İçeriğe atla

Wilhelm Miklas

Wilhelm Miklas
3. Avusturya Cumhurbaşkanı
Görev süresi
10 Aralık 1928 - 13 Mart 1938
Şansölye Ignaz Seipel
Ernst Streeruwitz
Johann Schober
Karl Vaugoin
Otto Ender
Karl Buresch
Engelbert Dollfuß
Kurt Schuschnigg
Arthur Seyss-Inquart
Yerine geldiğiMichael Hainisch
Yerine gelenKarl Renner (1945)
Kişisel bilgiler
Doğum 15 Ekim 1872(1872-10-15)
Krems, Aşağı Avusturya,
Avusturya-Macaristan
Ölüm 20 Mart 1956 (83 yaşında)
Viyana, Avusturya
Partisi Hristiyan Sosyal Parti
Anavatan Cephesi (1934'ten sonra)
Dini Roma Katoliği

Wilhelm Miklas (15 Ekim 1872 - 20 Mart 1956), 1928-1938 yılları arasında Anschluss'a kadar Avusturya Cumhurbaşkanı olarak görev yapmış Avusturyalı bir siyasetçi.

Krems'te bir memurun oğlu olarak, Aşağı Avusturya'nın Cisleithanian taç diyarında doğdu. Seitenstetten'de liseden mezun oldu ve Viyana Üniversitesi'nde tarih ve coğrafya okumaya başladı. 1905'ten 1922'ye kadar Miklas, Aşağı Avusturya Waldviertel bölgesindeki küçük bir kasaba olan Horn'da bulunan Federal Ortaokulun müdürlüğünü yaptı.

Hristiyan Sosyal Partisi rolünde görev yaparken, 1907 yılında İmparatorluk Konseyi (Reichsrat) parlamentosuna seçildi. 1911 yılında yeniden seçilen Miklas, Alman-Avusturya geçici meclisinde ve Birinci Avusturya Cumhuriyeti Anayasa Meclisinde Başkanlığa seçildi. Nadir bir şekilde Alman milliyetçiliğine karşı, kendisini Weimar Cumhuriyeti'ne daha yakın gördü ve kırmızı-beyaz-kırmızı Avusturya bayrağının benimsenmesinde önemli bir rol oynadı.

1919'da Avusturya Şansölyesi Karl Renner hükûmetine devlet sekreteri olarak atandı. 1923'ten 1928'e kadar Ulusal Konseyin (Nationalrat) başkanlığını yaptı.

10 Aralık 1928'de Federal Meclis temsilcileri tarafından, 10 yıl görev yapacağı cumhurbaşkanlığına seçildi. Cumhurbaşkanlığı döneminde Anavatan Cephesi'nin politikalarına karşı çıkmadı. Özel konuşmalarda, Dollfuss ve halefi Kurt Schuschnigg tarafından yapılan anayasa ihlallerini kınasa da, hükûmetin politikalarını açıkça eleştirmedi.

1934'teki başarısız Temmuz Darbe Teşebbüsü'nden sonra Şansölye Dollfuss'un suikastçılarına uygulanan ölüm cezalarını kaldırmayı değiştirmeyi reddettiği için Avusturya'nın Nazileri arasında oldukça popüler hale geldi. 1936'da Wörthersee'de İtalya Başbakanı Benito Mussolini ve Macaristan Kral Naibi Miklós Horthy'yi ağırladı.

12 Şubat 1938'de Şansölye Schuschnigg'in Alman taleplerini almak için Adolf Hitler tarafından Berghof'a çağrıldıktan sonra Nazi üyelerini hapse attı, ancak başlangıçta ulusal polis kuvvetlerini Nazi Partisi lideri Arthur Seyss-Inquart'a devretmeyi reddetti. Ancak, Hitler sınırda Wehrmacht operasyonlarını emrettiğinde, Seyss-Inquart'ı Avusturya İçişleri Bakanı olarak görevlendirmek zorunda kaldı.

