İçeriğe atla

William Birdwood

William Birdwood
General Sir W. R. Birdwood
General Sir W. R. Birdwood
Doğum13 Eylül 1865(1865-09-13)
Hindistan
Ölüm17 Mayıs 1951 (85 yaşında)
İngiltere
BağlılığıBirleşik Krallık Ordusu
Hizmet yılları1883–1930
RütbesiMareşal
Çatışma/savaşlarıTirah Seferi
İkinci Boer Savaşı
Birinci Dünya Savaşı
Ailesi
BabasıHerbert Mills Birdwood
AnnesiEdith Marion Sidonie
Aile adıBirdwood

William Riddell Birdwood (13 Eylül 1865 - 17 Mayıs 1951), Britanya ordusu subayıydı. İkinci Boer Savaşı'nda Lord Kitchener'ın kadrosunda aktif hizmet gördü. 1915 senesinde Gelibolu çıkarması sırasında Anzak askerlerine liderlik yaptı.

İlk Zamanları

Birdwood 13 Eylül 1865 senesinde Hindistan'da hayata geldi. Babası olan Herbert Mills Birdwood da aynı şekilde Hindisitan'da doğmuştur. Hindistan'da doğmasına rağmen Herbert Mills Birdwood eğitimini Birleşik Krallık'ta almıştır, Hindistan Kamu hizmeti sınavını geçtikten sonra ise 1859'da Hindistan'a geri dönmüştür. 1861'de Herbert Mills Birdwood, Edith Marion Sidonie ile evlenmiştir. William Birdwood ailenin doğan ikinci çocuğuydu. Clifton Kolej'de eğitim görmüştür.

Askeri Hayatı

Çanakkale

W. R. Birdwood
W. R. Birdwood

Kasım 1914'te Birdwood'a Kitchener tarafından Mısır'da eğitim gören Avustralya ve Yeni Zelanda birliklerinden bir kolordu kurma talimatı verildi.12 Aralık 1914'te geçici korgeneralliğe terfi etti[1] daha sonra Avustralya ve Yeni Zelanda Kolordu Komutanlığı'na verildi. Kitchener, Akdeniz Seferi Kuvvetleri Komutanı General Sir Ian Hamilton'a Gelibolu yarımadasını ele geçirmek için bir operasyon yürütmesi talimatını verdi ve Birdwood'un ANZAC Kolordusunu Hamilton'ın komutası altına aldı.[2] Hamilton, Birdwood'a 25 Nisan 1915'te Kabatepe'nin kuzeyinde şimdi ANZAC Koyu olarak bilinen bir yere çıkarma yapmasını emretti.[3] ANZAC Kolordusu yüksek sırtlar, dar oluklar, yoğun çalılıklar ve güçlü Türk direnişiyle karşılaştı ve ezildi.[2] Tümen komutanları Tümgeneral William Bridges ve Tümgeneral Alexander Godley, beklenenden daha sert bir direnişle karşı karşıya olan Müttefik kuvvetlerin, Türk kuvvetleri tarafından beklenen bir saldırı öncesinde tahliye edilmesi gerektiği görüşündeydiler.[4]

Birdwood, Mayıs 1915'te Avustralya İmparatorluk Kuvvetlerinin, yani tüm Avustralya Kuvvetlerinin etkin komutasını devralırken, Gelibolu'da karada bulunan Müttefik birliklerine komuta etmeye devam etti.[2] Ağustos 1915'te Türklere büyük bir saldırı başlattı (Sarı Bayır Savaşı) ama yine de onları yarımadadan atmayı başaramadı.[2] Buna rağmen Gelibolu'nun terk edilmesine karşı çıkan tek kolordu komutanıydı.[3] 28 Ekim 1915'te daimi korgeneral rütbesine terfi etti[5] ve yeni kurulan Çanakkale Ordusu'nun komutasına verildi: seferin göze çarpan tek başarısı, Aralık 1915 ve Ocak'ta Birdwood liderliğindeki tahliyeydi.

Batı Cephesi

Şubat 1916'da, Mısır'a geri dönen Avustralya ve Yeni Zelanda birlikleri, 1915'te biriken yeni birimleri ve takviyeleri birleştirmek için yeniden düzenlendi: Avustralya ve Yeni Zelanda Kolordusu'nun yerini iki kolordu, I ANZAK Kolordusu ve II ANZAK Kolordusu aldı ve Birdwood, II ANZAK Kolordusu'nun komutanlığına geri döndü.

23 Ekim 1917 senesinde generalliğe yükseltildi. 2 Kasım 1917'de kralın yaveri olarak atandı. 31 Mayıs 1918'de İngiliz Beşinci Ordusu'nun komutasını aldı ve Ekim 1918'de Lille'in kurtuluşunda ve Tournai'nin kurtuluşunda Orduya önderlik etti.

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Çanakkale Savaşı</span> I. Dünya Savaşında, 1915–1916 yıllarında Osmanlı İmparatorluğu ile İtilaf Devletleri arasında yapılan savaş

Çanakkale Savaşı veya Çanakkale Muharebeleri, I. Dünya Savaşı sırasında 1915-1916 yılları arasında Gelibolu Yarımadası'nda Osmanlı İmparatorluğu ile İtilaf Devletleri arasında yapılan deniz ve kara muharebeleridir. İtilaf Devletleri; Osmanlı İmparatorluğu'nun başkenti İstanbul'u alarak İstanbul ve Çanakkale boğazlarının kontrolünü ele geçirmek, Rusya ile güvenli bir erzak tedarik ve askeri ikmal yolu açmak, başkent İstanbul'u zapt etmek suretiyle Almanya'nın müttefiklerinden birini savaş dışı bırakarak İttifak Devletleri'ni zayıflatma amaçları ile ilk hedef olarak Çanakkale Boğazı'nı seçmişlerdir. Ancak saldırıları başarısız olmuş ve geri çekilmek zorunda kalmışlardır. Kara ve deniz savaşı sonucunda iki taraf da çok ağır kayıplar vermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Avustralya ve Yeni Zelanda Kolordusu</span> Birinci Dünya Savaşında Gelibolu Yarımadasına çıkarma yapan, İtilaf Devletlerine bağlı kolordu

Avustralya ve Yeni Zelanda Kolordusu, I. Dünya Savaşı sırasında Britanya İmparatorluğu'nun ordusunda savaşan, Avustralyalı ve Yeni Zelandalı askerlerden oluşan kolordudur. Bu kolordunun askerlerine Anzaklar denir. "Anzak" sözcüğü, "Avustralya ve Yeni Zelanda Kolordusu" kelimelerinin baş harflerinden meydana gelmiş bir kısaltmadır. I. Dünya Savaşı'nın başlarında bu iki ülkeye ait askerlerden kurulan kolordu, bu kısaltılmış isimle tarihteki yerini almış, her ne kadar Türklere karşı savaştığı ilk cephe olan Çanakkale'de ciddi başarı elde edemese de, daha sonra farklı biçimde organize edilerek Türk kuvvetleriyle Sina-Filistin cephesinde yeniden karşı karşıya gelmiş ve hem bu cephede, hem de Almanlara karşı Batı cephesinde İtilaf Devletleri hesabına önemli başarılar sergilemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Arıburnu Cephesi</span> Çanakkale Savaşının bir parçası olan I. Dünya Savaşı cephesi

Arıburnu Cephesi, 25 Nisan 1915 tarihindeki Arıburnu Çıkarması ile başlayan ve 6 Ağustos 1915 tarihine kadar süren çarpışmaları kapsayan, Çanakkale Savaşı'nın bir parçası olan cephedir. Bu tarihte Müttefik kuvvetlerce üçüncü bir cephe olarak açılan Anafartalar Cephesi ile birleşmiştir. Arıburnu Çıkarması, 25 Nisan 1915 günü Gelibolu Yarımadası’nın Ege Denizi sahillerinde, “Anzak Koyu” olarak bilinecek olan kumsal ve civarına Anzak Kolordusu tarafından yapılan çıkarmadır.

<span class="mw-page-title-main">Seddülbahir Cephesi</span> Çanakkale Savaşında bir cephe

Çanakkale Savaşı'nın bir parçası olan Seddülbahir Cephesi, 25 Nisan 1915 tarihinde Seddülbahir bölgesine beş ayrı noktadan yapılmıştır. Her iki tarafın da ağır kayıpları ile sonuçlanan saldırılar yapılmıştır. Sonuç olarak Haziran ayının sonlarında Osmanlı güçleri ilerlemeyi durdurmuş ve çıkarma başarısız olmuştur, daha sonra bu bölgede savaşın sonuna kadar kısıtlı ve etkisiz siper çatışmaları devam etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">İkinci Kirte Muharebesi</span>

İkinci Kirte Muharebesi I. Dünya Savaşı sırasındaki Çanakkale Savaşı’nda, İtilaf kuvvetleri’nin Kirte Köyü ve hemen gerisindeki Alçıtepe’yi ele geçirmek için giriştikleri taarruzla 6 Mayıs - 8 Mayıs 1915 tarihleri arasında yaşanan muharebelerdir.

Kirte Bağları Muharebesi Seddülbahir Cephesi'nde girişilen, Osmanlı kuvvetlerinin dikkatini yarımadanın güneyine çekmeyi amaçlayan bir yanıltma taarruzudur. 1915 yılının Ağustos ayı başında, Arıburnu Cephesi'nde bir taarruz harekâtı ve Suvla Koyu Çıkarması planlanmıştı. Müttefiklerin söz konusu taarruzu, bir anlamda bu harekâtları örtme amacı taşımaktadır. Kirte Bağları Muharebesi, 6 Ağustos 1915 günü Müttefik taarruzuyla başlamış olup çatışmalar 13 Ağustos 1915 tarihine kadar sürmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Anafartalar Cephesi</span> Çanakkale Savaşında bir cephe

Çanakkale Savaşı'nın üçüncü cephesi olan Anafartalar Cephesi, 6 Ağustos 1915 tarihindeki Suvla Koyu civarında Müttefik kuvvetlerce yapılan çıkarma harekâtıyla başlamış ve hemen ertesinde Arıburnu Cephesi kuvvetleriyle birleşmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kanlısırt Muharebesi</span> Geliboluda bir savaş

Kanlısırt Muharebesi, Anzak Kolordusu'nun 6 Ağustos 1915 tarihinde Kanlısırt'a yönelik taarruzları ile bu bölgede üç gün süren çatışmalardır. Taarruzla Anzaklar Osmanlı siperlerinin önemli bir bölümünü ele geçirmişlerdir. Hemen ardından başlayan Osmanlı karşı taarruzları ise başarılı olamamış, siperler Anzak birliklerinin elinde kalmıştır.

Birinci Anafartalar Muharebesi, Gelibolu'daki Müttefik Kuvvetleri'ne ulaşan takviye kuvvetleri ile gerçekleşen Suvla Koyu çıkarması ardından bu birliklerle Osmanlı kuvvetleri arasında 9 Ağustos 1915 tarihinde gerçekleşen muharebelerdir.

<span class="mw-page-title-main">Conk Bayırı Muharebesi</span>

Conkbayırı Muharebesi, 7 Ağustos 1915 tarihinde Anzak ve İngiliz birliklerinin Conk Bayırı Osmanlı mevzilerine taarruzlarıyla başlayan ve 10 Ağustos 1915 tarihine kadar süren çarpışmalardır.

<i>Gelibolu</i> (film, 1981) 1981 Avustralya yapımı dramatik savaş filmi

Gelibolu, 1981 Avustralya yapımı dramatik bir savaş filmidir. Özgün adı Gallipoli olan film, Türkiye'de 29 Ekim 1982 tarihinde gösterime girmiştir.

Sarı Bayır Harekâtı veya Ağustos Taarruzları, Çanakkale Savaşı sırasında müttefikler tarafından Arıburnu Cephesi’ndeki çıkmazı sonlandırmak için yapılan son büyük girişim. Taarruzlar, Arıburnu Cephesi’nin kuzey (sol) bölümünden, takviyeli bir Anzak tümeni tarafından gerçekleştirilmiştir. Aynı zamanda güneyden de (sağ) bir Avustralya tümeni bir şaşırtma taarruzu gerçekleştirmiştir. Harekâtın stratejik hedefi, müttefiklerin "Sarı Bayır" olarak adlandırdığı Kılıçbayırı, Düztepe, Conkbayırı ve Kocaçimen Tepe hattının işgal edilmesidir.

