İçeriğe atla

William P. Rogers

William P. Rogers
55. Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanı
Görev süresi
22 Ocak 1969 - 3 Eylül 1973
Yerine geldiğiDean Rusk
Yerine gelenHenry Kissinger
63. Amerika Birleşik Devletleri başsavcısı
Görev süresi
23 Ekim 1957 - 20 Ocak 1961
Yerine geldiğiHerbert Brownell
Yerine gelenRobert F. Kennedy
Kişisel bilgiler
Doğum 23 Haziran 1913(1913-06-23)
Norfolk, New York ABD
Ölüm 2 Ocak 2001 (87 yaşında)
Bethesda, Maryland, ABD
Partisi Cumhuriyetçi
Evlilik(ler)
Adele Langston (e. 1937–2001)
Çocuk(lar) 4
İmzası

William Pierce Rogers (23 Haziran 1913 - 2 Ocak 2001) Amerikalı bir politikacı, diplomat ve avukat. Başkan Dwight D. Eisenhower döneminde Amerika Birleşik Devletleri Başsavcısı ayrıca Başkan Richard Nixon döneminde ise Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanı olarak görev yaptı. Rogers, Nixon'ın yakın bir dostu olmasına rağmen, Ulusal Güvenlik Danışmanı Henry Kissinger, Rogers'ı geride bıraktı ve sonunda Dışişleri Bakanı olarak onun yerini aldı.[1] Rogers, Dwight D. Eisenhower kabinesinin hayatta kalan son üyesiydi.

İlk yılları

Rogers 23 Haziran 1913'te Norfolk, New York'ta doğdu.[1] Annesinin ölümünden sonra, New York'un Canton köyünde büyükanne ve büyükbabası tarafından büyütüldü. Cornell Hukuk Fakültesi'ne girdi.[2] 1937'de mezun oldu ve aynı yıl New York barosunda çalışmaya başladı.

Kariyer

Bir Wall Street hukuk bürosunda yaklaşık bir yıl avukat olarak görev yaptıktan sonra, 1938'de bölge savcısı yardımcısı oldu ve Bölge Savcısı Thomas E. Dewey tarafından New York City'nin organize suçunu ortadan kaldırmayı amaçlayan 60 kişilik bir görev gücüne atandı.

Rogers, 1942 yılında donanmaya girdi ve Okinawa Savaşın'da görev aldı.

Devlet hizmeti

Savaştan sonra, Birleşik Devletler Kongresi'ne komite danışmanı olarak katıldı.

ABD Başsavcı Yardımcısı

Rogers, 1953'te Başkan Dwight D. Eisenhower döneminde başsavcı yardımcısı olarak atandı.

Başsavcı Yardımcısı olarak Rogers, Julius ve Ethel Rosenberg'in casusluk için infaz edilmesine yol açan süreçte bir role sahipti.[3]

ABD Başsavcısı (1957-1961)

Rogers, 1957'den 1961'e kadar Başsavcı olarak görev yaptı. Eisenhower yönetimi boyunca, özellikle Eisenhower'ın tıbbi sorunları sırasında Başkan Yardımcısı Nixon'ın yakın bir danışmanıydı.[4]

ABD Dışişleri Bakanı (1969–1973)

Dışişleri Bakanı Rogers'ın resmi portresi, 1970.

Dean Rusk'un yerine 22 Ocak 1969'dan 3 Eylül 1973'e kadar Nixon yönetiminde Dışişleri Bakanı olarak görev yaptı. Nixon, Truman yönetimi altında yeterince anti-komünist olmayan ve 1949'teki "Çin'in kaybından" sorumlu olan liberal diplomatları görevlendirilmekle suçladığı Dışişleri Bakanlığı'na uzun zamandır güvenmiyordu.[5] Dışişleri Bakanlığı'ndan hoşlanmadığı göz önüne alındığında, Nixon 1969'da göreve geldiğinde dış politikasını Dışişleri Bakanlığı'nı marjinalleştirmek amacıyla Ulusal Güvenlik Konseyi aracılığıyla yürütmek istedi.[5]

