
Roman, genellikle düzyazı biçiminde yazılan, kurgusal, görece uzun, insanın (ya da insan özellikleri atfedilen varlıkların) deneyimlerini bir olay örgüsü içinde aktaran ve genellikle kitap halinde basılan bir edebî tür. Uluslararası ve akademik platformlarda beşinci sanat olarak kabul gören edebiyatın bir alt türüdür.

Tam adı Agatha Mary Clarissa Miller Christie Mallowan olan Agatha Christie, İngiliz yazar, polisiye edebiyatın en önemli isimlerinden biri ve dedektif Hercule Poirot karakterinin yaratıcısıdır. Mary Westmacott takma adıyla aşk romanları da yazmıştır. Ancak asıl ününü, yazdığı 80 dedektif romanına ve West End tiyatrolarında sahnelenen oyunlarına borçludur.

Polisiye, suç ve suçlularla ilgili edebiyata verilen genel addır. Başlangıç olarak kimilerince Gaston Leroux tarafından yazılan Sarı Odanın Esrarı adlı kitap, kimilerince de Edgar Allan Poe tarafından yazılan Morg Sokağı Cinayeti kabul edilir. İlk polisiye roman olarak ise "Charles Felix" takma adıyla 1862-63 yıllarında yayımlanmış olan The Notting Hill Mystery kabul edilir. Halk arasındaki popüler kimliğini, Sir Arthur Conan Doyle tarafından yazılarak, gazetelerde tefrika halinde yayımlanan Sherlock Holmes ile kazanmıştır. Endüstriyel devrim ve modernizmin en etkili şekilde yaşandığı İngiltere, bu doğuma kaynaklık etmiş sayılsa da, Avrupası kıtasından ve Amerika'dan türe yeni açılımlar kazandırılmış ve yepyeni alt türler eklenmiştir.

Ahmet Ümit, Türk şair ve yazardır.

Filler de Hatırlar, Agatha Christie'nin romanlarından biridir. Dedektif Hercule Poirot olup,romanda Agatha Christie'nin devamlı karakterlerinden Ariadne Oliver de vardır.
Malta Şahini, Dashiell Hammett'ın 1930'da basılmış dedektiflik romanıdır. Polisiye Yazarlar Derneği ve Amerika'nın Gizemli Yazarları'nın yayınladığı en iyi 100 polisiye romanı listelerinin her ikisinde de yer almıştır.

Ariadne Oliver, Agatha Christie'nin roman kahramanlarındandır.

Roger Ackroyd Cinayeti, İngiliz yazar Agatha Christie'nin yazdığı polisiye romanlarından birisidir. İlk olarak 1926 yılında Birleşik Krallık'ta William Collins, Sons yayın evi tarafından yayınlanmıştır. Polisiye Yazarlar Derneği ve Amerika'nın Gizemli Yazarları'nın yayınladığı en iyi 100 polisiye romanı listelerinin her ikisinde de yer almıştır.

Ölümle Randevu, Agatha Christie'nin yazdığı polisiye bir romandır.

Cinayet İlanı, Agatha Christie'nin yazdığı polisiye bir romandır.
Samuel Dashiell Hammett Dedektif romanları ve kısa öyküleri ile tanınan Amerikalı polisiye yazarı.

Baba Döndü, Mark Winegardner'ın yazdığı polisiye romandır, 2004 yılında yayımlanmıştır. Mario Puzo'nun 1969 tarihli The Godfather and The Sicilian romanının devamı niteliğindedir. Yayıncı Random House, Puzo'nun ölümünden sonra Winegardner'ı devam romanını yazması için seçmiştir. Orijinal romanın 1945-1955 yıllarını kapsaması ve Don Vito Corleone'nin hayatıyla ilgili önemli bir arka plan içermesi gibi, Dönüşler de 1955-1962 yıllarını kapsıyor ve Michael Corleone'nin ilk romandan önceki hayatıyla ilgili önemli bir arka plan içeriyor. The Godfather roman serisinin üçüncü kitabıdır.
Tercümân-ı Hakîkat, Osmanlı İmparatorluğu döneminde, İstanbul'da 1878-1921 yılları arasında yayınlanan günlük gazete.

Ölüm Çığlığı, Agatha Christie'nin yazdığı 10. polisiye romandır. İlk kez 1930 yılında yayımlanan ve Jane Marple karakterinin kahramanlar arasına girdiği ilk romandır. Bu romandan önce Miss Marple karakteri, Agatha Christie tarafından yazılan The Royal Magazine, The Story-Teller Magazine adlı polisiye öykülerinde görülmüştür.
Sonuncu Kurban, Agatha Christie'nin yazdığı polisiye bir romandır.

Porsuk Ağacı Cinayeti, Agatha Christie'nin polisiye romanıdır.

Agatha Christie'nin yazdığı son Tommy ve Tuppence romanıdır. Romanda polisiye ve casusluk iç içedir.
Macera romanı, macera, risk alma, heyecanlı olaylar ve fiziksel tehlike gibi öğeleri konu edinen romandır.
Erol Üyepazarcı, Türk kitabiyâtçı, polisiye roman eleştirmeni ve koleksiyoncusu. Fatih'teki Pertevniyal Lisesi'nden mezun olmasını takiben İstanbul Teknik Üniversitesi Makina Fakültesi'nde eğitim gördü. Türkiye Sınai Kalkınma Bankası’nda ilk olarak kurucu mühendis ardından da üst düzey yöneticilik görevlerinde bulundu. Osmanlı devletinin inkıraz döneminden İstanbul kent tarihine kadar muhtelif konularda yazılar yayımladı. II. Mahmut’un İstanbul’u - Bostancıbaşı Sicilleri (1992), Kandilli, Vaniköy, Çengelköy - Mekânlar ve Zamanlar (1993), Türkiye Sınai Kalkınma Bankası’nın Öyküsü (1995) ve Korkmayınız Mister Sherlock Holmes - Türkiye’de Polisiye Romanın Öyküsü 1881-1928 (1997) gibi eserler yayımladı ve birçok konuda tercümeleri yayınlandı. Raif Nezihi’nin İzmir’in Tarihi (2001) ile Ebüssüreyya Sami’nin Türklerin Sherlock Holmes’ü Amanvermez Avni’nin Maceraları Cilt: I - II (2006) gibi eserleri de yayıma hazırladı.