9 Mart 1938'de Schuschnigg, dört gün içinde yapılacak Avusturya bağımsızlığı konulu bir plebisit yapılacağını açıkladı. Sırasıyla, 11 Mart'ta Hermann Göring, Seyss-Inquart'ın Schuschnigg'i başbakan yerine koymasını istedi; Aksi takdirde, Alman kuvvetleri ertesi gün Avusturya'yı ele geçirecekti. Bir Nazi çetesi Başbakanlığı istila ederken, Schuschnigg istifasını ilan etti ("zorla yerine getirme"). Cumhurbaşkanı Miklas, Seyss-Inquart'ı atamayı yine reddetti, ancak Nazi olmayan bir aday gösteremedi. Hitler, Mussolini'den İtalya'nın karışmayacağına dair onayı aldıktan sonra, Alman birliklerinin ertesi gün şafakta istila edeceğine dair emir verdi (Unternehmen Otto). Miklas gece yarısı hapsedildi ve Seyss-Inquart'ı yeni bir şansölye olarak atamayı kabul etti. Alman birlikleri ertesi gün sabaha kadar sınırdan geçtiklerinde, Avusturya Silahlı Kuvvetleri tarafından hiçbir direnmeyle karşılaştılar ve büyük ölçüde kahraman olarak karşılandılar.

İlhakı reddetmesi üzerine Anschluss günleri boyunca gelecek Waffen-SS albayı Otto Skorzeny tarafından Nazilerin kötü muamelesinden korunan ev hapsinde kaldı. 13 Mart'ta Seyss-Inquart tarafından "Avusturya'nın Alman Reich ile yeniden birleşmesine ilişkin yasa" nın ilan edilmesiyle, hem Avusturya Başbakanı'nın hem de cumhurbaşkanının görevleri sona erdi. Schuschnigg hapsedilirken, Miklas emekli oldu ve emekli maaşını sorunsuz bir şekilde aldı.

İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra, cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Karl Renner lehine adaylıktan çekildi.

20 Mart 1956'da Viyana'da öldü.

Kaynakça

Siyasi görevi
Önce gelen
Michael Hainisch
Avusturya Cumhurbaşkanı
1928–1938
Boş
Almanya tarafından ilhak
Sonraki tarafından düzenlenen makam
Karl Renner

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Benito Mussolini</span> İtalya diktatörü (1922–1945)

Benito Amilcare Andrea Mussolini, Ulusal Faşist Parti'nin lideri olan İtalyan politikacı ve gazeteci. Kendini faşist olarak tanımlayan Mussolini, iktidara geldikten sonra Duce (Lider) olarak tanındı. Mussolini, faşizm ideolojisinin ilk örneği olan İtalyan faşizminin kurucusudur, bu sebepten dolayı faşizmin kurucusu olarak da kabul edilmektedir. 31 Ekim 1922 ve 25 Temmuz 1943 tarihleri arasında İtalya Krallığı'nın başbakanı, 23 Eylül 1943 ve 25 Nisan 1945 tarihleri arasında ise İtalyan Sosyal Cumhuriyeti'nin Ducesi olarak görev yaptı. II. Dünya Savaşı öncesinde ve savaş sırasında İtalyan siyasetinde önemli bir rol oynadı. Nisan 1945'te, Luftwaffe miğferi takıp bir Nazi konvoyu ile İsviçre'ye kaçmaya çalışırken, komünist İtalyan partizanlar tarafından fark edildi ve sevgilisi ile beraber kurşuna dizilerek infaz edildi. Ayrıca; Adolf Hitler, Francisco Franco ve António de Oliveira Salazar gibi aşırı sağ totaliter yöneticilere de ilham vermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Münih Antlaşması (1938)</span> Almanca konuşulan Çekoslovakya topraklarının 1938de Almanyaya bırakılması

Münih Antlaşması, Birleşik Krallık, Fransa, İtalya ve Almanya arasında yapılan ve Çekoslovakya'nın Südet bölgesinin Almanya'ya verilmesini öngören 29 Eylül 1938 tarihli antlaşmadır.

<span class="mw-page-title-main">Avusturya'nın ilhakı</span> Führer Adolf Hitlerin 3. Reichı genişletmesinin ilk adımı

Avusturya'nın ilhakı, 12 Mart 1938'de Hitler'in Almanya'yı genişletme çabalarının ilk adımı olmuştur. Avusturya'nın ilhakını, Versay Antlaşması gereği 15 yıldır Milletler Cemiyetinin kontrolünde olan Saar bölgesinin Almanya'ya verilmesi, Çekoslovakya'nın Südetlerinin Almanya'ya hediye edilmesi, Almanya'nın Çekoslovakya'yı işgali ve en sonunda Polonya'nın işgali takip etti.

