İçeriğe atla

Willem de Kooning

Willem de Kooning
de Kooning stüdyosunda, 1961
Genel bilgiler
Doğum adıWillem de Kooning
Doğum24 Nisan 1904(1904-04-24)
Rotterdam, Hollanda
Ölüm19 Mart 1997 (92 yaşında)
Long Island, New York ABD
UyrukHollandalı, Amerikalı
AlanıResim
Katıldığı akımlarSoyut dışavurumculuk
İmzası

Willem de Kooning (24 Nisan 1904 – 19 Mart 1997), Hollanda'nın Rotterdam şehrinde dünyaya gelmiş soyut dışavurumcu ressam. II. Dünya Savaşı'nın ardından, de Kooning Soyut dışavurumculuk, New York okulu ve Hareket resmi olarak anılan bir tarzda resim yapmaya başladı. Bu ekolün gelişiminde rol oynayan diğer sanatçılar arasında Jackson Pollock, Franz Kline, Arshile Gorky, Mark Rothko, Hans Hofmann, Robert Motherwell, Philip Guston ve Clyfford Still de vardı.

Hayatı

De Kooning'in babası Leendert de Kooning ve annesi Cornelia Nobel, ressam beş yaşındayken boşandı. Sanatçı annesi ve üvey babası tarafından büyütüldü.[1] Rotterdam Güzel Sanatlar Akademisi'ne sekiz sene devam eden ressam, 1920'lerde Rotterdam bonmarşesindeki sanat yöneticisinin asistanı olarak çalıştı.[2][3]

1926 yılında, de Kooning bir yük gemisine kaçak yolcu olarak binerek ABD'ye gitti. Gemiden Virginia'da inen ressam başka bir gemiyle Boston'a geçti. Boston'dan da trenle Rhode Island'a gitti ve New Jersey'deki Hoboken'e yerleşti. Orada bir süre evlerin duvarlarını boyayarak geçinen sanatçı 1927'de Manhattan'daki stüdyosuna taşındı. 1929 yılında, daha sonraki yıllarda kendisini çok etkileyen ve destekleyen sanatçı ve eleştirmen John D. Graham'la tanıştı.[3] Aynı günlerde, ileride en yakın arkadaşı olacak ressam Arshile Gorky ile de tanıştı.

Ekim 1935'te de Kooning, WPA (Works Progress Administration) kapsamındaki sanat projesi için çalışmaya başladı ve Logan sanat madalyasını kazandı. Temmuz 1937'ye kadar bu programda çalışmaya devam eden ressam, bu tarihte, yabancı uyruklu olduğu için görevini bıraktı. Büyük Bunalım'da iki sene boyunca ticari işlerde çalıştı.

1938'de, büyük olasılıkla Gorky'nin etkisiyle, erkek figürleri çizdi. Bu eserler arasında Two Men Standing, Man, Seated Figure de yer aldı. Çalışmaları ilerledikçe soyutlamanın renkleri ve zarif çizgileri daha da sembolikleşmeye başladı. Bu dönemde, temsili fakat aynı zamanda geometrikleştirilmiş kadın ver ayakta duran erkek ve isimsiz soyut çalışmalar yaptı. 1945 yılında, sanat ile ilgili tüm eğilimlerini gösteren Pembe Melekler'i oluşturdu.

de Kooning ileride eşi olacak Elaine Marie Fried ile 1938 yılında tanıştı. Çift 1943 yılında evlendi. Elaine de Kooning de tanınan bir sanatçıydı. 1940'lı yıllar boyunca soyut dışavurumculuk hareketiyle ünlenen William de Kooning, 1950'lerin ortalarında bu hareketin liderlerinden biri kabul ediliyordu. 1948 yılında ilk gösterisini New York'taki Charles Egan Galerisi'nde yaptı. Aynı sene Black Mountain Koleji'nde ders verdi. 1950-1951 seneleri arasında ise Yale Sanat Okulu'nda öğretmenlik yaptı.

Sonraki çalışmaları

Sanatçı, 1946 yılında, boya almak için çok fakir olduğundan siyah ve beyaz cila kullanarak geniş soyut seriler yaptı. Bu dönemde yaptığı Light in August (1946) ve Black Friday (1948) siyah ağırlıklıyken; Zurich (1947) ve Mailbox (1947-1948) beyaz ağırlıklıydı.

1963 yılında, de Kooning kalıcı olarak Long Island'daki East Hampton'a taşındı[4] ve tekrar kadın betimlemeleri çizmeye başladı. Woman, Sag harbor ve Clam Diggers gibi örnekleri barındıran bu çalışmalarında manzaralara da yer verdi. Sonraki yıllarda ise heykel çalışmalarına ağırlık verdi.

