İçeriğe atla

William Shockley

William Bradford Shockley
William Shockley
Doğum13 Şubat 1910
Londra, İngiltere
Ölüm12 Ağustos 1989 (79 yaşında)
Stanford, Kaliforniya
MilliyetAmerikalı
Mezun olduğu okul(lar)Caltech
MIT
Ödüller 1956 Nobel Fizik Ödülü
Kariyeri
DalıFizikçi
Çalıştığı kurumlarBell Labs
Shockley Semiconductor
Stanford Üniversitesi
Doktora
danışmanı
John C. Slater
Öjeniğin sağlam destekçilerindendir.

William Bradford Shockley (d. 13 Şubat 1910, İngiltere – ö. 12 Ağustos 1989, ABD), Amerikalı fizikçi ve mucittir.

Shockley, John Bardeen ve Walter Houser Brattain ile birlikte transistörü icat etmiş ve bu icatları her üçünün de (yarı iletkenler üzerinde çalışmaları ve transistör etkisini buluşları için) 1956 Nobel Fizik Ödülü'nü kazanmalarını sağlamıştır. Shockley'in 1950-1960'larda yeni bir transistör tasarımını ticarileştirme girişimleri Kaliforniya'daki Silikon Vadisi'nin, elektronik yeniliklerin yuvası haline gelmesine yol açmıştır.

Daha sonraki yıllarda, Shockley Stanford Üniversitesi'nde profesör olarak ders vermiştir. Shockley aynı zamanda öjeniğin sağlam destekçilerinden biri olmuştur.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

1956 (MCMLVI) pazar günü başlayan bir artık yıldır.

<span class="mw-page-title-main">Nobel Fizik Ödülü</span>

Nobel Fizik Ödülü, İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi tarafından her yıl Stokholm'de Alfred Nobel'in ölüm günü olan 10 Aralık'ta verilir. Bu ödül, Alfred Nobel'in 1895 yılında isteği ile başlatılan ve 1901 yılından beri devam eden 5 Nobel Ödülü'nden birisidir. Diğer kategoriler; Nobel Kimya Ödülü, Nobel Edebiyat Ödülü, Nobel Barış Ödülü, Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü'dür. İlk Nobel Fizik Ödülü, x-ışını keşfinden dolayı sunduğu üstün hizmetlerden dolayı Alman Wilhelm Conrad Röntgen'e verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Silisyum</span> sembolü Si, atom numarası 14 olan element

Silisyum, yeryüzünde en çok bulunan elementlerden biridir. Atom numarası 14'tür. "Si" simgesi ile gösterilir. Oda sıcaklığında katı hâldedir. Yarı iletken özelliğe sahip oluşu ve doğada, ormanlarda, doğal yaşam alanlarında çok bulunması, transistör, diyot ve elektronik hafızalarda kullanılabilmesinin pratik ve hızlı oluşu, entegre devrelerin ve bilgisayarların silisyum teknolojisi ile inşa edilmesini sağlamıştır. "Silikon Vadisi" ismi, silisyumun bilgisayar teknolojilerindeki bu yaygın kullanımından gelmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Transistör</span> Devre elemanı

Transistör veya geçirgeç girişine uygulanan sinyali yükselterek gerilim ve akım kazancı sağlayan, gerektiğinde anahtarlama elemanı olarak kullanılan yarı iletken bir elektronik devre elemanıdır. BJT çift birleşim yüzeyli transistördür. İki N maddesi, bir P maddesi (NPN) ya da iki P maddesi, bir N maddesi (PNP) birleşiminden oluşur. Transistör üç kutuplu bir devre elemanıdır. Devre sembolü üzerinde orta kutup Base (B), okun olduğu kutup Emitter (E), diğer kutup Collector(C) olarak adlandırılır. Base akımının şiddetine göre kollektör ve emiter akımları ayarlanır. Bu ayar oranı kazanç faktörüne göre değişir. Transistörler elektronik cihazların temel yapı taşlarındandır. Günlük hayatta kullanılan elektronik cihazlarda birkaç taneden birkaç milyara varan sayıda transistör bulunabilir.

<span class="mw-page-title-main">James Franck</span> Alman fizikçi (1882 – 1964)

James Franck, Hamburg doğumlu, Alman fizikçi ve Nobel Fizik Ödülü kazanmış bilim insanı.

