İçeriğe atla

William Gibson

William Gibson
Gibson, 60. yaşgününde.
DoğumWilliam Ford Gibson
17 Mart 1948 (76 yaşında)
Conway, Güney Karolina, ABD
MeslekYazar, romancı
İkametKanada
VatandaşlıkKanada
Dönem1977-günümüz
TürSpekülatif kurgu
Edebî akımSiberpunk, Buhar çılgınlığı
Önemli eserSprawl Üçlemesi (Neuromancer-Count Zero-Mona Lisa Overdrive)
Resmî site

William Ford Gibson (d. 17 Mart 1948), yazdığı bilimkurgu romanları ile tanınan Amerikan roman yazarı. Siberpunk akımının babası olarak bilinen Gibson'ın ilk romanı Neuromancer, yayınlandığı 1984 yılından bu yana, tüm dünyada 6.5 milyonun üzerinde satmıştır[].

Hayatı

Gibson Güney Carolina'nın Conway şehrinde dünyaya geldi. 1968^de Vietnam Savaşı'na katılmayı reddederek bir süreliğine Kanada'ya yerleşti. 1972 yılından bu yana, bilimkurgu kitaplarını yazmaya başladığı Vancouver şehrinde yaşamaktadır. İlk çalışmaları sibernetik ve siberuzay teknolojilerinin gelecekte insan ırkı üzerindeki muhtemel etkilerini konu almıştır. 80'li yıllarda kaleme aldığı kurguları daha çok soğuk ve kasvetli bir etki bırakmaktadır. İlk romanı Neuromancer üç büyük bilimkurgu ödülüne layık görülmüştür. (Nebula, Hugo ve Phillip K. Dick)

Daha sonra yayınladığı iki romanı Count Zero ve Mona Lisa Overdrive, Neuromancer ile birlikte Sprawl Üçlemesi'ni tamamlamıştır.

Gibson'ın ikinci üçlemesi olan Bridge, ilkiyle benzer konularda olmakla beraber, bu sefer daha gerçekçi bir zemine oturuyordu. San Francisco'nun yakın geleceğini anlatan hikâye Virtual Light, Idoru ve All Tomorrow's Parties romanlarından oluşmaktadır.

Yıllar geçtikçe Gibson kendisini meşhur eden kötümser kurgularından gittikçe uzaklaşmış, romanlarını olaydan olaya atlayan bir şekilde yazmak yerine, realist bir tutum benimseyerek, süreklilik gösteren ve daha hikâyesel bir tarzda yazmıştır. Bununla birlikte romanlarında, değişen teknolojinin, özellikle olumsuz sosyal etkilerini vurgulamaya devam etmiştir.

Eserleri

  • Neuromancer (1984) (Sprawl Üçlemesi 1. Kitap)
  • Count Zero (1986) (Sprawl Üçlemesi 2. Kitap)
  • Mona Lisa Overdrive (1988) (Sprawl Üçlemesi 3. Kitap)
  • The Difference Engine (1990) (Bruce Sterling ile)
  • Virtual Light (1993) (Bridge Üçlemesi 1. Kitap)
  • Idoru (1996) (Bridge Üçlemesi 2. Kitap)
  • All Tomorrow's Parties (1999) (Bridge Üçlemesi 3. Kitap)
  • Pattern Recognition (2003)
  • Zero History (2010)

Dış bağlantılar

Kaynakça

William Gibson İthali yayınları

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Isaac Asimov</span> Amerikalı yazar

Isaac Asimov, Boston Üniversitesi'nde biyokimya profesörlüğü yapmış Amerikalı yazar ve biyokimyager.

<span class="mw-page-title-main">Stephen King</span> Amerikalı yazar

Stephen Edwin King, korku, doğaüstü kurgu, gerilim, polisiye, bilimkurgu ve fantezi türlerinde eserler üreten Amerikalı yazar, senarist ve yapımcı. Kitapları toplam 350 milyon kopyadan fazla sattı ve çoğunun film, televizyon dizisi, mini dizi ve çizgi roman uyarlamaları yapıldı. Yedi tanesi Richard Bachman mahlasıyla olmak üzere, 63 roman ve 5 kurgu dışı eser yayınladı. Ayrıca çoğu, kitap koleksiyonlarında yayınlanan 200 kadar öykü yazmıştır.

Bilimkurgu, bilim kurgu ya da bilim-kurgu, yakın ya da uzak gelecek ile ilgili öykülerin bugün olası olmayan bilim ve teknoloji unsurlarını da kullanarak oluşturulmasıdır. Bilimkurgu bazen geçmişi de kurgulayabilir. Bilimkurgu kitap, sanat eserleri, televizyon, film, bilgisayar oyunları, tiyatro eserleri ve diğer kitle iletişim araçlarında bulunabilir. Yapısal ve pazarlama bağlamında bilimkurgu güncel gerçeklik içinde bulunmayacak kurgusal ögeler içeren yaratıcı çalışmaları tanımlamak için kullanılabilir. Bu tanımlama fantastik, korku ve ilgili türleri de içerir.

<i>Dune Tanrı İmparatoru</i>

Dune: Tanrı İmparatoru, Frank Herbert tarafından kaleme alınmış ve dünyanın en çok satılan bilimkurgu romanları olan Dune dizisinin 1981'de yayımlanmış dördüncü kitabıdır. Arthur C. Clarke'ın ifadesiyle, "Yüzüklerin Efendisi ile kıyaslanabilecek tek şaheser kurgu romandır.".

Siber terimi sibernetik kökeninden gelmektedir. Sibernetik kelimesi, ilk olarak 1948 yılında Norbert Wiener'in "Sibernetik" adlı kitabında "hayvanlarda ve makinelerde kontrol ve iletişim" olarak tanımlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">J. G. Ballard</span>

James Graham Ballard Şanghay'da doğan İngiliz asıllı bilimkurgu yazarıdır. Bilimkurgu edebiyatta teknoloji tapınmacılığına karşı çıkan Yeni Dalga'nın seçkin temsilcilerindendir.

<span class="mw-page-title-main">Saul Bellow</span> Kanadalı-Amerikalı yazar (1915 – 2005)

Saul Bellow, Kanada doğumlu Yahudi asıllı Amerikalı yazardır. Edebiyat alanında Nobel Ödülü'nü 1976 yılında ve Ulusal Sanat Madalya'sını 1988 yılında kazanmıştır.

<i>Neuromancer</i>

Neuromancer, William Gibson'ın dünya çapında üne kavuşmasını sağlayan ilk siberpunk romanı. 1984 yılında yayınlandıktan sonra bilimkurgunun üçlü tacı olarak adlandırılan Nebula, Philip K. Dick ve Hugo ödüllerini kazanmıştır. Bu Gibson'un Sprawl Üçlemesinin başlangıç romanıdır. Kitap, Türkçede önce Neuromancer adı yayınlanmış olup Matrix Avcısı adı altında yeniden yayınlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">William Golding</span> İngiliz roman yazarı ve şair (1911–1993)

Sir William Gerald Golding İngiliz roman yazarı ve şair.

Üçleme, triloji veya üçlü yapıt; birbirinin devamı niteliğinde olan ya da birbiri ile karakterler veya konu açısından bağlantılı olan üç eser. Genellikle edebiyat, sinema, video oyunu ve tiyatro alanlarında kullanılır. Bu türdeki eserler bazen bir bütün, bazen de üç ayrı çalışma olarak kabul edilebilmektedirler.

Bob Shaw veya doğum adıyla Robert Shaw,, Kuzey İrlandalı bilimkurgu yazarı.

Count Zero William Gibson'un Sprawl Serisi'nin ikinci romanı. Türkiye'de farklı zamanlarda "Sıfır Noktası" ve "Kont Sıfır" olarak olarak piyasaya sunulmuştur.

Mona Lisa Overdrive, William Gibson'un Sprawl serisi'nin üçüncü romanı. "Mona Lisa" adıyla Türkçeye çevrilmiş bu romanda, Count Zero hikâyesindeki Angie Mitchell'in Turner ile yaşadıkları macera sonrası kaderin yol ayrımındaki Angie Mitchell'in yaşantısını konu alır.

