İçeriğe atla

Wilhelm Voigt

Wilhelm Voigt
Wilhelm Voigt, 1910
Doğum13 Şubat 1849
Tilsit, Königsberg, Prusya
Ölüm3 Ocak 1922 (72 yaşında)
Lüksemburg
MilliyetAlman
MeslekAyakkabı ustası

Friedrich Wilhelm Voigt (13 Şubat 1849; Tilsit, Königsberg, Prusya (günümüzde Sovetsk, Kaliningrad Oblastı) – 3 Ocak 1922; Lüksemburg), 1906 yılında Prusya yüzbaşı kostümü giyerek peşine taktığı Alman askerleriyle Köpenick Belediye Başkanı'nı tutuklayan Alman sahtekar ve ayakkabı ustası.[1]

13 Şubat 1849 tarihinde Prusya'nın Königsberg şehrindeki Tilsit kasabasında doğan Voigt, babası gibi ayakkabı tamirciliğiyle uğraşıyordu. Henüz daha 14 yaşındayken bir vezneyi soymaya çalışmasından dolayı 14 gün boyunca hapse mahkûm edilen Voigt, işlediği suçlar neticesinde polisten oturma iznini alamaz. Berlin'de kaçak kalan Voigt, eskicilerden bulduğu yüzbaşı üniforması ile sokağa çıkar ve bir manga askeri de yanına alarak Köpenick Belediyesi binasına gelir. Bir grup askeri kapıda nöbetçi olarak bıraktıktan sonra içeriye girer ve Belediye Başkanı'nı tutuklama emrini verir. Belediye hesabındaki yaklaşık 4 bin Mark değerindeki paranın getirilmesini emreder. Parayı aldıktan sonra bir süre daha asayişi sağlama emrini vererek binadan ayrılır. Olaydan 10 gün sonra bir ihbar üzerine yakalanan Voith, 4 yıl daha hapis cezasına çarptırılır. Dava, İngilizlerin Alman militarizmi hakkındaki propagandası için kullanıldı, ancak Alman halkı ezici bir çoğunlukla Voigt'in başarısının hem zekice hem de komik olduğunu düşünüyordu. Almanlar arasında Yüzbaşı Köpenick lakabıyla bir halk kahramanı oldu. Kaiser II. Wilhelm yaşanan durumu gülünç bularak Voigt'un cezasını affeder.[1][2][3]

İlk yılları

Voigt, Prusya'nın Tilsit şehrinde (şimdi Sovetsk, Kaliningrad Oblastı) doğdu. 1863'te 14 yaşındayken hırsızlık suçundan 14 gün hapis cezasına çarptırıldı ve bu da okuldan atılmasına yol açtı. Ayakkabıcılığı babasından öğrendi.

1864 ile 1891 yılları arasında Voigt, hırsızlık, sahtecilik ve hırsızlık suçlarından toplam 25 yıl hapis cezasına çarptırıldı. En uzun ceza, mahkemenin veznedarının ofisine yapılan başarısız hırsızlık suçundan verilen 15 yıllık hapis cezasıydı. 12 Şubat 1906'da serbest bırakıldı.

Voigt, Berlin yakınlarındaki Rixdorf'ta kız kardeşinin yanında yaşamaya başlayana kadar bir yerden bir yere sürüklendi. Yerel polis, 24 Ağustos 1906'da yalnızca eski mahkûm olması nedeniyle onu istenmeyen biri olarak Berlin'den sınırlayana kadar kısa bir süre tanınmış bir ayakkabıcının yanında çalıştı. Kayıtsız olarak Berlin'de kalmasına rağmen resmi olarak Hamburg'a gitti.

Köpenick'in Yüzbaşı

Köpenick belediye binasında Köpenick'in Yüzbaşısı olarak Wilhelm Voigt'in heykeli (by Spartak Babajan [de])
Wilhelm Voigt'in Köpenick Yüzbaşısı olarak giydiği üniforma

16 Ekim 1906'da Voigt bir sonraki soygununa hazırdı. Kullanılmış Prusya Muhafız Yüzbaşısı üniformalarının parçalarını farklı mağazalardan satın almış ve bunların askerler üzerindeki etkisini test etmişti. On gün önce ayakkabı fabrikasından istifa etmişti. Üniformayı bagaj deposundan çıkardı, giydi ve askeri kışlaya gitti, kışlaya dönerken dört Grenadiye ve bir çavuşu durdurdu ve onlara kendisiyle gelmelerini söyledi ve onlar da onu takip etti. Üstlerine rapor vermesi için komutan çavuşu görevden aldı ve daha sonra atış poligonundan altı askere daha el koydu. Daha sonra Berlin'in doğusundaki Köpenick'e giden bir trene bindi, askerleriyle birlikte yerel belediye binasını işgal etti ve onlara tüm çıkışları kapatmalarını söyledi. Yerel polise "kanun ve düzene dikkat etmelerini" ve yerel postaneden "Berlin'e yapılan aramaları bir saat süreyle engellemelerini" söyledi.

