İçeriğe atla

William Wollaston

William Wollaston
Doğumu26 Mart 1659 Coton-Clanford, Staffordshire
Ölümü29 Ekim 1724 (65) Londra
Çağı18. yüzyıl felsefesi
BölgesiBatı felsefesi
OkuluAydınlanma Çağı
Rasyonalizm
İlgi alanlarıEtik, din felsefesi
Önemli fikirleriGerçeğe bağlılıktan türetilen din[1]
Etkilendikleri
Etkiledikleri
  • Clarke, Cudworth, Cumberland, Descartes, Locke, Newton

William Wollaston (/ˈwʊləstən/; 26 Mart 1659 – 29 Ekim 1724), bir okul öğretmeni, İngiltere Kilisesi rahibi, Latince, Yunanca ve İbranice bilgini, ilahiyatçı ve önemli bir Aydınlanma dönemi İngiliz filozofudur. Bugün, ölümünden iki yıl önce tamamladığı bir kitap olan Doğanın Dini Tasvir Edildi (The Religion of Nature Delineated) ile anılmaktadır. Kapalı bir yaşam sürdü, ancak on sekizinci yüzyıl felsefesi ve doğal din kavramı açısından Locke, Berkeley ve Hume gibi İngiliz aydınlanma filozofları ile aynı sırada yer almaktadır.

Wollaston'ın çalışması iki önemli entelektüel ekolün gelişimine katkıda bulundu: İngiliz Deizmi ve Amerika Birleşik Devletleri Bağımsızlık Bildirgesi'nde yer alan bir ifade olan Amerikan Pratik İdealizmi olan "mutluluk arayışı"nın ahlaki felsefesi.

Hayat

Wollaston, 26 Mart 1659'da Staffordshire'daki Coton Clanford'da doğdu. Staffordshire'da köklü bir ailede[2] doğdu ve kendisi Meclis Üyesi ve Londra Belediye Başkanı Sir John Wollaston ile uzaktan akrabaydı.[3] Ancak ailesi varlıklı değildi. On yaşında, Staffordshire, Shenstone'da yeni açılan bir Latin okulunda okula başladı ve Haziran 1674'te 15 yaşında Sidney College, Cambridge'e kabul edilene kadar ülke çapında ücretsiz okullarda eğitime devam etti. Yazılarından, diller ve edebiyatta "son derece bilgili" bir bilim insanı olduğu açıktır.[4]

Wollaston, Cambridge'deki son yılında, On the Design of the Book of Ecclesiastes, or the Unreasonableness of Men's Restless Contention for the Present Enjoyments, represented in an English Poem (London, 1691) adlı bir kitap yayımladı.[2] Görünüşe göre kendi çalışmasından utanan Wollaston, onu neredeyse anında önledi.[]

Shenton Hall, Leicestershire

Eylül 1681'de Cambridge'den ayrıldıktan sonra, Birmingham'daki King Edward's School'da usta yardımcısı oldu ve kutsal emirler aldı. Bu sırada, 1684'ten itibaren Moseley'deki St Mary's Kilisesi'nin 1684 – 1686 yılları arasında Daimi küratörü oldu.

1688'de Shenton'lu kuzeni William Wollaston ona bir servet ve Finborough malikanesi, Suffolk ve Shenton Hall'un eski haline döndürülmesi ve Leicestershire dahil olmak üzere aile mülkleri bıraktı,[5][a] ve aynı yılın Kasım ayında Londra'ya yerleşti. Wollaston oradayken şehri nadiren terk ederek ve herhangi bir kamu istihdamını kabul etmeyi reddederek kendisini özel öğrenim ve felsefe çalışmalarına adadı. Emekliliğinde The Religion of Nature Delineated'ı (1722) özel bir baskı olarak yayımladı. Dil, felsefe, din ve tarih üzerine kapsamlı yazılar yazdı ancak hayatının son birkaç yılında sağlığı kötüleşince el yazmalarının çoğunu ateşe verdi ve kendisini tatmin edecek şekilde asla tamamlayamayacağını hissetmeye başladı.

Wollaston, hayatı boyunca hassas bir sağlık sorunu yaşadı. The Religion of Nature Delineated'ı bitirdikten hemen sonra bir kazada kolunu kırdı ve 29 Ekim 1724'teki ölümüne kadar gücü azaldı ve hastalıkları arttı. Cesedi, karısının yanına gömüldüğü Suffolk'taki Great Finborough'ya taşındı.

