İçeriğe atla

William Carey (Misyoner)

Din Adamı

William Carey
William Carey'nin Portresi, y. 1887
Doğum17 Ağustos 1761(1761-08-17)
Paulerspury, İngiltere
Ölüm9 Haziran 1834 (72 yaşında)
Serampor, Bengal Vilayeti, Britanya Hindistanı
İmza

William Carey (17 Ağustos 1761 - 9 Haziran 1834), Hindistan'da ilk derece veren üniversite olan Serampore Koleji ve Serampore Üniversitesi'ni kuran[1] İngiliz Hristiyan misyoner, Reformcu Baptist din adamı, çevirmen, sosyal reformcu ve kültürel antropologdu. William Carey "Baptist misyonerliğin babası" olarak bilinir.[2]

Hayatı

Anglikan ailesinde büyümuş olan William Carey asıl mesleği ayakkabıcıydı[2]. 14 yaşındayken kalvinist olmuştur. 1789'da, Leicester'daki Harvey Lane Baptist Kilisesi'nin tam zamanlı kilise görevli oldu. 1792'de "Hristiyanların Kâfirleri Dine Döndürmek İçin Kullanacakları Yöntemler Üzerine Bir İnceleme" adlı makalesi yayınladı[2]. Bu kısa kitap beş bölümden oluşmaktadır. İlk bölüm, İsa'nın tüm dünyayı mürit yapma emrinin (Matta 28:18 - Matta 28:20) Hristiyanlar üzerinde bağlayıcı olmaya devam ettiğini ileri sürerek misyonerlik faaliyeti için teolojik bir gerekçelendirmedir.[3] Baptist Misyonerlik Derneği'nin kurulmasına vesile oldu.

Hindistan'da misyonerlik hayatı

1793'te Kalküta'ya (Kolkata) gitmişti, ancak Anglikan olmayan Hristiyan misyonerler tarafından Britanya Hindistanı topraklarını terk etmeye zorlandı. Serampore'deki Danimarka kolonisi Frederiksnagar'da Baptist misyonerlere katıldı. İlk katkılarından biri yoksul çocuklar için okuma, yazma, muhasebe ve Hristiyanlığın öğretildiği okullar açmak oldu. Hindistan'a gittikten ancak yedi yıl sonra ilk vaftizlerini gerçekleştirdi[2]. Serampore'da ilahiyat dereceleri veren ilk teoloji üniversitesini açtı ve sati ritüeline son verilmesi için çalışmalar yürüttü.

Asiatic Cemiyeti, Carey'i "Hint edebiyatı kaynaklarını Avrupa'nın erişimine açmadaki üstün hizmetleri ve bu ülkenin bilimi, doğa tarihi ve botaniğiyle olan kapsamlı tanışıklığı ve her daldaki yararlı katkıları" nedeniyle takdir etmiştir.

Hindu klasiği Ramayana'yı İngilizceye, İncil'i ise Bengalce, Oriya, Assam Dili, Marathice, Hintçe ve Sanskritçeye çevirmiştir. William Carey reformcu bir Hristiyan misyoner olarak anılmaya devam edilmektedir.

Kaynakça

  1. ^ Vishal Mangalwadi (1999), The Legacy of William Carey: A Model for the Transformation of a Culture, pp. 61–67, 978-1-58134-112-6
  2. ^ a b c d Hıristiyanlık Tarihi. John Briggs. Yeni Yaşam Yayınları. 2004. s. 411; 570; 573; 577. ISBN 975 8318 86 1. 
  3. ^ AN ENQUIRY INTO THE OBLIGATIONS OF CHRISTIANS, TO USE MEANS FOR THE CONVERSION OF THE HEATHENS 11 Aralık 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. reprinted London: Carey Kingsgate Press, 1961

İlgili Kitaplar

  • Hristiyanlık Tarihi, 1977, tr. 2004 - D. W. Bebbington - Yeni Yaşam Yayınları - s. 574 - ISBN 975-8318-86-1

İlgili Araştırma Makaleleri

Misyonerlik, dar anlamıyla herhangi bir dini öğretiyi yabancı ülkelerde yaymakla yükümlü din görevlilerini tanımlamada kullanılır. Daha geniş anlamıyla ise başkalarını belirli bir öğretiye, özellikle dini bir öğretiye ikna etmeye çalışan, onları bu öğretiye çekme amacını üstlenen kişileri tanımlamada kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">İskenderiyeli Klement</span> Düşünür ve Felsefeci

İskenderiyeli Klement, gerçek adı Titus Flavius Klemens olan Hristiyan düşünür.

Tatianus putperest bir aileden doğan, sonraları Hristiyanlığı seçen bir Hristiyan apolojisti. Tatianus'un bir süre Roma'da yaşayıp daha sonra Edessa'ya döndüğü bilinir. Bardesanes ile çağdaş olan Tatianus Süryani edebiyatına büyük katkılarda bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Joseph Butler</span> İngiliz rahip ve filozof (1692–1752)

Joseph Butler, İngiliz Anglikan piskoposu, teolog, vaazcı, inanç savunması ve ahlak felsefecisidir. Anglikan Kilisesi tarafından Aziz olarak ilan edildi. Yortusu 16 Hazirandır.

