Windows NT, Microsoft tarafından geliştirilen ve ilk sürümü 27 Temmuz 1993'te yayımlanan bir işletim sistemi ailesidir. İşlemciden bağımsız, çoklu işlem ve çoklu kullanıcı desteği sunan bir işletim sistemidir.
Windows Vista, kişisel bilgisayarlar için geliştirilen Microsoft Windows işletim sistemleri ailesinin sürüm olarak altıncı üyesidir. 22 Temmuz 2005'te gerçek adı duyurulmadan önce Longhorn kod adıyla tanınıyordu. Windows Vista, 30 Ocak 2007'de dünya çapında piyasaya sürülmüştür. Microsoft Türkiye, 24 Ocak 2007 tarihindeki tanıtımıyla Vista'nın resmî lansmanını yapan ilk Microsoft şubesi olmuştur. Windows Vista eski sürümle oranla birçok yeni özellik ve değişikliğe sahiptir. Bu değişim geliştirilmiş grafiksel kullanıcı arayüzü, görsel stil, yeniden tasarlanmış arama fonksiyonları, multimedya araçları, yeniden tasarlanmış ağ iletişimi, görüntü ve yazıcı gibi çeşitli fonksiyonları kapsamaktadır.
Windows, Microsoft tarafından PC'ler için geliştirilen bir işletim sistemi. İlk kez 1983'te IBM marka bilgisayarlarda kullanılmak amacıyla MS-DOS üzerinde çalışan grafiksel kullanıcı arayüzü (GUI) olarak piyasaya sürüldü. Microsoft'un modellediği GUI Apple'ın Mac OS'tan sonra bilinen ilk Arayüz Yöneticisidir. 1980'lerden günümüze çok büyük değişimler geçirmiş olan Windows zaman içerisinde kendi başına bir işletim sistemi olmuş, NT çekirdeğine geçmiş ve ortaya bugün -sunucu sistemleri hariç- işletim sistemi pazarının %90'ını kontrol eden işletim sistemi çıkmıştır.
Windows Server 2008 R2, Microsoft tarafından üretilen bir sunucu işletim sistemidir. 22 Temmuz 2009 tarihinde üretime sunulmuş, 22 Ekim 2009'da başlatılmıştır. Windows Server Ekip bloguna göre, perakende geçerliliği 14 Eylül 2009 idi. Windows 7 yönlü son kullanıcıyla aynı işletim sistemi çekirdeğini kullanan Windows NT 6.1 üzerine inşa edilmiştir. Microsoft tarafından yalnızca 64 bit işletim sistemi olarak piyasaya çıkan ilk sürümdür.
Windows Vista, Microsoft tarafından altı farklı edisyon halinde piyasaya sürülmüştür. En basit edisyon Starter iken, en gelişmiş edisyon Ultimate'dir.
Windows 10, Microsoft tarafından geliştirilen, Windows NT ailesinden bir işletim sistemidir. Windows 8.1'in devamı olarak 15 Temmuz 2015'te üretime sunuldu ve genel olarak 29 Temmuz 2015'te piyasaya sürüldü. Windows 10, MSDN ve Technet aracılığıyla indirilebildi ve Windows 8.1 ve Windows 7 kullanıcıları için ücretsiz yükseltme teklifi olarak sunuldu. Windows 10, Windows Insider'lar tarafından kullanılabilen Windows 10 test yapılarına ek olarak, kullanıcılara hiçbir ek ücret ödemeden mevcut olan yeni kararlı yapıları sürekli olarak alır. Kurumsal ortamlardaki aygıtlar bu güncelleştirmeleri daha yavaş alabilir veya on yıllık uzatılmış destek ömrü boyunca yalnızca güvenlik düzeltme ekleri gibi kritik güncelleştirmeleri alan LTSC sürümleri kullanabilir.