Nixon, Harvard'dan iddialı bir siyaset bilimi profesörü olan Henry Kissinger'ı, kısa bir süre sonra Dışişleri konusunda ana danışmanı olarak ortaya çıkan Ulusal Güvenlik Danışmanı olarak seçmişti.[5] Nixon, Rogers'ı Dışişleri Bakanı olarak seçti çünkü Dışişleri hakkında hiçbir şey bilmiyordu ve Dışişleri Bakanlığı'nın çıkarlarını iddia etmesi pek olası değildi.[5] Rogers'ın dış politika konularındaki cehaleti ve departmanının çıkarlarını iddia etme konusundaki isteksizliği, Dışişleri Bakanlığı'nın Kissinger tarafından Rogers'ın bilgisi olmadan alınan önemli kararlarla kenara itilmesine yol açtı.[5]

Kissinger daha sonra Rogers hakkında şunları söyledi: ''başkanın dış politika konusundaki cehaleti nedeniyle çok az sayıda kişi dışişleri bakanı olabilir."[6]

Şubat 1969'da Nixon, Kamboçya sınırının yakınındaki Viet Cong ve Kuzey Vietnam üslerini bombalama planlarını tartışmaya başladı. Rogers ise bu eylemin Paris'teki barış görüşmelerine zarar verebileceği konusunda uyardı.[5] Dışişleri Bakanlığı uzmanları, Viet Cong için ana silah kaynağının Kamboçya değil, Laos üzerinden Kuzey Vietnam'a inen Ho Chi Minh yolu olduğunu belirtmesine rağmen, Rogers değerlendirmeleri okumamıştı.[5] 16 Mart toplantısında Rogers, ertesi gün başlayan Kamboçya'yı bombalama planına en sert muhalefeti yaptı.[5]

Önemli hedeflerinden biri, 3 Aralık 1969'da Rogers planı olarak adlandırılan Arap–İsrail çatışmasında kalıcı bir barışa yönelik çabaları başlatmaktı. Bununla birlikte bu stratejisi Ulusal Güvenlik Danışmanı Henry Kissinger ve Beyaz Saray tarafından ile kısıtlandı .

21 Şubat 1970 gecesi Kissinger, Kuzey Vietnamlı diplomat Le Duc Tho ile Paris banliyösündeki bir evde gizlice bir araya geldi ve Paris'teki resmi barış görüşmelerinden bağımsız yeni bir dizi görüşme başlattı.[5] Kissinger, bir yıl sonra Şubat 1971'deki resmi görüşmelere paralel olarak Paris'teki gizli görüşmelerden Rogers'ı ilk kez bilgilendirdi.[5] 23 Mart 1970'te Rogers basına yaptığı açıklamada, ABD'nin kamboçya'nın "tarafsızlığı, egemenliği ve bağımsızlığı" na azami saygı duyduğunu ve kategorik olarak Kamboçya'yı işgal etme planlarının olmadığını belirtti.[5] aynı basın toplantısında Rogers, yeni Lon Nol hükûmetinden yardım için "herhangi bir talepte bulunulacağını tahmin etmiyoruz" dedi.[5] Rogers'ın bilmediği şey ise Nixon ve Kissinger zaten Kamboçya'yı işgal etme planlarını tartışıyorlardı.[5] 30 Nisan 1970'te Amerika Birleşik Devletleri Kamboçya'yı işgal etti.

15 Ekim 1973'te Rogers, Nixon'dan Cumhurbaşkanlığı özgürlük Madalyası'nı aldı.

Sonraki yaşamı

Rogers, uzay mekiği Challenger'ın patlamasıyla ilgili soruşturmayı yönetti . Rogers Komisyonu, NASA yönetimini uzay mekiği programındaki güvenliğin ihmalindeki rolü nedeniyle eleştiren ilk soruşturma oldu. Rogers'ın panelinin daha ünlü üyeleri arasında astronotlar Neil Armstrong ve Sally Ride, Hava Kuvvetleri generali Donald Kutyna ve fizikçi Richard Feynman vardı.[7]

Rogers, ölümünden birkaç ay öncesine kadar Washington'daki kendi hukuk bürosunda çalıştı.[]

Kişisel yaşam

Rogers, Cornell'de tanıştığı bir hukuk öğrencisi olan Adele Langston (15 Ağustos 1911 – 27 Mayıs 2001) ile evlendi. Dört çocuğu vardı: Dale R. Marshall, Douglas L. Rogers, Anthony W. Rogers ve Jeffrey L. Rogers.[1]

William P. Rogers, 2 Ocak 2001'de 87 yaşında Bethesda, Maryland'deki banliyö Hastanesinde konjestif kalp yetmezliğinden öldü.[1] Rogers Arlington Ulusal Mezarlığı'na gömüldü.

