İçeriğe atla

William Petty

Sir William Petty

Sir William Petty (26 Mayıs 1623 – 16 Aralık 1687) İngiliz iktisatçı, bilim insanı ve filozof. İlk olarak İrlanda’da İngiliz Oliver Cromwell hükûmeti adına yaptığı çalışmalarla tanınmıştır. Bu çalışmalar sırasında, kırsal bölgeye dair araştırmalarda kullanılacak niceliksel metotlar üretmiştir ve bu metotlar Politik Aritmetik olarak bilinen modern anlamdaki ilk istatistik biliminin kuruluşuna öncülük etmiştir. İktisat tarihi ve istatistik üzerine yazılarıyla John Graunt ile birlikte Adam Smith öncesi iktisadın önemli isimlerinden olmuştur. Petty, İngiliz Parlamentosu’nun bir üyesidir. Aynı zamanda Kraliyet Cemiyeti’nin de kurucu üyelerinden biridir. 1661 yılında şövalyelik unvanı alan Petty, aynı zamanda İngiliz başbakan William Petty Fitzmaurice’in büyük-büyükbabasıdır.

Hayatı

Economic writings, 1899

1623 yılında Romsey’de doğan Petty kumaş alım-satımı ile uğraşan bir ailede dünyaya gelmiştir. 1637 yılında bir gemide kamarotluk yapmaya başlamış fakat ayağını kırması üzerine Normandiya’da gemiden ayrılmak zorunda kalmıştır. Daha sonradan Caen’da Cizvitlerin yanında Latince ve İngilizce üzerine dersler almaya başlamıştır. Bir yıl sonra ise Latince, Yunanca, Fransızca, matematik ve astronomide epey donanımlı olarak İngiltere’ye dönmüştür. Bir süre donanmaya katılsa da, 1643 yılında yüksek eğitim almak üzere Hollanda’ya gider. Burada özellikle anatomi üzerine eğilir. Amsterdam’daki bir İngiliz profesörün aracılığıyla Thomas Hobbes’un şahsi sekreterliği görevini üstlenir. Bu da onun Descartes gibi önemli kimselerle tanışmasını sağlar. 1646 yılında İngiltere’ye dönerek Oxford Üniversitesi’nde tıp okumaya başlar.

Petty 1651 yılında Oxford’da anatomi üzerine dersler vermeye başlamıştır. Aynı zamanda Gresham College’de müzik dersleri de vermektedir. 1652 yılında ise Oliver Cromwell’in İrlanda’yı İşgali sırasında orduda hekim olarak görev alır. Petty bu dönemde geleneksel üniversitelere karşı bir pozisyon almaktadır. Petty o dönemde birçok kişi gibi Francis Bacon’ın Yeni Atlantis kitabında ortaya koyduğu bilim yeni bilim anlayışının takipçilerindendir. Petty’nin ilgi alanı o kadar geniştir ki, 1654 yılında İrlanda haritasının hazırlanması görevini üstlenir. Bu sayede Cromwell’in ordusuna destekte bulunanların borçları, İrlanda’daki araziler ile ödenebilmiştir. Petty bu görevi 1656 yılında tamamlar ve bu araştırması Down Survey adı ile bilinmektedir.[1] Bu araştırma 1685 yılında Hiberniae Delineatio adı ile yayımlanacaktır. Petty’nin kendisi de bu çalışmaları sebebi ile güney İrlanda’da 120 km2’lik bir arazi ve £9.000 ile ödüllendirilir. Bu ödüller sebebiyle ölümüne kadar rüşvet ve yolsuzluk suçlamalarıyla karşı karşıya kalacaktır.

Petty, 1659 yılında Cromwell’in destekçisi olarak İngiliz Parlamentosu’na seçilmiştir. 1662 yılında ise Kraliyet Cemiyeti’nin kurucu üyelerinden olur. Bu yıl aynı zamanda Vergilere Dair İnceleme ve Katkılar başlığı altında bir kitap yayımlar.

Petty 1661 yılında Kral II. Charles tarafından şövalye ilan edilir ve 1666 yılında İrlanda’ya döner. Ömrünün geri kalan yirmi yılını burada geçirecektir. Oxford’dan ayrılarak İrlanda'ya gelmesi aynı zamanda tıp ve fizik bilimlerinden sosyal bilimlere kayması anlamını da taşımaktadır. Bu dönemde temel olarak İrlanda’nın refahı üzerine çalışır ve eserlerinde bu ülkenin nasıl geri kalmışlıktan kurtarılabileceğine dair çözümler sunar. 1682 yılında Dublin Cemiyeti’nin kurulmasını sağlar. 1685 yılında Londra’ya dönmesinin akabinde 1687 yılında ölür.

