İçeriğe atla

Willy Pogany

Willy Pogany
Joe Lindsay çizimi Walk Me Through My Dreams (1911)
Genel bilgiler
Doğum adıVilmos András Pogány
Doğum24 Ağustos 1882(1882-08-24)
Ölüm30 Temmuz 1955 (72 yaşında)
Manhattan, New York City
UyrukMacar (ABD vatandaşlığı 1921'de verildi)[1]

William Andrew ("Willy") Pogany (d. Vilmos András Pogány) (24 Ağustos 1882 – 30 Temmuz 1955), çocuk kitaplarıyla diğer kitaplara çizimler yapan Macar çizerdir. Çağdaşları arasında C. Coles Phillips, Joseph Clement Coll, Edmund Dulac, Harvey Dunn, Walter Everett, Harry Rountree, Sarah Stilwell Weber ve N.C. Wyeth yer almaktadır. Efsanelerle masallar üzerine kalem ve mürekkep çizimleriyle ünlüdür. Pogany'nin çalışmalarının büyük bir kısmı Art Nouveau olarak tanımlanmıştır. Pogany'nin sanatsal tarzı, masal üzerine yoğunlaşmış ve genellikle perilerle su perileri gibi efsanevi hayvanların motiflerini barındırmaktadır. Botanik detaylara büyük önem vermiştir. Suluboya, yağlı boya ve özellikle kalem ve mürekkeple sıcak pastel sahneler kullanmıştır.

Hayatı

Pogany; Szeged, Avusturya-Macaristan'da doğdu.Budapeşte Teknik Üniversitesi'yle Münih ve Paris'te okudu.[2] Erken çocukluğunu kardeşleri ve kız kardeşleriyle birlikte tavuk, ördek, kaz, köpek, domuz ve atlarla dolu büyük bir çiftlik evinde geçirdi.

Altı yaşındayken ailesi, daha sonra okula gönderileceği Budapeşte'ye götürdü. Babası öldükten sonra annesine bakma umuduyla mühendis olma fikrine sahipti. Özellikle kürek çekmek ve futbol oynamaktan hoşlanıyordu. Boş zamanlarında resim çizip boyadı. Resim ve çizime olan ilgisinden ötürü ressam olmaya karar verdi. Budapeşte Teknik Okulu'na bir yıldan kısa bir süre katıldı, bu süre zarfında altı hafta boyunca sanat dersleri aldı. İlk resmini 24 dolar karşılığında zengin bir patrona sattı.

Yirmili yaşlarının başlarını sanat okulunda geçirdi ve daha sonra 1914'te ABD'ye gitmeden önce Münih, Paris ve Londra'ya seyahat etti. Pogany, çalışıp resim yapmak için Paris'e gittiğinde çok fazla dikkat çekmedi ya da gelir elde edemedi böylece yoksul ve aç bir dönem geçirdi. Pogany, Paris'te iki yıl geçirdi.

Pogany tarafından çizilen Ömer Hayyam'ın Rubaileri'nin ön yüzü.

Sonunda işinden biraz para biriktirdiğinde, Londra'ya gitmek için Paris'ten ayrıldı. 1906'da Arthur Rackham'ın Rip Van Winkle büyük popülaritesi kazandı ve Londra'da ressamlara olan talebi artırdı. Bu arada Pogany, T. Fisher Unwin tarafından Galce Peri Kitabı için çizim yapmak için işe alındı. Milly and Olly için 48; The Adventures of a Dodo için 70 ve Faust için 39 çizim yaptı.[]

Londra'da on yıl geçirdikten sonra Pogeny Amerika'ya göç etti. Kitap illüstrasyonları, resimler, duvar resimleri, portreler, gravürler ve heykellerin yanı sıra Pogany, tiyatro ve tasarım sahneleri ve farklı gösteriler için kostümler ve Metropolitan Opera Binası ile ilgilenmeye başladı. 1930'larda ve 1940'larda birkaç film stüdyosu için sanat yönetmeni olarak hizmet vermek üzere Hollywood'a taşındı.

Kaynakça

  1. ^ "WILLY POGÁNY PAPERS". 6 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Aralık 2016. 
  2. ^ "Guide to the Willy Pogany papers at the University of Oregon". 27 Haziran 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Mayıs 2018. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Teknik resim</span>

Teknik resim, bir şeyin nasıl çalıştığını veya üretildiğini anlamak üzere yapılan çizim. Mühendisler arasındaki iletişimi en kolay ve en doğru şekilde sağlaması açısından büyük öneme sahip teknik bir alfabedir. Temelde doğrular ve eğrilerin çeşitli şekillerde bir araya gelmesiyle oluşan teknik resim, yapılması istenen konstrüksiyon ve tasarımın kâğıt üzerinde tanımlanması sanatıdır.

<span class="mw-page-title-main">Gravür</span>

Bir baskı tekniği olarak matbaacılıkta ve sanat ürünlerinin yaratımında kullanılan gravür, bir kazıma şekli, çukurbaskı veya oyma baskı olarak adlandırılabilir. Baskı yapılacak görüntü ahşap, metal veya taş levha üzerine çeşitli yöntemler aktarıldıktan sonra levha mürekkep ile sıvanır. Levhanın yüzeyi temizlenince mürekkep yalnız çukur yerlerde kalır ve levhanın üzerindeki görüntü baskı uygulanarak kağıda aktarılır.

