İçeriğe atla

Windows CE

Windows CE
Geliştirici(ler)Microsoft
İşletim sistemi ailesiWindows
Kaynak türüKapalı kaynak
LisansMicrosoft EULA
Çekirdek türüHybrid
İlk Yayınlanma 16 Kasım 1996 (27 yıl önce) (1996-11-16)
Son kararlı sürümü Embedded Compact 2013 / 13 Haziran 2013 (11 yıl önce) (2013-06-13)
Platform desteğix86, MIPS, ARM, SuperH
Web sitesiResmî Site
Windows CE'nin tarihçesi

Windows CE (İngilizce Compact Edition, yani Küçük Sürüm olduğu söylenir, ancak Microsoft bunu doğrulamamıştır), Microsoft tarafından taşınabilir cihazlar için yazılmış bir işletim sistemidir. Windows CE, sanılanın aksine küçültülmüş bir Windows değil özel olarak yazılmış, ayrı bir işletim sistemidir. Windows'un küçültülmüş sürümlerine bir örnek olarak Windows XP Embedded sayılabilir.

Windows'un küçültülmüş bir sürümü olmadığı için "normal" Windows programları Windows CE altında kullanılamazlar. Bunun diğer bir sebebi de, Windows CE işletim sisteminin çok farklı işlemci mimarilerinde çalışabilir olmasıdır. Öte yandan, daha sonra da açıklanacağı üzere Windows CE için program yazması Windows için program yazmaya fazlasıyla benzediğinden, bazı yazılımların Windows CE sürümü de vardır. Ce-nin sürümlerine Windows CE 1.0, Windows CE 2.0, Windows CE 3.0, Windows CE 4.0, Windows ce 5.0, Windows Embedded ce 6.0, Windows Embedded Compact 7 dahildir. Windows Embedded ailesinden Windows Embedded Automotive ve Windows Embedded Industry de bu listeye dahildir.

Windows CE, birçok alanda kullanılabilir:

  • Barkod okuyuculu el terminalleri
  • Ucuz taşınabilir PC'ler
  • Çok küçük PC'ler
  • Pocket PC'ler
  • Cep telefonları
  • TV setleri
  • GPS(Global Konum Belirleme Sistemi) Cihazları
  • Benzer elektrio aracı ya da eMbedded Visual C++, Windows CE'ye de uygun kod üretebilir ve derleyebilir. Bunun için Microsoft'tan gerekli yazılım geliştirme kiti indirilebilir. eMbedded Visual C++ ve yazılım geliştirme kitleri (SDK) ücretsizdir. Windows CE Emulator'ü ile, geliştirilen yazılım alete aktarılmadan önce test edilebilir.

Sürüm Tarihçesi

Windows CE 1.0

İlk sürüm 16 Kasım 1996 tarihinde yayımlamıştır. Kod adı "Pegasus" ve "Alder" olarak adlandırılmıştır.

Windows CE 2.0

İkinci versiyon ise 29 Eylül 1997 tarihinde yayımlanmıştır. Bu sürüm "Birch" kod adıyla yayımlanmıştır.

Wİndows CE 3.0

15 Haziran 2000 tarihinde yayımlanmıştır. Kod adları "Galileo" ve Cedar'dır. Windows CE 3.0, Windows CE'nin üçüncü sürümüdür. Windows CE 2.12'ye göre getirdiği kimi yenilikler arasında:

  • Geliştirilmiş USB ve PCMCIA desteği
  • Yumuşatılmış yazıtipleri
  • Geliştirilmiş kabuk (8 yerine 256 önem seviyesi, 65 bin yerine 4 milyon nesnelik object store boyutu, ...)
  • Yazma korumalı registry
  • DCOM desteği
  • DirectX Mobile desteği
  • TAPI 2.1
  • Daha iyi TCP/IP kullanımı için API'ler
  • Telnet ve HTTP gibi sunucu destekleri

Bu geliştirmelere rağmen Windows CE 3.0'ın RAM ve ROM'daki toplam boyutu 400 KB'in altındadır.

Bu sürüme verilen destek 9 Ekim 2007 tarihinde sona ermiştir.

Windows CE 4.x

7 Ocak 2002 tarihinde yayınlanmıştır. "Talisker", "Jameson" ve "McKendric" kod adlarıyla piyasaya sürülmüştür.

Windows CE 4.0 versiyonuna 10 Haziran 2012, Windows CE 4.1 versiyonuna 8 Ocak 2013 ve 4.2 versiyonuna ise 9 Haziran 2013 tarihlerinde Microsoft tarafından destek verilmeye durdurulmuştur.