Sayman von Wiltberg ve belediye başkanı Georg Langerhans'ı siyasi yolsuzluktan tutuklattı ve eski hapishane müdürünün imzasıyla imzalanan paraya ilişkin makbuz düzenleyerek 4002 mark ve 37 feniğe el koydu. Daha sonra iki arabaya el koydu ve Grenadiyelere tutuklanan adamları sorgulanmak üzere Berlin'deki Neue Wache'ye götürmelerini söyledi. Geri kalan askerlere yarım saat boyunca yerlerinde durmalarını söyledi ve ardından tren istasyonuna doğru yola çıktı, orada tekrar sivil kıyafetlerini giydi ve parayla birlikte ortadan kayboldu.

Yakalanması

Sonraki günlerde Alman basını gerçekte ne olduğuna dair spekülasyonlar yaptı. Aynı zamanda Alman İmparatorluk Ordusu da kendi soruşturmasını yürütüyordu. Alman halkı suçlunun hem zekasına hem de cesaretine hayran kaldı.

Voigt, 26 Ekim 1906'da, Voigt'in planlarını bilen eski bir hücre arkadaşının yüksek ödül umuduyla polise ihbar etmesinden sonra tutuklandı. 1 Aralık'ta Voigt, sahtecilik, bir memurun kimliğine bürünme ve asılsız hapis nedeniyle dört yıl hapis cezasına çarptırıldı. Ancak kamuoyunun büyük bir kısmı onun tarafındaydı. Alman Kaiser II. Wilhelm, 16 Ağustos 1908'de onu affetti. Kaiser'in bile bu olaydan hoşlandığı, ondan sevimli bir alçak olarak söz ettiği ve ordusunun genel nüfusta açıkça hakim olduğu otorite ve saygı duygularından memnun olduğu iddiaları bulunmaktadır.[4]

İngiliz basını da bunu Alman militarizmi hakkındaki stereotiplerin doğrulanması olarak görerek eğlendi. The Illustrated London News'in editörleri 27 Ekim 1906 tarihli sayısında neşeyle şunları kaydetti:

Kaiser yıllardır halkına, en kutsal sembolü Alman üniforması olan militarizmin her şeye gücü yettiğine saygı duymayı aşılıyor. Bu fetişlere karşı işlenen suçlar uygun cezalara tabidir. Kendilerini gerektiği gibi selamlamamış sayan subaylar, saldırgan erlere karşı cezasız bir şekilde kılıçlarını çekmişlerdir.

Aynı sayıda yazar G. K. Chesterton şunu belirtti:

Bu saçma sahtekarlığın (en azından İngilizlerin gözünde) en saçma kısmı, tuhaf bir şekilde, nispeten az yorum almış olan kısmıdır. Yani Belediye Başkanının arama izni istediği, Yüzbaşının askerlerinin süngülerini gösterip 'Bunlar benim yetkimdir' dediği nokta. İnsan hiçbir askerin bu şekilde konuşmayacağını herkesin bileceğini düşünürdü.

Sonrası

Voigt şöhretinden yararlanmaya karar verdi. Balmumu figürü serbest bırakıldıktan dört gün sonra Unter den Linden'deki balmumu müzesinde sergilendi. Fotoğraflarını imzalamak için müzeye geldi, ancak aynı gün kamu görevlileri müzede sergilenmesini yasakladı.

Küçük tiyatrolarda, kahramanlığını anlatan bir oyunda rol aldı ve Köpenick'in Yüzbaşısı olarak daha fazla fotoğrafa imza attı. Yasağa rağmen Dresden, Viyana ve Budapeşte'de varyete gösterileri, restoranlar ve eğlence parklarını gezdi. 1909'da Leipzig'de Köpenick'in Yüzbaşı Nasıl Oldum adlı kitabını yayınladı ve çok satıldı.