Mona Lisa, Leonardo da Vinci'nin bir tablosu. Şu anlamlara da gelebilir:

<span class="mw-page-title-main">Siberpunk</span> fütüristik bir ortamda geçen postmodern bilimkurgu türü

Siberpunk ya da siber çılgınlık, "yüksek teknoloji, düşük yaşam" şeklinde özetlenen bir dünya şekli çizen bilimkurgu alt türü. Siberpunk, bilim ve teknolojinin çok ilerlediği ancak insanların büyük kısmının yaşam kalitesinin çok düşük olduğu, bozulduğu veya toplumsal düzenin radikal bir şekilde değiştiği bir dünya tasavvurudur.

Sir Kingsley William Amis, İngiliz yazar, şair, eleştirmen ve öğretmen. Sosyal ve edebi eleştiri eserleri ile birlikte 20'den fazla roman, şiir, altı ciltlik bir anı kitabı, çeşitli kısa öyküler, radyo ve televizyon senaryosu yazdı. Zachary Leader yazdığı biyografisinde, Amis için "yirminci yüzyılın ikinci yarısının en iyi İngiliz komedi yazarı" nitelemesi yapar. Oğlu Martin Amis de tanınmış bir yazardır.

<span class="mw-page-title-main">Korku kurgu</span> korku ve gerilim temalı edebiyat türü

Korku kurgu, korku edebiyatı ve korku fantezi bir edebiyat türüdür ve okurlarına korku ve terör hissi vermeyi hedefler. Edebiyat tarihçisi J. A. Cuddon, korku hikâyelerini "farklı uzunluklarda bir kurgu... okurlarını şaşırtıyor ve hatta korkutuyor, ya da belki de onlara nefret ve tiksinme hislerini aşılıyor." sözleri ile tanımlar. Korku kurgu, genellikle tedirgin edici ve korkutucu bir atmosfer yaratır ve yine genellikle doğaüstüdür ancak bu onun her zaman doğaüstü olacağı anlamına da gelmez. Bir korku kurgu çalışması genellikle toplumun genelinin korktuğu bir benzetme olarak da tanımlanabilir.

Light novel, Japonya'da ortaya çıkmış bir roman tipidir. İngilizce “light ve “novel” kelimelerinin birleşiminden oluşmuş Japon yapımı İngilizce (wasei-eigo) bir terimdir. Genellikle “Ranobe", “Rainobe" olarak kısaltılır. Ender olarak keibungaku, keishōsetsu olarak da geçer.

<span class="mw-page-title-main">Biopunk</span> Bilim kurgu alt türü

Biopunk, biyoteknolojiye odaklanan bir bilimkurgu alt türüdür. Siberpunk'tan türetilmiştir, ancak bilgi teknolojisinden ziyade biyoteknolojinin etkilerine odaklanmaktadır. Biopunk sentetik biyoloji ile ilgilidir. Biyohackerları, biyoteknoloji mega şirketlerini ve insan DNA'sını manipüle eden baskıcı hükûmet kurumlarını içeren siberpunktan türetilmiştir. Çoğu zaman siberpunk'un karanlık atmosferine ayak uyduran biopunk genellikle genetik mühendisliğinin karanlık tarafını inceler ve biyoteknolojinin alçak tarafını temsil eder.

Olaf Stapledon, İngiltere doğumlu felsefeci ve yazar. "Geleceğin tarihi" tarzı romanları bilimkurgu üzerinde büyük etki yaratmıştır. En ünlü yapıtları arasında Star Maker ve Last and First Men bulunmaktadır. Bu iki roman, milyarlarca yıla yayılan olayları zaman zaman detaylara inerek anlatmaktadır. Özellikle Last and First Men, anlatım dili bakımından romandan ziyade bir tarih kitabını andırmaktadır. İki kitapta da asıl anlatıcılar dışında baskın bir karakter yapısı yoktur. İki romanda da olayların tümüne çeşitli kurgusal sebeplerle hakim olan anlatıcılar, olayların içindeki karakterlere takılmaz ve daha büyük bir anlatıyı insanlara iletmeyi amaçlar.