İçeriğe atla

William Edwards Deming

W. Edwards Deming
DoğumWilliam Edwards Deming
14 Ekim 1900(1900-10-14)
Sioux City, Iowa, U.S.
Ölüm20 Aralık 1993 (93 yaşında)
Washington, DC, A.B.D.
Mezun olduğu okul(lar)
Tanınma nedeniPUKÖ, Toplam kalite yönetimi, Kalite kontrolü
Evlilik
Agnes Bell
(e. 1922; ö. 1930)

Lola Elizabeth Shupe
(e. 1932; ö. 1986)
Çocuk(lar)3
Kariyeri
Dalları
  • Electrical Engineering
  • Statistics
EtkilendikleriWalter A. Shewhart

William Edwards Deming (14 Ekim 1900 - 20 Aralık 1993) Amerikalı mühendis, istatistikçi, profesör, yazar, öğretim görevlisi ve yönetim danışmanıydı. Başlangıçta elektrik mühendisi olarak eğitim gördü ve daha sonra matematiksel fizik konusunda uzmanlaştı, ABD Sayım Departmanı ve Çalışma İstatistikleri Bürosu tarafından halen kullanılan örnekleme tekniklerinin geliştirilmesine yardımcı oldu.

Soğuk Savaş sırasında ABD'nin üretimini iyileştirmekle tanınır ama özellikle Japonya'da iken üzerinde çalıştığı kalite yönetimi ile ünlenmiştir. Japonya'nın II. Dünya Savaşı sonrasında endüstriyel gelişmesinde bu çalışmalar önemli rol oynamıştır. Kalitede sağlanan iyileşmenin giderleri azaltacağını ve verimliliği artırarak pazar payını artıracağını savunmuştur.[1]

Edwards Deming toplam kalite ile yönetim felsefesini, klasik yönetim anlayışlarına eleştiride bulunarak ve işletmeler ve çalışanlardan örnekler vererek "Sanayi, Hükümet ve Eğitim İçin Yeni Ekonomi" kitabında aktarmakta ve toplam kalite anlayışının temellerini oluşturmaktadır.[2]

Deming'in bilimsel hayatı

Üniversite lisans eğitimini Wyoming Üniversitesi'nde Elektrik Mühendisi olarak tamamlamıştır. Daha sonra Colorado Üniversitesi'nde yüksek lisans eğitimini tamamlamıştır. 1928 yılında Yale Üniversitesi'nde matematiksel fizik alanında doktorasını yapmıştır. İstatistiğin kalite yönetiminde kullanılması konusunda ilk bilgileri Shewhart'dan aldı. 1950 yılında Japon Bilim İnsanları ve Mühendisler (The Union of Japanese Scientists and Engineers) tarafından Japonya'ya davet edildi. Japonlara toplam kalite yönetimini öğreten kişi olarak anılan Deming. II. Dünya savaşından sonra Japon radyolarında günde 2 saatlik kalite konulu programların yayınlanmasının da fikir sahibidir. Japonya'da her yıl "Deming Ödülleri" adı altında kalite ödülleri verilmektedir. Deming 1960 yılında Japon imparatoru tarafından "Kutsal Hazine Düzeni" (Order of the Sacred Treasure) ile ödüllendirildi. 1987'de ABD Başkanı Ronald Reagan'dan Ulusal Teknoloji Ödülü'nü, 1988 yılında ise Ulusal Bilimler Akademisi'nden Üstün Bilim İnsanı ödülünü aldı.

Deming'in kalite yönetimine yaklaşımının üç unsuru vardır:

  1. Derin Bilgi Sistemi
  2. Planla-Uygula-Kontrol Et-Önlem Al (PUKÖ)
  3. 14 Nokta ilkesi

Deming'in eğitimde kaliteye katkısı

Dr. W. Edwards Deming kalite dünyasında derin izler bırakan bir kalite gurusudur. Ortaya koyduğu felsefe ile üretim ve servis organizasyonlarının rekabet gücünün artmasını sağlayan bir kalite anlayışının ve kalite devriminin önderliğini yapmıştır. Geleneksel yönetim tarzını kemiren ancak alışkanlık yapmış hastalıkları çarpıcı bir biçimde ortaya koymuştur. Kalite için herkesin elinden geleni yapmasının yeterli olmadığını; en başta üst yönetim olmak üzere köklü bir zihniyet değişiminin ve tüm organizasyonu kavrayacak kültürel bir değişimin gereğini savunmuştur. Deming felsefesi baz alınarak daha sonra Toplam Kalite yönetimi modeli; iş mükemmelliği modelleri ve Yalın Yönetim modeli geliştirilmiştir.