Windows CE 5.0

Ağustos 2004 tarihinde yayımlanmıştır. Kod adı Macallan'dır.

Bu sürüme verilen destek 14 Ekim 2014 tarihinde sona ermiştir.

Windows Embedded CE 6.0

1 Kasım 2006 tarihinde yayımlanmıştır. Kod adı Yamazaki'dir.

Bu sürüme verilen destek 10 Nisan 2018 tarihinde sona ermiştir.

Windows Embedded Compact 7

1 Mart 2011 tarihinde yayımlanmıştır.

Bu sürüme verilen destek 13 Nisan 2021 tarihinde sona ermiştir.

Windows Embedded Compact 2013

13 Haziran 2013 tarihinde yayımlanmıştır.

Bu sürüme verilen destek 10 Ekim 2023 tarihinde sona ermiştir.

Kaynakça

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

Microsoft Windows, kullanıcıya grafik arabirimler ve görsel iletilerle yaklaşarak yazılımları çalıştırmak, komut vermek gibi klavyeden yazma zorunluluğunu ortadan kaldıran, Microsoft'un geliştirdiği dünyanın en popüler işletim sistemi ailesidir. İlk Windows, 20 Kasım 1985 tarihinde satışa sunulmuştur.

Windows NT, Microsoft tarafından geliştirilen ve ilk sürümü 27 Temmuz 1993'te yayımlanan bir işletim sistemi ailesidir. İşlemciden bağımsız, çoklu işlem ve çoklu kullanıcı desteği sunan bir işletim sistemidir.

<span class="mw-page-title-main">Windows XP</span> 2001 yılında piyasaya sürülen Windows sürümü

Windows XP, Microsoft tarafından geliştirilen Windows NT işletim sistemi ailesinin önemli bir sürümüdür. Hem profesyonel kullanıcılar için geliştirilen Windows 2000'in, hem de genel kullanıcılar için geliştirilen Windows Me'nin doğrudan ardılıydı. 25 Ekim 2001'de başlayan perakende satışlarla 24 Ağustos 2001'de üretime sunuldu.

<span class="mw-page-title-main">Windows XP Embedded</span>

Windows XP Embedded ya da XPe Microsoft tarafından gömülü sistemler için tasarlanmış bir işletim sistemidir. Windows XP Professional ile temel olarak aynı ikili dosyaları kullanmak ile birlikte özellikle Windows' un Win32 API tam desteğini isteyen OEM, ISV ve IHV geliştiricilerine pazarlanmaktadır. Mevcut Windows uygulamalarını ve cihaz sürücülerini çalıştırabilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Microsoft SQL Server</span>

Microsoft SQL Server, Microsoft tarafından geliştirilen ve yönetilen bir ilişkisel veritabanı yönetim sistemidir. SQL Server, büyük ve karmaşık veritabanlarını depolamak, yönetmek, sorgulamak ve işlemek için kullanılan bir yazılım ürünüdür. Veri depolama, veri güvenliği, yedekleme, geri yükleme, veri entegrasyonu, analiz ve raporlama gibi çeşitli veritabanı yönetimi işlevlerini destekler.

<span class="mw-page-title-main">Windows 7</span> 2009 yılında piyasaya sürülen Windows sürümü

