İçeriğe atla

William Cowherd

William Cowherd
Doğum1763
Carnforth, İngiltere
Ölüm24 Mart 1816
Salford, Lancashire, İngiltere
Milliyetİngiliz
StilHayvan hakları

William Cowherd (d. 1763 - ö. 1816),[1] İngiltere'nin Salford Şehrinde hizmet veren bir Hristiyan papaz. 1847'de kurulan Vejetaryen Cemiyeti'nin felsefi öncülerinden biridir.[2][3] İncil Hristiyan Kilisesi'nin kurucusudur; Cowherd, "Cowherdites" olarak bilinen o zamanki küçük takipçilerinin üyelerini, bir ölçülülük biçimi olarak et yemekten kaçınmaya teşvik etmiştir.

Erken dönem hayatı

Beverley Cowherd'de filoloji öğrettikten sonra Manchester'a geldi ve St John's Kilisesi'nde Rahip John Clowes'un küratörü oldu. Emanuel Swedenborg'un yazılarını inceledikten sonra, Clowes'i sever, Swedenborgcu öğretiyi benimsedi ve Peter Caddesi'ndeki Swedenborgian kilisesinde vaaz verdi. Swedenborg'un Latince yazılarını bütünüyle okuyan tek kişinin kendisi olduğu söyleniyor.[4]

İncil Hristiyan Kilisesi

1800 yılında Cowherd, Salford'da yeni bir cemaat kurdu ve şapeli kendi pahasına inşa etti. Şapeli Christ Church, Manchester'dan Irwell Nehri'nin hemen karşısındaki King Street, Salford'da bulunuyordu. Bakanların bakımını üstlenmeleri gerektiğine inanarak bir okul yaptı ve zaman zaman hekimlik yaptı. 1809'da insanların "dünya bitene kadar et yememesi" ve alkollü içeceklerden uzak durmaları gerektiği doktrinini ilan etti.[4]

Kurduğu mezhep İncil Hristiyan Kilisesi olarak biliniyordu (İngiltere'nin güneybatısındaki aynı adı taşıyan Metodist mezhep ile karıştırılmamalıdır). Et yemekten kaçınma konusundaki ilk fikirleri ve içgörü, vejetaryenlik hakkındaki ilk fikirlerin temelini oluşturdu. Mesaj, ABD'de İncil Hristiyan Kilisesi'nin 41 üyesinin 1817'de Atlantik'i geçmesiyle herkese duyurulmuş oldu.[3]

Cowherd, vejetaryenlik teorisini savunan ana figür olarak kabul edilmektedir.[3][5] 18 Ocak 1809'da vaaz verdiği bir vaazda cemaatinden,[6] 1847'de Vejetaryen Derneği'nin kurulmasıyla sonuçlanan et yemekten kaçınmalarını istediği belirtilmektedir.[7]

Ölümü

Cowherd 24 Mart 1816'da öldü ve Alexander Pope'un "Batan bir ülkeyi kurtaracak kişi" hakkındaki ayetinden sonra isteği üzerine İsa Kilisesi avlusuna gömüldü:

Hepsi korktu, kimse sevmedi ve çok azı anladı[8]

Kütüphane

Derlediği İncil'in yeni bir Çevirisine Doğru Bilim ve Dinde Gerçek Gerçekler (Facts Authentic in Science and Religion towards a new Translation of the Bible) ölümünden sonra basıldı. Kişisel kütüphanesini şapele bıraktı ve Cross Lane'deki yeni İncil Hristiyan Şapeli'ne transfer edildi. William Axon'a göre "Bir zamanlar halkın kolay erişebileceği, dolaşan bir kütüphaneydi, ancak kitaplar, koşanların okuyabileceği gibi değil." 17. yüzyıl ve sonrasına ait bazı mistik eserler ve sağlıkla ilgili kitaplar içeren, teolojide güçlü (İncil'in Londra polyglott baskısı, 1657 dahil) bir bilim insanı kütüphanesiydi.[9]