Kişisel hayatı

Deming, 1922'de Agnes Bell ile evlendi. 1930'da Dorothy'i (ölümü: 1984) adlı kızı evlat edindikten bir yıldan biraz sonra Deming'in eşi öldü. Deming, bebeği büyütmek için çeşitli özel evlerden hizmet aldı ve 1932'de birkaç makale yazdığı Lola Elizabeth Shupe (ölümü: 1986) ile evlenmesinin ardından kalması için çocuğu eve geri getirdi.

Lola ve Deming'in Diana (1934 doğumlu) ve Linda (1943 doğumlu) adlı iki çocuğu daha oldu. Deming ölümüne kadar Diana, Linda ve yedi torunla birlikte yaşadı.[3]

Ölümü

Deming, 20 Aralık 1993'te Washington'daki evinde kanserden 93 yaşında uykusunda öldü.[4]

Hayatının sonlarına doğru ABD'de nasıl hatırlanmak istediği sorulduğunda, "Muhtemelen hatırlanmayacağım bile" yanıtını verdi. Bir duraklamadan sonra ekledi, "Belki... hayatını Amerika'yı intihar etmekten alıkoymaya çalışarak geçiren biri olarak” dedi.[5]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

Notlar

  1. ^ Deming's 1912 Lecture to Japanese Management 14 Haziran 2009 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Translation by Teruhide Haga.
  2. ^ Şimşek, H: "Toplam Kalite Yönetimi:Kuram, İlkeler, Uygulamalar", Seçkin Yayıncılık, 2007, 978-975-02-0397-8
  3. ^ "Timeline". 21 Eylül 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  4. ^ Holusha, John (21 Aralık 1993). "W. Edwards Deming, Expert on Business Management, Dies at 93". New York Times. 14 Mayıs 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Haziran 2017. 
  5. ^ Hillkirk, J. World-famous quality expert dead at 93. USA Today, December 21, 1993, pp. B1–2.

Bibliyografya

  • Deming, W.E.: Out of the Crisis. Massachusetts Institute of Technology, Cambridge 1982, ISBN 0-911379-01-0, S. 88.
  • Shewhart, W.A.: Statistical Method from the Viewpoint of Quality Control. Dover Publ., New York 1986, ISBN 0-486-65232-7, S. 45.
  • Taguchi, G. / Chowdhury, S. / Wu, Y.: Taguchi's Quality Engineering Handbook. Wiley, Hoboken (NJ) 2004, ISBN 0-471-41334-8, S. 1426.
  • a b Imai, M.: Kaizen - Der Schlüssel zum Erfolg der Japaner im Wettbewerb. 6. Auflage. Wirtschaftsverlag Langen Müller Herbig, München 1992, ISBN 3-7844-7287-7, S. 86ff.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Toplam kalite yönetimi</span>

Toplam kalite yönetimi ya da kısaca TKY; müşteri ihtiyaçlarını karşılayabilmek için kullanılan insan, iş, ürün ve/veya hizmet kalite gereksinimlerinin, sistematik bir yaklaşımla ve tüm çalışanların katkıları ile sağlanmasıdır. Bu yönetim şeklinde uygulanan her süreçte tüm çalışanların fikir ve hedefleri kullanılmakta ve tüm çalışanlar kaliteye dahil edilmektedir. Toplam kalite yönetimi; uzun dönemde müşterilerin tatmin olmasını başarmayı, kendi personeli ve toplum için yararlar elde etmeyi amaçlar ve kalite üzerine yoğunlaşır. Tüm personelin katılıma dayalı bir yönetim modelidir.

Kalite kontrolü, Latince contra kelimesinden gelir, İngilizce karşılığı control olup sürekli standartları karşılamak için yapılan süreç idaresi anlamında kullanılır. Buna göre kalite kontrolü, bir sürecin kalite etkinliğini azaltacak durumlara karşı tedbir alarak kaliteye hakim olma anlamına gelir. Kalite kontrolünün temel amacı müşteri beklentilerinin ve işletmelerin stratejik amaçlarının en ekonomik seviyede karşılanabileceği ürünün üretimi için gerekli planların geliştirilip uygulanarak etkin bir şekilde sürekliliğinin sağlanmasıdır. Eğer kontrol temel olarak, kalite yönetim kararlarında kullanılmazsa yönetim tümüyle kaliteyi yönetemez.

