Wilhelm Kienzl
Wilhelm Kienzl (17 Ocak 1857 - 3 Ekim 1941[1]) Avusturyalı bir besteciydi.
Biyografi
Kienzl, küçük bir pitoresk Yukarı Avusturya kasabası Waizenkirchen'de doğdu. Ailesi 1860 yılında Steiermark'ın başkenti Graz'a taşındı, burada Ignaz Uhl altında keman, Johann Buwa altında piyano ve 1872'den itibaren Chopin alimi Louis Stanislaus Mortier de Fontaine altında kompozisyon çalıştı. 1874'ten itibaren Wilhelm Mayer (WA Rémy olarak da bilinir) altında kompozisyon, Eduard Hanslick altında müzik estetiği ve Friedrich von Hausegger altında müzik tarihi okudu. Daha sonra konservatuvar müdürü Josef Krejci yönetiminde çalışmak üzere Prag Üniversitesi'ndeki müzik konservatuvarına yollandı. Daha sonra 1877'de Leipzig Konservatuvarı'na, ardından Viyana Üniversitesi'nde doktora çalışmalarını tamamlamadan önce Liszt altında çalışmak üzere Weimar'a gitti.
Kienzl Prag'dayken, Krejci, Richard Wagner'in Yüzük Döngüsü'nün ilk performansını duymak için onu Bayreuth'a götürdü. Kienzl üzerinde kalıcı bir izlenim bıraktı, öyle ki Hausegger ve Friedrich Hofmann ile "Graz Richard Wagner Derneği"ni (şimdi "Avusturyalı Richard Wagner Şirketi, Graz Ofisi") kurdu. Daha sonra "The Wagnerites" ile düşmesine rağmen, Wagner'in müziğine olan sevgisini asla kaybetmedi.
1879'da Kienzl piyanist ve orkestra şefi olarak Avrupa turnesine çıktı. 1883'te Amsterdam'da Deutsche Oper'ın direktörü oldu, ancak kısa süre sonra Graz'a döndü ve 1886'da Steiermärkischen Musikvereins und Aufgaben am Konservatorium'un liderliğini devraldı. Müdür Bernhard Pollini tarafından 1890-91 sezonunda Hamburg Stadttheater'da Kapellmeister olarak nişanlandı, ancak aldığı düşmanca incelemeler nedeniyle 1891 Ocak ayının ortalarında görevden alındı (halefi Gustav Mahler idi). Daha sonra Münih'te yönetti.
1894'te üçüncü ve en ünlü operası Der Evangelimann'ı yazdı, ancak başarısını Don Kişot (1897) ile eşleştiremedi. Sadece Der Kuhreigen (1911) benzer bir popülerlik seviyesine ulaştı ve bu çok kısa sürdü. 1917'de Kienzl, ilk karısı Wagner sopranosu Lili Hoke'un 1919'da öldüğü Viyana'ya taşındı ve 1921'de en son üç operasının librettisti Henny Bauer ile evlendi.
I. Dünya Savaşı'ndan sonra, Karl Renner, Deutschösterreich, du herrliches Land (Alman-Avusturya, harika bir ülke) tarafından yazılan ve 1929 yılına kadar ilk Avusturya Cumhuriyeti'nin resmi olmayan milli marşı olan bir şiir melodisini besteledi. Modern müziğin dinamiklerindeki değişikliklerin farkında olarak, 1926'dan sonra büyük eserler yazmayı bıraktı ve kötü sağlık şartları nedeniyle 1936'da kompozisyonu tamamen terk etti. 1933 itibarıyla Kienzl, Hitler'in Almanya'daki rejimini açıkça destekledi.[2]
Kienzl'in ilk aşkı opera, sonra vokal müzikti ve adını bu iki türde duyurdu. Bir süre Schubert'ten bu yana Lieder'in (sanat şarkıları) Hugo Wolf ile birlikte en iyi bestecilerinden biri kabul edildi. En ünlü eseri olan Der Evangelimann ile en iyi aryası olarak bilinen Selig sind, die Verfolgung leiden ara sıra canlanmaya devam ediyor. Bu Humperdinck'in Hansel ve Gretel'i ile karşılaştırılan ve verismo unsurlarını içeren bir halk operasıdır. Masal operalarının bestecileri Humperdinck ve Siegfried Wagner'den sonra Kienzl, romantik Wagner sonrası dönemin en önemli opera bestecisidir. Ancak Kienzl'in güçlü yanları aslında günlük sahnelerin tasvirinde yatmaktadır. Son yıllarında, o zamandan beri büyük ölçüde ihmal edilmiş olsa da, şarkıların geniş bir kısmı öne çıktı.
Opera hayatında ilk sırada olmasına rağmen, Kienzl hiçbir şekilde enstrümantal müziği göz ardı etmedi. Üç dörtlü ve bir piyano üçlüsü yazdı.
Politik görüşler
Kienzl açık sözlü bir Nazi destekçisiydi. Hitler'i 1938'de Avusturya'nın ilhakından önce "dünya halklarına komuta etme hakkı olan" "heybetli" ve "etkileyici" bir karakter olarak övdü.[3]
Ölümü
Kienzl Viyana'da öldü ve Viyana Merkez Mezarlığı'nda mezarına gömüldü. Nazi döneminde ölümü, onuruna yapılan mezarı açıklıyordu, ancak onuru, Avusturya'da 70 yıldan fazla süren demokraside o zamandan beri aracılık etmiyor. Bunun dışında, 2007 yılında Avusturya Cumhuriyeti, 150. doğum günü vesilesiyle Kienzl'in onuruna bir hatıra pulu çıkardı.[1]
Kaynakça
- ^ a b "Geburtstag von Wilhelm Kienzl". 9 Mart 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Mayıs 2020.
- ^ Peter Utgaard, Remembering and Forgetting Nazism: Education, National Identity, and the Victim Myth in Postwar Austria, 2003, p. 39
- ^ "Diary entry, Wilhelm Kienzl, Wilhelm Kienzl, Tagebuch, 20. Februar 1938, Wienbibliothek im Rathaus, Handschriftensammlung, Nachlass Wilhelm Kienzl, AN75, Box 53". 3 Mart 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Mayıs 2020.
Dış bağlantılar
- "Wilhelm Kienzl String Quartet No.1, Op.22 - Soundbites & information". 11 Mayıs 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Mayıs 2020.