Alzheimer hastalığı teşhisi konan ressam,[3] eşi Elaine'in 1 Şubat 1989'daki vefatının ardından kızı Lisa ve avukatı John Eastman'ın koruyuculuğu altında yaşamına devam etti.[5] 1989'un başına kadar tarzını geliştirmeye devam eden sanatçının eski dönem çalışmaları yüksek fiyatlara alıcı bulmaya başladı. Sotheby's müzayedelerinde, 1987 yılında, 1944 senesinde yaptığı Pink Lady 3.6 milyon dolara, 1989'da ise Interchange (1955) 20.6 milyon dolara alıcı buldu.

Ayrıca bakınız

Notlar

  1. ^ "Willem de Kooning, Britannica.com, sayfa 1". 18 Kasım 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Temmuz 2009. 
  2. ^ Marcia Brennan, Modernism's Masculine Subjects: Matisse, the New York School, and Post-Painterly Abstraction, MIT Press, sayfa 71. ISBN 0-262-02571-X
  3. ^ a b c Barbara Hess, Willem de Kooning 1904-1997: Content as a Glimpse, Taschen, sayfa 15. ISBN 3-8228-2135-7
  4. ^ "Willem de Kooning." Encyclopædia Britannica. Encyclopædia Britannica Online. Encyclopædia Britannica Inc.
  5. ^ Barbara Hess, Willem de Kooning 1904-1997: Content as a Glimpse, Taschen, 2004, sayfa 87. ISBN 3-8228-2135-7

Kaynakça

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

Soyut dışavurumculuk (soyut ekspresyonizm) veya eleştirmen Clement Greenberg'in tabiriyle resimsel soyutlama, 1940'ların ortalarında New York'ta ortaya çıkan, ressamların gerçek nesnelerin temsiline yer vermeden kendilerini sadece renk ve şekillerle ifade ettikleri bir tür soyut sanattır. İlk Amerikan sanat akımı olarak kabul edilip, sanat dünyasının merkezinin Paris'ten New York'a kaymasında etkili olmuştur.

Clement Greenberg, 20. yüzyılın en etkili sanat eleştirmenlerinden olup soyut sanatın yayılmasına katkıda bulunmuştur. Özellikle Jackson Pollock tarafından başlatılan soyut dışavurumculuk akımının savunucularından olmasıyla tanınır. Bunun yanında zamanla daha saf olduğuna inandığı geç resimsel soyutlamayı desteklemeye başlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Mavi Süvari</span> sanat topluluğu (1911-1914)

Mavi Süvari Almanya'da 1911-1914 yılları arasında etkili olan ve Wassily Kandinsky, August Macke ve Franz Marc'tan oluşan dışavurumcu ressam birliği. 1905'te kurulan Die Brücke (Köprü) adlı ressamlar birliği gibi, Mavi Süvari stili realizm, naturalizm ve izlenimciliğe karşıydı.

<span class="mw-page-title-main">Jasper Johns</span>

Jasper Johns, Jr. Amerikalı, ismi Pop sanatı ve Neo-dada ile anılan çağdaş ressamdır. Robert Rauschenberg ile birlikte modern soyut resimden pop sanatı ve kavramsal sanat arasındaki geçişte etkili olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Paul Klee</span> Alman kökenli İsviçreli ressam (1879 – 1940)

Paul Klee, Alman kökenli İsviçreli ressam. İlk olarak oryantalizmi öğrenen Klee, kendisine özgü tarzı ile dışavurumculuk, kübizm, gerçeküstücülük gibi pek çok akımda etkili oldu. Sanatçı renk teorisi hakkında çok fazla tecrübe sahibiydi ve bu tecrübelerini yazdı. Çalışmaları ressamın çocuksu perspektifini, mizah anlayışını, kişisel hislerini, inançlarını ve müzikselliğini yansıttı. Klee ve Rus ressam arkadaşı Wassily Kandinsky, Bauhaus okulunda eğitmenlik yapmalarıyla da ünlendiler.

Taşizm, resim sanatında düzensiz biçimli renk lekeleri ve damlalarının kullanılmasını temel alan sanat biçimidir. Terim, Fransızca "tache" (leke) sözcüğünden türetilmiştir. Bu anlayış önceden bir resmetme eylemini yadsıyarak, sanatsal yaratmada rastlantısalcılığın ön plana alınmasını öngörmektedir. Amerika'da ortaya çıkan soyut dışavurumculuk akımının Avrupa sanatındaki eşleniği olarak değerlendirilebilir. Bu akıma verilen diğer adlar l'art informel ve abstraction lyrique idir.