İktisadi eserleri ve teorileri

Petty’yi etkileyen iki önemli isim söz konusudur. Bunların ilki Petty’nin şahsi sekreterliğini yaptığı Thomas Hobbes’tur. Hobbes’a göre teori, “barış ve bolluk” için rasyonal gereklilikleri ortaya koymalıdır. Hobbes daha çok barış üzerinde dururken, Petty refah üzerine çalışmayı tercih etmiştir. Petty’nin etkilendiği ikinci isim ise Franscis Bacon’dır. Bacon, matematiğin ve duyuların rasyonal bilimlerin temeli olması gerektiğini savunmuştur. Petty buradan hareketle, sadece ölçülebilir değerleri esas alacağını ve niceliksel kesinliği hedefleyeceğini söylemiştir. Buna da politik aritmetik adını vermiştir.[2]

Petty, politik iktisatın tam anlamıyla ortaya çıkmasından önce eserlerini yazmıştır şüphesiz. Kesinlik olarak sunduğu şeylerin çoğu da bu iddiasını karşılamaz. Bununla beraber Petty iktisat alanında üç eser geride bırakmıştır. Bunlar Treatise of Taxes and Contributions (1662), Verbum Sapienti (1665) ve Quantulumcunque concerning Money (1682)’dir.

Eserleri

  • A Treatise of Taxes and Contributions (1662)
  • Political Arithmetic posthum. (yaklaşık 1676, yay. 1690)
  • Verbum Sapienti posthum. (1664, yay. 1691)
  • Political Anatomy of Ireland posthum. (1672, yay. 1691)
  • Quantulumcunque Concerning Money posthum. (1682, yay. 1695)
  • Essay Concerning the Multiplication of Mankind. (1682)

Kaynakça

  1. ^ Poovey, Mary (1998). A History of the Modern Fact. Chicago: Chicago Universtiy Press. s. 121. 
  2. ^ Pettus, John. "Petty, William (1623-1687)". Dictionary of National Biography, 1885-1900, Volume 45. 31 Aralık 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mart 2014. 

İlgili Araştırma Makaleleri

19 Ağustos, Miladi takvime göre yılın 231. günüdür. Yıl sonuna kadar kalan 134 gün vardır.

30 Ocak, Miladi takvime göre yılın 30. günüdür. Yıl sonuna kadar kalan 335 gün vardır.

2 Ekim, Miladi takvime göre yılın 275. günüdür. Yıl sonuna kadar kalan 90 gün vardır.

14 Ekim, Miladi takvime göre yılın 287. günüdür. Yıl sonuna kadar kalan 78 gün vardır.

16 Aralık, Miladi takvime göre yılın 350. günüdür. Yıl sonuna kadar kalan 15 gün vardır.

<span class="mw-page-title-main">Birleşik Krallık</span> Kuzeybatı Avrupadaki devlet

Büyük Britanya ve Kuzey İrlanda Birleşik Krallığı veya yaygın adıyla Birleşik Krallık, Avrupa anakarasının kuzeybatı kıyılarında, Kuzeybatı Avrupa'da egemen bir ülkedir.

<span class="mw-page-title-main">Isaac Newton</span> İngiliz matematikçi ve fizikçi (1642–1727)

Isaac Newton, İngiliz fizikçi, matematikçi, astronom, mucit, simyacı, teolog ve filozoftur. 1687 yılında yayımladığı Philosophiæ Naturalis Principia Mathematica (Doğa Felsefesinin Matematiksel İlkeleri) kitabıyla klasik fizik mekaniğinin temelini oluşturmuş ve bu eser, dünya tarihinin en önemli bilimsel kitaplarından biri olmuştur. Bu eserle birlikte kendi adıyla anılan evrensel kütleçekim yasası ve üç hareket yasasını ortaya koymuş ve kendisinin yaratmış olduğu bu etki, bilim tarihindeki kilometre taşlarından biri olmuştur. Newton'ın evrensel kütleçekimi ve hareketin üç kanunu, sonraki üç yüzyıl boyunca bilim dünyasına egemen olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Christiaan Huygens</span> 17. yüzyıl Hollandalı matematikçi ve doğa filozofu