Yayınlar

  • İncil Hristiyanlarının Kullanımı için İlahiler Seç
  • Bilim ve Dinde Özgün Gerçekler: Kutsal Kitabın Yeni Bir Çevirisini Göstermek İçin Tasarlandı (Bölüm 1, 1818; Bölüm 2, 1820)

Ayrıca bakınız

  • Hristiyan vejetaryenlik

Kaynakça

  1. ^ "Cowherd, William (1763–1816), a founder of the Bible Christians (Cowherdites) and vegetarian". Oxford Dictionary of National Biography (İngilizce). 25 Mayıs 2006. doi:10.1093/ref:odnb/6496. 4 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ağustos 2020. 
  2. ^ "History of Vegetarianism - Early Ideas". The Vegetarian Society. 24 Kasım 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Temmuz 2008. ; Gregory, James (2007) Of Victorians and Vegetarians. London: I. B. Tauris pp. 30–35.
  3. ^ a b c "The Bible Christian Church". International Vegetarian Union. 10 Mayıs 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  4. ^ a b Axon, W. E. A. (1877) Handbook of the Public Libraries of Manchester and Salford. Manchester: Abel Heywood; pp. 38–40
  5. ^ Muir (17 Mart 2007). "A Mars Bar a day? No longer an option if you are vegetarian". The Guardian. Londra. 3 Ekim 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Temmuz 2008. 
  6. ^ Antrobus, D., (1997) A Guiltless Feast: The Salford Bible Christian Church and the Rise of Vegetarianism, Salford City Council, Salford
  7. ^ "Majestas: July 1999". Diocese of Ely. 25 Şubat 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Temmuz 2008. 
  8. ^ Annals of Manchester. Manchester: John Heywood. 1886. s. 149. 
  9. ^ Axon, W. E. A, (1877) Handbook of the Public Libraries of Manchester and Salford. Manchester: Abel Heywood; pp. 41–45

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Petrus</span> İsanın 12 havarisinden biri ve geleneğe göre 1. Katolik Kilisesi papası (MÖ 1-MS 65)

Simun Petrus, İsa'nın on iki havarisinden biridir. İsa'nın diğer bir havarisi olan Andreas'ın kardeşidir.

<span class="mw-page-title-main">Vejetaryenlik</span> Et içeren gıdaları kullanmayı reddeden yaşam tarzı

Vejetaryenlik ya da etyemezlik, çeşitli nedenlerle et, balık, deniz ürünleri, kümes hayvanları, çift toynaklılar tüketmemeye denir. Ayrıca, hayvan kesiminin tüm yan ürünlerini yemekten kaçınmayı da içerebilir. Et tüketmemenin yanında ayrıca hayvanların ürettiği yumurta, süt, bal vb. ürünleri de yemeyenlere ise veganlar denir. Vejetaryenlik ve veganlığın farkı; vejetaryenlikte bal ve kimine göre süt ile yumurta tüketilirken; veganlar, hiçbir hayvansal ürünü kullanmamaktadırlar. Bunlara istisnâ olarak süt ve süt ürünlerini kullanan lakto-ovo vejetaryenler, ilâveten yumurta yiyip süt ürünlerini tüketmeyen ovo vejetaryenler, diyet süt ürünlerini tüketen, ancak yumurtaları tüketmeyen lakto vejetaryenler vardır.

<span class="mw-page-title-main">Kutsal Ruh</span>

Kutsal Ruh, Yahudilikte Tanrı'nın evren veya yaratıkları üzerindeki ilahi gücü, kalitesi ve etkisine atıfta bulunur. İznik Hristiyanlığı'nda Kutsal Ruh, Üçlü Birliğin üçüncü kişisidir. İslam'da Kutsal Ruh, ilahi eylemin veya iletişimin bir aracısı olarak hareket eder.