Microsoft Store, Microsoft'un Microsoft Windows için yarattığı bir uygulama mağazasıdır. Windows 8 ve Windows Server 2012'den başlayarak çalışır. Windows XP, Windows Vista, Windows 7 sistemleri ve Windows Server 2008 sunucusunda desteklenmez. Bu, Evrensel Windows Platformu uygulamalarını dağıtmanın birincil yoludur. Hem ücretsiz, hem de 0,99 $ - 999,99 $ maliyet arasında değişen ücretli uygulamalar Microsoft Mağazası üzerinden dağıtılabilir. Ayrıca, Microsoft Mağazası Windows RT Metro arayüzeyli uygulamaları ve masaüstü uygulamaları satın almak ve indirmek için tek yoldur. Microsoft Mağazası ilk kez 29 Şubat 2012 yılında Windows 8 Tüketici Önizleme kullanımına Windows Mağazası adıyla sunuldu. Daha sonra 2015 yılında, Windows Phone Store, Microsoft Movies & TV ve Groove Music mağazaları Windows Mağazası içine birleştirilmiştir. Eylül 2017'de Microsoft, Windows Mağazası'nı dijital Microsoft Store olarak yeniden markalandırdı başladı ve Microsoft logosunu taşıyan yeni bir simge oluşturuldu. Xbox Game Store, platformun bu yeni sürümüne birleştirildi. Ekim 2021'de Windows 11 duyurulurken Microsoft Store için Win32 (.exe) ve web tabanlı uygulamalar ve Farklı Windows Mağazaları entegre etme özelliği için destek duyuruldu. Android uygulamaları, Windows 11'e Windows için Android Alt Sistemi indirildiği takdirde Amazon Appstore ile entegre çalışıp Microsoft Store'dan Android uygulaması indirebilecek.
Bu madde Windows Phone Store ile ilgilidir. Microsoft Windows için Windows Store sayfasına bakın.
Windows Phone 8.1, Windows Phone 8'den sonra Microsoft'un Windows Phone mobil işletim sisteminin üçüncü neslidir. "Firmware over the air" aracılığı iledir. 2 Nisan 2014 tarihinde, San Francisco, Kaliforniya'da Microsoft'un Build Konferansı'nda tanıtılmıştır. Bu, 14 Nisan 2014 tarihinde Windows Phone geliştiricilerine son şeklini yayınlandı ve 15 Temmuz 2014 tarihinde genel kullanılabilire varıldı. Windows Phone 8 sürümünü çalıştıran tüm Windows Telefonlar, Windows Phone 8.1'e yükseltilebilir. Sürümün güncellenme yöntemi "Firmware over the air" ve Windows Phone Store aracılığı iledir. Bu sürümde ilk kez hızlı ayarlar sağlayan ve kullanıcılara tüm hızlı ayarları gösteren Bildirim Merkezi - Eylem Merkezi tanıtıltı.
Windows Embedded Industry Windows'un Windows Embedded işletim sisteminin alt familyasıdır, otomobillerde ve bilgisayar sistemlerinde kullanılmak üzere Windows CE tabanlı Embeddeddir. Windows NT tabanlıdır. Windows Embedded Industry Yazar kasa, ATM (makine), Öz-çıkış ve Satış noktası gibi Endüstriyel cihazları içinde kullanıma yönelik olarak tasarlanmıştır. Windows Embedded 8.1 Industry sürümü Windows 10 IoT Enterprise ile Windows Embedded Industry ve Windows Embedded Standardın yerini almakla son sürüm oldu.
Surface Pro Microsoft Surface bilgisayarları serisi için Microsoft tarafından geliştirilen ve üretilen birinci nesil 2'si 1 arada PC Tabletdir. Cihaz, Windows 8 Pro işletim sisteminin 64 bitlik bir sürümünü Windows 8.1 Pro'ya ve sonunda Windows 10'a ücretsiz yükseltme olanağı ile çalıştırdı. Başlangıçta 18 Haziran 2012'de Windows 8 Pro için Surface olarak bir Los Angeles olayında ilan edildi. Daha sonra cihazı Surface Pro olarak yeniden adlandırdı ve 9 Şubat 2013'te başlattı.
Surface Pro 3 Microsoft Surface bilgisayarları serisi için Microsoft tarafından geliştirilen ve üretilen 3.nesil 2'si 1 arada PC-dir. Surface Pro 2-nin yerini aldı. Windows 8.1 Pro, Windows 10 Pro sistemlerinde çalışır. 6 Ekim 2015 yılında Surface Pro 3-ün yerine yeni Surface Pro 4 geldi.