Amerika Birleşik Devletleri gezisi, göçmenlik makamlarının kendisine vize vermeyi reddetmesi nedeniyle neredeyse başarısız olmasına rağmen, 1910'da Kanada üzerinden geldi. Ayrıca Londra'daki Madame Tussaud müzesindeki bir balmumu heykeline de ilham kaynağı oldu.

1910'da Lüksemburg'a taşınarak garson ve kunduracı olarak çalıştı. Berlinli zengin bir duldan ömür boyu emekli maaşı alıyordu.[4] İki yıl sonra bir ev satın aldı ve emekli oldu, ancak Birinci Dünya Savaşı sonrası ekonomik durgunluk nedeniyle mali açıdan mahvoldu. Voigt 1922'de Lüksemburg'da öldü. Mezarı Lüksemburg'daki Cimetière Notre-Dame'dedir.

Kaynakça

  1. ^ a b Özcan, Celal (2014). "Ben bu Almanya'yı seviyorum". 26 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2016. 
  2. ^ Akın, Sunay (2010). Geyikli Park. Türkiye İş Bankası Yayınları. s. 17. 
  3. ^ "Sunay Akın Hikayeleri - Yüzbaşı Köpenick". 2014. 26 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2016. 
  4. ^ a b Blundell, Nigel (1995). "The great pretender who duped a city's mayor". The World's Greatest Mistakes. New York: Bounty Books. s. 158. ISBN 0-600-57232-3. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Konrad Adenauer</span> Almanya Federal Cumhuriyetinin ilk şansölyesi (1949–1963)

Konrad Hermann Josef Adenauer, Alman devlet adamı, şansölye.

<span class="mw-page-title-main">Rosa Luxemburg</span> Polonyalı-Alman Marksist devrimci (1871–1919)

Rosa Luxemburg, Polonyalı Marksist, filozof, ekonomist, savaş karşıtı aktivist ve devrimci sosyalistti. 28 yaşında Alman vatandaşı oldu.

<span class="mw-page-title-main">Ceza</span>

Ceza ya da yaptırım, genel anlamıyla suç karşılığında insanlara veya kuruluşlara uygulanan bir yaptırımdır. Ceza Arapça kökenli bir kelimedir. Anlamı, yapılan kötü bir eylemin karşılığıdır.

<span class="mw-page-title-main">II. Wilhelm</span> Son Alman İmparatoru

II. Wilhelm, son Alman İmparatoru (Kaiser) ve Prusya Kralı'ydı. 15 Haziran 1888'den 9 Kasım 1918'deki feragatına kadar hüküm sürdü.

Vatana ihanet, vatan hainliği ya da hıyanet-i vataniye, meşrû egemenlik organını devirmeye veya otoritesini yıkmaya, bağlı olduğu devlete karşı savaşmaya veya düşmanla iş birliği etmeye yönelik eylemleri kapsayan suç türü. Tarih boyunca birçok hukuk sisteminde tüm suçların en büyüğü olarak değerlendirilmiş ve en şiddetli biçimlerde cezalandırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Helmuth Karl Bernhard von Moltke</span> Alman mareşal

Helmuth Karl Bernhard von Moltke, Alman Mareşal. Yeğeni Helmuth Johann Ludwig von Moltke, Generaloberst rütbesiyle 1908-14 yılları arası Alman Ordusu Genelkurmay Başkanı olarak I. Dünya Savaşı'nda da görev aldı.

<span class="mw-page-title-main">Üzeyir Garih cinayeti</span>

Üzeyir Garih cinayeti, 25 Ağustos 2001'de iş insanı Üzeyir Garih'in Yener Yermez adında bir kişi tarafından öldürülmesi olayıdır.

<span class="mw-page-title-main">Udo Voigt</span> Alman politikacı

Udo Voigt, Alman bir siyasetçidir ve 1996-2011 yılları arasında aşırı sağcı Almanya Ulusal Demokratik Partisi'nde genel başkan olarak görev yapmıştır. Alman Silahlı Kuvvetleri'nde eski bir havacılık mühendisi ve pilottur. Bir neo-Nazidir.

