İçeriğe atla

William Ouseley

Sir William Ouseley
Doğum1767
Monmouthshire
ÖlümEylül 1842
Boulogne
MeslekDiplomatik Sekreter, Sanatçı ve Dilbilimci
Evlilikevlilik (6 Mart 1796) Julia Frances Irving (Teğmen Albay John Irving'in kızı)
Ebeveyn(ler)Captain Ralph Ouseley[1] ve Elizabeth née Holland

Sir William Ouseley (1767 – Eylül 1842), İngiliz doğu araştırmacısıdır.

İlk yılları

Ouseley, Kaptan Ralph Ouseley ve karısı Elizabeth'in en büyük oğlu olarak Monmouthshire'da doğdu. Kardeşi Gore ve kuzeni Gideon Ouseley ile birlikte özel ders aldı. Üçünün de kayda değer kariyerleri vardı.[2]

1787'de Fransızca öğrenmek için Paris'e gitti ve orada Fars edebiyatına olan ilgisinin temellerini ilk defa attı. 1788'de, 8. ejderha alayında genç bir süvari subayı olarak bir kornet oldu. 1794'ün sonunda ordudan ayrıldı ve Farsça öğrenmek için Leiden'e gitti.[1]

Evlilik ve aile hayatı

1798'de, Seyahatlerini yayınlayacağı ve yerel olarak basılmasını sağlayacağı Crickhowell'deydi.[3] 1796'da Julia Frances Irving ile evlendi ve çok sayıda çocuğu oldu. En büyüğü, Güney Amerika'da diplomat ve ünlü bir sanatçı olan William Gore Ouseley'di.

Şövalyelik

1800'de, 1786'dan 1793'e kadar Hindistan Genel Valisi olan Charles Lord Cornwallis (1738-1805), doğu araştırmaları sebebiyle onu şövalye ilan etti.[4]

Yayınlanmış eserler

1795'te Farsça Miscellanies (Persian Miscellanies)'i yayımladı; 1797–1799'da Oriental Collections; 1799'da, Pers Antik Tarihinin Özeti; 1800'de The Oriental Geography of Ebn Haukal (The Oriental Geography of Ibn Hawqal) yayımladı ve 1801'de Bakhtiyar Nama ve Observations on Some Medals and Gems'in çevirisini yaptı. 1797'de Dublin Üniversitesi'nden LL D. derecesi aldı ve 1800'de şövalye oldu.[1]

İran

Küçük kardeşi Gore Ouseley, 1810'da, o zamanlar Pers olarak olarak adlandırılan ülkeye Büyükelçi olarak gönderildiğinde, Sir William, sekreteri olarak ona eşlik etti. Eylül 1812'de HMS <i id="mwPg">Salsette</i> ile İzmir'e geçiş yaptı ve onunla birlikte 1813'te İngiltere'ye döndü. 1819-1823'te, 1810, 1811 ve 1852'de, Ortadoğu'nun Çeşitli Ülkelerinde, özellikle İran'da (İran) Seyahatler'i üç cilt halinde yayınladı. Ayrıca John Lewis Burckhardt'ın Travels in Arabia, Arap Atasözleri ve Bedevi Notları ve Wahbys kitaplarını da yayınladı. Kraliyet Edebiyat Cemiyeti'nin işlemlerine bir dizi önemli makaleyle katkıda bulundu.[1]

Boulogne-sur-Mer'de öldü. [1]

Kaynaklar

  1. ^ a b c d e Chisholm 1911.
  2. ^ R. W. Ferrier, "Ouseley, Sir Gore, first baronet (1770–1844)", Oxford Dictionary of National Biography, Oxford University Press, 2004; online edn, Jan 2008 accessed 10 Nov 2011
  3. ^ Jones, Frederick (1984). "The diary of Captain Frederick Jones". Radnorshire Society Transactions. 54. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Kasım 2022. 
  4. ^ "Welcome to Encyclopaedia Iranica". iranicaonline.org (İngilizce). 10 Nisan 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Kasım 2022. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

18. yüzyıl, miladi takvime göre 1 Ocak 1701 ile 31 Aralık 1800 günleri arasındaki zaman dilimi olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Farsça</span> Bir batı İran dili

Farsça ya da Persçe, Hint-Avrupa dillerinin İran dilleri koluna ait bir batı İran dilidir. Başta İran olmak üzere, kuzeyde Rusya ve Azerbaycan, doğuda Afganistan ve Tacikistan, Orta Asya'da Özbekistan ve Basra Körfezi üzerinde Kuveyt ve Irak gibi ülkelerde 100 milyonun üzerinde kişi tarafından konuşulmaktadır. Antik Pers halkının konuştuğu dilden türemiştir.