Kaynakça

  1. ^ a b c d Stout (4 Ocak 2001). "William P. Rogers, Who Served as Nixon's Secretary of State, Is Dead at 87". New York Times. Erişim tarihi: 25 Aralık 2008. William P. Rogers, a suave and well-connected Republican lawyer who was secretary of state under President Richard M. Nixon and attorney general in the Eisenhower administration, died on Tuesday in Bethesda, Md. He was 87. Mr. Rogers lived in Bethesda and worked in the Washington office of the law firm of Clifford Chance Rogers & Wells, where he was senior partner, until becoming ill several months ago. He suffered from congestive heart failure, his family said. 
  2. ^ Smith (4 Ocak 2001). "Lawyer-Statesman William P. Rogers Dies". The Washington Post. Washington DC: Washington Post Company. 24 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ağustos 2017. 
  3. ^ Roberts (26 Haziran 2008). "Spies and Secrecy". The New York Times. New York City: New York Times Company. 27 Haziran 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Haziran 2008. Shortly before he died, I interviewed William Rogers. He was the deputy attorney general when the Rosenbergs were executed. I guess, I said to him, the government got what it wanted: the Rosenbergs were indicted, convicted and executed. No, he replied, the goal wasn't to kill the couple. The strategy was to leverage the death sentence imposed on Ethel to wring a full confession from Julius — in hopes that Ethel's motherly instincts would trump unconditional loyalty to a noble but discredited cause. 
  4. ^ Cobb, pp. 267–268.
  5. ^ a b c d e f g h i j k l m Karnow 1983.
  6. ^ Brauer (November 1988). "Lost in Transition". The Atlantic. Washington DC: Emerson Collective. 8 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mart 2018. 
  7. ^ Leighton, Ralph, (Ed.) (1988). What Do You Care What Other People Think?. New York City: W. W. Norton. s. 124. ISBN 0-393-02659-0. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Dwight D. Eisenhower</span> 34. Amerika Birleşik Devletleri başkanı (1953–1961)

Dwight David Eisenhower , lakabı "Ike", ABD'nin 34. başkanı (1953-1961). II. Dünya Savaşı'nda 1944-45 yıllarında Batı Avrupa'daki Müttefik kuvvetlerinin başkomutanlığını yapmıştır. 1951'de NATO'nun ilk başkomutanı olmuştur. Alman asıllıdır.

<span class="mw-page-title-main">Richard Nixon</span> 37. Amerika Birleşik Devletleri başkanı (1969–1974)

Richard Milhous Nixon, 1969'dan 1974'e kadar 37. Amerika Birleşik Devletleri başkanı olarak görev yapan Amerikalı siyasetçi ve avukat. Cumhuriyetçi Parti üyesi olan Nixon, daha önce Kaliforniya temsilcisi ve senatörü olarak ve 1953 ile 1961 yılları arasında Başkan Dwight D. Eisenhower'ın başkan yardımcısı olarak görev yaptı. Başkanlık döneminde ABD'nin Vietnam Savaşı'na katılımının azaltılması, Sovyetler Birliği ve Çin ile yumuşama, Apollo 11'in Ay'a inişi ve Çevre Koruma Ajansı ile İş Güvenliği ve Sağlığı İdaresi'nin kurulması gerçekleşti. Nixon'ın ikinci dönemi, Watergate skandalının bir sonucu olarak görevinden istifa eden tek ABD başkanı olmasıyla erken sona erdi.