<span class="mw-page-title-main">Reichstag Yangını</span> Berlindeki Reichstag binasına 27 Şubat 1933 tarihinde düzenlenen kundaklama saldırısı

Reichstag Yangını, Hitler'in sebep gösterip ülkede düzeni sağlamak adına 24 Mart 1933'te Cumhurbaşkanı Paul von Hindenburg'un imzasıyla elde ettiği diktatöryal güce kavuşmasından önce Alman parlamentosunun toplandığı Reichstag binasında 27 Şubat 1933 akşamı çıkmış olan yangındır. Yangınla ilgili ilk rapor, saat 21:00'den kısa bir süre sonra, bir Berlin itfaiye istasyonuna bir alarm çağrısı geldiğinde geldi. Polis ve itfaiye ekipleri geldiğinde, Temsilciler Meclisi alevler içinde kaldı. Polis binanın içinde kapsamlı bir arama yaptı ve orada tutuklanan Van der Lubbe'yi buldu.

<span class="mw-page-title-main">Südet Krizi</span>

Südet krizi, Nazi Almanyası'nın Çekoslovakya'nın Südet bölgesinin kendisine verilmesini diretmesiyle ortaya çıkan ve 1938 yılında belli başlı Avrupa ülkelerini savaşın eşiğine getiren gelişmelerdir.

<span class="mw-page-title-main">Karl Renner</span> 4. Avusturya cumhurbaşkanı

Karl Renner (Almanca telaffuz: [kaʁl ˈʀɛnɐ]; d. 14 Aralık 1870, Untertannowitz Avusturya Sosyaldemokrat Partisi kurucularından ve Avusturya'nın İkinci Cumhuriyet'inin ilk devlet başkanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Avusturya faşizmi</span> 1934te Avusturyada kurulup 1938de Nazi Almanyasının ülkeyi ilhak etmesiyle feshedilmiş otoriter sistem

Avusturya faşizmi, 1920'li ve 1930'lu yıllarda faşizmin Avusturya yorumudur.

<span class="mw-page-title-main">Engelbert Dollfuß</span> 11. Avusturya şansölyesi

Engelbert Dollfuß, Avusturyalı siyasetçi ve şansölye (1932-1934).

<span class="mw-page-title-main">Kurt Schuschnigg</span> 12. Avusturya şansölyesi

Kurt Alois Josef Johann Schuschnigg, Avusturyalı siyasetçi. 1934'te bir suikastta öldürülen Engelbert Dollfuß'un ardından Avusturya şansölyesi oldu.

<span class="mw-page-title-main">Leopold Figl</span> 14. Avusturya şansölyesi

Leopold Figl Avusturyalı siyasetçi. Avusturya Halk Partisi'nden seçilen ilk Avusturya Şansölyesi (1945-1953). II. Dünya Savaşı'ndan sonra seçilen en genç Avusturya Şansölyesi oldu.

<span class="mw-page-title-main">Franz von Papen</span> Alman politikacı

Franz Joseph Hermann Michael Maria von Papen, Adolf Hitler'in 1933 yılında iktidara gelmesinde önemli rol oynayan Alman devlet adamı ve diplomat. Aynı zamanda 1939-1944 yılları boyunca Türkiye'deki Alman büyükelçisiydi. Almanya-Türkiye ilişkilerini geliştirmekte önemli katkıları olmuştur. Savaş bittikten sonra Müttefik Devletler'e teslim oldu. Ertesi gün Amerikan askerleri tarafından tutuklandı.

