Telnet, Internet ağı üzerindeki çok kullanıcılı bir makineye uzaktaki başka bir makineden bağlanmak için geliştirilen bir TCP/IP protokolü ve bu işi yapan programlara verilen genel isimdir. Telnet iki bileşenden oluşur: (1) iki tarafın nasıl iletişim kuracağını belirleyen protokolün kendisi ve (2) hizmeti sağlayan yazılım uygulaması.Kullanıcı verileri, İletim Kontrol Protokolü (TCP) üzerinden 8 bitlik bayt yönlendirmeli bir veri bağlantısında Telnet kontrol bilgisi ile bant içi serpiştirilir. Telnet, 1969'da RFC 15 ile başlayarak geliştirildi, RFC 855'te genişletildi ve ilk İnternet standartlarından biri olan İnternet Mühendisliği Görev Gücü (IETF) İnternet Standardı STD 8 olarak standartlaştırıldı. encryption sağlayan bazı Telnet eklentileri geliştirilmiştir. Bağlanılan makineye girebilmek (login) için orada bir kullanıcı isminizin (İng:username) ve bağlantının gerçekleşebilmesi için bir telnet erişim programınızın olması gereklidir. Fakat bazı kütüphane ve herkese açık telnet bazlı web servisleri, bağlantı sırasında kullanıcı ismi (numarası) istemeyebilirler; ya da, kullanıcı isim ve parola olarak ne yazmanız gerektiği bağlandığınızda otomatik olarak karşınıza çıkar. Telnet, BBS sistemlere İnternet üzerinden erişimde günümüzde yaygın olarak kullanılmaktadır. Telnet erişim programları, günümüzdeki işletim sistemlerinin çoğunda işletim sistemi ile birlikte gelmektedir. Çok kullanıcılı işletim sistemleri genellikle kullanıcılara metin tabanlı bir arayüz sunar ve bu sistemlerde tüm işlemler klavye vasıtası ile komut isteminden gerçekleştirilir.
Sanal Özel Ağ, uzaktan erişim yoluyla farklı ağlara bağlanmayı sağlayan bir internet teknolojisidir. VPN, sanal bir ağ uzantısı oluşturarak, ağa bağlanan cihazların fiziksel olarak bağlıymış gibi veri alışverişinde bulunmasına olanak tanır. Basitçe, İnternet veya diğer açık ağlar üzerinden özel bir ağa bağlanmayı mümkün kılan bir bağlantı türüdür.
.NET Framework, Microsoft tarafından geliştirilen, açık İnternet protokolleri ve standartları üzerine kurulmuş bir "uygulama" geliştirme platformu. Daha önce Sun Microsystems tarafından geliştirilmiş olan Java platformuna önemli benzerlikler göstermektedir.
Kerberos / kərbərəs / güvenli olmayan bir ağ üzerinde haberleşen kaynakların, bilet mantığını kullanarak kendi kimliklerini ispatlamak suretiyle iletişim kurmalarını sağlayan bir bilgisayar ağı kimlik doğrulama protokolüdür. Protokolün tasarımcıları, ilk başta istemci-sunucu modelini hedef almış ve bu doğrultuda hem kullanıcının hem de sunucunun birbirlerinin kimliklerini doğrulamasını sağlayan karşılıklı kimlik doğrulama özelliğini sunmuşlardır. Kerberos protokol mesajları, izinsiz dinlemelere ve yansıtma ataklarına karşı dayanıklıdır.
Skype for Business, Microsoft tarafından geliştirilen Microsoft Office paketine dahil edilmiş bir tür ücretli anında mesajlaşma yazılımıdır. Anlık ileti, ses, video gibi Windows Live Messenger özelliklerini içerir, fakat Communicator yazılımı ücretlidir ve genellikle birlikte çalışan kuruluşlar ve BT çalışanları için idealdir. Windows Live Messenger'daki gibi dosya paylaşımı, toplu konuşma gibi özelliklere de sahiptir. Skype for Business Server veya Business Online için Skype ile birlikte kullanılır. Microsoft Exchange Server ile çalışan Windows Messenger'ın yerini alıyorlar. 31 Temmuz 2021 tarihinde Skype for Business kullanımdan kaldırılmıştır.
SOAP , Service-oriented Architecture felsefesini pratiğe uyarlayan iki interface'den biridir. Üzerinde bulunan Universal Description Discovery and Integration (UDDI) ile birlikte hizmet yönelimli mimarinin pratikte kullanılmasını mümkün kılar.
Microsoft Visual Studio, Microsoft tarafından geliştirilen bir tümleşik geliştirme ortamıdır (IDE). Microsoft Windows, Windows Mobile, Windows CE, .NET Framework, .NET Compact Framework ve Microsoft Silverlight tarafından desteklenen tüm platformlar için yönetilen kod ile birlikte yerel kod ve Windows Forms uygulamaları, web siteleri, web uygulamaları ve web servisleri ile birlikte konsol ve grafiksel kullanıcı arayüzü uygulamaları geliştirmek için kullanılır.