Christiaan Huygens, ayrıca Huyghens olarak da yazılır, tanınmış Hollandalı bir matematikçi ve bilim insanıdır. Özellikle bir astronom, fizikçi, olasılıkçı ya da saat bilimi ile uğraşan kimliği ile bilinir. Huygens zamanının öncü bilim insanlarındandır. Satürn halkaları üzerinde teleskobik çalışmalar yaparak Satürn'ün Titan uydusunu keşfetmiş ve ayrıca sarkaçlı saati icat etmiştir. Huygens mekanik ve optik alanında önemli çalışmalar yayınlamış ve şans oyunları üzerine öncü çalışmalar yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">William Gilbert (fizikçi)</span> İngiliz bilim insanı (1540-1603)

William Gilbert ; İngiliz doktor, fizikçi ve doğa filozofu. William Gilbert yaygın olan Aristotelesçi felsefeseyi ve üniversite eğitiminin skolastik metodunu tutkuyla reddetmiştir. Bugün, büyük ölçüde De Magnete (1600) isimli kitabıyla hatırlanmakta ve elektrik teriminin ilk kullanıcılarından biri olarak bilinmektedir. Bazıları tarafından elektrik mühendisliğinin veya elektrik ve manyetizmanın babası olarak düşünülür.

<span class="mw-page-title-main">John Locke</span> İngiliz filozof ve fizikçi (1632–1704)

John Locke, Aydınlanma Çağı düşünürlerinin en etkililerinden biri olarak kabul edilen ve genellikle “liberalizmin babası” olarak bilinen bir İngiliz filozof ve doktordu. Francis Bacon geleneğini takip eden İngiliz deneycilerinden ilklerinden biri olarak kabul edilen Locke, toplumsal sözleşme teorisi için de aynı derecede önemlidir. Çalışmaları epistemoloji ve siyaset felsefesinin gelişimini büyük ölçüde etkiledi. Yazıları Voltaire ve Jean-Jacques Rousseau'nun yanı sıra birçok İskoç Aydınlanma düşünürünü ve Amerikan Devrimcilerini etkiledi. Klasik cumhuriyetçiliğe ve liberal teoriye katkıları, Amerikan Bağımsızlık Bildirisi'nde yer almaktadır. Uluslararası alanda Locke'un siyasi-hukuki ilkeleri, sınırlı temsili hükûmet teorisi ve uygulaması ile hukukun üstünlüğü altında temel hak ve özgürlüklerin korunması üzerinde derin bir etkiye sahip olmaya devam etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Gottfried Leibniz</span> Alman matematikçi ve filozof (1646-1716)

Gottfried Wilhelm Leibniz, Alman matematikçi, filozof, hukukçu ve dönemin idarecilerine danışmanlık yapmış bir entelektüeldir. Matematik tarihi ve felsefe tarihinde önemli bir yer tutar. Leibniz, Isaac Newton’dan bağımsız olarak "Sonsuz küçük" teorisini geliştirdi. Leibniz'in bu formülü yayınlandığından bu yana hâlâ kullanılmaktadır. Geliştirdiği homojenitenin deneyüstü kanunu ve süreklilik yasası yirminci yüzyılda matematiksel karşılık buldu. Mekanik hesaplayıcılar alanında en üretken insanlardan biri oldu. Pascal’ın hesaplayıcısına otomatik çarpma ve bölme fonksiyonlarını eklemeye çalışırken, 1685'te çarklı hesaplayıcıyı ilk tanımlayan insan oldu ve aritmometre -ilk toplu üretilen mekanik hesaplayıcı- kullanarak Leibniz çarkını icat etti. Ayrıca ikili sayma sistemini rafineleştirdi, bu çalışması tüm dijital hesaplayıcıların soyut temelini oluşturdu.

<span class="mw-page-title-main">II. Charles (İngiltere kralı)</span> İngiltere, İskoçya ve İrlanda kralı

II. Charles, İngiltere, İskoçya ve İrlanda kralı. I. Charles ve Fransa kralı IV. Henri ile Marie de' Medici'nin kızı Henrietta Maria'nın ikinci oğludur.

<span class="mw-page-title-main">Doğa felsefesi</span> doğa ve fiziksel evrenin modern bilimin gelişmesinden önce baskın olan eski felsefi çalışması

Doğa felsefesi fiziğin, yani doğanın ve fiziksel evrenin felsefi çalışmasıdır. Modern bilimin gelişmesinden önce baskın bir alandı.

