İçeriğe atla

Wilhelm Uhde

Wilhelm Uhde, yak. 1910

Wilhelm Uhde (28 Ekim 1874, Friedeberg, Brandenburg (bugünkü Polonya) - 7 Ağustos 1947, Paris), Alman sanat koleksiyoneri ve satıcısı, yazar ve eleştirmen. Modern sanatın ilk koleksiyonerlerinden olup ressam Henri Rousseau'nun kariyerinde önemli yere sahiptir.

Hayatı

Uhde Dresden'de hukuk okudu ancak bunu bırakıp önce Münih'te sonra Floransa'da sanat tarihi eğitimi aldı. 1904'te Paris'e taşındı. İlk Picasso eserini 1905'te satın alan Uhde Pablo Picasso ve Georges Braque'ın kübist eserlerini toplayan ilk koleksiyonerlerdendi. 1907'de Robert Delaunay, Sonia Terk ve Henri Rousseau'yla tanıştı, 1908'de Paris'te rue Notre-Dame-des-Champs'da kendi sanat galerisini açtı. Galeride Georges Braque, Jean Metzinger, Sonia Delaunay, André Derain, Raoul Dufy, Auguste Herbin, Jules Pascin ve Pablo Picasso'nun eserlerini sergiledi.[1] Uhde, 1908'de Londra'da Sonia Terk ile evlendi. İddialara göre bu evlilik Uhde'nin eşcinselliğini gizlemek için yapılmıştı. 1910'da çift boşandıktan sonra Terk, Robert Delaunay ile evlendi.[2] Uhde Picasso'ye kendi portresini yapması için 1910'da sipariş verdi, 1911'de ise Rousseau hakkındaki ilk monografiyi kaleme aldı.[2]

I. Dünya Savaşı'nın başlamasıyla Fransız hükûmeti Fransa'da yaşayan birçok Alman vatandaşının mal varlığına el koydu. Uhde'nin Georges Braque, Raoul Dufy, Juan Gris, Auguste Herbin, Marie Laurencin, Fernand Léger, Jean Metzinger, Pablo Picasso, Jean Puy ve Henri Rousseau gibi ressamların eserlerinden oluşan koleksiyonuna da bu çerçeve de hükûmet tarafından 1914'te el kondu ve 1921'de Hôtel Drouot'da yapılan bir dizi müzayedede bu eserler satıldı.[3][4]

1919-20 yıllarında Uhde Alman ressam Helmut Kolle ile çalıştı ve Fransa'daki Chantilly'de onunla birlikte yaşadı. Daha sonra Almanya'ya döndü ve Weimar Cumhuriyeti'ne karşı pasifist görüşleri benimsedi. 1924'te Fransa'ya, 1927'de Chantilly'ye döndü. Yahudi olduğu için II. Dünya Savaşı boyunca Güney Fransa'da saklandı ve bu sırada sanat eleştirmeni ve Fransız Direnişi lideri olan Jean Cassou'dan destek gördü.

Kutsal Yürek ressamları

Uhde 1928'de Paris'te düzenlenen ilk naif sanat sergisinin de düzenleyicisiydi. Bu sergide, grup olarak "Kutsal Yürek" ressamları adı verilen Henri Rousseau, André Bauchant, Camille Bombois, Séraphine Louis ve Louis Vivin'in eserleri yer alıyordu.

Etkisi

Martin Provost'un yönettiği 2008 Fransız-Belçika yapımı Séraphine filmi Uhde'nin hayatının önemli bir bölümünü ve ressam Séraphine Louis ile ilişkisini, 1912'deki ilk karşılaşmalarından ressamın Clermont akıl hastanesindeki son günlerine kadarki dönem içinde anlatır.[5] Film, en iyi film ve Yolande Moreau için en iyi kadın başrol oyuncusu da dahil olmak üzere yedi César Ödülü kazanmıştır.