<span class="mw-page-title-main">Bedri Rahmi Eyüboğlu</span> Türk ressam, şair ve yazar

Bedri Rahmi Eyüboğlu Türk ressam, yazar ve şairdir.

Alfons Maria Mucha ya da Alphonse Mucha, Çek ressam ve grafik sanatçısıdır.

<span class="mw-page-title-main">Abidin Dino</span> Türk ressam

Abidin Dino Türk ressam, karikatürist, yazar ve film yönetmenidir.

<span class="mw-page-title-main">Hokusai</span> Japon sanatçı (1760 – 1849)

Katsushika Hokusai (葛飾北斎), Japonya'da Edo döneminde yaşamış Japon sanatçı, ressam, oymabaskı ustası, tahta oymacısı ve ukiyo-e ressamıdır.

Édouard Manet, Fransız ressam. 19. yüzyılda modern hayatı konu alan resimler yapmaya başlamış ilk ressamlardandır. Manet, gerçekçilik akımından izlenimciliğe geçişte önemli bir rol oynadı. İlk dönem başyapıtlarından Kırda Öğle Yemeği ve Olympia, kendisinden genç ressamlara esin kaynağı oldu. Daha sonraki yıllarda ise o ressamlar izlenimciliğin en önemli isimleri oldular. Günümüzde, bu iki resim, modern sanatın başlangıcı kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Edgar Degas</span> Fransız ressam (1834-1917)

Edgar Degas, tam adı Hilaire-Germain-Edgar Degas olan, Fransız ressam, heykeltıraş ve çizer. İzlenimcilik akımının kurucularından biri kabul edilse de ressam bu terimi reddedip gerçekçi olarak tanınmayı tercih ettiğini açıklamıştır. Tekniği başarılı bir ressam olan Degas, daha çok dans temalı resimleri ile tanındı. Çalışmalarının yarısından fazlası dansçılarla ilgiliydi. Bu çalışmaları aynı zamanda onun hareketin betimlemesindeki ustalığını gösteriyordu. Dans kadar at yarışları ve çıplak kadınlar çizmekte de başarılıydı. Portreleri de sanat tarihinin en başarılılarından kabul edilir.

Georges Braque, Fransız ressam ve heykeltıraş. Pablo Picasso ile Kübizm akımını başlatmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Eugène Boudin</span> Fransız ressam (1824 – 1898)

Eugène Boudin, açık havada resim yapan ilk Fransız manzara ressamlarından biriydi.

Theodor Kittelsen, Norveçli ressam.

<span class="mw-page-title-main">Aubrey Beardsley</span> İtalyan ressam ve illustratör (1872-1898)

Aubrey Vincent Beardsley, daha çok erotik illüstrasyonları ile tanınan, sonraki sanatçılar üzerinde etkili olmuş İngiliz illüstratör ve yazar.

Paul Gustave Doré, Fransız ressam, illüstratör ve baskı resim sanatçısı. Doré genelde ahşap ve çelik oyma baskı resimler üzerinde çalıştı. İllüstratör olarak Fransa ve İngiltere'de basılan pek çok kitabı resimlendirdi.

<span class="mw-page-title-main">William Etty</span>

William Etty, nü tablolarıyla tanınan İngiliz ressam.

<span class="mw-page-title-main">Charles Robinson</span>

Charles Robinson (1870–1937), İngiliz kitap illüstratörü.

<span class="mw-page-title-main">İrlanda Ulusal Galerisi</span>

İrlanda Ulusal Galerisi Dublin'de Merrion Square West'te bulunan, İrlandalı ve avrupalı sanatçıların eserlerini barındıran sanat müzesidir. Müze 1854'te kuruldu ve 10 yıl sonra ziyarete açıldı. 16.300 civarında eseri barındıran müzede, 1300'lerden günümüze, Mantegna'dan Titian'a, Monet'den Picasso'ye birçok ünlü sanatçının eserleri sergilenir. Her türden resim, heykel, baskı, çizim, fotoğraf, arşiv ve bibliyografik malzemelerin dışında tarihi gümüş sofra takımlarına ve mobilyalara kadar birçok ürün sergilenir.

Nadya Ruşeva, Tuva asıllı Rus ressam ve çizerdir.

<span class="mw-page-title-main">Pisanello</span>

Pisanello,, İtalyan Rönesansının ve Quattrocento döneminin seçkin ressamlarından biriydi. Guarino da Verona gibi şairler tarafından övülen Pisanello, döneminin hümanistlerince Cimabue, Fidias ve Praksiteles gibi ünlü isimlerle karşılaştırılmıştır.

Nejad Melih Devrim Türk ressam.

<span class="mw-page-title-main">Eskiz defteri</span>

Eskiz defteri, eskiz için boş sayfaları olan bir kitap veya defterdir ve sanatçılar tarafından yaratıcı süreçlerinin bir parçası olarak çizim veya resim yapmak için sıklıkla kullanılmaktadır. Kimi sanatçılar eskiz defterlerini gelecekteki sanat eserleri için bir tür plan olarak da kullanır. 2006 yılında Harvard Üniversitesi'ndeki Fogg Sanat Müzesi'ndeki eskiz defterleri sergisi eskizleri sınıflandırmak için iki geniş kategori olduğunu öne sürmüştür: