İçeriğe atla

Wilhelm Theodor Gümbel

Wilhelm Theodor Gümbel (19 Mayıs 1812, Dannenfels - 10 Şubat 1858, Landau in der Pfalz), Alman briyolog. Jeolog Karl Wilhelm von Gümbel'in ağabeyiydi.[1] Bitki bilim mahlası W.Gümbel'dir.

Würzburg ve Münih Ludwig Maximilian Üniversitesi üniversitelerinde okudu ve 1837'den itibaren Zweibrücken'deki meslek okulunda doğa bilimleri, tarım ve teknoloji dersleri verdi. Bu esnada, botaniğe olan ilgisi arttı, özellikle botaniğin morfolojik yönlerini araştırmaya başladı. Briyolog Philipp Bruch ile tanıştı ve bu tanışma sayesinde zamanını yosunları incelemeye adamaya başladı. 1843'te doğa bilimleri öğretmeni olarak Landau'daki meslek okuluna nakloldu ve 1853'te kurumun rektörü seçildi.[2]

Pollichia adlı bilimsel derneğinin kurucuları arasında yer almakla birlikte yönetim kurulu üyesi olarak da görev aldı. Georg Ernst Ludwig Hampe, Guembelia (Grimmiaceae familyası) cinsini onuruna adlandırdı.[2]

Eserleri

  • Erster Unterricht in der Thierwelt: zunächst für Gewerbschulen, 1849.
  • Der Vorkeim. Beitrag zur Entwickelungsgeschichte der Moospflanze, 1853 – Protalyum. Yosunların gelişim tarihine katkı.
  • Die Moosflora der Rheinpfalz, 1857 – Rheinland'ınYosunları .
  • editör olarak: Die Vegetations-Verhältnisse des Bayerischen Waldes: nach den Grundsätzen der Pflanzengeographie (Otto Sendtner tarafından tamamlanmış ve Gümbel ve Ludwig Radlkofer tarafından düzenlenmiştir), 1860 – Bavyera Ormanı'nın bitki örtüsü koşulları.[3]

Kaynakça

  1. ^ Görres - Hittorp edited by Rudolf Vierhaus
  2. ^ a b ADB:Gümbel, Theodor 15 Eylül 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. at Allgemeine Deutsche Biographie
  3. ^ Google Search 15 Eylül 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. published works

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Richard Wagner</span>

Richard Wagner, Alman opera bestecisi, tiyatro direktörü, müzik teorisyeni ve yazarı.

<span class="mw-page-title-main">Giresun Üniversitesi</span> Giresunda kurulu devlet üniversitesi

Giresun Üniversitesi, Türkiye Bakanlar Kurulunun 2006 yılı içerisinde aldığı bir kararla bağlı olduğu KTÜ'den ayrılarak Giresun ilinde açılan üniversite.

<span class="mw-page-title-main">Johann Friedrich Gmelin</span>

Johann Friedrich Gmelin, Alman doğa bilimci, böcek bilimci ve botanikçi.

<span class="mw-page-title-main">Ernst Ludwig Kirchner</span>

Ernst Ludwig Kirchner, Alman dışavurumcu ressam ve grafiker. Kirchner, dışavurumculuğun ortaya çıkmasında büyük etkisi olmuş Die Brücke (Köprü) isimli ressamlar grubunun kurucularından biriydi. I. Dünya Savaşı'na gönüllü olarak katılan sanatçı sağlığının bozulması sebebiyle terhis edildi.

<span class="mw-page-title-main">Deutsche Oper</span>

Deutsche Oper, Berlin eyaletinin en büyük opera evi ve Almanya'nın en büyük ikinci operasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Konstantin Karatodori</span> Yunan matematikçi (1873-1950)

Konstantin Karatodori, Rum asıllı Alman matematikçi.

<span class="mw-page-title-main">Georg Volkens</span>

Georg Ludwig August Volkens Berlin'de doğan bir Alman botanikçiydi.

<span class="mw-page-title-main">Georg Rosen</span>

Georg Friedrich Wilhelm Rosen Alman oryantalist ve diplomat.

<span class="mw-page-title-main">Carl Ludwig Willdenow</span>

Carl Ludwig Willdenow Alman botanikçi, eczacı ve taksonomisti. Bitkilerin coğrafi dağılımını inceleyen bilim dalı olan fitocoğrafyanın kurucularından biri olarak kabul edilir. Bitki bilim mahlası Willd.'dir.

<span class="mw-page-title-main">Karl Georg Theodor Kotschy</span> Avusturyalı botanikçi ve kâşif

Karl Georg Theodor Kotschy Avusturyalı botanikçi ve kâşif. Botanik araştırmalarında Kotschy çok miktarda bitki topladı. Ayrıca bu çalışmada, bazıları bilim için yeni olan kırk meşe (Quercus) türünü tanımladı. Bitki bilim mahlası Kotschy'dir.

<span class="mw-page-title-main">Bartolomeo Biasoletto</span> İtalyan eczacı, botanikçi ve fikolog

Bartolomeo Biasoletto, İtalyan eczacı, botanikçi ve fikolog. Bitki bilim mahlası Biasol.'dur.

Eduard Palla Moravya asıllı Avusturyalı botanikçi ve mikelogdur. Papirüsgiller familyasında uzmanlaşan Palla, bu familyadaki birçok türün taksonomik otoritesidir.

Leo Brauner Avusturyalı-Alman bir botanikçidir.

<span class="mw-page-title-main">Friedrich Ludwig Kreysig</span> Alman doktor

Friedrich Ludwig Kreysig, Eilenburg doğumlu Alman doktor.

<span class="mw-page-title-main">Briyoloji</span> briyofitlerin (yosunlar, ciğer otları ve boynuz otları) bilimsel çalışmalarıyla ilgili botanik dalı

Briyoloji, briyofitlerin bilimsel çalışmalarıyla ilgili botanik dalıdır. Briyologlar, briyofitleri gözlemlemek, kaydetmek, sınıflandırmak ve/veya araştırmakla aktif olarak ilgilenen bilim insanlarıdır. Briyofitler ve likenler aynı alemde sınıflandırılmasa da, iki organizmanın benzer görünümü ve ekolojik nişi nedeniyle alan genellikle likenoloji ile birlikte incelenir.

Heinrich Christian Funck, Bavyera Wunsiedel'de doğan Alman eczacı ve briyologdu. Ayrıca Regensburg Botanik Derneği'nin kurucularından biriydi. Bitki bilim mahlası Funck'dur.

Samuel Elisée Bridel-Brideri İsviçre asıllı Alman briyolog. Bitki bilim mahlası Brid.'dir.

Carl Friedrich Warnstorf, Sphagnum çalışmalarında uzmanlaşmış Alman eğitimci ve briyolog. Bitki bilim mahlası Warnst.'dır.

<span class="mw-page-title-main">Adolf Engler</span> Alman bitkibilimci (1844-1930)

Heinrich Gustav Adolf Engler, Alman botanikçidir. Karl AE von Prantl ile birlikte düzenlediği Die natürlichen Pflanzenfamilien gibi bitki taksonomisi ve fitocoğrafyası üzerine yaptığı çalışmalarla dikkat çekti.

<span class="mw-page-title-main">Matthias Jakob Schleiden</span> Alman botanikçi ve filozof (1804-1881)

Matthias Jakob Schleiden Alman botanikçi ve Theodor Schwann ve Rudolf Virchow ile birlikte hücre teorisinin kurucularındandır. Ernst takma adıyla bazı şiirler ve bilimsel olmayan çalışmalar yayınlamıştır.