<span class="mw-page-title-main">Guido Grandi</span>

Dom Luigi Guido Grandi, O. S. B Cam. İtalyan keşiş, rahip, filozof, ilahiyatçı, matematikçi ve mühendisti.

<span class="mw-page-title-main">Prens Rupert</span> Alman prens, asker, sömürge valisi

Prens Rupert, Alman asıllı devlet adamı, asker, amiral, bilim insanı, sporcu, koloni valisi ve amatör sanatçı.

<span class="mw-page-title-main">Denzil Holles</span>

Denzil Holles, Holles Baronu İngiliz asıllı yazar ve devlet adamı. I. Charles döneminde görev yapmış, Avam Kamarası'nda kanunsuz şekilde yakalanmak istenmiştir. Bu olayın İngiliz İç Savaşının çıkmasına yol açan kıvılcımlarından olduğu belirtilir.

<span class="mw-page-title-main">Bilim tarihi</span> bilimin ve bilimsel bilginin tarihsel gelişiminin incelenmesi

Bilim tarihi, hem doğa hem de toplumsal bilimler dahil olmak üzere bilimsel bilgi ve bilimin gelişiminin incelenmesidir. 18. yüzyıl ile 20. yüzyıl arası dönemde, öteden beri yanlış bilindiği düşünülen olguların bilimsel gerçeklerle değiştirilmesi yolunu izlemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Margaret Lucas Cavendish</span>

Margaret Lucas Cavendish 17. Yüzyıldaki İngiliz aristokrat, filozof, şair, bilim insanı, bilimkurgu ve oyun yazarı. Doğum adı Margaret Lucas olan Cavendish, ünlü İngiliz kraliyet soylularından John Lucas ve Charles Lucas'ın en küçük kız kardeşidir. Kraliçe Henrietta Maria'nın görevlisi oldu ve Fransa'da sürgüne gönderildi, bir süre genç Kral 14. Louis'in sarayında yaşadı. 1645'te Newcastle’ın ilk dükü olarak bilinen William Cavendish ile evlenerek onun ikinci karısı oldu. Evlendiğinde William Cavendish henüz bir markiydi. Cavendish, çoğu kadın yazarın isimsiz olarak kitaplarını yayınladığı bir dönemde kendi adıyla eserlerini yayınlayan bir şair, filozof, deneme ve oyun yazarıydı. Kitaplarında cinsiyet, güç, ahlak, bilimsel yöntem ve felsefe gibi bir dizi konuyu ele aldı. Ütopik aşk romanı The Blazing World, bilimkurgu edebiyatının tarihteki ilk örneklerinden biridir. Doğa felsefesi ve modern bilim alanındaki yayınlanan kapsamlı çalışmalarıyla benzeri görülmemiş bir kadındır. Bir düzineden fazla özgün eserin yanı sıra gözden geçirilmiş eserler de eklendiğinde toplam yayınlanan eseri 21'dir. Cavendish, benzersiz ve çığır açan bir kadın yazar olarak savunuluyor ve eleştiriliyor. On yedinci yüzyılın Aristotelizm ve mekanik felsefesini reddeden ve bunun yerine canlı bir model tercih eden Cavendish 1667'de Londra Kraliyet Cemiyeti'nde yapılan ilk toplantıya katılan ilk kadın oldu ve toplantıya katılan filozoflar Thomas Hobbes, René Descartes ve Robert Boyle ile yan yana gelmiş ve onları eleştirmiştir. Cavendish'in ilk hayvan hakları savunucusu ve hayvanlar üzerinde yapılan deneylere ilk karşı çıkan kişi olduğu öne sürülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Britanya felsefesi</span> Britanyalıların felsefi geleneği

Britanya felsefesi, Britanyalıların felsefi geleneğine atıfta bulunur. "Britanya felsefesinin yerel özellikleri şunlardır: sağduyu, karmaşıklıktan hoşlanmama, soyut yerine somut olanı güçlü bir tercih ve arada bir şiir incisinin gömülü olduğu belli bir garip yöntem dürüstlüğü".

<span class="mw-page-title-main">Philippe de La Hire</span> Fransız matematikçi ve astronom (1640-1718)

Philippe de La Hire Fransız ressam, matematikçi, astronom ve mimardır. Bernard le Bovier de Fontenelle'e göre o "kendi başına bir akademi" idi.