<span class="mw-page-title-main">Arthur Seyss-Inquart</span> 13. Avusturya şansölyesi

Arthur Seyß-Inquart, Avusturyalı nasyonal sosyalist siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Alman Kara Kuvvetleri (1935-1945)</span> Nazi Almanyası Kara Kuvvetleri

Heer, Mayıs 1935 yılında Alman Silahlı Kuvvetleri'nin (Wehrmacht) yeniden inşası kanunuyla kurulmuş Nazi Almanyası'nın kara kuvvetleri ve ana kuvvetidir. Başlangıçta 21 tümenden oluşmasına rağmen 1935-1945 yılları arasında yüzlerce tümenlik bir büyüklüğe ulaştı. II. Dünya Savaşı sırasında yaklaşık 13 milyon asker görev yapıyordu. II. Dünya Savaşı'nın sonunda Mayıs 1945'te Müttefikler'e teslim oldu, 1946 yılında ise resmi olarak kaldırıldı.

<span class="mw-page-title-main">Çekoslovakya'nın İşgali</span>

Çekoslovakya'nın İşgali (1938-1945), Münih Antlaşması sonucu Almanya'nın, Südetler olarak bilinen bölgeyi işgal etmesiyle başlamıştır. 16 Mart 1939'da Alman birlikleri Çekoslovakya'nın geri kalanını da işgal ederek II. Dünya Savaşı'nın sonuna kadar ülkenin varlığına son vermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Édouard Daladier</span> Fransız siyasetçi (1884 – 1970)

Édouard Daladier, Fransız siyasetçi ve II. Dünya Savaşı'nın başında Fransa Başbakanı.

<span class="mw-page-title-main">Michael Hainisch</span> 2. Avusturya cumhurbaşkanı

Michael Arthur Josef Jakob Hainisch, Avusturyalı iktisatçı ve devlet adamı. Avusturya'da federal cumhuriyetin ilk başkanı olarak görev yapmıştır (1920-28).

<span class="mw-page-title-main">Curt Bräuer</span>

Curt Bräuer bir Alman diplomattı.

<span class="mw-page-title-main">Birinci Avusturya Cumhuriyeti</span> Avusturya devlet olma dönemi (1919–1934)

Birinci Avusturya Cumhuriyeti , I. Dünya Savaşı'nın sonunda 10 Eylül 1919'da Saint-Germain Antlaşması'nın imzalanmasından sonra kuruldu ve 1934'te Engelbert Dollfuss ve Anavatan Cephesi'nin diktatörlüğüne dayanarak Austrofascist Avusturya Federal Devleti'nin kurulmasıyla sona eren devlettir. Cumhuriyetin anayasası 1 Ekim 1920'de yürürlüğe girmiş ve 7 Aralık 1929'da değiştirilmiştir. Cumhuriyet döneminde sol ve sağ görüşlere sahip olanlar arasındaki şiddetli çekişmeler giderek daha belirgin hale geldi. Bu da 1927 Temmuz İsyanı'nı ve 1934 Avusturya İç Savaşı'nı başlattı.

<span class="mw-page-title-main">Avusturya cumhurbaşkanı</span> Avusturyanın devlet başkanı

Avusturya cumhurbaşkanı, Avusturya Cumhuriyeti'nin devlet başkanıdır. Teorik olarak anayasa tarafından büyük güç ile emanet edilmiş olmasına rağmen uygulamada, cumhurbaşkanı çoğunlukla törensel ve sembolik bir şahsiyettir.

<span class="mw-page-title-main">Federal Avusturya Devleti</span> Tek parti faşist diktatörlüğü altında Birinci Avusturya Cumhuriyeti dönemi (1934–1938)

Federal Avusturya Devleti Birinci Avusturya Cumhuriyeti'nin devamı niteliğinde, 1934-1938 yılları arasında Avusturya topraklarında var olmuş ve tek parti tarafından Klerikal faşizm ile yönetilen devlet. Ständestaat kavramı rejim liderleri Engelbert Dollfuss ve Kurt Schuschnigg tarafından savunuldu ve bunun sonucunda ortaya, İtalyan Faşizmi ve Roma Katolikliğinin karışımından meydana gelmiş otoriter hükûmet ortaya çıktı. Devlet Mart 1938'de Almanya'nın Avusturya'yı ilhak etmesiyle (Anschluss) dağıldı. Bu süreçten sonra Avusturya, 1955'te imzalanan ve müttefik devletlerin Avusturya işgalini bitirdiğinin belgesi olan Avusturya Devlet Antlaşmasını imzalayana kadar bağımsızlığını ilan edemeyecekti.