<span class="mw-page-title-main">Metodizm</span> Protestanlığa bağlı düşünce sistemi

Metodizm, John Wesley'in yaşamından ve öğretilerinden inançlarını alan, Hristiyanlığın Protestanlık mezhebine bağlı bir manevi düşünce sistemidir. 18. yüzyıl İngiltere Kilisesi içinde bir canlanma akımı olarak ortaya çıktı ve Wesley'in ölümünden sonra ayrı bir mezhep haline geldi. George Whitefield ve John'un kardeşi Charles Wesley de akımın önemli liderleriydi. Akım, bugün dünya çapında yaklaşık 80 milyon yandaş olduğunu iddia eden güçlü misyoner çalışmaları nedeniyle İngiliz İmparatorluğu, Amerika Birleşik Devletleri ve ötesine yayıldı.

Budizm’de etyemezlik üzerine görüşler farklı okullar arasında farklı yaklaşımlar mevcuttur. Mahayana okullarının çoğu etyemezliği savunurken, Theravada geleneğinde Buda’nın, hayvanların rahiplerin yemesi amacıyla öldürülmediği sürece, rahiplerinin bazı hayvanların etlerini yemelerine izin verdiği kabul edilmiştir. Yine Therevada’ya göre, Buda rahiplerin etyemezliği benimsemelerine izin vermiş, yalnızca insan, fil, at, köpek, yılan, aslan, kaplan, leopar, ayı ve sırtlan eti yemelerini yasaklamıştır.

<span class="mw-page-title-main">İoannis Hrisostomos</span> önemli erken dönem kilise babası

İoannis Hrisostomos veya Altınağızlı Yuhanna, Konstantinopolis Başepiskoposu olarak görev yapmış önemli bir Kilise Babası'ydı. Vaazlarıyla ve halka açık konuşmalarıyla, iktidarın ve din adamlarının otoritelerini kötüye kullanımını kınadığı tutumuyla, Altınağızlı Yuhanna'nın İlâhî Âyin Metni ve asketik (çileci) duyarlılıkları ile tanınır. Yunanca khrisostomos (Χρυσόστομος) unvanı "altın-ağızlı" anlamına gelir ve ünlü hitabet yeteneğini belirtir. Batı kiliselerinde John Chrysostom olarak anılır. Altınağızlı Yuhanna, Erken Hristiyanlık döneminde en üretken yazarlardan biriydi, ancak hem İskenderiyeli Origenes hem de Hippo'lu Augustinus onu geçmiştir.

Bu listede vejetaryenliği benimsemiş tanınmış sanatçı, siyasetçi, bilim insanı vb. milliyetlerine göre sayılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">John Wesley</span>

John Wesley,, Anglikan bir ruhban ve Hristiyan teolog.

Baba, Hristiyanların Tanrı'ya verdikleri özel bir isimdir. Hristiyanlıktaki Oğul (İsa) ve Kutsal Ruh ile beraber Üçlü Birlik'i oluşturur.

<span class="mw-page-title-main">Yedinci Gün Adventist Kilisesi</span>

Yedinci Gün Adventist Kilisesi diğer mezheplerden Yahudi/Hristiyan haftasının orijinal yedinci günü olan Cumartesi gününün Sebt olarak tutulmasıyla ayrılan ve İsa Mesih’in çok yakında gerçekleşecek ikinci gelişine (advent) vurgu yapan bir Protestan Hristiyan mezhebidir. Mezhep, 19. yüzyıl ortalarında Amerika Birleşik Devletleri’ndeki Millerci hareketten doğmuş ve 1863 yılında resmî olarak kurulmuştur. Kurucuları arasında, kapsamlı yazıları zamanımızda kilise tarafından hâlen büyük saygı gören Ellen G. White da bulunuyordu.