Windows 7, Microsoft tarafından geliştirilen Windows NT işletim sisteminin önemli bir sürümüdür. 22 Temmuz 2009'da RTM olarak piyasaya sunuldu ve 22 Ekim 2009'da genel kullanıma sunuldu. Windows 7'den yaklaşık 3 yıl önce piyasaya sürülen Windows Vista'nın halefidir. Ev ve iş masaüstü bilgisayarları, dizüstü bilgisayarlar, tablet bilgisayarlar ve HTPC bilgisayarlar da dahil olmak üzere; kişisel bilgisayarlarda kullanılan bir işletim sistemidir. Yerini, Kasım 2012'de Windows 8 almıştır. 9 Nisan 2013'e kadar Windows 7 RTM; güvenlik güncellemeleri, yazılım güncellemeleri, sürücü güncellemeleri ve teknik destek gibi içerikler sağlıyordu. Ancak artık kullanıcıların destek ve güncellemeleri alabilmesi için Service Pack 1'i yüklemeleri gerekiyor. Windows 7'nin sunucu muadili Windows Server 2008 R2, Windows 7'yle aynı zamanda piyasaya sürüldü. Windows'un bu işletim sistemini temel alan son sürümü, 1 Temmuz 2011'de yayınlanan Windows Embedded POSReady 7'dir. 12 Ocak 2016'da Microsoft, Windows 7'de Internet Explorer 11'den eski olan tüm Internet Explorer sürümlerinin desteğini sonlandırdı. Temel desteği 13 Ocak 2015'te sona eren işletim sistemi, 5 yıl daha güvenlik güncellemeleri almaya devam etti. Genişletilmiş destek ise 14 Ocak 2020'de sona erdi. Bundan sonra işletim sistemi çoğu kullanıcı için daha fazla destek veya güvenlik güncelleştirmesi almayı bıraktı. Buna rağmen, son Windows 7 çeşidi olan Windows Embedded POSReady 7, Ekim 2021'e kadar güvenlik güncellemeleri almaya devam etti. 15 Ocak 2020'den beri, Mayıs 2019'da yayımlanan KB4499164'ten daha yeni Windows 7 sürümlerinde Windows Update'i engelleyen tüm bilgisayarlar, bir yükseltme uyarı bildirimi görüntülüyor.

Microsoft Visual Studio, Microsoft tarafından geliştirilen bir tümleşik geliştirme ortamıdır (IDE). Microsoft Windows, Windows Mobile, Windows CE, .NET Framework, .NET Compact Framework ve Microsoft Silverlight tarafından desteklenen tüm platformlar için yönetilen kod ile birlikte yerel kod ve Windows Forms uygulamaları, web siteleri, web uygulamaları ve web servisleri ile birlikte konsol ve grafiksel kullanıcı arayüzü uygulamaları geliştirmek için kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Windows Mobile 6.0</span> Mobil işletim sistemi

Windows Mobile 6.0 kod ismi "Crossbow", Microsoft şirketinin Windows Mobile işletim sisteminin 5. sürümüdür. 3GSM Dünya Kongresi 2007-de, 12 Şubat 2007 tarihinde serbest bırakıldı. Üç farklı versiyonu geliyor: akıllı telefonlar için "Windows Mobile 6 Standard", Telefon işlevselliği ile Pocket PC'ler için "Windows Mobile 6 Professional" ve Hücresel radyolar olmadan Pocket PC'ler için "Windows Mobile 6 Classic". Microsoft 6.0 sürümüne 6.5 ve 6.1 sürümü ile birlikte 8 Ocak 2013 tarihinde desteklemeye son verildi.

<span class="mw-page-title-main">Windows Mobile 2003</span>

Windows Mobile 2003 kod ismi "Ozone" Microsoft şirketinin Windows Mobile işletim sisteminin 3. sürümüdür. 23 Haziran 2003 tarihinde yayımlandı, Pocket PC 2000 ve Pocket PC 2002 sistemlerinden sonra "Windows Mobile" adlı ilk Microsoft işletim sistemi oldu. Windows CE 4.20 sistemine dayanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Pocket PC 2002</span>

Pocket PC 2002 kod ismi "Merlin" Microsoft şirketinin Windows Mobile işletim sisteminin 2. sürümüdür. Ekim 2001'de serbest bırakıldı. Pocket PC 2000 gibi, Windows CE 3.0 tarafından desteklenmektedir. 240x320 çözürlüyün (QVGA) Pocket PC cihazları için başlıca hedef olmasına rağmen, Pocket PC 2002 sürümü Pocket PC telefonları ve ilk defa, akıllı telefonlar için kullanılan oldu. Bu Pocket PC 2002 cihazları çoğunlukla GSM cihazları idi. Estetik olarak, Pocket PC 2002 sonra yeni yayımlanan Windows XP tasarımına benzer olması gerekiyordu. Yeni programlar Gerçek zamanlı veri akışı özelliği ile, Windows Media Player 8, Dijital haklar yönetimi desteği ile MSN Messenger ve Microsoft Reader 2, eklendi veya güncellendi. Pocket Wordde bir yazım denetleyicisi ve kelime sayısı aracı içerir ve Pocket Outlook gelişdi. Bağlantı, Palm OS gibi Microsoft olmayan cihazlarda dosya gülmesi, Terminal Hizmetleri ve Sanal Özel Ağ desteği dahil ve klasörleri senkronize yeteneği ile geliştirildi. Diğer yükseltmelere Pocket Internet Explorerde tema desteği ile gelişmiş UI ve WAP yüklemeler dahil idi.