<span class="mw-page-title-main">William Golding</span> İngiliz roman yazarı ve şair (1911–1993)

Sir William Gerald Golding İngiliz roman yazarı ve şair.

<span class="mw-page-title-main">Farslar</span> Çoğunlukla İranda yaşayan halk

Farslar, Persler veya Osmanlıcadaki tabirle Âcemler, çoğunlukla İran'da yaşayan İranî bir halktır.

<span class="mw-page-title-main">J. J. Thomson</span> İngiliz fizikçi (1856-1940)

Sir Joseph John Thomson, çağdaş fiziğin gelişimine büyük katkılarıyla tanınan Britanyalı fizikçi. Elektronu ve izotop kavramını keşfetmesi ile kütle tayfölçerini icat etmesiyle bilinir. Gazların elektriksel iletkenliği üzerindeki çalışmaları ve elektronu keşfinden dolayı 1906'da Nobel Fizik Ödülü ile ödüllendirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Fars edebiyatı</span> İranın sözlü ve yazılı edebî birikimi

Fars edebiyatı, Farsça sözlü kompozisyonlardan ve yazılı metinlerden oluşan dünyanın en eski edebiyatlarından biridir. 2500 yıldan uzun bir dönemi kapsayan Fars edebiyatına ait kaynaklar bugünkü İran sınırlarının ötelerine, Orta Asya, Batı Asya, Anadolu, Hint alt kıtası, Mısır ve Balkanlar'a yayılmıştır. Gaznelilerin Orta ve Güney Asya'yı fethinden sonra Afganistan, Pakistan, Hindistan ve Orta Asya'ya yayılmıştır. Yalnız İranlılar değil, Türk, Kafkas, Hint, Pakistanlı ve Slav şair ve yazarların Fars dilinde oluşturdukları eserler de Fars edebiyatı içinde sayılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">David Brewster</span> İskoç bilim insanı, mucit ve yazar (1781–1868)

Sir David Brewster, İskoç bilim insanı, mucit ve yazar.

Bu liste yaklaşık olarak 1730-1820 arasında bulunduğu kabul edilen Klasik müzik dönemi bestecilerinin sınıflandırılmış bir listesidir. Klasik müzik dönemi bestecilerinin en önemlileri arasında Wilhelm Friedmann Bach, Carl Philipp Emanuel Bach, Johann Stamitz, Joseph Haydn, Johann Christian Bach, Antonio Salieri, Muzio Clementi, Wolfgang Amadeus Mozart, Luigi Boccherini, Ludwig van Beethoven, Niccolò Paganini, Gioacchino Rossini ve Franz Schubert sayılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Feth Ali Şah</span>

Feth Ali Şah, Kaçar Hanedanı'ndan olup 1797-1834 yılları arasında İran'da hüküm süren ikinci şah. Yönetimi sırasında Kuzey Kafkasya'yı Gülistan ve Türkmençay Antlaşması'yla geri alınamayacak şekilde Rusya'ya bırakmıştır. Feth Ali Şah Tarihçi Joseph M. Upton'a göre, "uzun sakalıyla, ince beliyle, evlatlarıyla İranlılar arasında meşhurdur." Feth Ali Şah'ın saltanatının sonlarında, ekonomik sıkıntılar, askeri ve teknolojik yükümlülük İran'ı parçalanmanın eşiğine getirdi, ölümünden sonra yaşanan taht mücadelesiyle çözülme hızlandı.