<span class="mw-page-title-main">Watergate skandalı</span> 1970lerde ABDde meydana gelen siyasi skandal

Watergate skandalı, 1972 ile 1974 yılları arasında Richard Nixon'ın başkanlığı sırasında Amerika Birleşik Devletleri'nde yaşanan ve Nixon'ın istifasıyla sonuçlanan büyük bir siyasi tartışmaydı. Skandalın adı, Nixon yönetiminin 17 Haziran 1972'de Washington, D.C.'deki Watergate Ofis Binası'nda bulunan Demokratik Ulusal Komite merkezine yapılan baskındaki rolünü gizleme girişimlerinden kaynaklanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">1973 Şili Darbesi</span> 29. Şili devlet başkanı Salvador Allendenin devrilmesiyle sonuçlanan askeri bir darbe

1973 Şili Darbesi, 11 Eylül 1973 tarihinde sosyalist Başkan Salvador Allende'nin devrilip, General Pinochet'in iktidara geldiği askerî darbedir. Bu darbeyle dünyanın seçimle başa gelmiş ilk sosyalist hükûmeti devrilmiş ve yerine 17 yıl sürecek bir diktatörlük kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Henry Kissinger</span> Amerikalı diplomat ve siyasetçi (1923 – 2023)

Henry Alfred Kissinger, Alman Yahudisi kökenli Amerikalı diplomat, siyaset bilimci ve politikacı.

<span class="mw-page-title-main">Faruk eş-Şara</span>

Faruk eş-Şara, Suriyeli diplomat ve siyasetçi. Esad rejiminin önde gelen simalarından birisidir. 1984-2006 arasında devlet başkan yardımcısı iken dışişleri bakanı olarak görev yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Nelson Rockefeller</span> New York valisi (1959-1973) ve ABDnin 41. başkan yardımcısı (1974-1977)

Nelson Aldrich Rockefeller, New York valisi (1959-1973) ve ABD'nin 41. başkan yardımcısı (1974-1977). Cumhuriyetçi Parti'nin ılımlı kanadının önderlerindendi.

<span class="mw-page-title-main">Colin Powell</span> Amerikalı asker ve politikacı (1937–2021)

Colin Luther Powell, Amerikalı asker ve siyasetçi. 1989-93 arasında ABD genelkurmay başkanı, 2001-05 yılları arasında da dışişleri bakanı olarak görev yaptı. ABD tarihinde bu görevlere getirilen ilk siyah kökenlidir.

<span class="mw-page-title-main">John Foster Dulles</span> Amerikalı siyasetçi (1953-1959)

John Foster Dulles, Amerikalı avukat ve siyasetçi. Başkan Dwight D. Eisenhower döneminde ABD dışişleri bakanı (1953-1959). II. Dünya Savaşı'nı izleyen soğuk savaş döneminde ABD'nin dış politikasının belirlenmesinde önemli rol oynamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Gérard Araud</span> Fransız diplomat (d. 1953)

Gérard Araud, Fransız diplomat.

<span class="mw-page-title-main">Vitali Çurkin</span> Rus diplomat

Vitaliy Çurkin tam adı ile Vitaliy İvanoviç Çurkin, Rus diplomat. Büyükelçi Çurkin 2006-2017 yılları arasında Rusya'nın Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi olarak görev aldı. Bundan önce Rusya'nın Belçika ve Kanada büyükelçisi olarak atandı.

<span class="mw-page-title-main">Mutfak Tartışması</span>

Mutfak Tartışması ; 24 Temmuz 1959'da Moskova'daki Sokolniki Parkı'nda Amerikan Ulusal Sergisi'nin açılışında ABD Başkan Yardımcısı Richard Nixon ile Sovyet Başbakan Nikita Kruşçev arasında tercümanlar vasıtasıyla plansız olarak gerçekleşen bir dizi ikili görüşmeye verilen isim. ABD'li yetkililer parkta sergi için sıradan bir ABD vatandaşının sahip olabileceğini iddia ettikleri bir ev örneği inşa ettiler. Kapitalist tüketici pazarının meyvelerini ve ABD'deki yaşam tarzının konforlarını Ruslara göstermek için evin içi iş gücü tasarrufu sağlayan çeşitli dinlence araçları ile doldurulmuştu. Renkli olarak filme alınan ve her iki ülkede de yayınlanan bu tartışmalarda Nixon ABD yaşam tarzına vurgu yapmaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Cyrus Vance</span>

Cyrus Roberts Vance, ABD'li avukat ve 1977-1980 yılları arasında Başkan Jimmy Carter kabinesinde ABD Dışişleri Bakanı. Bu görevde bulunmadan önce Johnson İdaresinde ABD Savunma Bakan Yardımcısı olarak görev yaptı. Kennedy yönetimi sırasında Ordu Sekreteri ve Savunma Bakanlığı Baş Hukuk Müşaviri olarak görev yaptı.