<span class="mw-page-title-main">Pocket PC 2000</span>

Pocket PC 2000 kod ismi "Rapier" Microsoft şirketinin Windows Mobile işletim sisteminin ilk sürümüdür. Windows CE 3.0 tarafından desteklenmektedir. Bu, daha sonra, Windows Mobile işletim sistemi olarak adlandırılan ilk sistem idi ve Palm-boyutlu PC işletim sistemi için bir halefi olması gerekiyordu. Geriye dönük uyumluluk Palm-boyutlu PC uygulamaları ile elde edilmiştir. Pocket PC 2000 sürümü Pocket PC cihazlar için esas amaçlandı, ancak birkaç Palm boyutlu PC cihazların da güncelleştirilmesi yeteneği vardı. Ayrıca, çeşitli Pocket PC 2000 telefonlar serbest bırakıldı, ancak Microsoft'un "Akıllı telefon" donanım platformu henüz oluşturulamadı. Bu sürümde desteklenen tek çözünürlük 240x320 (QVGA) idi. Çıkarılabilir depolama kartı formatları CompactFlash ve MultiMediaCard'ı desteklenmiştir. Şu anda Pocket PC cihazları belirli bir işlemci mimarisi ile standardize edilmemiştir. Sonuç olarak, Pocket PC 2000 birden fazla CPU mimarilerinde: SH-3, MIPS, ARM-de yayınlandı. Kızılötesi (IR) Dosya gülen yeteneği orijinal donanım özellikleri arasında yer aldı. Orijinal Pocket PC işletim sistemi Windows 98, Windows Me ve Windows 2000 işletim sistemlerinde benzer bir görünüme sahiptir. Pocket PC 2000 sürümü 10 Eylül 2007 tarihi itibarıyla desteklenmiyor.

<span class="mw-page-title-main">Windows ce 5.0</span>

Windows CE 5.0 Windows CE .NET Framework ailesinin üçüncü sürümüdür. Microsoft tarafından geliştirildi. İlk 9 Temmuz 2004 tarihinde serbest bırakıldı. Selefi gibi, Windows CE 5.0 gömülü cihaz pazarı ve bağımsız cihaz satıcıları yonünde pazarlanmaktadır. Windows CE 5.0 düşük maliyetli, kompakt, gerçek zamanlı işletim sistemi olarak x86, ARM mimarisi, MIPS mimarisi ve SuperH mikroişlemci tabanlı sistemler için kullanılabilir. Windows CE 5.0 paylaşılan kaynağın benimsenmesiyle önceki Windows CE bültenleri üzerine inşa edilmiştir. 2001 yılından bu yana, Microsoft, sürekli gömülü sistem geliştiricileri ile kullanılabilir Windows CE kaynak ağacını genişlemektedir. Sistemin tüm paylaşılan kaynak anlaşmaları kapsamında mevcut olmasına rağmen, Windows CE 5.0, bugüne kadarki en açık Microsoft İşletim Sistemidir. Geliştiricilerin Microsoft veya rakipleri ile yaptıkları değişiklikleri paylaşmak için gerek kalmadan, çekirdek düzeyine kadar değiştirmek için özgürlüğü var.

Windows Embedded CE 6.0 veya Windows CE 6.0 Microsoft Windows gömülü işletim altıncı büyük sürümüdür. Böyle endüstriyel kontrol ve dijital kameralar gibi tüketici elektroniği cihazlarına kurumsal özel araçlar hedefleyir. Her işlem 32 MB-dan 2 GB-a kadar, sanal adres alanı alır. CE 6.0-da önceki sürümlerinden 32 işlem limitinden, 32.768 süreçlerini destekleyen bir çekirdek bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Windows Embedded Compact 7</span> Windows Embedded CE işletim sisteminin 2011de yayınlanan sürümü