<span class="mw-page-title-main">Max Beckmann</span> Alman ressam (1884-1950)

Max Beckmann, Alman ressam, çizer, baskıcı, heykeltıraş ve yazar. Çoğunlukla dışavurumcu olarak sınıflandırılsa da ressam hem terimi hem de hareketi reddetti. 1920'lerde dışavurumculuğun bir kolu olan akımın içe dönük duygusallığını terse çeviren Yeni Nesnellik hareketinin içinde yer aldı.

<span class="mw-page-title-main">Larry Rivers</span> Amerikalı sanatçı (1923 – 2002)

Larry Rivers, Amerikalı ressam, müzisyen, film yapımcısı ve aktör. Rivers, New York, Southampton, Long Island ve Meksika'da Zihuatanejo'da bulunan stüdyoları yönetti ve bu şehirlerde yaşadı.

<span class="mw-page-title-main">Knox Martin</span> Amerikalı sanatçı (1923 – 2022)

Knox Martin, Amerikalı ressam ve heykeltıraş.

<span class="mw-page-title-main">Reuben Nakian</span>

Reuben Nakian Amerikalı heykeltıraş ve öğretmen.

<span class="mw-page-title-main">Barnett Newman</span> Amerikalı ressam (1905 – 1970)

Barnett Newman Amerikalı ressam ve sanatçıdır. Soyut dışavurumculuk akımının önemli isimlerinden biri olan Barnett Newman bu akım içerisinde "renk alanı" diye adlandırılan akıma da öncülük etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Franz Kline</span> Amerikalı ressam (1910 – 1962)

Franz Kline veya orijinal ismi ile Franz Jozef Kline, Amerikalı bir ressam. Daha çok soyut dışavurumculuk stili ile yaptığı resimlerle tanınmıştır.

Arshile Gorky, Ermeni asıllı ressam. Soyut ve dışavurumcu yapıtlarıyla tanınmıştır.

İmpasto, çalışma üzerinde kullanılan boyanın yığılması ile kalın boya tabakaları kullanılarak hazırlanan yağlı boya tekniğidir. İtalyancada hamur anlamına gelmektedir. Boyanın fırça veya spatula gibi resim araçlarıyla tuval üzerine sıvanmasıyla gerçekleştirilir. Bu teknik ile rölyef etkili yüzeyler oluşurken aynı zamanda resimde canlılık meydana gelir. Sert özellikteki fırçalar yumuşak olanlara tercih edilir. Bazı ressamlar ise doğrudan boyaları tüpten tuvale boşaltarak yüzeyde kalınlık oluşturmaya çalışır. Özellikle Jean Fautrier gibi isimler bu tekniğin öncüleridir.

<span class="mw-page-title-main">Erol Akyavaş</span> Türk ressam

Erol Hakkı Akyavaş, Türk ressam.

Marth Rotko, Letonya Yahudisi asıllı ABD'li ressam.

<span class="mw-page-title-main">Amaranth Ehrenhalt</span>

Amaranth Roslyn Ehrenhalt, Amerikalı ressam, heykeltıraş ve yazar.

Hyman Bloom Letonya doğumlu Amerikalı ressam. Çalışmaları, Yahudi mirası ve Doğu dinlerinin yanı sıra Altdorfer, Grünewald, Caravaggio, Rembrandt, Blake, Bresdin, Ensor ve Soutine gibi sanatçılardan etkilenmiştir. İlk olarak, eserinin 1942 Modern Sanat Müzesi sergisi olan "Amerikalılar 1942 - 9 Eyaletten 18 Sanatçı" sergisine dahil edilmesiyle ön plana çıktı. MoMA sergiden 2 resim satın aldı ve Time dergisi sergi incelemelerinde onu "çarpıcı bir keşif" olarak seçti.

<span class="mw-page-title-main">Alfred Leslie</span> Amerikalı sanatçı (1927 – 2023)

Alfred Leslie, Amerikalı ressam, heykeltıraş ve film yapımcısı. İlk başlarda sanat çalışmalarında "Soyut Dışavurumcu" tarzda elde ettiği başarının ardından 1960'lı yılların başından itibaren "Yeni Gerçekçilik" akımına yöneldi.

<span class="mw-page-title-main">David Anfam</span>

David Anfam, İngiliz sanat tarihçisi, küratör ve yazar.