Diplomasi, eski Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanı ve Ulusal Güvenlik Danışmanı Henry Kissinger tarafından yazılan ve 1994'te yayımlanan kitaptır. Kitap, uluslararası ilişkiler tarihinin ve diplomasi sanatının büyük ölçüde 20. yüzyıl ve Batı Dünyası'nın bir taraması niteliğindedir. Realist teori geleneğinin önemli temsilcilerinden biri olan Kissinger, I. Dünya Savaşı öncesi Avrupa'daki güç dengesine, raison d'État ve Realpolitik kavramlarına yoğunlaşmıştır.

<span class="mw-page-title-main">William Barr</span>

William Pelham Barr Amerikalı avukat. 1991-1993 yılları arası Amerika Birleşik Devletleri başsavcılığı görevini yürütmüş olup 2019'da ikinci defa aynı göreve getirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Yerlan İdrisov</span> Kazak siyasetçi

Yerlan Abilfayizuli İdrisov, Kazak siyasetçi. 1999-2002 ve 2012-2016 yılları arasında Kazakistan dışişleri bakanı olarak görev yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Joseph J. Sisco</span> Amerikalı diplomat (1919 – 2004)

Joseph John Sisco, dönemin Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanı Henry Kissinger'ın Orta Doğu'daki mekik diplomasisinde önemli rol oynayan bir diplomattı. Dışişleri Bakanlığı'ndaki kariyeri beş başkanlık yönetimi boyunca sürdü.

<span class="mw-page-title-main">Alexander Haig</span>

Alexander Meigs Haig Jr., Amerikalı asker ve siyasetçi. Başkan Ronald Reagan yönetiminde Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanı ve Başkanlar Richard Nixon ve Gerald Ford yönetiminde Beyaz Saray Genel Sekreteri'ydi. Bundan önce, Amerika Birleşik Devletleri Ordusu'nda generaldi ve önce ABD Genelkurmay Başkan yardımcısı ve ardından Avrupa Yüksek Müttefik Komutanı olarak görev yaptı. Haig, 1973 yılında ABD Ordusu tarihindeki en genç orgeneral oldu.

<span class="mw-page-title-main">Elliot Richardson</span> Amerikalı avukat ve siyasetçi (1920 – 1999)

Elliot Lee Richardson, Amerikalı avukat ve Cumhuriyetçi politikacı. 1970 ile 1977 yılları arasında Richard Nixon ve Gerald Ford'un kabinelerinde görev yapan Richardson, Amerika Birleşik Devletleri tarihinde dört bakanlık görevinde iki kişiden biridir. Amerika Birleşik Devletleri Başsavcısı olarak Richardson, Başkan Nixon'un özel savcı Archibald Cox'u kovma emrini protesto etmek amacıyla toplu bir istifaya öncülük ederek Watergate skandalında önemli bir rol oynadı. İstifası, Nixon'a karşı bir güven krizini hızlandırdı ve sonuçta başkanın istifasına yol açtı.

Amerika Birleşik Devletleri'nde dışişleri bakanı ve ulusal güvenlik danışmanı olarak görev yapmış Henry Kissinger tarafından kaleme alınan ve 2011 yayında yayımlanan kitaptır. Henry Kissinger kitapta 37. Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Richard Nixon tarafından görevlendirildikten sonra Çin'e gittiğinde Çinli liderler ile yaptığı görüşmelere, bu görüşmelerin içeriğine; Çin'in kültürüne ve tarihine; Amerika Birleşik Devletleri - Çin Halk Cumhuriyeti ilişkilerine ve bu ilişkilerin geleceğine odaklanmıştır.