İçeriğe atla

Windows Arama

Windows Arama
Geliştirici(ler)Microsoft
İlk yayınlanma2006 (18 yıl önce) (2006)
İşletim sistemiMicrosoft Windows
TürMasaüstü Arama
Resmî sitesiwww.microsoft.com/windows/products/winfamily/desktopsearch/default.mspx Bunu Vikiveri'de düzenleyin

Windows Arama (ingilizce:Windows Search) Windows XP ve Windows Server 2003'te daha önce Windows Masaüstü Araması (WDS) olarak bilinirdi, Microsoft tarafından oluşturulan dizine eklenmiş bir masaüstü arama platformudur. İlk kez 2006-da Windows Vista-da bulundu.

Genel bakış

Windows Arama, toplu olarak, Windows Vista ve sonraki Windows sürümlerinde (Anında Arama olarak da bilinir) dizine eklenen arama yanı sıra, Windows 2000, Windows XP ve Windows Server 2003'ün bağımsız bir eklentisi olan Windows Masaüstü Araması'nı ücretsiz olarak sunmaktadır.[1] Windows Arama'nın tüm enkarnasyonları, ortak bir mimari ve dizin oluşturma teknolojisi paylaşır ve uyumlu bir uygulama programlama arabirimi (API) kullanır. Windows Arama, Cairo projesinin Nesne Dosyası Sistemi özelliğinin kalıcı bir parçası olan İndeksleme Hizmetinin devamı niteliğindedir. Windows Arama'da farklı bir mimari kullanılır.[2]

Windows Arama, bir bilgisayarda tam metin dosyası dizini oluşturur. 32-bit Windows XP, Windows Server 2003 ve Windows Vista için bir eklenti ağ paylaşımlarının dizine eklenmesini sağlar. Bu dizinin ilk oluşturulması için gerekli süre, dizine eklenecek veri miktarına ve türüne bağlıdır Ve birkaç saate kadar sürebilir, ancak bu bir defalık bir etkinliktir. Bir dosyanın içeriği bu dizine eklendikten sonra, Windows Arama, bilgisayardaki tüm dosyalarda arama yapmaktan daha hızlı sonuç araştırmak için dizini kullanabilir.[3] Aramalar yalnızca dosya adları üzerinde değil, Windows Arama'nın tanıdığı anahtar kelimeler, yorumlar ve diğer tüm meta veriler formları yanı sıra, dosyanın içeriğinde de (dosya türü için uygun bir işleyici yüklendiğinde) gerçekleştirilir.[4]

Windows Arama şeması

Windows Arama, artımlı arama aramasına sahiptir. Karakterler arama kutusuna girer girmez aramaya başlar, daha fazla karakter girildiğinde arama sonuçlarını arıtmaya ve filtrelemeye devam eder. Bu, tam arama metni girilmeden önce gereken dosyaların bulunmasına neden olur. Windows Arama, arama programlarının dosyaları içeriği ve meta verileri için taramasını sağlayan IFilters bileşenlerini destekler.[5] Belli bir dosya biçimi için uygun bir IFilter yüklendikten sonra, IFilter bu forma kaydedilen dosyalardan metin ayıklamak için kullanılır.

Windows Arama varsayılan olarak, Microsoft Word belgeleri, Microsoft Excel elektronik tabloları, Microsoft PowerPoint sunuları, HTML dosyaları, metin dosyaları, MP3 ve Windows Media Audio müzik dosyaları, Windows Media Video, Advanced Streaming Format ve Audio Video Interleave video dosyaları ile JPEG, BMP ve Portable Network Graphics resimleri için IFilter içerir. Windows Search, dosya biçimlerindeki meta verileri işlemek için özellik işleyicilerini kullanır.[6] Bir özellik işleyici, meta verileri dizinlemek için Windows Arama özelliği için bir mülk tanımına ve bir şemaya ihtiyaç duyar. Protokol işleyicileri, belirli veri depolarını endekslemek için kullanılır. Örneğin, dosyalara Dosya Sistemi Protokolü İşleyici, Outlook Protokol İşleyici'yi kullanan Microsoft Outlook veri depoları ve IE Geçmişi / Önbellek Protokol İşleyici'yi kullanarak Internet Explorer önbelleği kullanılarak erişilir.[7]

Mimari

Windows Arama, bir Windows Hizmeti olarak uygulanmaktadır. Arama hizmeti, Windows Arama yapılandırmasını ve sorgu API'larını uygular, ayrıca tüm dizin oluşturma ve sorgu bileşenleri gibi kontrol eder. Windows Arama'nın en önemli bileşeni Dizin Oluşturma Aracısıdır. Bu, ilk kurulumda dosya sistemini tarayan ve daha sonra, verilerin dizinini oluşturmak ve korumak için değiştirilen dosyaları almak için dosya sistemi bildirimlerini dinleyen işlevdir.[8] Bunu üç süreç kullanarak başarıyor:

  • SearchIndexer.exe, dizinleri ve dizin oluşturmayı gerektiren URI'lerin listesini barındırmanın yanı sıra, diğer uygulamaların Windows Arama özelliklerinden yararlanmak için kullandığı dış yapılandırma ve sorgu API'larını da ortaya koyar.
  • Protokol işleyicileri barındıran SearchProtocolHost.exe. Protokol işleyici için gereken en az izinle çalışır. Örneğin, dosya sistemine erişirken, sistem hesabının kimlik bilgileri ile çalışır, ancak ağ paylaşımlarına erişirken, kullanıcının kimlik bilgileri ile çalışır.
  • Meta veri ve metin içeriği ayıklamak için IFilter'leri ve özellik işleyicilerini barındıran SearchFilterHost.exe. Düşük bütünlüklü bir işlemdir, bu da sistem ayarlarını değiştirme iznine sahip olmadığı anlamına gelir, dolayısıyla kötü niyetli içeriğe sahip dosyalarla karşılaşırsa dahi ve bu işlemi üstlenmeyi başarabilirlerse, herhangi bir sistem ayarlarını değiştirmek için mümkün olmayacaktır.

