İçeriğe atla

William Dağı (Antarktika)

Koordinatlar: 64°47′G 63°41′B / 64.783°G 63.683°B / -64.783; -63.683
William Dağı
Belçika Antarktik Keşif Gezisi'nde görevli Belgica gemisi dağın önünde demirliyken
Harita
En yüksek noktası
Yükseklik1.600 m
Koordinatlar64°47′G 63°41′B / 64.783°G 63.683°B / -64.783; -63.683
Coğrafya
KonumAnvers Adası, Antarktika

William Dağı, Antarktika'da 1.600 metre yüksekliğe ulaşan ve Palmer Takımadaları'ndaki Anvers Adası'nın güney ucu olan Lancaster Burnu'nun 6 km kuzey-kuzeydoğusunda yer alan önemli bir karlı dağ. Biscoe Körfezi'nden görülebilen en yüksek dağdır ve Français Dağı'nı da (adadaki en yüksek dağ) içeren adanın Osterrieth Sıradağları'nın güney ucuna yakındır.[1]

Bu dağ, 21 Şubat 1832'de, onun bir adada olmasındansa yanlış olarak Antarktika Yarımadası'nın ana karasının bir parçası olduğuna inanan John Biscoe tarafından keşfedildi. Dağa o zamanki Birleşik Krallık kralı IV. William'ın adını verdi.[2]

Bu dağın zirvesine ilk tırmananlar 1956'da İngiltere'den gelen dağcılar oldu. 2003 yılında iki Amerikalı bu dağa tırmandıktan sonra kayakla aşağıya indi.[3]

Kaynakça

  1. ^ Taylor, Andrew.
  2. ^ Taylor, Andrew (17 Mayıs 2017). Two Years Below the Horn: Operation Tabarin, Field Science, and Antarctic Sovereignty, 1944-1946 (İngilizce). Univ. of Manitoba Press. ISBN 978-0-88755-546-6. 11 Temmuz 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Temmuz 2024. 
  3. ^ Gildea, Damien.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Akdeniz Bölgesi</span> Türkiyenin Akdeniz kıyısındaki coğrafi bölgesi

Akdeniz Bölgesi, Türkiye'nin yedi coğrafi bölgesinden biridir. Anadolu'nun güneyinde Akdeniz kıyısı boyunca uzanır. Genişliği 120–180 km arasında değişir. Batı ve kuzey batısında Ege Bölgesi, kuzeyinde İç Anadolu Bölgesi, doğusunda Güneydoğu Anadolu Bölgesi, güneyinde ise Akdeniz bulunur. Güneydoğudan Suriye ile komşudur. Türkiye'nin başka bölgelerinde olduğu gibi Akdeniz Bölgesi'nde de bölge sınırları ile yönetim birimleri olan illerin sınırları tümüyle çakışmaz.

<span class="mw-page-title-main">Antarktika</span> kutup kıtası

Antarktika, Güney Yarımküre'nin en güneyinde bulunan ve Güney Kutbu'nu içeren kıta. Afrika ve Okyanusya'nın güneyinde olan ve içinde ülke bulunmayan tek kıta. Dünyanın en kurak yeridir, kıtanın bazı yerlerine 2 milyon sene yağmur yağmamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Güney Okyanusu</span> okyanus

Güney Okyanusu ya da Antarktika Okyanusu, bazı coğrafya ve çoğu hidrografi kaynaklarına göre Antarktika kıtasını çevreleyen su kütlesidir. Bu okyanus, dünyanın dördüncü büyük ve en son tanımlanmış okyanusudur.

<span class="mw-page-title-main">Dağ</span> çevresindeki karasal alanlardan daha yüksek olan kara kütlelerine verilen ad

Dağ, çevresindeki karasal alanlardan daha yüksek olan kara kütlelerine verilen addır. "Dağlık" sıfatı, dağlarla ilişkili ve kaplı alanları tanımlamak için kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Saint Vincent ve Grenadinler</span> Karayiplerde bir ada ülkesi

Saint Vincent ve Grenadinler, Karayipler'de bir ada ülkesidir. Karayip Denizi'nin doğusundaki Atlas Okyanusu'yla olan sınırının güney ucunda, Küçük Antiller'in güneyini oluşturan Rüzgârüstü Adaları'nın güneydoğusunda yer alır. Kuzeyinde Saint Lucia, doğusunda Barbados ve güneyinde Grenada bulunur. Ülkenin Kralı III. Charles’tır.

<span class="mw-page-title-main">Vinson Dağı</span>

Vinson Dağı veya Vinson Masifi, 4892 m (2004) yüksekliği ile Antarktika'nın en yüksek dağı. Bu yüzden Yedi Zirveler kategorisine girer. Dağ, Antarktika araştırmalarını teşvik etmiş Amerikalı senatör Carl Vinson'un adını almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kerguelen Adaları</span>

Kerguelen Adaları Hint Okyanusu'nun güneyinde yer alan Fransa'ya bağlı takım adalarıdır. Kerguelen Adaları konum olarak Afrika, Avustralya ve Antarktika kıtalarının arasında kalmaktadır. Ada Afrika'ya 3400 km, Antarktika'ya 2000 km ve Avustralya'ya 4800 km mesafededir. Yalnızlık Adası olarak adlandırılan ana ada 6,675 km² büyüklüğündedir ve etrafındaki 300 küçük adacıkla beraber 7,215 km²'dir. Adanın en yüksek noktası 1850 metre ile Ross Dağı'dır. Ada batı ucundan doğu ucuna kadar yaklaşık olarak 150 km'dir, kuzey ucundan güney ucuna kadar olan kısım ise 120 km'dir. Adanın başkenti doğu kısmında yer alan Port-aux-Français'dir. Genelde iklim olarak soğuk ve rüzgarlıdır ve denizler dalgalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Antarktika Yarımadası</span>

