isimleri arasında T-Mobile MDA Compact IV, O2 Xda Diamond ve O2 Xda Ignito bulunur. HTC Touch'ın resmi halefidir. Touch Diamond'ın devamı olan HTC Touch Diamond2 modeli, Şubat 2009'da sunuldu.

<span class="mw-page-title-main">TouchFLO 3D</span>

TouchFLO 3D HTC tarafından tasarlanmış bir grafik kullanıcı arayüzü. HTC Touch ailesi Pocket PC'lerde kullanılır ve bunun öncesinde TouchFLO gelir. TouchFLO 3D, Windows Mobile ve Android sistemleri için taşınmış ve HTC Touch Diamond, HTC Touch Pro, HTC Touch HD, HTC Max 4G, HTC Touch Diamond2 ve HTC Touch Pro2'de kullanılıyor. HTC Touch Viva, HTC Touch 3G ve HTC Touch2 modellerinde, TouchFLO 2D olarak adlandırılan ve ekranın alt kısmında aynı kaydırma sekmesine sahip olan daha basit bir sürümü var, ancak herhangi bir 3B görsel efekt içermiyor. HTC Hero ve HTC HD2'den başlayarak, TouchFLO 3D ağır biçimde genişletilmiş ve artık HTC Sense gibi diğer kullanışlılık geliştirmeleriyle de anılıyor. HTC Touch2, tarzı HTC Sense'e benzer TouchFLO 2D'nin bir sürümünü çalıştırıyor.

<span class="mw-page-title-main">Windows NT mimarisi</span>

Microsoft tarafından üretilen ve satılan bir işletim sistemi satırı olan Windows NT'nin mimarisi, kullanıcı modu ve çekirdek modu olmak üzere iki ana bileşenden oluşan katmanlı bir tasarımdır. Tek işlemcili ve simetrik çok işlemcili (SMP) tabanlı bilgisayarlarla çalışmak üzere tasarlanmış, önleyici, yeniden gelen bir işletim sistemidir. Giriş/çıkış isteklerini işlemek için, I / O istek paketlerini (IRP'ler) ve zaman uyumsuz G / Ç'yi kullanan paket odaklı G / Ç kullanırlar. Windows XP'den başlayarak, Microsoft Windows'un 64 bit sürümleri hazırlanmaya başladı; Bundan önce, bu işletim sistemleri yalnızca 32-bit sürümlerde mevcuttu.

<span class="mw-page-title-main">Metin tabanlı kullanıcı arayüzü</span> bir metin ekranına çıktı vermeye veya onu kontrol etmeye dayalı arabirim türü

Metin tabanlı kullanıcı arayüzü, metinsel kullanıcı arayüzü veya terminal kullanıcı arabirimi olarak da adlandırılır, grafik kullanıcı arayüzlerinin (GUI) icadından bir süre sonra ortaya çıkan ve onu grafik kullanıcı arayüzünden ayırt etmek için türetilen yeni bir terimdir. TUI'de bilgisayar grafikleri metin kipinde görüntülenir. Gelişmiş bir TUI, GUI'ler gibi tüm ekran alanını kullanabilir ve fare ve diğer girişleri kabul edebilir.

Windows API ya da WinAPI, Microsoft'un Microsoft Windows işletim sistemlerinde bulunan çekirdek uygulama programlama arayüzü kümesidir (API). Windows API adı, genellikle kendi adlarıyla atıfta bulunulan birçok farklı platform uygulamasına atıfta bulunur. Neredeyse tüm Windows programları Windows API ile etkileşime girer. Windows NT işletim sistemi satırlarında, az sayıda Native API'yi kullanır.

<span class="mw-page-title-main">Windows Konsolu</span> Microsoft Windowstaki konsol uygulamalarına yönelik altyapı

Windows Konsolu, Microsoft Windows'daki konsol uygulamaları için altyapıdır. Bir Windows Konsolu örneğinin bir ekran arabelleği ve bir giriş arabelleği vardır. Konsol uygulamalarının bir pencere içinde veya donanım metin modunda çalışmasına olanak tanır. Kullanıcı, Şablon:Keypress tuş kombinasyonunu kullanarak ikisi arasında geçiş yapabilir. Metin modu Windows Vista ve sonraki sürümlerde kullanılamaz. Ancak Windows 10'dan başlayarak yerel tam ekran modu kullanılabilir.