Doğanın Dini Tasvir Edildi

Argüman

The Religion of Nature Delineated, vahyedilmiş dine başvurmadan bir ahlak sistemi yaratma girişimiydi. Ahlaki kötülüğün gerçek bir önermenin pratikte reddi ve ahlaki iyinin onun onaylanması olduğu teorisinin özgünlüğünü iddia etti,[2] rasyonalist bir etik yaratmak için matematiği kullanmaya yönelik bu girişimin "hiçbir yerde rastlanmayan bir şey" olduğunu yazdı. Wollaston, dini gerçeklerin Öklid kadar açık, Yaradılışı düşünen herkes için açık olduğuna inanıyordu.[1] Newton, fiziksel dünyanın matematiksel bir modelinden doğa yasalarını çıkarmıştı; benzer şekilde Wollaston, ahlaki dünyanın matematiksel bir modeliyle ahlaki yasalar çıkarmaya çalışıyordu.

Etki

Yalnızca ilk birkaç yılda[1] 1800'den önce 15 baskıyla 10.000'den fazla kopya satıldı.[6] 1750 yılındaki 8. baskıya yazarın biyografisi eklenmiştir.[2]

Wollaston'ın vahiy içermeyen bir Doğal din fikri, İngiltere'de Deizm olarak bilinen harekete kısaca ilham verdi ve yeniden canlandırdı. Bugün bazıları onu bir "Hristiyan Deist" olarak kabul ederken diğerleri "William Wollaston'ın az çok ortodoks Hristiyandan fazlası veya azı olup olmadığına dair önemli bir kanıt" olmadığını belirtiyor.[7][8]

Wollaston'ın fikirlerinin hem İskoç Sağduyu Gerçekçiliğini[b] hem de Faydacılığı[c] öngördüğü iddia edilebilirse de daha sonraki felsefe okullarının savunucuları Wollaston'ı eleştirdiler ve hatta bazen alay ettiler. Bunlar arasında Francis Hutcheson, David Hume, Richard Price ve Jeremy Bentham vardı.[9]

1759'dan sonra, yüzyılın geri kalanında çalışmalarının başka bir baskısı yayımlanmadı.

Benjamin Franklin, kitabın 1726 baskılarından birinde mürettip olarak çalıştı ve "utanç verici olacak kadar sığ ve inandırıcı olmayan" olarak bulmasına rağmen A Dissertation on Liberty and Necessity, Pleasure and Pain adlı kısa broşürü yazdı[10] ve bulabildiği kadar kopya yaktı. Deizmi[11] reddetmesine rağmen Tanrı'ya en iyi şekilde iyi işler yaparak ve diğer insanlara yardım ederek hizmet edileceğine inanarak "mutluluk arayışına" olan düşkünlüğünü sürdürdü.

Amerikalı eğitimci Rev. Dr. Samuel Johnson'ın üniversite felsefe ders kitaplarını etkilemiştir. Spekülasyon kadar pratiğe de odaklanması, Johnson'ın Elementa Philosophica ders kitabını 1752'de görevlendirip yayımlayan ve ardından Philadelphia Koleji'nde (şimdiki Penn Üniversitesi) tanıtımını yapan daha olgun bir Franklin'i cezbetti.[12]

Aile

26 Kasım 1689'da Wollaston, Catharine Charlton (ö. 21 Temmuz 1720) ile evlendi. Birlikte on bir çocukları oldu ve dördü Wollaston hayattayken öldü. Bunlar şunlardır:

  • En büyük oğul Charlton (1729'da evlenmeden öldü)
  • William, Ipswich Milletvekili
  • Francis (1694–1774) FRS, üçüncü oğul
  • Beşinci oğlu John, 1720'de öldü.

Notlar

  1. ^ Shenton Hall, velinimetinin dul eşine ölümüne kadar (1717) tasarlandı: R.E.C. Waters, Genealogical Memoirs of the Extinct Family of Chester of Chicheley, Their Ancestors and Descendants, 2 vols (Robson and Sons, London 1878), II, pp. 525-26 (Internet Archive)
  2. ^ Bilim ve matematiğin doğaya dayalı bir ahlakı tanımlayabileceği görüşü, İskoç Sağduyu Gerçekçiliğinin bilimsel ahlakından önce geldi.
  3. ^ Wollaston ayrıca, bir kişinin toplam zevk toplamı acıları aştığında mutlu olduğunu savunmuştur.