Uzak yordam çağrısı (ya da uzak prosedür çağrısı; İngilizce: Remote Procedure Call , bir diğer adres uzayı üzerinde programcı açıkça bu uzaktan etkileşim detayları kodlama olmadan çalıştırmak için bir alt yordam veya prosedürü sağlayan bilgisayar programına izin veren süreçler arası iletişim teknolojisidir. Sunucu üzerindeki servisleri kontrol ettiğimizde karşımıza çıkan RPC, arka plânda birçok şeyi gerçekleştiren bir servistir. RPC, temelde istemci ve sunucu arasında yapılan işlemlerin iletişimi için tasarlandı. Bir işlemin gerçekleşmesi için bir gönderici ve bir de istemci vardır.. Yani programcı, alt prosedür ister çalışan programın yerelinde ister uzağında olsun, temelde aynı kodu yazar. Bu bir tür istemci-sunucu etkileşimidir ve tipik olarak bir istek-yanıt mesaj geçirme sistemi aracılığıyla uygulanır. Nesne yönelimli programlama modelinde, RPC'ler uzaktan yöntem çağırma ile temsil edilir. RPC modeli bir konum şeffaflığı seviyesini ifade eder, yani çağrı prosedürleri yerel ya da uzak olsun büyük ölçüde aynıdır, ancak genellikle aynı değildirler, bu nedenle yerel çağrılar uzak çağrılardan ayırt edilebilir. Uzak çağrılar genellikle yerel çağrılardan çok daha yavaş ve daha az güvenilirdir, bu nedenle bunları ayırt etmek önemlidir.
Microsoft Outlook Microsoft tarafından üretilen, Microsoft Office'le birlikte veya tek başına kullanılabilen, kişisel bilgi yöneticisi. Mevcut son sürümü Windows için Microsoft Outlook 2013, Mac için ise 2011'dir. Ocak 2015'te Microsoft, Office 365 ile Telefon ve Tabletler için Outlook'u Outlook Mobile'ni yayınladı. Bu, e-posta, takvim ve kişilerle bu platformların ilk Outlook'u oldu.
Genellikle basitçe "BizTalk" olarak anılan, Microsoft BizTalk Server, bir Kurumsal Servis Veriyoludur. Bir işletmede kullanılan farklı yazılım sistemleri ile iletişim kurmak için uygun "adaptörler"in kullanımı sayesinde, şirketlerin iş süreçlerini otomatikleştirmek için olanak sağlar. Kurumsal Uygulama Entegrasyonu, İş Süreçleri Otomasyonu, Business-to-Business İletişim, Mesaj Borsacı ve İş Aktivitesi İzleme; Microsoft tarafından sunulan, bu fonksiyonları sağlar. Yakın zamanda BizTalk Server, sadece Uygulama Entegrasyon Sunucusu olarak değil, Uygulama Sunucusu olarak da yeniden konumlandırılmıştır.
Bu makale genel web postası hizmeti ile ilgilidir. İş web posta hizmeti için, Outlook Web'e bakın.
Google Cloud Print herhangi bir yazıcıya yazdırmak için ağ bulut içinde herhangi bir cihaz üzerinde herhangi Bulut Baskı farkında olan uygulamaya izin vermek için oluşturulan bir Google hizmetidir.. Bu, istemci cihazlar ve yazıcıların tüm donanım kombinasyonları için, Google oluşturma ve baskı altsistemlerini sağlama zorunda kalmadan ve kullanıcıların müşteriye aygıt sürücüsü yüklemek zorunda kalmadan yapılır, ancak belgeler ile tam Google'a iletilir. Google Cloud Printer makinede yüklü ise, 23 Temmuz 2013 yılından bu yana aynı zamanda, herhangi bir Microsoft Windows uygulamasından baskı sağlar.
My Phone Windows Mobile mobil platformu için Microsoftun bir arkadaş mobil istemci uygulaması ile online bir hizmetidir. 6 Ekim 2009 tarihinde başlatılan hizmet rehber, takvim randevuları, görevleri, metin mesajları, tarayıcı favorileri, fotoğraf, müzik, video ve belgeleri kablosuz senkronize etmekle ücretsiz cep telefonuna yedekleme çözümünü sunar. Bunu kullanıcıların kendi bilgilerine erişmesi ve yönetmesi için olan parola korumalı çevrimiçi portali ile yapıyor. Servis ayrıca fotoğraf paylaşımı sağlar ve bazı pazarlarda, bir kayıp telefon ile başa çıkmak için bir kerelik ücret gerektiren bir Premium Paket olarak satılmaktadır. Microsoft 16 Şubat 2009 tarihinde Mobil Dünya Kongresi'nde My Phone beta sürümünü açıkladı ve başlattı. My Phone, Windows Mobile mobil işletim sisteminin 6.0, 6.1 ve 6.5 sürümlerinde desteklener ve 25 dilde dünya çapında kullanılabilir. Servis kimlik doğrulaması için Windows Live ID ve kullanıcı bilgilerini depolamak için Windows Live sunucu altyapısı kullanır. 8 Haziran 2011 tarihinde, Microsoft My Phone telefonlarından senkronizenin 7 Ağustos 2011 tarihinde kesileceğini ve verilere İnternet sitesine erişimin, 6 Ekim 2011 tarihinde sona ereceğini duyurdu. Veriler SkyDrive-ye taşınacaktır.
Apache Axis'in yerine 2004 yılında; daha esnek, verimli ve konfigüre edilebilir yeni bir mimari olarak Apache Axis2 ortaya konulmuştur. Günümüzde web servislerinin birbirleriyle iletişime geçmeleri için SOAP mesajları kullanılmaktadır. SOAP mesajlarının ortak arayüz olarak kullanılması sayesinde, web servisleri farklı programlama dillerinde yazılabilmektedir. Apache Axis2; Java kullanıcıları için web servis çağrılarının SOAP mesajlaşması ile yapılabilmesini sağlayan öncü açık kaynak platformlardandır. Axis2, SOAP işlemlerini ve web servis geliştirmek için ihtiyaç duyulan birçok görevi ele alarak, geliştiricilerin hayatlarını kolaylaştırmaktadır.
Windows Live Mesh Windows Live hizmet yelpazesinin bir parçası olarak Microsoft tarafından tanıtılan ücretsiz Internet tabanlı dosya senkronizasyonu uygulaması idi. İki veya daha fazla bilgisayar arasındaki dosya ve klasörlerin birbirleriyle senkronize olmasını sağlamak için tasarlanmışdır. Windows ve Mac OS X Leopard ve daha sonraki Intel işlemcili bilgisayarlarda veya Web'de SkyDrive ile çalıştırılır. Windows Live Mesh ayrıca Internet üzerinden uzak masaüstü erişimini de etkinleştirdi.
Windows Live Aygıtları Microsoft tarafından tanıtılan Windows Live'nin bir parçası olarak bir çevrimiçi cihaz yönetimi hizmetidir. Windows Live Devices, 24 Haziran 2010 tarihinde Windows Live Wave 4 hizmet paketinin bir parçası olarak piyasaya sürüldü. Kullanıcılara bilgisayarlarında, mobil cihazlarında ve dijital fotoğraf çerçeveleri gibi diğer çevre birimlerde saklanan dosyaların senkronizasyona merkezi olarak erişmesine ve yönetmesine olanak tanıdı. Windows Live Aygıtları, kullanıcıların bir web tarayıcısı kullanarak bilgisayarlarından internete uzaktan erişmelerini sağlar.
WebSocket, tek bir TCP bağlantısı üzerinden tam çift yönlü iletişim kanalı sağlayan bir bilgisayar iletişim protokolüdür. WebSocket protokolü IETF tarafından 2011 yılında RFC 6455 ile standart hale getirilmiş ve WebIDL içerisindeki WebSocket API W3C tarafından standart hale getirilmektedir.
Skype for Business Server gerçek zamanlı iletişim sunucusu yazılımıdır. Üçüncü şahıs ağ geçidi veya SIP ana hat üzerinden kurumsal anlık mesajlaşma, VoIP, geçici ve yapılandırılmış konferanslar ve PSTN bağlantısı için altyapı sağlar. Bu özellikler insanlar arasında, kuruluşlar arasında, kamuya açık internet veya standart telefonlarda harici kullanıcılar tarafından kullanılabilir. Skype for Business Server 31 Temmuz 2021 tarihinde Skype for Business ile birlikte kullanımdan kaldırılmıştır.
Microsoft mobil hizmetler, özellikle mobil cihazlar için oluşturulmuş bir dizi özel mobil hizmettir, bunlar genellikle Windows Phone, Android, iOS, BlackBerry, Nokia platformları, BREW ve Java ME için mobil uygulamalar ve mobil tarayıcı aracılığıyla sunulur. Microsoft'un mobil hizmetleri genellikle bir Microsoft hesabı ile bağlantılıdır, genellikle Microsoft'un kendi mobil işletim sistemlerine önceden yüklenmiş olarak gelir ve diğer platformlar için çeşitli yollarla sunulur. Microsoft, 1996 yılında Windows CE lansmanı ile mobil bilgisayar platformları için geliştirmeye başladı ve daha sonra Nisan 2000'de Microsoft'un Pocket Office paketini PDA El bilgisayarlarına ekledi. Aralık 2014'ten Haziran 2015'e kadar Microsoft, bir dizi kurumsal satın alma işlemi gerçekleştirdi Google Play ve App Store'da Acompli, Sunrise Takvimi, Datazen, Wunderlist, Echo Notification Lockscreen ve MileIQ aldı.
Uçtan uca şifreleme (E2EE), sadece uç noktadaki kullanıcıların okuyabildiği bir iletişim sistemidir. Hedefi, İnternet sağlayıcıları, ağ yöneticileri gibi aradaki potansiyel gizli dinleyicilerin, konuşmanın şifresini çözmek için gereken şifreleme anahtarlarına erişmesini engellemektir.