Antarktika Yarımadası, Antarktika kıtasının en kuzey uzantısıdır. Kıtanın Güney Kutup Dairesi dışına çıkan tek uzantısı olan yarımada, aynı zamanda Antarktika'nın Amerika'ya en yaklaştığı yerdir. Yarımadanın ilk kez görülmesi 1820'li yılların başlarında gerçekleşmiştir. Yarımada, yükseklikleri yer yer 2,800 metreye ulaşan dik dağlar ile kaplıdır. Bu bölgedeki dağlar, Güney Amerika'daki And Dağları'nın devamı olarak kabul edilir. Yarımadanın paylaşılması konusunda Şili ve Arjantin arasında bazı politik problemler vardır. Antarktika Kıtası'nın en yumuşak ve sıcak iklime sahip olan bölgesi olduğundan, bölge ile ilgili araştırma yapan merkezlerin birçoğunun istasyonu burada konuşlandırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ben Nevis</span>

Ben Nevis, 1.344 metrelik irtifasıyla Büyük Britanya adalarının en yüksek dağı. İskoçya'da, Grampian Dağları'nın batı ucunda, Lochaber yöresinde, sahil kasabası Fort William yakınlarında yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Demavend Dağı</span> İranın en yüksek dağı

Demavend Dağı, İran'ın kuzeyinde, 5610 m yüksekliğinde bir dağ.

Zirve veya Doruk, bir yükseltinin en yüksek noktası anlamına gelen coğrafya terimi.

<span class="mw-page-title-main">Canik Dağları</span>

Canik Dağları; batı uçları Samsun ilinde yer almak üzere, doğu uçları Ordu iline kadar sarkan ve Karadeniz'e paralel uzanan, Orta Karadeniz sıra dağları.

Dumanlı Dağlar, J. R. R. Tolkien'in kurguladığı Orta Dünya evrenindeki bir dağdır.

<span class="mw-page-title-main">James Clark Ross</span>

James Clark Ross, Britanyalı deniz subayı.

<span class="mw-page-title-main">Yunanistan coğrafyası</span>

Yunanistan, Güneydoğu Avrupa'da Balkanlar yarımadasında bir ülkedir. Kuzeyden Arnavutluk, Kuzey Makedonya ve Bulgaristan ile sınırlanırken, doğuda Türkiye ile komşudur. Yunanistan'ın doğusunda Ege Denizi, güneyde Girit ve Libya denizleri tarafından çevrilidir ve batıda İtalya ile Yunanistan'ı ayıran İyon Denizi bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Pasifik levhası</span>

Pasifik levhası, çoğunluğu Pasifik Okyanusu'nun altında uzanan, 103.000.000 km² alanı ile en büyük okyanusal levhadır. Yıllık ortalama hızı 150 mm'dir. Dünyanın en aktif deprem ve volkanik bölgesi olarak adlandırılan Pasifik Ateş Çemberi levhanın sınır boyunca uzanır. Üzerinde Nazka levhası ve Juan de fuca Levhası bulunmaktadır. Antarktika levhasından ayrıldığı Pasifik-Antarktik sırtı da burada yer alır. Levhadaki dalma-batma hareketleri sonucu derin okyanus hendekleri oluşmuştur. Bunlardan en derini 11.000 m derinliğe ulaşan Mariana Çukuru'dur.

Humboldt Dağları, Antarktika'da Kraliçe Maud Arazisi'nde Wohlthat Dağları'nın batı bölümünü oluşturan Petermann Dağları'nın hemen batısında yer alan bir grup dağdır.

<span class="mw-page-title-main">Graham Toprakları</span>

Graham Toprakları, Antarktika Yarımadası'nın Jeremy ve Agassiz burunlarına katılan bir hattın kuzeyinde yer alan kısmıdır. Adını John Biscoe'un 1832'de Graham Toprakları'nın batı tarafını keşfi sırasında Sir James R. G. Graham'dan almakta olup bu tanım Britanya Antarktika Yer İsimleri Komitesi ile Antarktika'nın büyük yarımadası için "Antarktika Yarımadası" adının onaylandığı ABD Antarktik İsimler Danışma Komitesi ile Graham Land isimleri arasındaki 1964 anlaşması ile belirlenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Brabant Adası</span>

Brabant Adası, Antarktika Yarımadası'nın kuzeydoğusunda Palmer Takımadaları'nın kuzeyinde bulunan bir adadır. Ada, Graham Toprakları'nın kuzeyinde bulunan birkaç adadan biri olup Anvers ve Liège adaları arasında yer almaktadır ve 59 kilometre uzunluğunda ve 30 kilometre genişliğindedir. Adanın içi kısmı güneyde Solvay Dağları ve orta ve kuzey kısımlarında Stribog Dağları olmak üzere iki dağ sırası ile kaplıdır.

<span class="mw-page-title-main">Tannu-Ola Dağları</span>

Tannu-Ola Dağları, Rusya'nın Tuva Özerk Cumhuriyeti'nde, güney Sibirya'da bir dağ silsilesi.