Kaynakça

  1. ^ a b c Porter, Roy, The Creation of the Modern World: The Untold Story of the British Enlightenment, W. W. Norton & Company, 2001, p. 112.
  2. ^ a b c d Chisholm 1911.
  3. ^ John Clarke, A Preface containing A General Account of the Life, Character, and Writings of the Author 9 Aralık 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., The Religion of Nature Delineated, 1750 ed.
  4. ^ Altmann, Alexander, "William Wollaston (1659–1724): English Deist and Rabbinic Scholar", Transactions (Jewish Historical Society of England), Vol. 16, (1945–1951), pp. 185–211
  5. ^ Will of William Wollaston of Shenton, Leicestershire (P.C.C. 1688, Exton quire).
  6. ^ English Short Title Catalog, http://estc.bl.uk/ 19 Aralık 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. search on "Wollaston, William", retrieved 28 October 2013
  7. ^ Porter, p. 112
  8. ^ Barnett, S. J., The Enlightenment and Religion: The Myths of Modernity, Manchester University Press, 2003, p. 89
  9. ^ see Becker Lawrence, and Becker, Charlotte, Encyclopedia of Ethics, Charlotte B. Becker, Volume 3, 0415936721, 9780415936729, Taylor & Francis US, 2001, p. 1818
  10. ^ Isaacson, Walter, Benjamin Franklin: An American Life, Simon and Schuster, 2004 p. 45
  11. ^ Issacson, p. 46
  12. ^ Schneider, Herbert and Carol, Samuel Johnson, President of King's College: His Career and Writings, Columbia University Press, 4 vols., 1929, Volume I, p.23

İleri okumalar

Dış bağlantılar

Atıf:

 Bu madde artık kamu malı olan bir yayından alınan metni içeriyor: Chisholm, Hugh, (Ed.) (1911). "Wollaston, William". Encyclopædia Britannica. 28 (11. bas.). Cambridge University Press. s. 776.  Bu makale şu anda kamu malı bir yayından metin içerir: Stephen, Leslie (1900). "Wollaston, William (1660-1724)". Lee, Sidney (Ed.). Dictionary of National Biography. 62. Londra: Smith, Elder & Co. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Immanuel Kant</span> Alman filozof

Immanuel Kant, Prusya kökenli Alman filozof. Alman felsefesinin kurucu isimlerinden biri olmuş, Aydınlanma Çağı ve felsefe tarihinin kendisinden sonraki dönemini belirgin olarak etkilemiştir. Bugün Rusya topraklarında bulunan Königsberg'de doğan Kant'ın epistemoloji, metafizik, etik ve estetik alanlarındaki kapsamlı ve sistematik çalışmaları, onu modern Batı felsefesinin en etkili isimlerinden biri hâline getirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Benjamin Franklin</span> Amerikalı diplomat ve siyasetçi; Amerika Birleşik Devletleri kurucu üyesi (1706 – 1790)

Benjamin Franklin, Amerikalı yayımcı, yazar, mucit, filozof, bilim insanı, siyasetçi ve diplomattır. Döneminin önde gelen entelektüelleri arasında yer alan Franklin, Amerika Birleşik Devletleri'nin Kurucu Babalarından biri, Bağımsızlık Bildirgesi'nin hazırlayıcısı ve imzacısı ve ilk posta genel müdürüydü.

Deizm veya yaradancılık, din, peygamber veya vahiy aracı olmaksızın bireyin akıl, gözlem, sezgi gibi yollarla Tanrı'nın varlığına inanmasına dayalı bir felsefi görüştür.

<span class="mw-page-title-main">Alfred North Whitehead</span>

Alfred North Whitehead, İngiliz bir matematikçi ve filozoftur. Mantıksal pozitivizm olarak bilinen felsefi akımın ve Viyana Çevresi olarak adlandırılan filozoflar grubunun içinde yer alan önemli isimlerden birdir. Ramsgate, Kent, Birleşik Krallık'ta doğdu, Cambridge, Massachusetts, ABD'de öldü. 1880–1910 arasında matematik üzerinde çalıştı. 1910–24 arasında fizik, bilim felsefesi, eğitim pratik ve teoriği üzerine çalışmalarda bulundu. 1924–47 arasında daha önce hiç düşünmediği bir dalda Harvard Üniversitesi'nde felsefe profesörü oldu, metafizik hakkında yazdı. Bertrand Russell'la beraber Principia Mathematica kitabını yazdı. Tanrı'yı İbrahimi dinlerden daha farklı bir şekilde anladığı iddia edilse de, eserlerinde semavi dinlerden esintiler mevcuttur.

<span class="mw-page-title-main">Joseph Butler</span> İngiliz rahip ve filozof (1692–1752)

Joseph Butler, İngiliz Anglikan piskoposu, teolog, vaazcı, inanç savunması ve ahlak felsefecisidir. Anglikan Kilisesi tarafından Aziz olarak ilan edildi. Yortusu 16 Hazirandır.

<span class="mw-page-title-main">Euthyphron ikilemi</span> Platonun yarattığı, ahlakın kökeni üzerine etik problem

Euthyphron ikilemi ya da İlahi buyruk teorisi ilk kez Platon'un Euthyphron ile diyaloğunda ortaya atılmış olan felsefi ve teolojik problem. Kısaca "ahlaki davranışlar tanrı tarafından emredildiği için mi ahlakidir, yoksa ahlaki olduğu için mi tanrı tarafından emredilmiştir" şeklinde bir sorudan ibarettir ve 2400 yıldır din felsefesinin temel sorularından biri olmuştur. İkilem tek tanrılı dinlerdeki teolojik tartışmalarda küçük bir farklılıkla yeniden kurulmuştur. İkilemde ya birinci ya ikinci seçenek tercih edilmek zorunda kalınmış, Hristiyanlıkta Ockham ile Augustinus, İslamiyette de Eş'ariyye ve Mutezile akımları iki farklı ucu desteklemiştir. Din felsefesindeki bu tartışma bugün de canlılığını korumaktadır.