Azize Tereza Kilisesi; Ankara'nın Altındağ ilçesinde bulunan bir Katolik kilisesidir. İsmi, Lisieuxlü Azize Tereza'dan gelmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Ebedî hayat (Hristiyanlık)</span>

Ebedî hayat, Hristiyanlıkta, geleneksel inanca göre, ölümden sonra gerçekleşen devamlı hayattır. Havarilerin Amentüsü'nde şöyle geçmektedir: "...Bedenin dirilişine ve ebedî hayata... iman ediyorum." Geleneksel inanışa göre, ebedî hayat, İsa'nın ikinci gelişinden ve ölülerin dirilişinden sonra başlayacaktır. Bununla birlikte, Yeni Ahit'teki Yuhanna kitaplarında, bu dünyevi hayatın içindeyken de imanlı kişinin kendisi için önceden belirlenmiş bir ebedi hayata kavuşabileceği ima edilmektedir.

Edessalı Thaddeus İsa'nın 70 müridinden biridir ve muhtemelen İsa'nın 12 havarisinden birisi olan Yehuda Taday (Thaddeus) ile aynı kişidir.

<span class="mw-page-title-main">Donatizm</span>

Donatizm MS 4. yüzyıldan 6. yüzyıla kadar Kartaca Kilisesi'nde bölünmeye yol açan, ana akım Hristiyanlıktan ayrılan bir Hristiyan mezhebidir.

21. yüzyıldaki hayvan refahı ve hayvan hakları tartışmaları antik döneme kadar uzanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de İsa Mesih'in Son Zaman Azizler Kilisesi</span>

İsa Mesih'in Son Zaman Azizler Kilisesi'nin ilk zamanlarındaki bazı liderleri, 1850'de Türkiye'de vaaz verdiler ve bugünkü Efes'i Pavlus, Timoteos ve Yuhanna'nın ait olduğu Hristiyan topluluğunun Yeni Ahit evi olarak kabul ettiler. Mayıs 1854'te Son Zaman Azizleri Türkiye'de bir topluluk kurdu. Bu topluluğun üyeleri Kırım Savaşı'nda, Türkiye ve Fransa'dan gelen müttefik kuvvetler ile birlikte, Rusya'ya karşı savaşan İngiliz Son Zaman Azizleri askerlerinden oluşuyordu.

Katolik Kilisesi veya Roma Katolik Kilisesi, ruhanî başkanı Roma Başpiskoposu (Papa) olan, en fazla cemaate sahip Hristiyan mezhebi. Dünyada yaklaşık 1,2 milyar mensubu vardır. Katolikler yoğun olarak Güney Amerika'da ve Avrupa'nın güneyinde bulunurlar.

<span class="mw-page-title-main">Onesimos</span>

Onesimos, Bizanslı Onesimos ve Doğu Ortodoks Kilisesi'nde Kutsal Havari Onesimos olarak da anılır, muhtemelen Hristiyan inancına sahip bir adam olan Colossae'li Philemon'un bir kölesiydi. Aynı zamanda Antakyalı Ignatius tarafından adlandırılan aynı Onesimos olabilir Efes'te piskopos olarak Onesimos'un ölümünü 95'e yaklaştıracaktı.

<span class="mw-page-title-main">Mucizevi balık avı</span> İsanın iki mucizesi

Mucizevi balık avı, kanonik İncillerde yaygın olarak mucize olarak kabul edilen iki olaydan biridir. Mucizelerin birbirinden yıllar sonra gerçekleştiği bildirilir, ancak her iki mucizede de havariler Celile Denizi'nde başarısız bir şekilde balık tutarken İsa onlara ağı bir kez daha atmalarını söyler ve bunun üzerine büyük bir avla ödüllendirilirler.

<span class="mw-page-title-main">Tolstoycu hareket</span> Leo Tolstoyun görüşlerine dayanan toplumsal hareket

Tolstoycu hareket, Rus yazar Leo Tolstoy'un (1828–1910) felsefi ve dini görüşlerine dayanan bir sosyal harekettir. Tolstoy'un görüşleri, özellikle Dağdaki Vaaz olarak bilinen İsa'nın öğretisi üzerine yaptığı titiz çalışmalarla şekillenmiştir.