Coğrafya; beşerî (insanî) sistemleri ve yeryüzünü araştıran, bunlar arasındaki ilişkiyi neden-sonuç ve dağılış ilkesine bağlı olarak inceleyen ve sorgulayan bir bilim dalıdır. Yer ve insanlar arasındaki ilişkiler coğrafyanın konusunu oluşturur. Coğrafya sözcüğü Yunanca “γεωγραφία” gaia (yer) ve gráphein sözcüklerinden türemiştir. Türkçesi yerçizim sözcüğüdür. Zamanımızdan 2200 yıl önce coğrafya terimini ilk kullanan kişi Eratosthenes olmuştur. Gregg ve Leinhardt (1994), coğrafyayı 4 özellikle karakterize edilen bir disiplin olarak tanımlamaktadırlar:
- Birincisi, bir yere eşsiz bir karakter kazandıran, yeryüzü üzerindeki özelliklerin dağılımıdır.
- İkincisi, bazı şeylerin oldukları yerlerde ve zamanda neden ve nasıl meydana geldiğini anlamaktır.
- Üçüncüsü, meydana gelen olayların, diğer olaylarla ilgisi ve bağlantısıdır.
- Sonuncusu, coğrafyanın haritalar ile bilgilerin ve düşüncelerin iletişimini sağlamasıdır.
Gelenek ve görenekler; bir toplumda, bir toplulukta çok eskilerden kalmış olmaları dolayısıyla saygın tutulup kuşaktan kuşağa iletilen, yaptırım gücü olan kültürel kalıntılar, alışkanlıklar, bilgi, töre ve davranışlar.
Coimbra Üniversitesi, Coimbra, Portekiz'de kurulu bir devlet üniversitesidir. Hâlen faal olan Avrupa ve dünyanın en eski üniversitelerinden biri olmasının yanı sıra, Portekiz'in en eski ve önemli yükseköğrenim ve araştırma enstitüsüdür. Sekiz ana fakültede, tüm akademik kariyer imkânlarına izin vermekte ve doğa bilimleri, mühendislik, eczacılık, hukuk, matematik, mimarlık, eğitim, spor, psikoloji, sosyal bilimler ile beşeri bilimlerinde dahil olduğu geniş alanlarda eğitim sağlamaktadır. Avrupa üniversitelerinin yol gösterici araştırma gruplarından, Coimbra Grubu'nun kurucu üyesidir ve grubun geleneksel açılış töreni her yıl Coimbra Üniversitesi'nde yapılmaktadır.
Sosyal bilimler, toplumsal bilimler veya toplum bilimleri; insanın muhatabı olan her şey ile ilişkisini araştıran, olayları incelerken merkeze insanı ve insanların oluşturduğu toplumu koyan akademik disiplinler bütünüdür. İnsan ile yazı bulunduktan sonraki zamanın ilişkisini araştıran tarih, insan ile bulunduğu çevrenin ilişkisini araştıran coğrafya, insanların oluşturduğu toplumu araştıran sosyoloji gibi bilim dalları sosyal bilimlere örnek olarak gösterilebilir. Türkiye'de zaman zaman sözel bilimler olarak da anılırlar. Sosyal bilimlerin sanat ve beşeri bilimlerden temel farkı, insanlığı incelerken nitel ve nicel bilimsel yöntemlerin kullanımını içermesidir. Bu terim, 19. yüzyılda, "toplumun özgün bilimi" sosyolojiyi ifade etmek için kullanılmaktaydı. Ancak günümüzde antropoloji, arkeoloji, iktisat, ilahiyat ve din bilimleri, beşeri coğrafya, dil bilimi, işletme, müzik bilimi, siyaset bilimi, psikoloji, hemşirelik ve sosyal tarihi içeren birçok akademik branşı ifade eder.
Tiflis Üniversitesi, 8 Şubat 1918'de Gürcistan'da devlet tarafından kurulmuş üniversitedir. Üniversitede yaklaşık 30.000 öğrenci öğrenim görektedir. Üniversitede Hukuk, Ekonomi, Beşeri bilimler, Sağlık ve Doğal Bilimleri Fakültesi bulunmaktadır.
Yer bilimleri, Dünya'nın ve atmosferinin fiziksel ve kimyasal yapısıyla uğraşan bir bilim dalı olup, Dünya gezegenine ait bütün doğa bilimi alanlarını kapsar. Yer bilimleri gezegen biliminin bir dalı olarak düşünülebilir ancak tarihi daha eskiye dayanır. Yer bilimleri, her biri kendi içinde daha özelleşmiş alanlara ayrılabilen dört ana çalışma alanından oluşur; bunlar sırasıyla litosfer, hidrosfer, atmosfer ve biyosferdir.
Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi (KGTÜ), Bilimsel Araştırma Teknoloji Eğitim ve Kültür Vakfı (BARTEK) tarafından 2013 yılında Konya'da kurulmuş bir vakıf üniversitesidir. Üniversitenin kurulmasına ilişkin karar 18 Haziran 2013 tarihli ve 28681 sayılı resmî gazetede yayınlanmıştır. Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi, Türkiye'nin gıda ve tarım alanındaki ilk ihtisas üniversitesidir ve eğitim dili İngilizcedir.
Nüfus coğrafyası, nüfusla ilgilenen bir beşeri coğrafya dalıdır. Doğal çevre ile nüfus arasındaki ilgiyi araştırır. Kıta ülke, bölge, bölüm ve yöre ölçeğinde nüfusun dağılışı ile dağılışı etkileyen doğal ve beşeri faktörleri araştırır.
Kıyılar, kara ve deniz ekosisteminin kesişim sahasında bulunan doğal ve beşeri kaynaklı olarak büyük ve hızlı değişimlerin yaşandığı en önemli alanlardan biridir. Kıyıların, dalga ve deniz akıntıları sonucu, iklim değişimleri, akarsuların taşıdığı materyaller vb. unsurlar ile doğal olarak değişimin yaşandığı ortamlar olması yanında tarihi çağlardan bu yana insanoğlunun başta yerleşim olmak üzere birçok faaliyetleri için kullandığı alanlar olması da kıyılardaki değişimin boyutunu göstermektedir. Kıyı çizgisinde meydana gelen değişim aynı zamanda kıyının alan kazanması veya alan kaybetmesi şeklinde alansal değişimi de oluşturmaktadır. Meydana gelen alan değişimleri kıyı ilerlemesi-gerilemesiveya deniz ilerlemesi-gerilemesi şeklinde olabilmektedir. Bu durumda kıyıda yaşanan değişimlerin aradan denize doğru ya da denizden karaya doğru olduğunu göstermektedir. Bu değişimler uzun dönemli ve kısa dönemli olarak sınıflandırılmaktadır.
Nohutlu, Malatya'nın Pütürge ilçesinde olan bir mahalledir.
Londra Üniversitesi SOAS ya da Londra Üniversitesi Oryantal ve Afrika Çalışmaları Okulu, Londra, İngiltere'de kamu araştırma üniversitesi ve Londra Üniversitesi'nin bir kurumu. 1916'da kurulmuş olup, Londra merkezinin ortasındaki Bloomsbury'de yer alır ve dünyanın önde gelen Asya, Afrika ve Orta Doğu araştırmaları enstitüsüdür.
Charles Vorbe, Haitili futbolcu, teknik direktör ve akademisyendir. Defans, orta saha ve forvet pozisyonlarında görev aldığı futbolculuk kariyerinin ardından teknik direktörlük, sonrasında ise akademisyenlik yapmıştır.
Kayseri Üniversitesi 18 Mayıs 2018 tarihinde Erciyes Üniversitesi'ne bağlı çeşitli eğitim kurulumlarının birleştirilmesi ve yeni eğitim kurumlarının açılmasıyla Kayseri'de kurulmuştur.
Malatya Turgut Özal Üniversitesi 18 Mayıs 2018 tarihinde İnönü Üniversitesi'ne bağlı akademik birimler ile yeni kurulan akademik birimlerin birleştirilmesiyle Malatya'da kurulmuştur.
Avusturya Bilimler Akademisi Avusturya Cumhuriyeti'nin özel koruması altındaki tüzel bir kuruluştur. Akademi tüzüğüne göre misyonu, özellikle temel araştırmalarda, her açıdan ve her alanda fen ve sosyal bilimleri tanıtmaktır.
Aleksandr İvanoviç Guçkov, Rus politikacı, Üçüncü Dumanın Başkanı ve Rus Geçici Hükümetinin Savaş Bakanı idi.
Aliçeri, Malatya ilinin Pütürge ilçesine bağlı bir mahalledir.
UC Press olarak da bilinen University of California Press, akademik yayıncılık yapan California Üniversitesi ile bağlantılı bir yayınevidir. 1893'te kuruldu. 25 yıl önce 1868'de kurulan Kaliforniya Üniversitesi öğretim üyeleri tarafından bilimsel çalışmaları yayınlamak için kurulmuştur ve kuruluşundan bu yana resmi olarak merkezi Berkeley, Kaliforniya'daki üniversitenin amiral gemisi kampüsündedir.
İsviçre Tarihsel Sözlüğü, bir İsviçre tarih ansiklopedisidir. Ansiklopedi 1998 yılında kurulmuş olup İsviçre tarihi hakkında modern tarihsel araştırmanın sonuçlarını daha geniş bir izleyici kitlesinin erişebileceği bir şekilde dikkate almayı amaçlamaktadır.
Uluslararası Balzan Ödülü Vakfı, beşeri bilimler, doğa bilimleri, kültür alanlarının yanında barış ve insanların kardeşliği için olağanüstü başarılar elde eden kişi veya kuruluşlara yılda dört kez para ödülü vermektedir.