<span class="mw-page-title-main">Joseph Banks</span> İngiliz doğabilimci, botanikçi ve doğa bilimleri koruyucusu

Joseph Banks, İngiliz doğabilimci, botanikçi ve doğa bilimleri koruyucusu. Kendisi James Cook'un 1768 ile 1771 yılları arasında yaptığı ilk yolculuğuna katılmıştır. Okaliptüs, Akasya ve Mimoza'yı batı dünyasına tanıttı. Ayrıca kendi adını taşıyan Banksia türü ile saygınlık kazandı. Bitkilerin yaklaşık 80 türü Banks adını taşımaktadır. Banks aynı zamanda Afrika'nın keşfine adanan bir İngiliz organizasyonu olan, Afrika Birliği'nin kurucuları arasında yer almıştır. Ayrıca Dilettanti Cemiyeti'nin üyesi olmakla birlikte Kraliyet Sanat Akademisi'nin kurulmasına yardımcı olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Behistun Yazıtı</span> İranda bulunan çok dilli bir antik yazıt

Behistun Yazıtı, Kirmanşah, İran yakınlarındaki Bisütun Dağının bir uçurumunda yer alan çok dilli bir yazıt ve büyük bir taş kabartma. Ahameniş İmparatoru I. Darius döneminde hazırlanmıştır ve I. Darius'un imparatorluğu genişletişinden bahseder. Eski Farsça, Elamca ve Babilce yazılmış, bilinen en uzun üç dilli çivi yazısı olduğu için çivi yazısının deşifre edilmesi açısından önemlidir.

Baron Friedrich August Marschall von Bieberstein Kafkasya ve Yeni Rusya dahil olmak üzere İmparatorluk Rusya'sının güney kısmının flora ve arkeolojisini ilk inceleyenlerden biriydi. Ayrıca Kırım-Kafkas bölgesinin ilk kapsamlı flora kataloğunu derledi. Bitki bilim mahlası M. Bieb.'dir.

<span class="mw-page-title-main">William Hamilton Drummond</span> İrlandalı şair ve yazar

William Hamilton Drummond, D.D. İrlandalı şair, hayvan hakları yazarı ve tartışmacıdır.

<span class="mw-page-title-main">Jean Chardin</span> Fransız kaşif (1643-1713)

Jean Chardin veya doğum adıyla Jean-Baptiste Chardin on ciltlik The Travels of Sir John Chardin kitabını yazmasıyla tanınan Fransız kuyumcu ve gezgindir. Kitap genel olarak Batı dünyasındaki çağdaş eserlere kıyasla İran ve Yakın Doğu üzerine yazılmış en iyi eserlerden biri olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Adolphus (Cambridge dükü)</span> Cambridge Dükü

Prens Adolphus, Cambridge Dükü,, İngiltere kralı III. George ve Mecklenburg-Strelitz'li Charlotte'un onuncu çocuğu ve yedinci oğluydu.

<span class="mw-page-title-main">Prens Augustus Frederick, Sussex Dükü</span>

Prens Augustus Frederick, Sussex Dükü,, Kral III. George ve eşi Kraliçe Charlotte’ın altıncı oğlu ve dokuzuncu çocuğu. III. George’un ordu ya da donanma kariyerine devam etmeyen tek oğluydu. Parlamento reformu, köle ticaretinin kaldırılması, Katolik Kurtuluşu ve Yahudiler ve Muhalifler üzerindeki mevcut sivil kısıtlamaların kaldırılmasını içeren liberal görüşleriyle tanınıyordu.

<span class="mw-page-title-main">Hamid İnayet</span>

Hamid İnayet, İranlı siyaset bilimci, akademisyen, yazar ve tercümandır.

<span class="mw-page-title-main">Émile Blanchard</span> Fransız böcekbilimci (1819-1900)

Raphaël Anatole Émile Blanchard ile karıştırılmamalıdır.

<span class="mw-page-title-main">William Gell</span>

Sir William Gell FRS, telaffuzu. "Jell", İngiliz klasik arkeolog ve illüstratör. 1804 yılında Troya ve çevresinin topografik illüstrasyonlarını yayımladı. Ayrıca Pompeii'deki arkeolojik kazıların sonuçlarını gösteren illüstrasyonlar da yayımladı. En iyi bilinen eseri, 1817 ile 1832 yılları arasında yayımlanan Pompeiana; the Topography, Edifices and Ornaments of Pompeii'dir.