İçeriğe atla

William Turton

William Turton
Doğum21 Mayıs 1762(1762-05-21)
Gloucestershire
Ölüm28 Aralık 1835 (73 yaşında)
Bideford, Devon
Milliyetİngiliz
VatandaşlıkBüyük Britanya Krallığı
EğitimOxford Oriel College
Tanınma nedeniLinnaeus'un Systema Naturae eserini İngilizceye çevirmesi
Kariyeri
DalıBotanikçi, Tıp doktoru

William Turton (21 Mayıs 1762 - 28 Aralık 1835), İngiliz doktor ve doğa bilimcidir. Conchology'deki öncü çalışmaları ve Linnaeus'un Systema Naturae eserini İngilizceye çevirmesiyle tanınır.

Hayatı

Olveston, Gloucestershire'da doğdu ve Oxford Oriel College'da eğitim gördü. Çalışmaya on beş yıl görev yaptığı Swansea'da doktor olarak başladı. Daha sonra sırasıyla Dublin, Teignmouth ve Torquay'a taşındı. Boş zamanlarını doğa tarihine, özellikle konkolojiye adadı. Birkaç resimli deniz kabuğu kitabı ve 1806'da Gmelin'in Linnaeus'un Systema Naturae baskısının bir çevirisini yayımladı. Konkoloji üzerine yaptığı çalışmalar "yeni ufuklar açan" diye tanımlandı.[1]

1817'de Teignmouth'ta doktorken, romantik şair John Keats'in en küçük erkek kardeşi Tom Keats'i verem için tedavi etti.[2]

1831'de Bideford, Devon'a taşındı ve orada öldü. Deniz kabuğu koleksiyonu şu anda Smithsonian Enstitüsü'nde bulunmaktadır.[1]

Çift kabuklu Turtonia cinsi (J. Alder, 1848)[3] ve Galeomma turtoni[4] türü onun adını almıştır.

Yayınları

Kaynakça

  1. ^ a b Oliver, P. Graham (3 Haziran 2020). "W. Turton". Colligo. 3 (1). Kathy Talbot, Barbara Fredriksson, Victoria Tomlinson, Mark Lewis & Douglas Fraser. 21 Şubat 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Şubat 2023. 
  2. ^ Gigante, Denise (2011). The Keats Brothers: The Life of John and George. Harvard: Harvard University Press. s. 99. ISBN 978-0674725959. 
  3. ^ "Turtonia Alder, 1848". WoRMS World Register of Marine Species. 29 Ekim 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Temmuz 2022. 
  4. ^ Turton, W. (1825). "Description of some new British shells". Zoological Journal. Cilt 2. s. 361. 22 Ekim 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Şubat 2023. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

İkili adlandırma ya da binomial nomenklatür, tür adlarının iki kelimeden oluşacak biçimde gösterilmesi sistemidir. Carl Linnaeus (1707-1778) bitki ve hayvanların isimlendirilmesi için ikili adlandırma yani, 2 sözcükten oluşan bir sistem geliştirmiştir. Bu sistem bugün bazı değişikliklere uğramış ise de, prensipler hâlâ binomial nomenklatür kuralları çerçevesinde hâlen geçerliliğini korumaktadır.

<i>Phoenicopterus</i>

Phoenicopterus flamingo familyası Phoenicopteridae içinde yer alan bir kuş cinsidir.

<i>Struthio</i>

Struthio, Struthionidae familyasına bağlı bir hayvan cinsidir. Bu cinste sadece devekuşu türleri yer alır.

<i>Allactaga</i>

Allactaga Dipodidae familyasına bağlı bir hayvan cinsidir.

<span class="mw-page-title-main">Kaşıkçı (kuş)</span>

Kaşıkçı, Threskiornithidae familyasının Platalea cinsinden 6 türü oluşturan kuşların ortak adıdır.

<i>Strombus gigas</i> mollusk türü

Strombus gigas, Strombus cinsine bağlı bir türdür. Karayip Denizi'ne özgü en büyük yumuşakçalardan biridir ve Bermuda'dan Brezilya'ya kadar tropikal kuzeybatı Atlantik'te yaşamaktadır.

<i>Python sebae</i>

Python sebae, Python cinsine bağlı bir yılan türüdür. Sahra Altı Afrika'ya özgüdür. Afrika'nın en büyük yılan türlerindendir.

<i>Agkistrodon contortrix</i>

Agkistrodon contortrix, Bakır kafalı çıngıraklı yılan veya mokasen yılanı, Kuzey Amerika'da bulunan bir Agkistrodon türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Güney deniz fili</span> Memeli türü

Güney deniz fili, deniz filinin iki türünden biridir. Diğeri kuzey deniz filidir. Erkekleri oldukça iri boyutlara ulaşabilmektedir ve çiftleşme mevsiminde yüksek sesle kükrerler.