<span class="mw-page-title-main">XI. Pius</span> 259. Katolik Kilisesi papası (1857-1939; pd. 1922-1939)

Papa XI. Pius, asıl adı Ambrogio Damiano Achille Ratti, 6 Şubat 1922–10 Şubat 1939 tarihleri arasında papa idi.

<span class="mw-page-title-main">Edward Gibbon</span> İngiliz tarihçi ve parlemento üyesi

Edward Gibbon, İngiliz tarihçi ve milletvekili.

<span class="mw-page-title-main">Ferdinand Verbiest</span>

Ferdinand Verbiest Qin Hanedanlığı sırasında Çin'de bulunmuş olan Flaman Cizvit misyoner, rahip.

<span class="mw-page-title-main">David Livingstone</span> Britanyalı misyoner ve kâşif

David Livingstone, İskoç misyoner ve kâşif. Livingstone, Afrika'nın güney, orta ve doğu kesimlerinde 30 yıl boyunca yürüttüğü misyonerlik ve keşif çalışmalarıyla Batı'nın Afrika'ya yönelik yaklaşımlarını büyük ölçüde biçimlendirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">II. Urbanus</span> Haçlı Seferlerini başlatmasıyla tanınan 159. Katolik Kilisesi papası (1035-1099; pd. 1088-1099)

II. Urbanus, asıl ismiyle Otho de Lagery, 12 Mart 1088 tarihinden ölümüne kadar papalık yapmıştır. 1095 Kasım'ında, Papa II. Urbanus'un başkanlığında ve birçok din adamının katılımıyla gerçekleşen Clermont Konseyi, Haçlı Seferleri'nin başlangıç noktasıdır. Bu çağrıya cevap veren ordular, Birinci Haçlı seferi'ni başlattı.

<span class="mw-page-title-main">III. Paulus</span>

Papa III. Paulus. Asıl adı Alessandro Farnese. 13 Ekim 1534 ile 10 Kasım 1549 arasında papalık yapmış Hristiyan din adamı.

<span class="mw-page-title-main">Filipus</span>

Filipus İsa'nın on iki havarisinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">John Wesley</span>

John Wesley,, Anglikan bir ruhban ve Hristiyan teolog.

<span class="mw-page-title-main">Franciscus Xaverius</span>

Franciscus Xaverius; Francisco de Xavier, Francisco de Gassu y Javier, Francisco de Jassu y Azpilcueta olarak da bilinir ; Asya'da Hristiyan misyonerliğini başlatanlardan ve Cizvitler'in kurucularındandır.

<span class="mw-page-title-main">İskenderiyeli Aleksandros</span>

İskenderiyeli Aleksandros, 19. İskenderiye patriği. Patrikliği süresince o günlerde Kilise'nin karşılaştığı bir dizi sorun ile ulaşmıştır. Paskalya'nın tarihi, Likopolisli Meletius'un eylemleri ve en önemlisi Aryanizm. İznik Konsilinde, Aryanizm'e karşı muhalefetin liderliğini yapmıştır. Ayrıca en önemli Kilise Babalar'ından İskenderiyeli Athanasius'un hocası olarak hatırlanır.

<span class="mw-page-title-main">XI. Clemens</span> 243. Katolik Kilisesi papası (1649-1721; pd. 1700-1721)

Papa XI. Clemens, 1700 - 1721 arasında papa.

<span class="mw-page-title-main">İoannis (aziz)</span> Hristiyan teolog

Şamlı İoannis veya Şamlı Yuhanna, Doğu dünyasında tanınan adıyla Yuhannâ ed-Dımaşkî, Suriyeli Hristiyan aziz, teolog, Kilise Babası ve Kilise Doktoru.

<span class="mw-page-title-main">Poitiersli Hilaire</span>

Poitiersli Hilaire Ariusçuluk'a karşı İznik İnancı'nı ile tanınan bir Kilise Babası ve Doktoru. 1851 yılında Papa IX. Pius tarafından Kilise Doktoru ilan edilmiştir. Yortusu 13 Ocak.

<span class="mw-page-title-main">Matteo Ricci</span> Katolik din adamı

Matteo Ricci, Çin'de Xitai (西泰) olarak da bilinen İtalyan bir Cizvit misyoneri ve bilim insanıdır. Dinlerarası diyalogun öncüllerindendir. Çin ve Avrupa kültürleri arasında bir arabulucu olmuştur.

Sardisli Melito, apolojet, teolog, Kutsal Kitap uzmanı idi. İzmir yakınlarındaki Sardis’in piskoposu ve erken Hristiyanlıktaki büyük otoritelerden birisi. Yortusu 1 Nisandır.

<span class="mw-page-title-main">Charles Spurgeon</span>

Charles Haddon Spurgeon bir İngiliz Baptist vaizdi.