Surface Pro 4 Microsoft Surface bilgisayarları serisi için Microsoft tarafından geliştirilen ve üretilen 4.nesil 2'si 1 arada PC-dir. Surface Pro 3-ün yerini aldı. Surface Pro 4, Surface Book'un yanında 6 Ekim 2015'te ilan edildi. ABD ve Kanada'da, Surface Pro 4 modeli 26 Ekim 2015'te serbest bırakıldı.
Windows Holographic veya Windows Karışık Gerçeklik Microsoft tarafından geliştirilen karışık gerçeklik platformudur. 21 Ocak 2015'te "Windows 10: Sonraki Bölüm" basın toplantısında ilan edildi ve Microsoft HoloLens'in Geliştirme Basımının başlamasıyla eş zamanlı olarak 30 Mart 2016'da çıktı. 2017'de PC'ler ve 2018'de Scorpio Proje'si de dahil olmak üzere Xbox One Family için yaygın olarak bulunması bekleniyor.
Windows Faks ve Tarama (WFS), Windows Vista işletim sisteminin bazı sürümlerinde ve Windows 7, Windows 8, Windows 8.1, Windows 10, Windows 11'in tüm sürümlerinde bulunan entegre bir faks ve tarayıcı uygulamasıdır. Windows XP'de bunun yerine Faks Konsolu bulunur. Yazılım T.38 teknolojisi ile uyumlu değildir ve internet faksları için kullanılamaz.
Windows 10'da, tümü çeşitli özellikleri, farklı kullanım örnekleri veya özel cihazlar için bulunan edisyonlar bulunmaktadır. Belirli sürümler yalnızca doğrudan orijinal ekipman üreticisinin (OEM) cihazlarına dağıtılırken, Enterprise ve Education gibi edisyonlar yalnızca toplu lisans kanalları aracılığıyla kullanılabilir. Microsoft ayrıca, IoT cihazları ve daha önce pazarlanan akıllı telefonlar için Windows 10 Mobile dahil olmak üzere belirli cihaz sınıflarında kullanılmak üzere Windows 10 sürümlerini cihaz üreticilerinin kullanımına sunmaktadır.
Windows 10, Windows NT'nin bir sürümüdür ve Windows 8.1'in halefidir. İşletim sisteminin bazı özellikleri Windows 8 ve Windows 8.1'e kıyasla kaldırıldı ve sunulan özelliklerde daha fazla değişiklik Windows 10'a yapılan sonraki özellik güncellemelerinde meydana geldi.
Windows 11, Microsoft tarafından geliştirilen Windows NT tabanlı Microsoft Windows ailesinin çıkan son sürümüdür. 5 Ekim 2021 tarihinde piyasaya sürülmüştür. Windows 11 sistem gereksinimlerini karşılayan Windows 10 cihazları için ücretsiz bir yükseltme olarak sunulmuştur.
Windows To Go, Windows 8 Enterprise, Windows 8.1 Enterprise, Mayıs 2020 güncellemesinden önceki Windows 10 edisyonları|Windows 10 Education ve Windows 10 Enterprise sürümlerinde, sistemin USB flash sürücüler ve Microsoft tarafından uyumlu olarak onaylanan USB flash sürücüler ve harici sabit disk sürücüleri gibi belirli USB yığın depolama cihazları için sistemin ön yükleme yapılabilme ve çalışabilme olanağını sağlayan bir özelliktir. Tamamen yönetilebilir bir kurumsal Windows ortamıdır. Windows To Go'nun geliştirilmesi, 2019'da Microsoft tarafından durduruldu ve Mayıs 2020 güncellemesinden itibaren Windows 10'da artık mevcut değildir.
Karma gerçeklik, bilgisayarda üretilmiş ortam ile gerçek dünya ortamını bir araya getiren teknolojidir. Sanal gerçeklik ile artırılmış gerçekliğin kaynaştırılmış biçimidir.