Arama servisi, Koleksiyoncu (Gatherer), Merger (Birleşme), Yedeklenme Kontrolörü (Backoff Controller) ve Soru İşlemcisi (Query Processor) gibi çeşitli bileşenlerden oluşur.[9] Koleksiyoncu, taranması gereken URI'lerin listesini alır ve URI'yi barındıran mağazaya erişmek için uygun protokol işleyicisini ve sonra da (meta verileri ayıklamak için) uygun özellik işleyicisini ve belge metnini ayıklamak için IFilter'ı çağırır. Farklı indeksler farklı koşular sırasında oluşturulur; Endeksleri periyodik olarak birleştirmek Birleşmenin işidir.[10] Endeksleme sırasında endeksler genelde bellekte tutulur ve sonra birleştirme işleminden sonra diske boşaltılır. Meta veriler ESE veritabanı alt yapısı tarafından korunan bir veritabanı olan property store'da saklanır. Metin görüntülenir ve simgeler Ters Çevrilmiş Endeksler kullanılarak oluşturulmuş özel bir veritabanında saklanır.[11] Endeksler ve emlak deposunun yanı sıra, başka bir kalıcı veri yapısı da muhafaza edilir. Toplama Sırası, dizine eklenmesi gereken URI'lerin öncelik sırasını korur. Yedeklenme Kontrolörü (Backoff Controller), kullanılabilir sistem kaynaklarını izler ve dizin programının çalıştığı hızı kontrol eder. Üç hali vardır:

  1. Çalıştırma: Bu durumda, dizin oluşturucu hiçbir kısıtlama olmaksızın çalışır. Dizin oluşturucu, yalnızca kaynaklar için herhangi bir çekişme olmadığında bu durumda çalışır.
  2. Azaltma: Bu durumda, URI'lerin taranması ve metin ve meta verilerin çıkarılması bilinçli olarak engellendiğinden, dakika başına işlem sayısı sıkı kontrol altında tutulur. Dizin oluşturucu, kaynaklar için çekişme olduğu zaman, örneğin diğer uygulamalar çalışırken bu durumdadır. İşlemleri azaltarak, diğer operasyonların ihtiyaç duyacakları kaynakları boşa çıkarmamaları sağlanır.
  3. Yedeklenme: Bu durumda hiçbir indeksleme yapılmaz. Yalnızca Toplama Sıraları etkin durumda kalır, böylece öğeler renklendirilmemiş halde kalmaz. Bu durum, aşırı kaynak kesintisinde (5 MB'den az RAM veya 200 MB'lik disk alanı) etkinleştirilmişse, bilgisayar pil gücüyle çalışırken dizin oluşturma devre dışı bırakılmışsa veya dizin oluşturucu kullanıcı tarafından el ile duraklatılmışsa aktiftir.

Windows Arama sorguları, basit metin aramalarını desteklemekle kalmaz, aynı zamanda gelişmiş özellik tabanlı sorgu işlemleri de sağlayan Gelişmiş Sorgu Sözdiziminde (AQS) belirtir. AQS, arama sorgusunu düzeltmek için kullanılabilecek, aranan terimlerde (ve, veya, yok) işlemleri belirterek dosya meta verilerine veya dosya türüne dayalı başka filtreler belirlemek için kullanılabilecek belirli anahtar kelimeleri tanımlar.[12] Ayrıca, normal dosyalar, çevrimdışı dosyalar önbelleği veya e-posta mağazaları gibi belirli bilgi mağazalarındaki sonuçları sınırlamak için de kullanılabilir. Dosya türüne özgü operatörler de mevcuttur. WDS, joker önek eşleşen aramaları da destekler. Ayrıca GROUP BY gibi birkaç SQL benzeri operatör içerir. AQS, yerel ayarlara bağımlıdır ve Windows 7'nin uluslararası sürümlerinde farklı anahtar kelimeler kullanır.

Windows Masaüstü Araması

Windows Masaüstü Araması
Geliştirici(ler)Microsoft
İlk yayınlanma2001 (23 yıl önce) (2001)
Güncel sürüm4.0 / 3 Haziran 2008 (16 yıl önce) (2008-06-03)
Geliştirme durumu25 Ekim 2007'de durduruldu
Programlama diliC++
İşletim sistemiWindows 2000
Windows XP
Windows Server 2003
TürMasaüstü Arama
Resmî sitesiwww.microsoft.com/windows/products/winfamily/desktopsearch/default.mspx Bunu Vikiveri'de düzenleyin

Windows Masaüstü Araması (ingilizce:Windows Desktop Search) Windows XP ve Windows Server 2003 için Windows Aramasının uygulanmasıdır. Aramalar Gelişmiş Sorgu Sözdizimi kullanılarak belirtilir ve kullanıcı türleri (artımlı bulma) yaparken yürütülür.[13] Varsayılan olarak, en yaygın dosya türleri (belgeler, ses, video ve Microsoft Outlook e-postaları için protokol işleyicileri) için bir dizi IFilter bulunur. Diğer protokol işleyicileri ve IFilter'ler gerektiği gibi kurulabilir.