Eserleri

  • Picasso et la tradition française, Paris : Les Quatre Chemins, 1928
  • Cinq maîtres primitifs, Paris, 1949
  • Von Bismarck bis Picasso: Erinnerungen und Bekenntnisse (1938)

Koleksiyonundan eserler

Kaynakça

  1. ^ MAM, Musée d'Art Moderne de la Ville de Paris, Paris 1937, L'Art Indépendant, ex. cat. 2-85346-044-4, Paris-Musées, 1987, P. 188
  2. ^ a b "Dictionary of Art Historians". 25 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ocak 2020. 
  3. ^ "The Metropolitan Museum of Art Libraries, Vente de biens allemands ayant fait l'objet d'une mesure de Séquestre de Guerre: Collection Uhde. Paris, 30 May 1921". 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ocak 2020. 
  4. ^ Malcolm Gee, "Dealers, Critics and Collectors of Modern Painting; Aspects of the Parisian Art Market Between 1910 and 1930", Courtauld PhD Dissertation 1977, p25
  5. ^ Ebert, Roger (17 Haziran 2009). "Séraphine review". Roger Ebert, SunTimes. 13 Ekim 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Temmuz 2011. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Pablo Picasso</span> İspanyol heykeltıraş ve ressam (1881-1973)

Pablo Picasso, Fransa'da yaşamış İspanyol ressam, heykeltıraş, sahne tasarımcısı, şair ve oyun yazarıdır. 20. yüzyıl sanatının en iyi bilinen isimlerindendir. Georges Braque ile birlikte kübizm akımının temelini atmış, asamblajı icat etmiş, kolajın icadında yer almış ve çok çeşitli tarzların gelişimine katkı vermiştir. En önemli eserleri olarak öncü kübizm eseri Avignonlu Kızlar ve Alman ve İtalyan askerlerin İspanyol İç Savaşı sırasında yaptığı katliamı anlatan Guernica sayılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Kübizm</span> 20. yüzyıl başındaki temsile dayalı sanat anlayışından saparak doğan sanat akımı

Kübizm, 20. yüzyıl başındaki temsile dayalı sanat anlayışından saparak devrim yapan Fransız sanat akımıdır. Pablo Picasso ve Georges Braque, nesne yüzeylerinin ardına bakarak konuyu aynı anda değişik açılardan sunabilecek geometrik şekilleri vurgulamışlardır.

<span class="mw-page-title-main">Henri Rousseau</span> Fransız ressam (1844 – 1910)

Henri Julien Félix Rousseau, naif veya primitif üslupta resimler yapan Fransız post-empresyonist ressam. Mesleği yüzünden Le Douanier olarak da bilinir. Rousseau hayatı boyunca alaya alınmasına karşın, ölümünden sonra, yüksek sanat değeri taşıyan resimler yapmış ve kendi kendini eğitmiş bir dâhi olarak kabul edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Guillaume Apollinaire</span> Fransız şair (1880 – 1918)

Guillaume Apollinaire, İtalyan asıllı Fransız şair, yazar ve sanat eleştirmeni.

<span class="mw-page-title-main">Juan Gris</span> İspanyol sanatçı (1887-1927)

José Victoriano González-Pérez veya bilinen adıyla Juan Gris, hayatının büyük bölümünü Fransa'da geçirmiş olan İspanyol ressam ve heykeltıraş. Eserleri, devrinde yeni ortaya çıkmaya başlayan kübizm çizgisindedir.

Paris Okulu, Batı sanatında, yirminci yüzyılın ilk yarısında Paris'te yerleşik olan, benzer akımlarda yer almış sanatçıları anlatmak üzere kullanılan bir terimdir.

Georges Braque, Fransız ressam ve heykeltıraş. Pablo Picasso ile Kübizm akımını başlatmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Naif sanat</span>

Naif sanat, çocuksu bir basitlik taşıyan bir sanat türüdür. Tür olarak primitif sanatla oldukça benzeşir. Naif sanatın çok az sanat eğitimi almış ya da hiç eğitim almamış insanlar tarafından yaratılmış olduğunu söylemek bu türü fazlasıyla basite indirgemek olur.

<span class="mw-page-title-main">Orangerie Müzesi</span> Pariste sanat müzesi

Orangerie Müzesi, Paris'te bulunan bir sanat müzesidir. Müzede izlenimcilik, ard izlenimcilik ve Paris Okulu akımlarına ait tablolar sergilenir. Paul Cézanne, Henri Matisse, Amedeo Modigliani, Claude Monet, Pablo Picasso, Pierre-Auguste Renoir, Henri Rousseau, Chaim Soutine, Alfred Sisley ve Maurice Utrillo gibi ressamların eserleri müzede yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Kröller-Müller Müzesi</span> Sanat Müzesi; Otterlo, Hollandada Ulusal Müze

Kröller-Müller Müzesi, Hollanda'nın Otterlo kentindeki Hoge Veluwe Millî Parkı içinde yer alan sanat müzesi.