Türkiye Cumhuriyeti'nde ölüm cezası, 1984'ten bu yana uygulanmamaktadır ve 2004'te kaldırılmıştır. Ölüm cezası önce 2001'de savaş tehdidi ve terör suçları hâlleri dışındaki suçlar için kaldırılmış, 3 Ağustos 2002'de "savaş ve çok yakın savaş tehdidi hâllerinde işlenmiş suçlar hariç" şartı ile kaldırılmıştır. 7 Mayıs 2004 tarihli 5170 sayılı Kanun ile Anayasa'dan ölüm cezaları ile ilgili maddeler çıkarılmış, 14 Temmuz 2004 tarihli 5218 sayılı Kanun ile Türk Ceza Kanunu'ndan ölüm cezaları ile ilgili maddeler çıkarılmış, böylece ölüm cezası Türk Hukuku'ndan tamamen kaldırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Helmuth Weidling</span> Nazi Almanyası Wehrmacht Generali

Helmuth Otto Ludwig Weidling, II. Dünya Savaşı'nda Alman general.

<span class="mw-page-title-main">Ernst Kaltenbrunner</span>

Ernst Kaltenbrunner, Nazi Almanyası'nda profesör, doktor, general ve Nazi Partisinin önde gelenlerindendi.

<span class="mw-page-title-main">Rudolf Höß</span> Auschwitz toplama kampının ilk komutanı

Rudolf Franz Ferdinand Höss, Holokost faili Alman SS subayı. Höss, Auschwitz toplama ve imha kampında en uzun süre görev yapan komutandı. Hitler'in "Nihai Çözüm" olarak bilinen Nazi işgali altındaki Avrupa'da Yahudi nüfusunu sistematik olarak yok etme emrini hızlandırmanın yollarını test etti ve uyguladı. Astlarından biri olan Karl Fritzsch'in girişimiyle Höss, 1 milyondan fazla insanın öldüğü gaz odalarında kullanılmak üzere Zyklon B pestisitini tanıttı.

<span class="mw-page-title-main">Hans von Salmuth</span>

Hans Eberhard Kurt von Salmuth, II. Dünya Savaşı'nda Alman generaliydi.

<span class="mw-page-title-main">Marius Jacob</span> Fransız suçlu (1879-1954)

Alexandre Jacob, kurbanlarına karşı keskin bir mizah anlayışı taşıyan akıllı hırsız ve Fransız anarşist. Maurice Leblanc'ın Arsen Lüpen karakterini yaratmasında esin kaynağı olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Erich Priebke</span>

Erich Priebke, Nazi Almanyası'nda Waffen-SS'de eski bir Hauptsturmführer (yüzbaşı). 1996 yılında İtalya'da, 24 Mart 1944 tarihinde Roma'da Ardeatine mağaralarında yapılan katliama katıldığı savaş suçlarından mahkûm edildi. Partizanların bir saldırısı sonucunda 33 Alman askerinin hayatlarını kaybettikten sonra 335 İtalyan sivil, misilleme olarak öldürülmüştür. II. Dünya Savaşı'nda Nazi Almanyası'nın yenilgisinden sonra 50 yıl boyunca yaşadığı Arjantin'e kaçmak için yardım aldı.

<span class="mw-page-title-main">Feldherrnhalle</span>

Feldherrnhalle, Almanya'nın Münih kentindeki bir anıtsal sundurma. Hofgarten Palais Preysing ve doğu yanındaki Münih Ludwigstrasse'nin en güney ucunda, 1841 ve 1844 yılları arasında inşa edilmiştir. Feldherrnhalle Bavyera Ordusu'nun bir onur sembolü idi. Feldherrnhalle, Askeri liderler Johann Tilly ve Karl Philipp von Wrede'nin heykellerini içerir. Merkez heykel grubu Fransa-Prusya Savaşı'ndan sonra 1882 yılında eklendi.

Chris Gueffroy Berlin Duvarı'nı geçmeye çalışırken öldürülen son kişi.

<i>Kriminalpolizei</i>

Norveç]] Polisinin eşdeğer bölünmesi, Norveç'teki benzer bir kısaltmadan türetilen Kripos olarak bilinir.

<span class="mw-page-title-main">August Heissmeyer</span>

August Heißmeyer, SS'in önde gelen üyesiydi. II. Dünya Savaşı'ndan sonra Heißmeyer bir savaş suçlusu olarak bir hapis cezasına çarptırıldı. Yeğeni Kurt Heissmeyer, SS hekimiydi.

<span class="mw-page-title-main">Necdet Elmas</span> Türk gangster

Necdet Elmas, 1960'lı yıllarda banka soygunları ile gündeme gelmiş Türk gangster. Bazı gazeteler Necdet Elmas'ı Türkiye'nin ilk gangsteri olarak kabul etmektedir.