Serbest bırakma

Windows Masaüstü Araması başlangıçta MSN Araç Çubuğu paketinin bir parçası olarak MSN Masaüstü Arama olarak yayımlandı.

Windows 2000, Windows XP ve Windows Server 2003'te, biri ev kullanıcısı için diğeri kurumsal kullanım için olmak üzere iki özellik geldi. İki özellik arasındaki tek fark, grup ilkesi aracılığıyla yapılandırılabilmesiydi. Ev sürümü MSN Araç Çubuğu ile birlikte sunulurken diğeri bağımsız bir uygulama olarak sunuldu.[14] Daha sonra, MSN Araç Çubuğu Windows Live Araç çubuğu lehine durdurulduğunda, Windows Masaüstü Araması'nın ev baskısı da durduruldu. Windows 2000 için son sürüm, Windows Desktop Search 2.66'dır.

Windows XP ve Windows Server 2003 için, Windows Masaüstü Araması sürüm 3.0, Windows Live Araç Çubuğu'ndan ayrı olarak tek başına bir sürüm olarak sağlanmıştır. Önemli yeni özelliklerden biri, Windows Desktop Search 3.0'ın, Windows Vista'da tanıtılan "Windows XP Nitelik Sistemi"'ni de kurmasıdır. Windows Masaüstü Araması 3.0, Windows Vista öncesi kullanıcılara yöneliktir, dolayısıyla dizin oluşturucu, kullanıcı başına bir uygulama yerine bir Windows Hizmeti olarak uygulanmıştır; böylece, aynı dizin ve hizmetin tek bir örneği arasında paylaşılabilir. Windows Masaüstü Arama, 25 Ekim 2007'de Windows Masaüstü Arama 3.01'in Windows Server Update Services (WSUS) aracılığıyla güncellendiğinde Windows'ta otomatik olarak itilerek çıkarıldığı bir tartışmanın ortasında bulundu. Microsoft, WSUS Ürün Ekibi Blogunda iki yazı ile yanıt verdi.

Windows Arama, Windows Vista, Windows 7 ve Windows Server 2008'de dizine eklenen arama platformudur ve API ile uyumlu olmakla birlikte Windows Masaüstü Araması tarafından sağlanan özelliklerin bir süper seti sunar.[15] WDS'nin tersine, dizin oluşturulmuş yerlerin yanı sıra dizinlenmiş ve dizin içermeyen konumlarda da sorunsuz bir şekilde arama yapabilir; dizin kullanılan dizinlenmiş konumlar ve dizin içermeyen konumlar için, özellik işleyicileri ve IFiltörler, arama gerçekleştirilirken anında çağrılır. Bu, dizin altındaki konumlar üzerinde arama hızı pahasına olsa da daha tutarlı sonuçlar sağlar.[16] Windows Arama, merkezi yönetim için Grup İlkesi kullanır.

Windows Arama, yerel dosya sistemlerine, Microsoft Outlook e-posta depolarına ve WDS tarafından dizine eklenmiş Microsoft OneNote depolarına ek olarak, ağ paylaşımlarının çevrimdışı önbelleklerini indekslemektedir.[17] Windows Arama, uzak dizine karşı sorguları da desteklemektedir. Bir ağ dosya paylaşımının barındırıldığı dosya sunucusu Windows XP veya Windows Vista'nın sonraki bir sürümü veya Windows XP üzerinde çalışıyorsa, paylaşıma karşı yapılan herhangi bir arama sunucunun dizinine karşı sorgulanır. Sonuçların istemci sistemine gönderilmesi, kullanıcının erişemediği dosyaların filtrelenmesi prosedürü kullanıcıya saydamdır.[18]

Windows XP'deki Windows Masaüstü Aramasından farklı olarak, Windows Arama dizineri, G / Ç işlemlerini düşük öncelikli olarak gerçekleştirir; işlem aynı zamanda düşük CPU önceliğiyle çalışır.

Kullanıcı arayüzü

Windows Live Arama Merkezi görüntüsü

Windows Masaüstü Arama işlevselliği, bir Windows Görev çubuğu takılı masa çubuğu aracılığıyla görüntülenir. Sorguyu yazmak için bir metin alanı sağlar ve sonuçlar açılan bölmede gösterilir. Ayrıca bir Windows Gezgini penceresi olarak da entegre olur. Explorer penceresinde bir dosya seçerken, dosyanın önizlemesi, dosyayı oluşturan uygulamayı açmadan pencerenin sağ tarafında gösterilir.[19] Web aramaları her iki arabirimden başlatılabilir, ancak tarayıcıyı varsayılan arama motorunu kullanarak terimleri aramak üzere açacaktır.