<i>Systema Naturae</i> Carolus Linnaeusun başlıca eseri

Systema Naturae (Latince) İsveçli botanikçi, zoolog ve doktor Carolus Linnaeus'un (1707–1778) en önemli eserlerinden biridir ve Linnaeus Taksonomisini öne sürer. Günümüzde ikili adlandırma olarak bilinen bu sistem aslında Linnaeus'tan 200 yıl önce Gaspard ve Johann Bauhin kardeşler tarafından kısmen geliştirilmiş olsa da Linnaeus kitabında bu sistemi tutarlı olarak kullanan ilk kişidir. Kitabın ilk basımı 1735 yılında yapılmıştır. En önemli baskı sayılan kitabın 1758 yılında yapılan 10. baskısının tam adı Latince Systema naturæ per regna tria naturæ, secundum classes, ordines, genera, species, cum characteribus, differentiis, synonymis, locistir ve Türkçeye şöyle çevrilir: "Sınıflara, takımlara, cinslere ve türlere göre; mizaçları, farklılıkları, sinonimleri ve yerleri ile birlikte; doğanın üç âlemi içinde doğanın sistematiği".

<i>Systema Naturae</i>nin 10. baskısı

Systema Naturae'nin 10. baskısı, Carl Linnaeus tarafından yazılan ve 1758 ila 1759 yıllarında yayımlanan, zoolojik sınıflandırmanın başlangıç noktası olarak kabul edilen bir kitaptır. Bu kitapta Linnaeus hayvanlar için ikili adlandırma yöntemini sunmaktadır. Linnaeus bitkiler için sınıflandırma yöntemini 1753 yılında yayımladığı Species Plantarum adlı eserinde yapmıştır.

<i>Colobura</i>

Colobura Nymphalidae familyasında sınıflandırılan ve Meksika ile Güney Amerika'da bulunan bir kelebek cinsidir.

<span class="mw-page-title-main">Edward Donovan</span>

Edward Donovan Anglo-İrlandalı yazar, doğa tarihi ressamı ve amatör zoolog. Donovan, türleri gözlemlemek için başka ülkelere gitmedi, ancak diğer doğa bilimcilerinin koleksiyonlarına dayanan birçok türü topladı, tanımladı ve resimledi. Birçok kitabı başarılıydı ve biyoloji için bir kaynak olarak kaldı. 1807'de Londro Doğa Tarihi Müzesi'ni kurdu. Ancak Donovan'ın pahalı alımları, vicdansız kitap yayıncılarıyla olan kötü ilişkileri ve Napolyon Savaşları'ndan sonra İngiltere'de gerçekleşen ekonomik düşüş, müzenin 1817'de kapanmasına ve 1818'de Donovan'ın koleksiyonunu açık arttırmayla satmasına neden oldu. 1837'de büyük bir aileyi yardıma muhtaç bırakarak beş parasız öldü.

<i>Mungos</i>

Mungos, 1795 yılında Étienne Geoffroy Saint-Hilaire ve Frédéric Cuvier tarafından önerilen bir kuyruksüren cinsidir.

<span class="mw-page-title-main">Linnaean taksonomi</span> sınıflandırma sistemi

Linnaean taksonomi iki ilgili kavramdan biri anlamına gelir:

  1. Systema Naturae (1735) ve sonraki çalışmalarında ortaya koyduğu gibi, L. tarafından oluşturulan özel biyolojik sınıflandırma (taksonomi) formu. Linnaeus taksonomisinde üç Alem bulunmaktadır ve bunlar da, Takımlar, Cinsler ve Türlere bölünmüştür.
  2. Genel olarak organizmaların sıralama temelli sınıflandırması için bir terim. Yani, kelimenin geleneksel anlamıyla taksonomi: sıralamaya dayalı bilimsel sınıflandırmadır. Bu sıralama Linnaeus'a atfedilir; ancak sınıflandırma Platon ve Aristoteles'e kadar uzanır. Beri taraftan günümüzdeki nihail hali de L. tarafından verilmemiştir.

Zebra güvercini, aynı zamanda parmaklıklı yer güvercini veya çubuklu güvercin olarak da bilinen güvercingiller ailesinden bir kuş türüdür, Columbidae, Güneydoğu Asya'ya özgüdür. Siyah-beyaz çizgili, ağırlıklı kahverengimsi gri renkli, uzun kuyruklu küçük kuşlardır. Tür, hoş, yumuşak, staccato soğutma çağrılarıyla bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Mahmuzlu yılan</span> Yılan türü

Mahmuzlu yılan, Boagiller familyasının Türkiye'de bulunan tek yılan türüdür.

<i>Celeus flavescens</i>

Celeus flavescens, Picidae familyasından bir kuş türüdür. Arjantin, Brezilya ve Paraguay'da bulunur.

<i>Nymphalis</i>

Nymphalis, Nymphalidae familyasına bağlı bir kelebek cinsidir.

<i>Pyralis</i>

Pyralis, Pyralidae familyasına bağlı bir hayvan cinsidir. Carl Linnaeus tarafından 1758 yılında tanımlandı.