<span class="mw-page-title-main">Kılıçbayır Muharebesi</span>

Kılıçbayır Muharebesi I. Dünya Savaşı'nın Çanakkale Cephesi'nde, Sarı Bayır Harekâtı’nın bir parçası olarak 7 Ağustos 1915 tarihinde gerçekleşmiş muharebedir. Muharebe, Cesaret Tepe bölgesindeki Osmanlı siperlerine taarruz eden Avustralya birliklerinin ağır kayıplar vererek saldırıyı durdurmasıyla sonuçlanmıştır. Müttefik yazınında "Nek Muharebesi" olarak geçen taarruz, Çanakkale Savaşı'nın en dramatik olaylarından biri olarak kabul edilir. Hazırlık ateşine komuta eden topçu komutanıyla taarruza komuta eden komutanın saatleri arasındaki 7 dakikalık fark, taarruza katılan birliklerin ağır kayıplara uğramasına yol açmıştır.

Tekketepe Muharebesi, 12 Ağustos 1915 tarihinde Anafartalar Cephesi’nin kuzey –sol– kesiminde, İngiliz kuvvetlerince, Tekketepe’nin kontrolü için girişilen taarruzdur.

İkinci Anafartalar Muharebesi, Çanakkale Savaşı'nda son müttefik taarruzudur. Türk resmi tarihinde 21 Ağustos günü müttefik kuvvetlerce girişilen ve Çanakkale Savaşı’nın son büyük çatışması olan muharebeler, İkinci Anafartalar Muharebesi olarak geçer. İngiliz resmi tarihinde ise iki ayrı stratejik hedefe, iki ayrı cephe kuvvetlerince girişilen iki ayrı muharebedir. Her iki operasyon da Osmanlı tarafı açısından Anafartalar Grup Komutanı Kurmay Albay Mustafa Kemal’in mevzilerine yönelmiştir.

Kumkale Çıkarması, Çanakkale Savaşı'nın kara harekâtı başlangıcında, 25 Nisan 1915 günü yapılan Müttefik çıkarmalarından biridir. Çıkarma, diğer çıkarmalar gibi Gelibolu Yarımadası sahillerine değil, Anadolu sahillerindeki Kumkale bölgesine yapılmıştır. İngiliz ve Fransız birliklerinden oluşan Akdeniz Seferi Kuvvetleri'nin Gelibolu Yarımadası'nda altı kumsala yaptıkları çıkarmalardan diğer bir farkı, göstermelik bir çıkarma olmasıdır. Bu çıkarma, Anadolu kıyıları gerisindeki iki Osmanlı tümeninin, Gelibolu'yu takviye etmesini geciktirmek amacıyla yapılmıştır. Çıkarmaya katılan birliklerin, asıl çıkarmaların kritik ilk 24 saati sonrasında geri alınması planlanmıştı.

<span class="mw-page-title-main">Anzak Günü</span> Avustralya ve Yeni Zelandada her yıl nisanın 25inde gerçekleşen anma günü

Anzak Günü, Avustralya ve Yeni Zelanda adına savaş ve çatışmalara katılan ve bunlarda ölen asker ve sivillerin anıldığı bir ulusal anma günüdür. 1916'dan itibaren her yıl nisan ayının 25'inde anma törenleri düzenlenir.

<span class="mw-page-title-main">Periskop tüfeği</span>

Periskop tüfeği, periskop kullanılarak üretilen bir tüfektir. Tüfek, I. Dünya Savaşı'nda siper arkası kullanılması için üretilmiştir. Periskop tüfeğini ilk olarak hangi ordunun kullandığı bilinmemekle birlikte silahların 1914'te kullanılmaya başlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ellis Ashmead Bartlett</span>

Ellis Ashmead Bartlett Britanya İmparatorluk Nişanı sahibi İngiliz savaş muhabiri. I. Dünya Savaşı'nda Çanakkale Savaşı sırasında görev yapmıştır. Cepheden yazdığı haber ve değerlendirmelerle ANZAC efsanesinin doğmasına öncülük etmiştir. Ayrıca savaşın yürütülüş tarzına dair yazdığı eleştirel yazılar sayesinde Britanya Ordusu komutanlarından Ian Hamilton'un görevden alınmasında ve İngiliz birliklerinin Gelibolu'ndan ayrılmasında rol oynamıştır.