Kalite yönetim sistemleri felsefesi, sistemi bir bütün olarak kabul eden ve kaliteyi bu bütünün içindeki her elemanın müşteri odaklı ortak bir fonksiyonu olarak gören bütünsel bir anlayıştır. En genel anlamda, bir kuruluşta hedeflenen kalitenin gerçekleşmesi amacı ile sürdürülen planlı ve sistematik faaliyetlerin bütünüdür. Son zamanlarda kullanımına daha sık rastlanan kalite yönetim sistemleri (KYS), tarihsel gelişim sürecinde; az sayıda çalışanın bulunduğu işletmelerde, müşteri ilişkilerine odaklanan kalite kontrol uygulamaları yapılan Sanayi Devrimi Öncesi, fabrikaların kurulmasıyla birlikte üretimi yapılan ürünlerin kontrolünün yapıldığı Sanayi Devrimi sonrası, Japonya'da istatistiksel sonuçları baz alarak uygulanmaya başlanan Toplam Kalite Yönetimi'nin var olduğu II. Dünya Savaşı sonrası ve TKY'nin daha geniş çapta kullanılmaya başlandığı ve tüm işletmede kalite yönetiminin yapıldığı 1980 sonrası olmak üzere dört döneme ayrılmıştır.

Kaoru Ishikawa, Japonya'da toplam kalite yönetimine katkıda bulunan liderlerin başında gelmektedir.

Armand Vallin Feigenbaum, Amerikalı kalite kontrol uzmanı ve iş insanı.

Yedi kalite aracı, toplam kalite yönetiminde sorun çözme tekniğine temel oluşturan yedi temel araç. Kalite yönetim araçları kişilere ve gruplara, kalite kontrol süreçlerini uygulamak, uygulanan bu süreçleri görüntülemek ve herhangi bir süreçten kaynaklanan bir problemi çözmek için destek sağlar. Yedi kalite aracı, iş problemleri analizlerine ve çözümlerine yapısal yaklaşım dolayısıyla da analizler ve çözümlerde gelişmeyi sağlar. Bu araçlar imalat süreçlerinde olduğu gibi hizmet odaklı süreçlerde de uygulanabilir. Yedi kalite aracı, takım veya gruplar tarafından uygulandığında en fazla getiri elde edilir. Böylece en kullanışlı, yani yönetim için tasarlanmış bilgiler ortaya çıkar. Bu araçlar, ürün geliştirmeden, pazarlamaya ve müşteri ilişkilerine kadar bütün üretim süreçlerinde süreç geliştirme ve müşteri memnuniyetini artırmak için uygulanabilir. Bir işletmenin ya da bir sürecin performansını geliştirmek amacıyla atılacak adımların, verilecek kararların verilere dayanması gerekir. 'Gerçeklere Dayalı Yönetim' ve 'Sürekli Gelişme' ancak; doğru, anlaşılabilir ve güvenilir veriler ile gerçekleştirilebilir.

Müşteri odaklılık, koşulsuz müşteri memnuniyeti değil; doğru müşteriye, doğru zamanda, doğru fiyat ile doğru teklifin yapılmasıdır. Müşteriye hak ettiği düzeyde hizmet verilmesidir. Müşteri odaklı yapılarda her müşteri eşit değildir. Önce müşteri tanımının, sonra da iyi müşteri tanımının yapılması gerekir.

Joseph Moses Juran, 1904 yılında Romanya'da doğdu. 1912 yılında ABD'ye göç etti. Minnesota Üniversitesi, Elektrik Mühendisliği Bölümü'nden mezun oldu. Daha sonra Chicago'da Loyolo Üniversitesi'nden Hukuk doktorası aldı. William Edwards Deming gibi o da gerek ABD'de gerek Japonya'da toplam kalite yönetiminin yaygınlaşmasında çok önemli rol oynadı. 1981 yılında Japon İmparatoru, Hirohito tarafından Order of Sacred Treasure ile ödüllendirildi.

Kalite çemberleri bir işletmede kalite, verimlilik, etkinlik, etkililik gibi problemleri analiz etmek ve çözümleri yönetime önermek için sayıları 5 ile 10 arasında değişen çalışanların tamamen kendi istek ve katılımlarıyla belirlenmiş zamanlarda düzenli olarak toplanan küçük çalışma gruplarıdır. Aynı zamanda bu gruptaki kişiler konuyla alakalı eğitimlere tabii tutulurlar. Böylece kişiler ne yapmaları gerektiği hakkında bilgilendirilmiş olur. Japonya'da Jishu Kami adı verilen kalite çemberIeri İngilizcede quality control circles olarak anılmaktadır. Kalite çemberleri, Türkçede "kalite kontrol çevrimleri", "kalite ekipleri", "kalite kontrol çemberleri" gibi değişik adlarla anılmıştır. Kalite çemberlerinin temel amacı;çalışanların becerilerinden yararlanarak aynı zamanda işlerini benimsemelerini, tatmin olmalarını sağlayıp yönetime katılmalarını sağlamaktır.