<span class="mw-page-title-main">Ambroise Vollard</span> Fransız sanat koleksiyoncusu (1866-1939)

Ambroise Vollard, yirminci yüzyılın başında Fransız çağdaş sanatının en önemli sanat simsarlarından biridir. İçlerinde Paul Cézanne, Aristide Maillol, Renoir, Louis Valtat, Pablo Picasso, Georges Rouault, Paul Gauguin ve Vincent Van Gogh gibi isimlerin de bulunduğu çok sayıdaki ressama verdiği maddi ve manevi destekle tanınır. Ayrıca hırslı bir sanat koleksiyoncusudur.

<span class="mw-page-title-main">Alexander Archipenko</span>

Alexander Porfyrovych Archipenko, Ukraynalı avangart sanatçısı, heykeltıraş ve grafiker.

Albert Gleizes, Fransız ressam, teorisyen ve yazardır.

<span class="mw-page-title-main">Musée National d'Art Moderne</span>

Musée National d'Art Moderne Fransa'daki bir modern sanat müzesidir. Müze Paris'teki Centre Pompidou'da, 4.arrondissement'ında bulunur. 1947 yılında aslen Palais de Tokyo'da kurulmuştur ama 1977 yılında müze şu anki yerine taşınmıştır. Müze dünyadaki çağdaş ve modern sanat müzelerindeki ikinci en büyük koleksiyona sahiptir. En büyük modern ve çağdaş sanat koleksiyonu ise New York'ta bulunan MoMa'dadır. Müzenin koleksiyonunda 70,000'den fazla sanat eseri vardır. Bu koleksiyon resim, mimari, fotoğrafçılık, sinema, yeni medya, heykel ve tasarım gibi birçok alandaki eserlerin derlenmesi sonucu oluşmuştur. Bu koleksiyonun bir kısmı iki kattan oluşan 14,000 metre karelik bir alanda sergilenmektedir. Bu sergi alanı Centre Pompidou'nun 4. ve 5. katlarında bulunur. Bu iki kattan biri modern sanat(1905'ten 1960'a kadar, 5. kat)'a ayrılmıştır. Diğerinde ise çağdaş sanat(1960'tan beri, 4.kat) eserleri yer alır. Koleksiyonda yer alan daha değerli çağdaş ve modern sanat eserleri ise binanın 6.katında sergilenir.

<span class="mw-page-title-main">Léon Bonnat</span> Fransız ressam (1833 – 1922)

Léon Bonnat (1833–1922) Fransız ressam ve tanınmış birçok ressamın öğretmeni. Federico Madrazo'dan Madrid'de eğitim almıştır. İlk eserleri dini temalar içermiştir. 1875 yılından itibaren tanınmış Amerikan ve Avrupalı kişilerin portrelerine ağırlık vermiştir. Diego Velázquez ve İspanyol gerçekçilerden etkilenmiştir. Adolphe Thiers, Victor Hugo, Hippolyte Taine, Louis Pasteur, Jean Auguste Dominique Ingres ve diğer tanınmış çağdaşları eserlerinde resm edilmişlerdir. Yaklaşık 200 portre yapmıştır. 1888 yılında École des Beaux Arts'da eğitmen olmuş ve 1905 yılında da okulun başına geçmiştir. Eserlerinin önemli bir kısmı Bonnat Müzesi'nde bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Albert Bitran</span> Fransız ressam (1931 – 2018)

Albert Bitran ressam ve heykeltıraş.

<span class="mw-page-title-main">Séraphine Louis</span> Fransız ressam

Séraphine Louis ya da diğer adıyla Séraphine de Senlis naif üslupta resimler yapan Fransız ressam. Kendi kendini eğitmiş olan ressamın eserlerinin ilham kaynağı dinî inancı, kiliselerdeki vitraylar ve diğer dinî sanat eserleriydi. Eserlerindeki renk yoğunluğu ve tekrar eden desenler, hayatı boyunca coşkunluk ile akıl hastalığı arasında gidip gelen ruh hâliyle ilişkilendirilir.

Camille Bombois özellikle sirk temalı eserleriyle tanınan Fransız naif ressam

<span class="mw-page-title-main">Nicolas de Staël</span> Rus ressam (1914 – 1955)

Nicolas de Staël, Rus kökenli Fransız ressam. Taşizm akımına mensup olup kalın impasto tekniği ile yaptığı oldukça soyut manzara tabloları ile tanınır. Ayrıca kolaj, illüstrasyon ve kumaş alanında da eserler vermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Georges Rouault</span> Fransız ressam (1871 – 1958)

Georges Henri Rouault fovizm ve dışavurumculuk akımları dahilinde eserler vermiş Fransız ressam ve baskı resim sanatçısı.