<span class="mw-page-title-main">John Bardeen</span>

John Bardeen, Amerikalı bir fizikçi. Nobel Fizik Ödülü'nü iki kez alan tek kişidir: ilk olarak 1956'da transistörün icadı için William Shockley ve Walter Brattain ile; ve yine 1972'de Leon Lenon N.Cooper ve John Robert Schrieffer ile BCS teorisi olarak bilinen geleneksel süperiletkenliğin temel teorisi için çalışmalar yürütmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Wangari Maathai</span>

Wangari Muta Maathai, Kenyalı çevreci ve siyasi eylemcidir.

<span class="mw-page-title-main">Robert Schrieffer</span> Amerikalı fizikçi (1931 – 2019)

John Robert Schrieffer, Amerikalı fizikçi. "Başarılı olan ilk mikroskobik süperiletkenlik teorisini geliştirdikleri için" John Bardeen ve Leon Neil Cooper ile birlikte 1972 Nobel Fizik Ödülü'nü kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Bell Labs</span>

Bell Laboratuvarları, önceleri American Telephone & Telegraph Company (AT&T) 'nin şimdilerde ise Alcatel-Lucent 'in araştırma geliştirme kurumudur. Merkezi Murray Hill, New Jersey ABD'de bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Leon Cooper</span> Amerikalı fizikçi

Leon Neil Cooper "başarılı olan ilk mikroskobik süperiletkenlik teorisini geliştirdikleri için" John Bardeen ve Robert Schrieffer ile birlikte 1972 Nobel Fizik Ödülü'nü kazanan Amerikalı fizikçidir.

<span class="mw-page-title-main">Herbert Kroemer</span>

Herbert Kroemer, Nobel ödüllü Alman kökenli Amerikalı fizikçidir.

William Spencer Vickrey Amerikalı-Kanadalı Nobel Ödüllü ekonomist. "Asimetrik enformasyonda teşviklerin ekonomik teorisine yaptıkları temel katkılar için" 1996 yılında James Mirrlees ile birlikte Nobel Ekonomi Ödülü'ne layık görülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Salvador Edward Luria</span> İtalyan-Amerikalı mikrobiyolog (1912-1991)

Salvador Edward Luria, İtalyan asıllı Amerikalı mikrobiyolog.

<span class="mw-page-title-main">Barry Sharpless</span> Amerikalı kimyager

Karl Barry Sharpless Amerikalı kimyager.

<span class="mw-page-title-main">Hans von Euler-Chelpin</span>

Hans Karl August Simon von Euler-Chelpin Alman asıllı İsveçli biyokimyacı. 1929 yılında, Arthur Harden ile birlikte, "şekerin fermantasyonu ve fermantatif enzimler üzerine araştırmaları için" Nobel Kimya Ödülü'ne nail olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Tim Hunt</span>

Sir Richard Timothy "Tim" Hunt, İngiliz biyokimyacı.

<span class="mw-page-title-main">Paul Nurse</span> araştırmacı

Paul Maxime Nurse, Britanyalı genetikçi ve hücre biyoloğu. 2001 yılında Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülünü, Leland H. Hartwell ve R. Timothy Hunt ile birlikte hücre bölünmesini kontrol eden protein moleküllerini keşiflerinden dolayı almaya hak kazanmışlardır.

<span class="mw-page-title-main">Charles G. Dawes</span>

Charles Gates Dawes Amerikalı bankacı ve devlet adamı. Amerika Birleşik Devletleri'nin 30. başkan yardımcısıdır (1925-1929). I. Dünya Savaşı savaş tazminatı için üzerinde çalıştığı Dawes Planı sayesinde Nobel Barış Ödülü kazanmıştır. I. Dünya Savaşında hizmet etmeden önce 1898-1901 yılları arasında Hazine denetçisi olarak görev yaptı. Bugünkü Yönetim ve Bütçe bürosunun ilk müdürü oldu ve daha sonraki hayatında ABD'nin Birleşik Krallık Büyükelçisi olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Walter Brattain</span> Amerikalı fizikçi (1902 – 1987)

Walter Houser Brattain, Amerikan fizikçi. Çalışmalarını Bell Laboratuvarları'nda yürütmüştür. John Bardeen ve William Shockley ile birlikte transistörün mucitlerindendir. Bu üç bilim insanı ile birlikte 1956 Nobel Fizik Ödülü'nü kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Uygulamalı fizik</span> Fizik ve mühendislik arasındaki bağlantı

Uygulamalı fizik, belirli bir teknolojik veya pratik kullanım için tasarlanmış fizik. Genellikle fizikle mühendislik arasındaki bağlantı olarak düşünülür.