John Harwood Hick, din felsefecisi ve teolog. Felsefi teoloji alanında, özellikle teodise, eskatoloji, kristoloji konuları ile dini çoğulculuk ve din epistemolojisi alanında çalışmalar yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">William Whewell</span> 19. yüzyıl İngiliz bilim insanı ve ilahiyatçısı

William Whewell İngiliz polimat, bilim insanı, Anglikan rahip, filozof, teolog ve bilim tarihçisiydi. Trinity College, Cambridge'in usta hocalarındandı. Orada öğrenciyken, hem şiir hem de matematik alanında fark yarattı.

<span class="mw-page-title-main">Carol Gilligan</span> Amerikalı psikolog

Carol Gilligan en bilinen çalışmaları ahlaki topluluk, ahlaki ilişkiler ve ahlakta belirli özne-nesne problemleri üzerine olan bir Amerikan feminist, ahlak bilimci ve psikolog.

<i>The Good Place</i>

The Good Place, NBC'de yayınlanan ABD fantastik komedi televizyon dizisi.

Bernard Arthur Owen Williams, bir İngiliz ahlak filozofuydu. Yayınları arasında Benlik Sorunları (1973), Etik ve Felsefenin Sınırları (1985), Utanç ve Gereklilik (1993) ve Doğruluk ve Doğru Sözlülük (2002) yer almaktadır. 1999 yılında şövalye ilan edilerek Sir unvanı verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Alasdair MacIntyre</span>

Alasdair Chalmers MacIntyre, öncelikle ahlaki ve politik felsefeye katkısı ile tanınan, aynı zamanda felsefe ve teoloji tarihindeki çalışmaları ile tanınan İskoç filozof.

<span class="mw-page-title-main">Richard Mervyn Hare</span>

Richard Mervyn Hare, genellikle R. M. Hare olarak anılır, 1966'dan 1983'e kadar Oxford Üniversitesi'nde Felsefe Profesörü görevini üstlenmiş bir İngiliz ahlak filozofuydu. Daha sonra birkaç yıl Florida Üniversitesi'nde ders verdi. Meta-etik konusundaki teorileri yirminci yüzyılın ikinci yarısında etkili oldu.

Katharine Park, Harvard Üniversitesi'nde Bilim Tarihi alanında Radcliffe profesörüdür. Orta Çağ ve Rönesans Avrupası'nda cinsiyet, cinsellik ve kadın bedeni tarihi ile Orta Çağ'daki deneyim ve gözlem kategorileri ve uygulamaları konusunda uzmanlaşmıştır. 1981'de Harvard'da bilim tarihi alanında doktora yapmadan önce, 1974'te Marshall Bursu ile ödüllendirildikten sonra Londra Üniversitesi, Warburg Enstitüsü'nde Rönesans'ın birleşik tarihi çalışmalarında bir felsefe ustalığı bitirdi.

John Hildrop, İngiliz din adamı ve yazardır. Hildrop, hayvan hakları konusundaki en eski çalışmalardan birini yazmıştı.

<span class="mw-page-title-main">Charles R. Magel</span>

Charles Russell Magel, Amerikalı filozof, hayvan hakları aktivisti ve bibliyograftır. Moorhead Eyalet Üniversitesinde Fahri Felsefe ve Etik profesörüydü.

<span class="mw-page-title-main">William Hyde Wollaston</span> Biliminsanı

William Hyde Wollaston paladyum ve rodyum kimyasal elementlerini keşfetmesiyle ünlü bir İngiliz kimyager ve fizikçidir. Ayrıca platin cevherini dövülebilir külçelere dönüştürmek için bir yol geliştirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kleanthes</span>

Kleantes, Atina'daki Stoa okulunun ikinci başkanı ve Kıbrıslı Zenon'un halefi olan Yunan Stoacı filozof ve boksördür.

<span class="mw-page-title-main">Philip Stuart Kitcher</span>

Philip Stuart Kitcher, Columbia Üniversitesi'nde John Dewey Fahri Felsefe Profesörü olan bir İngiliz filozoftur. Bilim felsefesi, biyoloji felsefesi, matematik felsefesi, edebiyat felsefesi ve daha yakın zamanda pragmatizm alanlarında uzmanlaşmıştır.

Richard Bevan Braithwaite, bilim felsefesi, etik ve din felsefesi alanlarında uzmanlaşmış bir İngiliz filozofudur.