Masaüstü çubuğu ayrıca, farklı uygulamalar açmak üzere ayarlanabilen kısa dizeler olan uygulama takma adları oluşturma olanağına da sahiptir. Bu işlevsellik, "!" Karakterini önceden tanımlanmış dizedir. Örneğin, "! Calc", Windows Hesap Makinesi'ni açar. Yardım dokümantasyonu, önekten bağımsız olarak herhangi bir metin dizesinden uygulama takma adları oluşturmak için sözdizimini içerir. Bu özellik, URL'ler için kısayol oluşturmak için kullanılabilir ve URL'ler girildiğinde belirtilen URL'yi tarayıcıda açar. Arama takma adları oluşturmak için kullanılan URL üzerinden parametreleştirilmiş bilgi göndermek için de kullanılabilir. Örneğin, "w text", Wikipedia'da "metin" aramak üzere konfigüre edilebilir.[20]

Arama işlevi, Başlangıç menüsündeki arama çubuklarını ve Windows Gezgini pencerelerinin sağ üst köşesinde olduğu gibi Aç / Kaydet iletişim kutularını kullanarak da görüntülenir. Başlat menüsünden arama yaparken, sonuçlar Başlangıç menüsünde gösterilir ve son kullanılan programları örtüşür. Başlat menüsünden, yürütülebilir resim adını veya görünen adını arayarak bir uygulamayı başlatmak da mümkündür. Explorer pencerelerindeki arama çubuklarından arama, geçerli klasörün içeriğini arama sonuçları ile değiştirir.[21] Belirli bir dosya türü için Küçük Resim İşleyicisi kayıtlıysa, Gezgin pencereleri aynı zamanda küçük resim dosyalarını arama sonuçlarında da oluşturabilir. Uygulama, bir Önizleme İşleyicisi kaydettiyse, varsayılan uygulamayı başlatmadan bir Önizleme Bölmesindeki öğelerin gelişmiş önizlemelerini de oluşturabilir. Bu, dosya türüne özgü gezinme (sonraki / önceki denetimleri kullanan sunuyu tarama veya bir medya dosyası içinde arama yapma gibi) gibi işlevsellik sağlayabilir. Önizleme işleyicileri, önizleme bölmesinin kendisinden gerçekleştirilecek belirli türden seçime (örneğin bir metin parçasının vurgulanması gibi) izin verebilir.[22] Kontrol Paneli'nda, penceredeki arama çubuğu Denetim Masası seçeneklerini de arayabilir. Bununla birlikte, WDS'in aksine, Windows Arama takma adlar oluşturulmasını desteklemez.

Aramalar için kullanılan entegre bir Windows Gezgini penceresi olan bir Arama Gezgini de vardır. AQS sorgularını el ile hazırlamadan, aranacak yerler ve dosya türleri ile bazı operatörleri de içeren arama parametrelerini belirtmek için kullanıcı arabirimini sunar.[23] Windows Vista SP1 ile, üçüncü taraf uygulamaları, Arama Gezgini'ni varsayılan arama arayüzü olarak geçersiz kılabilir, böylece herhangi bir yöntemle çağrıldığında, Arama Gezgini'ni başlatmak yerine kayıtlı üçüncü taraf uygulamasının başlatılması sağlanır. Windows Vista'nın bir parçası olan Windows Arama'da, bir arama sorgusunu, kaydedilen sorgu ile aramayı çalıştıran ve erişilen dosyalara bir sanal klasör (kaydedilmiş arama veya arama klasörü olarak adlandırılır) olarak kaydetmek de mümkündür.[24] Fiziksel olarak bir arama klasörü, arama operatörleri de dahil olmak üzere, arama sorgusunu (AQS veya NQS'de) depolayan yalnızca bir XML dosyasıdır (.search-ms uzantılıdır). Windows Vista ayrıca, kaydedilmiş bir aramanın (kapsam olarak adlandırılır) başka bir aramanın sorgu dizesinde iç içe yerleştirilebileceği sorgu bileşimini de destekler. Arama Klasörleri RSS yoluyla da dağıtılabilir. Varsayılan olarak, Windows, başlangıçta Arama Klasörü'nü sorgunun kapsamının parçası olarak oluşturan kullanıcının profiline başvurur. Bu tasarım seçimi, kayıtlı aramaların diğer kullanıcılarla paylaşılmasını engellemez, ancak farklı kullanıcı profillerinde çalışmasını önler.[25] Kullanıcılar, kaydedilen bir aramanın içeriğini manuel olarak değiştirebilir, böylece kapsam orijinal yazardan bağımsız olarak diğer makinelerde veya profillerde çalışmasını sağlayacak olan% USERPROFILE% ortam değişkenini referanslar; Microsoft, bunu otomatikleştiren bir SearchMelt Creator yardımcı programı yayınladı.

Windows Search 4.0

Windows 7'de arama

Windows Search 4.0 (Windows Live Search, kod adı "Casino" veya "OneView" olarak da adlandırılır) hem Windows XP'de hem Windows Masaüstü Arama 3.0 hem de Windows Vista'da Anında Arama için Windows Arama platformunun ardılıdır. Öncelikle dizin oluşturma bileşenleri için bir güncelleme, XP kullanıcı arabiriminde birkaç değişiklik ve Vista'da hiçbiridir.[26] Ayrıca, yalnızca Vista'ya özgü bir özellik olarak XP ve Windows Server 2003 tabanlı sistemlerde uzaktan sorgu desteği de sağlıyor. Bu, desteklenen bir işletim sistemini (Windows 8, 7, Vista, Windows Server 2008 veya XP / 2003) çalıştıran ağa bağlı makinelerin dizinini aramak için bir Vista istemcisine (veya Windows Search 4.0 ile bir XP istemcisine) olanak tanır.

Windows Search 4.0 başlangıçta Microsoft'un Windows Live bölümü tarafından yerel ve uzak dizine eklenen aramayı yeni bir arabirimde birleştiren bir uygulama olarak önerildi. Programın erken ekran görüntüleri, Windows Live Messenger ve Windows Live Mail gibi diğer Windows Live istemci uygulamalarında görülen yeni "yetenek" arayüz tasarımını içeriyordu.[27] Windows Live Arama Merkezi, arama sonuçlarını web beslemeleri olarak kullanıma sunmak için OpenSearch teknik özelliklerini kullanan web servislerini arayabilir.[28] Windows Masaüstü Arama dizini, Windows RSS Platform ortak yayın deposu, Microsoft Exchange Server ve Microsoft SharePoint dizinleri gibi çeşitli dizinlerden gelen aramaları topluca toplayabilir. Windows Search 4.0'ın ilk beta sürümü 27 Mart 2008'de piyasaya sürüldü. Dizinleyiciye sayısız performans iyileştirmesi eklendi ve XP'ye önceden Vista'ya özgü olanlar da dahil olmak üzere yeni özellikler getirdi: Grup İlkesi entegrasyonu, aramaların uzak dizinlere yönlendirilmesi, EFS şifreli dosyalar için destek ve önizleme bölmesinde belgelere belge taramasına izin veren Vista tarzlı önizleme işleyicileri. Windows Search 4.0, 3 Haziran 2008'de piyasaya sürüldü ve XP, Windows Server 2003, Vista, Windows Server 2008 ve Windows Home Server'de desteklendi.[29]

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 2 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mart 2017. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 7 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mart 2017. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 2 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mart 2017. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 2 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mart 2017. 
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya". 2 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mart 2017. 
  6. ^ "Arşivlenmiş kopya". 2 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mart 2017. 
  7. ^ "Arşivlenmiş kopya". 2 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mart 2017. 
  8. ^ "Arşivlenmiş kopya". 28 Eylül 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mart 2017. 
  9. ^ "Arşivlenmiş kopya". 29 Ocak 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mart 2017. 
  10. ^ "Arşivlenmiş kopya". 2 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mart 2017. 
  11. ^ "Arşivlenmiş kopya". 2 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mart 2017. 
  12. ^ "Arşivlenmiş kopya". 2 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mart 2017. 
  13. ^ "Arşivlenmiş kopya". 2 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mart 2017. 
  14. ^ "Arşivlenmiş kopya". 2 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mart 2017. 
  15. ^ "Arşivlenmiş kopya". 2 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mart 2017. 
  16. ^ "Arşivlenmiş kopya". 2 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mart 2017. 
  17. ^ "Arşivlenmiş kopya". 2 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mart 2017. 
  18. ^ "Arşivlenmiş kopya". 2 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mart 2017. 
  19. ^ "Arşivlenmiş kopya". 2 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mart 2017. 
  20. ^ "Arşivlenmiş kopya". 15 Aralık 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Aralık 2006. 
  21. ^ "Arşivlenmiş kopya". 11 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mart 2017. 
  22. ^ "Arşivlenmiş kopya". 2 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mart 2017. 
  23. ^ "Arşivlenmiş kopya". 2 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mart 2017. 
  24. ^ "Arşivlenmiş kopya". 2 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mart 2017. 
  25. ^ "Arşivlenmiş kopya". 2 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mart 2017. 
  26. ^ "Arşivlenmiş kopya". 2 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mart 2017. 
  27. ^ "Arşivlenmiş kopya". 28 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mart 2017. 
  28. ^ "Arşivlenmiş kopya". 2 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mart 2017. 
  29. ^ "Arşivlenmiş kopya". 7 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mart 2017. 

Dış bağlantılar

Ayrıca bakınız

İlgili Araştırma Makaleleri

Microsoft Windows, kullanıcıya grafik arabirimler ve görsel iletilerle yaklaşarak yazılımları çalıştırmak, komut vermek gibi klavyeden yazma zorunluluğunu ortadan kaldıran, Microsoft'un geliştirdiği dünyanın en popüler işletim sistemi ailesidir. İlk Windows, 20 Kasım 1985 tarihinde satışa sunulmuştur.

Windows NT, Microsoft tarafından geliştirilen ve ilk sürümü 27 Temmuz 1993'te yayımlanan bir işletim sistemi ailesidir. İşlemciden bağımsız, çoklu işlem ve çoklu kullanıcı desteği sunan bir işletim sistemidir.

<span class="mw-page-title-main">Windows Vista</span> 2007de piyasaya sürülen Windows sürümü

Windows Vista, kişisel bilgisayarlar için geliştirilen Microsoft Windows işletim sistemleri ailesinin sürüm olarak altıncı üyesidir. 22 Temmuz 2005'te gerçek adı duyurulmadan önce Longhorn kod adıyla tanınıyordu. Windows Vista, 30 Ocak 2007'de dünya çapında piyasaya sürülmüştür. Microsoft Türkiye, 24 Ocak 2007 tarihindeki tanıtımıyla Vista'nın resmî lansmanını yapan ilk Microsoft şubesi olmuştur. Windows Vista eski sürümle oranla birçok yeni özellik ve değişikliğe sahiptir. Bu değişim geliştirilmiş grafiksel kullanıcı arayüzü, görsel stil, yeniden tasarlanmış arama fonksiyonları, multimedya araçları, yeniden tasarlanmış ağ iletişimi, görüntü ve yazıcı gibi çeşitli fonksiyonları kapsamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Windows XP</span> 2001 yılında piyasaya sürülen Windows sürümü

Windows XP, Microsoft tarafından geliştirilen Windows NT işletim sistemi ailesinin önemli bir sürümüdür. Hem profesyonel kullanıcılar için geliştirilen Windows 2000'in, hem de genel kullanıcılar için geliştirilen Windows Me'nin doğrudan ardılıydı. 25 Ekim 2001'de başlayan perakende satışlarla 24 Ağustos 2001'de üretime sunuldu.

<span class="mw-page-title-main">Picasa</span>

'Picasa' Dijital fotoğrafların düzenlenmesi ve düzenlenmesi için durdurulan bir görüntü organizatörü ve resim görüntüleyici, ayrıca entegre bir fotoğraf paylaşım sitesidir. Lifescape adlı bir şirket tarafından yaratılmıştır. Temmuz 2004'te Google, Lifescape'ten Picasa'yı satın aldı ve ücretsiz olarak sunmaya başladı. "Picasa", İspanyol ressam Pablo Picasso'nun, Mi casa ve "resimler" için pic sözlerinin karışımıdır.

<span class="mw-page-title-main">Windows 7</span> 2009 yılında piyasaya sürülen Windows sürümü

Windows 7, Microsoft tarafından geliştirilen Windows NT işletim sisteminin önemli bir sürümüdür. 22 Temmuz 2009'da RTM olarak piyasaya sunuldu ve 22 Ekim 2009'da genel kullanıma sunuldu. Windows 7'den yaklaşık 3 yıl önce piyasaya sürülen Windows Vista'nın halefidir. Ev ve iş masaüstü bilgisayarları, dizüstü bilgisayarlar, tablet bilgisayarlar ve HTPC bilgisayarlar da dahil olmak üzere; kişisel bilgisayarlarda kullanılan bir işletim sistemidir. Yerini, Kasım 2012'de Windows 8 almıştır. 9 Nisan 2013'e kadar Windows 7 RTM; güvenlik güncellemeleri, yazılım güncellemeleri, sürücü güncellemeleri ve teknik destek gibi içerikler sağlıyordu. Ancak artık kullanıcıların destek ve güncellemeleri alabilmesi için Service Pack 1'i yüklemeleri gerekiyor. Windows 7'nin sunucu muadili Windows Server 2008 R2, Windows 7'yle aynı zamanda piyasaya sürüldü. Windows'un bu işletim sistemini temel alan son sürümü, 1 Temmuz 2011'de yayınlanan Windows Embedded POSReady 7'dir. 12 Ocak 2016'da Microsoft, Windows 7'de Internet Explorer 11'den eski olan tüm Internet Explorer sürümlerinin desteğini sonlandırdı. Temel desteği 13 Ocak 2015'te sona eren işletim sistemi, 5 yıl daha güvenlik güncellemeleri almaya devam etti. Genişletilmiş destek ise 14 Ocak 2020'de sona erdi. Bundan sonra işletim sistemi çoğu kullanıcı için daha fazla destek veya güvenlik güncelleştirmesi almayı bıraktı. Buna rağmen, son Windows 7 çeşidi olan Windows Embedded POSReady 7, Ekim 2021'e kadar güvenlik güncellemeleri almaya devam etti. 15 Ocak 2020'den beri, Mayıs 2019'da yayımlanan KB4499164'ten daha yeni Windows 7 sürümlerinde Windows Update'i engelleyen tüm bilgisayarlar, bir yükseltme uyarı bildirimi görüntülüyor.

<span class="mw-page-title-main">Windows Live Mail</span> 2007de yayımlanan bir e-posta programı

Windows Live Mail, eski adıyla Windows Live Mail Desktop, Microsoft'un Windows Live program grubunun parçası olan ve 6 Kasım 2007'de yayımlanan bir E-Posta programıdır. Windows XP'deki Outlook Express'in ve Windows Vista'daki Windows Mail'in halefi olarak üretilmiştir. Windows Mail'e olan artısı, Windows Live Hotmail ile uyumlu olmasıdır. Uygulama Windows Essentials paketi aracılığıyla indirilebilir. Resmen Windows 7, Windows Server 2008 R2 ve Windows 8 üzerinde çalışan destekler ve aynı zamanda Windows 10 ile uyumludur.

<span class="mw-page-title-main">Internet Explorer</span> Microsoft tarafından geliştirilen internet tarayıcısı

Windows Internet Explorer ya da eski adıyla Microsoft Internet Explorer, Microsoft tarafından geliştirilen bir web tarayıcısıdır. Microsoft Windows, Mac OS ve Unix sürümleri vardır, öte yandan 15 Haziran 2022 tarihinden itibaren tarayıcı desteklenmediği için artık hiçbir sürümü geliştirilmemektedir. Eski bilgisayarlarda Microsoft Windows ile birlikte öntanımlı olarak gelen Internet Explorer'ın Windows'a bütünleşik gelmesinden dolayı tarayıcı piyasasının büyük bir bölümünü elinde bulundurmaktaydı. Windows Vista ile birlikte adı Windows Internet Explorer olarak değiştirildi. O dönem Microsoft tarafından yalnızca güvenlik yaması yayınlandı. 12 Ocak 2016'dan itibaren Internet Explorer 11 sadece tüketicilere resmi destek vermiştir. 16 Nisan 2019 tarihinde Internet Explorer'ın gözden geçirilmiş son güncellenmiş hali Windows Server 2012 ve Windows Embedded 8 Standard için yayınlandı. Microsoft 20 Mayıs 2021'de, Windows 10 LTSB ve LTSC sürümleri haricindeki Windows 10 edisyonları için 15 Haziran 2022'de Internet Explorer için tam desteğin kesileceği ardından alternatifin eski siteler için IE modlu Microsoft Edge olacağı açıklandı. Açıklandığı şekilde LTSB ve LTSC sürümleri haricindeki Windows 10 edisyonları için Internet Explorer'ın desteği 15 Haziran 2022 tarihinde Microsoft tarafından kesildi.

<span class="mw-page-title-main">Sistem Geri Yükleme</span>

Sistem geri yükleme, Microsoft Windows'ta kullanıcının bilgisayarlarının durumunu önceki bir zamana geri döndürmesine olanak tanıyan ve sistem sorunlarından kurtulmak için kullanılabilen bir özelliktir.

<span class="mw-page-title-main">Microsoft Yönetim Konsolu</span>

Microsoft Management Console, sistem ayarlarını istediğinize göre şekillendirmeyi sağlayan yazılımdır. Türkçeye Microsoft Yönetim Konsolu olarak çevirilir. Microsoft Management Konsol sayesinde, uzak lokasyondaki bilgisayarlar arasında, iletişim sağlayarak, bu bilgisayarlar üzerindeki servisleri kullanabilir ve bu konsol sayesinde yönetimsel işlemleri gerçekleştirebiliriz. Microsoft Management Console sadece Microsoft Windows için tasarlanmıştır. Windows işletim sistemi kurulumu sonrasında otomatik olarak kurulan yönetimsel araçlardan bir tanesidir. MMC'de, Microsoft ve diğer yazılım sağlayıcıları tarafından üretilmiş olan yönetim araçları bulunur ve görüntülenir. Bu araçlara "Ek bileşen" adı verilir ve donanımları, yazılımları ve Windows'un ağ bileşenlerini yönetmek için kullanılırlar. Örnek olarak Remote Desktop eklentisi ekleyerek başka bir bilgisayarın masaüstü görüntüsünü alıp kullanabiliriz. MMC, kurulumu sonrasında varsayılan olarak gelen yönetim konsollarının yanında kendimizin de tasarlayabileceği bir MMC konsolu desteği sunmuştur. En son sürümü MMC 3.0'dır. Dosya uzantısı ise .msc'dir.

<span class="mw-page-title-main">Windows Aero</span> Windows Vista ile günümüze gelen bir görsel tema arayüzü

Windows Aero, Windows Vista ile Windows 8 arasında bulunan bir görsel tema arayüzüdür. Windows Vista, Windows 7, Windows 8'de bulunan bu arayüz, donanım hızlandırmasından yararlanarak işlemciye daha az yük bindirir. Pencere kenarlıklarını şeffaf yapan Aero Glass özelliği ve pencereler arası 3D geçiş yapmayı sağlayan Aero Flip 3D özelliği Windows 8 kararlı sürümü ile kaldırılmıştır. Aero arabiriminde yapılan değişiklikler, görünüm, düzen ve uygulamalarda talimatların ve diğer metinlerin deyimini ve tonlamasını yansıtan arayüz yönergelerindeki değişikliklerle birlikte yeni bir görünümün dahil edilmesi de dahil olmak üzere Windows arabiriminin birçok öğesini etkiledi.

<span class="mw-page-title-main">Windows Önyükleme Ortamı</span>

Windows Preinstallation Environment, PC'ler, iş istasyonları ve sunucular dağıtım için kullanılan Windows'un hafif versiyonudur veya çevrimdışı iken bir sorun çekimi işletim sistemidir. MS-DOS boot diskleri değiştirmek için tasarlanmıştır ve USB bellek aygıtı, IPXE, PXE, CD-ROM ya da sabit disk üzerinden booting edilebilir. Geleneksel büyük şirketler ve OEM tarafından kullanılır, ve Windows Otomatik Yükleme Seti (WAIK) üzerinden şimdi ücretsiz yazılım olarak kullanılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Windows Adres Defteri</span>

Windows Adres Defteri veya Windows Adress Book kullanıcılara birden fazla program tarafından paylaşılabilen tek bir rehber listesi tutmasına izin veren Microsoft Windows'un bir bileşeniydi. Genellikle Outlook Express tarafından kullanılır. 1996'da Internet Explorer 3 ile tanıtıldı ve sonraki sürümlerde geliştirildi. Windows Adres Defteri API'si, LDAP sunucularını sorgulayabilir veya verileri yerel bir .wab dosyasına okur / yazabilir. Windows Vista'da Windows Adres Defteri Windows Contacts ile değiştirildi.