Kontrol diyagramı, bir kalite izleme diyagramıdır. Doğada, toplumda ve insan etkisi ile meydana gelen tüm olaylarda değişkenlik bilinen bir olgudur. Bu nedenle üretim sürecinde çeşitli nedenlerin etkisi sonucu değişkenliğin ortaya çıkması, doğal ve kaçınılmaz kabul edilmektedir. Aslında kalite kontrol faaliyetlerinin temel amacı, üretim sürecinin ekonomik olması koşulu ile kontrol altında tutulmasıdır. Buradaki ekonomiklik ile ifade edilmek istenen husus, kontrolün gerçekleştirilmesi için harcanan çabalarla elde edilen yararlar arasında bir dengenin sağlanmasıdır.

Yeni yönetim modeli toplam kalite yönetimi felsefesinin unsurlarından biridir. Klasik yönetim modeli yaklaşımında belirli standartlar oluşturulmakta ve buna göre üretim gerçekleştirilmekte ve denetim altında tutulmaktadır. Toplam kalite yönetimi ise çağdaş bir yönetim felsefesidir ve hiçbir standardı kabul etmeyen sürekli gelişme iyileştirmeyi amaçlamaktadır... Toplam kalite yönetimi dünyada gittikçe daha önemli bir yer edinmeye başlamıştır ve klasik yönetim modeli'ni geride bırakmayı başarmıştır. Toplam kalite yönetimi'nin temel unsurlarının gerçekleşebilmesi tamamen yönetim modeline bağlıdır.. Toplam kalite yönetimin diğer unsurları olan önlemeye dönük yaklaşım, ölçüm ve istatistik, grup çalışması ve sürekli gelişme, yeni yönetim modeli olmadan anlamsız kalır. Onun için en önemli unsur ve adım olarak öncelikle yeni yönetim modeli uygulanmalıdır.

Kalite, insanlık tarihi boyunca hakkında ciddi olarak düşünülmüş, farklı fikirler ortaya konulmuş ve tarihin gelecek seyri boyunca da yoğun ilgisine devam edecek olan bir kavramdır.

Philip B. Crosby, Amerikalı kalite uzmanı.

Kalite kavramının önem kazanması ve 1950 yıllarında toplam kalite felsefesinin geliştirilmesi ile kavramlar, modeller ve yaklaşımlar ortaya çıkmıştır. Bu süreçte kalite ödülleri ortaya çıkmış ve önemli bir değer kazanmıştır. Ödül değerlendirmelerinde şirketlerin hedefleri, yöntemleri, süreçleri ve piyasadaki rekabet durumu her yönü ile alınarak mükemmelliği simgeleyen bir araç haline gelmiştir. Şirketlerin değerlendirilmesi ve ödüllendirilmesi süreci şirketlere kendini değerlendirme fırsatı sunmakta ve yatırımlarının karşılığını alma imkânı oluşturmaktadır.

İş ve ekonomi yazarları listesi, önemli olanlar yazarların açıklamalı listesidir. liste ada göre alfabetik olarak sıralanmıştır. alphabetical order based on last name.

Süreç yönetimi, bir kurumun performansının sürekli olarak iyileştirilmesini sağlayan ve süreçleri temel “varlık” kabul eden bir yönetim disiplinidir. Süreç, aralarında birlik olan veya belli bir düzen veya zaman içinde tekrarlanan, ilerleyen, gelişen olay ve hareketler dizisidir.

<span class="mw-page-title-main">Joseph M. Juran</span> Romanya doğumlu Amerikalı mühendis ve yönetim danışmanı

Joseph Moses Juran, Amerikalı mühendis ve yönetim danışmanıydı. Kalite ve kalite yönetimi üzerine birkaç kitap yazmış ve bu konular için gezen bir vaizdi. Akademi Ödülünü kazanan Nathan Juran'ın erkek kardeşidir.

Tasarım yoluyla kalite (QbD), ilk olarak kalite uzmanı Joseph M. Juran tarafından özellikle Juran on Quality by Design tarafından yayınlarda ana hatları verilen bir kavramdır. Kalite ve yenilik için tasarım, Juran'ın yeni ürünler, hizmetler ve süreçlerde atılımlar elde etmek için neyin gerekli olduğunu açıkladığı Juran Üçlemesinin üç evrensel sürecinden biridir. Juran kalitenin planlanabileceğine ve kalite krizlerinin ve sorunların çoğunun kalitenin planlanma şekliyle ilgili olduğuna inanıyordu.

<span class="mw-page-title-main">Walter A. Shewhart</span>

Walter Andrew Shewhart, bazen istatistiksel kalite kontrolünün babası olarak bilinen ve aynı zamanda Shewhart döngüsü ile ilgili olan Amerikalı fizikçi, mühendis ve istatistikçiydi.

Japon Bilim İnsanları ve Mühendisler Birliği, Mayıs 1946'da Japonya hükûmetinin Bilim ve Teknoloji Ajansı tarafından "Toplumun hızlı gelişimi ile başa çıkmak için" kuruldu.