Windows Embedded Compact 7 veya Windows Embedded CE 7 Windows Embedded CE işletim sisteminin yedinci büyük sürümüdür. Windows Embedded Kompakt 7, Windows NT hattından ayrı bir gerçek zamanlı işletim sistemdir. 1 Mart 2011 yılında serbest bırakıldı. Sistem ve örneğin dijital kameralar, GPS sistemleri ve otomotiv bilgi-eğlence sistemleri gibi endüstriyel kontrolörler ve tüketici elektroniği cihazları gibi kurumsal özel araçlar için tasarlanmıştır. Windows Kompakt Embedded birden fazla CPU mimarileri üzerinde çalışacak şekilde tasarlanmıştır ve SH ve ARM x86 destekliyor. Gelişimi sırasında, bu işde çalışan elemanlar sistemin Windows Phone ile yatan çekirdeği paylaşdığını bildirdiler. Microsoft bunu resmen onaylamıştır ve Windows phone 7'in Windows Embedded Compact 7'den götürülen bazı özelliklerle Windows Embedded ce 6.0 R3 dayalı olduğunu böylece bunu bir melez çözüm yapmasını söyledi.

Windows Embedded Automotive Windows'un Windows Embedded işletim sisteminin alt familyasıdır, otomobillerde bilgisayar sistemlerinde kullanılmak üzere Windows CE tabanlı Embeddeddir. İşletim sistemi Ağustos 1995 yılında kurulan Microsoft Otomotiv İş Birimi aracılığıyla Microsoft tarafından geliştirilmiştir. Microsoft'un Otomotiv İş Birimi tarafından inşa edilen ilk otomotiv ürünü Carputer olarak 4 Aralık 1998 tarihinde giriş yaptı ve aynı zamanda Ford Sync, Kia UVO ve Blue & Me modellerini içerir. Microsoft Otomotiv İş Birimi otomotiv aygıtları yanı sıra, cihazların kendileri için kullanılan yazılım platformları inşa etti. Geçerli odaklı yazılım platformları üzerinde iki ürün, Microsoft Auto ve Windows Otomotiv içerir.

<span class="mw-page-title-main">Windows Embedded Industry</span>

Windows Embedded Industry Windows'un Windows Embedded işletim sisteminin alt familyasıdır, otomobillerde ve bilgisayar sistemlerinde kullanılmak üzere Windows CE tabanlı Embeddeddir. Windows NT tabanlıdır. Windows Embedded Industry Yazar kasa, ATM (makine), Öz-çıkış ve Satış noktası gibi Endüstriyel cihazları içinde kullanıma yönelik olarak tasarlanmıştır. Windows Embedded 8.1 Industry sürümü Windows 10 IoT Enterprise ile Windows Embedded Industry ve Windows Embedded Standardın yerini almakla son sürüm oldu.

<span class="mw-page-title-main">El bilgisayarı</span>

El bilgisayarı herhangi bir standart dizüstü bilgisayardan daha küçük bir form faktörü etrafında inşa edilmiş bir bilgisayardır. Bazen palmtop bilgisayar diye de anılır. Zamanında masaüstü IBM kişisel bilgisayarlarıyla uyumlu ilk elde taşınabilir cihaz 1989 tarihli Atari Portfolioydu. Diğer erken modeller 1989 yılında Poqet PC ve 1991 yılında Hewlett Packard'dan HP 95LX idi. Diğer DOS uyumlu taşınabilir bilgisayarlar da vardı. Bazı avuçiçi bilgisayarlar, Microsoft'un Windows CE işletim sistemini kullanmaktadır; bu terim, daha geniş ticari pazar tarafından piyasaya sürülen Windows CE cihazlarını kapsamaktadır.

.NET Compact Framework .NET Framework'ün bir versiyonudur. Kişisel dijital yardımcılar (PDA'lar), cep telefonları, fabrika denetleyicileri, alıcı kutuları gibi kaynak kısıtlı mobil ve gömülü cihazlarda çalışacak şekilde tasarlanmıştır. .NET Compact Framework, .NET Framework ile aynı sınıf kitaplıklarından bazılarını ve ayrıca .NET Compact Framework denetimleri gibi mobil aygıtlar için özel olarak tasarlanmış birkaç kitaplığı kullanır. Ancak, kitaplıklar, .NET Framework'ün tam kopyaları değildir.

Handheld PC Explorer ya da daha yaygın olarak ifade edildiği üzere, H / PC Explorer, Microsoft Windows CE 1.0 tabanlı gömülü PC yardımcı aygıtlarının, el bilgisayarı'nın başlangıç nesli için Windows PC ana bilgisayarı istemcisiydi.

Aşağıda Microsoft tarafından yazılmış ve yayımlanmış işletim sistemlerinin bir listesi verilmiştir.