<span class="mw-page-title-main">Başlangıç menüsü</span> Windows 95 ve diğer bazı işletim sistemlerinde kullanılan bir grafiksel kullanıcı arayüzü ögesi

Başlangıç menüsü veya Start menüsü Microsoft Windows'da Windows 95 ve diğer bazı işletim sistemlerinde kullanılan bir grafiksel kullanıcı arayüzü öğesidir. Farklı işletim sistemlerinde ve pencere yöneticisinde farklı isimler vardır, "KDE"de "Kickoff Application Launcher", "GNOME" ve "Unity"de "Dash", "Windows 8"de "Start screen" gibi isimlenir. Geleneksel olarak, Başlat menüsü, kullanıcının başlatması için programların özelleştirilebilir iç içe geçmiş bir listesinin yanı sıra, en son açılan belgelerin bir listesini, dosyaları bulmanın ve yardım almanın ve sistem ayarlarına erişmenin bir yolunu sağladı. Windows Masaüstü Güncellemesi aracılığıyla sonraki geliştirmeler "Belgelerim" ve "Sık Kullanılanlar" gibi özel klasöre erişimi içermektedir. Windows XP'nin Başlat menüsü çeşitli Belgelerim klasörlerini ve Windows masaüstündeki Bilgisayarım ve Ağ Bağlantılarım gibi diğer öğeleri kapsayacak şekilde genişletildi. Windows Vista'ya kadar, kullanıcı Basamaklı alt menüleri arasında gezinirken, Başlat menüsü ekran boyunca sürekli genişletildi.

<span class="mw-page-title-main">Windows Live Mesh</span>

Windows Live Mesh Windows Live hizmet yelpazesinin bir parçası olarak Microsoft tarafından tanıtılan ücretsiz Internet tabanlı dosya senkronizasyonu uygulaması idi. İki veya daha fazla bilgisayar arasındaki dosya ve klasörlerin birbirleriyle senkronize olmasını sağlamak için tasarlanmışdır. Windows ve Mac OS X Leopard ve daha sonraki Intel işlemcili bilgisayarlarda veya Web'de SkyDrive ile çalıştırılır. Windows Live Mesh ayrıca Internet üzerinden uzak masaüstü erişimini de etkinleştirdi.

<span class="mw-page-title-main">Windows Live OneCare</span>

Windows Live OneCare Microsoft'un Windows Live hizmetlerinin bir parçası idi. Microsoft tarafından Windows için geliştirilen bir bilgisayar güvenliği ve performans geliştirme hizmetiydi. OneCare'nin temel teknolojisi, Microsoft'un 2003 yılında GeCAD Software Srl'den satın aldığı, ancak daha sonra durdurulan çok platformlu RAV idi. Hizmet Windows Live OneCare Safety Scanner ile aynı markanın altında idi. Yazılım üç bilgisayara kadar kullanılabilen yıllık ücretli bir abonelik olarak sunuldu.

<span class="mw-page-title-main">Windows XP görsel stilleri</span> Vikimedya liste maddesi

Windows XP görsel stilleri Windows XP'nin grafik kullanıcı arabiriminin özelleştirilmesidir. "Luna", "Royale", "Zune" ve "Embedded", Windows XP için Microsoft tarafından tasarlanan görsel stillerin kod adlarıdır. Windows XP'den beri, temalar görsel stillerin seçimini de içeriyor. Varsayılan olarak, "Luna", Windows XP Home ve Professional sürümlerine önceden yüklenir; "Royale", Windows XP Media Center Edition'da önceden yüklenir ve "Embedded", Windows XP Embedded'a önceden yüklenmiştir. Microsoft, önceden yüklenmiş görsel stillerin yanı sıra indirmek için ek olanları da piyasaya sürdü. Üçüncü taraflar görsel stilleri de yayımladı, ancak bunlar çekirdek Windows bileşenlerini çalışmak için değiştirmeyi gerektiriyor. Görsel stiller tüm Windows XP sürümleriyle uyumludur. Windows'un önceki sürümleriyle karşılaştırıldığında, yeni stiller, işletim sisteminin grafik çekiciliğine, arayüz boyunca doymuş renkleri ve bitmap'leri kullanarak pencereler için köşeleri yuvarlatarak daha fazla vurgu yapıyor.

<span class="mw-page-title-main">Dizin Oluşturma Hizmeti</span>

İndeksleme Hizmeti PC'lerde ve şirket bilgisayar ağlarındaki arama performansını artırmak için bir bilgisayardaki dosyaların çoğunun bir dizinini tutan bir Windows hizmetidir. Kullanıcı müdahalesi olmadan indeksleri güncelledi. Windows 7'de, yerini daha yeni bir Windows Arama dizinleyicisi almıştır. Dizine ekleme yeteneklerini daha fazla dosya biçimine ve protokollerine genişleten IFilter eklentileri eski Endeksleme Hizmeti ile daha yeni Windows Arama dizinleyicisi arasında uyumludur.

Microsoft NetMeeting Microsoft tarafından geliştirilen ve Microsoft Windows'un birçok sürümünde dahil edilen, durdurulan bir VoIP ve çok noktalı video konferans istemcisidir. Görüntülü konferans için H.323 protokolünü kullanır ve Ekiga, OpenH323 ve Internet Konumlayıcı Hizmeti (ILS) gibi OpenH323 tabanlı istemcilerle yansıtıcı olarak birlikte çalışabilir. Ayrıca, beyaz tahta, uygulama paylaşımı ve dosya aktarımları için T.120 Protokolünün biraz değiştirilmiş bir sürümünü kullanıyor.

<span class="mw-page-title-main">Windows Faks ve Tarama</span>

Windows Faks ve Tarama (WFS), Windows Vista işletim sisteminin bazı sürümlerinde ve Windows 7, Windows 8, Windows 8.1, Windows 10, Windows 11'in tüm sürümlerinde bulunan entegre bir faks ve tarayıcı uygulamasıdır. Windows XP'de bunun yerine Faks Konsolu bulunur. Yazılım T.38 teknolojisi ile uyumlu değildir ve internet faksları için kullanılamaz.