İçeriğe atla

Wikimedia projeleri listesi

Wikimedia Foundation belirtkesi

Wikimedia Foundation, merkezi Amerika Birleşik Devletleri'nin Kaliforniya eyaletine bağlı San Francisco kentinde bulunan ve kâr amacı gütmeyen bir kuruluştur. Vakıf Haziran 2003'te Jimmy Wales tarafından kurulmuştur. Vakfın genel müdürlüğünü Mart 2016'dan bu yana Katherine Maher üstlenmiştir.

Vakıf aşağıda sıralanan 23 projeyi yürütmektedir. Bunlardan 11'i içerik projesi olup diğer projeler destek, eşgüdüm ve geliştirme amaçlı kullanılmaktadır. Kuruluşun en popüler projesi 2008 yılında en büyük ansiklopedi dalında Guinness Dünya Rekoru sahibi olan Vikipedi'dir.[]

Projeler

Viki Link Türü Açıklama
Vikipedi[1]14 Şubat 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Özgür Ansiklopedi 290'dan fazla dilde ansiklopedi
Vikikaynak[2]1 Ağustos 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Özgür Kaynakça Serbest kaynaklı kitap, belge, metinleri ve çevirileri
Vikisöz[3] 5 Eylül 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Özgür Sözcük Atasözleri ve çeşitli özlü sözler
Vikisözlük[4] 6 Eylül 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Özgür Sözlük
Vikikitap[5]12 Eylül 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Özgür Kütüphane Eğitim amaçlı kılavuz ve ders kitapları
Vikihaber[6] 6 Eylül 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Özgür Haber Bülteni Birçok ülkeden insanların oluşturduğu haberler
Vikiversite[7] 19 Eylül 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.[8] 11 Eylül 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Özgür Okul
Vikiveri[9] 5 Eylül 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Özgür Bilgi Tabanı
Vikitür[10]19 Şubat 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Özgür Biyolojik tür dizini Tüm hayat formlarının dizini
Vikigezgin[11] 26 Ağustos 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Özgür Navigasyon Dünya çapında özgür seyahat rehberi
Wikimedia Commons[12]16 Eylül 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Özgür Medya Havuzu Resim, ses ve video deposu
MediaWiki[13]24 Şubat 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Yazılım Eşgüdümü
Meta-Wiki [14] 6 Eylül 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Wikimedia proje koordinasyonu
Wikimedia Incubator [15][]Wikimedia proje geliştirimi
Wikimania[16]9 Mayıs 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Özgür bilgi Konferansları
Test Wikipedia [17] 30 Haziran 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Vikipedi geliştirme
Test2 Wikipedia [18]Vikipedi geliştirmenin 2. yeri
Test Wikidata [19]Vikiveri sınanması
Wikitech [20] 24 Eylül 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Wikimedia Teknik Dökümasyonu
Wikimedia Lists [21] 24 Eylül 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Listeler
Wikimedia Outreach [22] 21 Eylül 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Özgür Kültür Merkezi
Wikistats [23] 11 Temmuz 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Wikimedia İstatistikleri
Phabricator [24]29 Kasım 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. MediaWiki hata düzeltmesi

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Güneydoğu Anadolu Projesi</span>

Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP), Fırat ve Dicle nehirleri üzerinde yapımı öngörülen barajlar, hidroelektrik santralleri ve sulama tesislerinin yanı sıra kentsel ve kırsal altyapı, ulaştırma, sanayi, eğitim, sağlık ve diğer sektörlerin gelişmesini ve hizmetlerini kapsayan entegre projedir. Projenin toplam maliyeti 32 milyar dolardır.

Özgür Yazılım Vakfı, özgür yazılım hareketini ve GNU projesini desteklemek amacıyla 4 Ekim 1985 tarihinde Richard Stallman tarafından kurulmuş, kâr amacı gütmeyen bir sivil toplum kuruluşudur. FSF, dört temel yazılım özgürlüğünü savunmakta ve bu özgürlüklerin copyleft lisanslar aracılığıyla korunmasını tercih etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">TEMA</span> Türk sivil toplum örgütü

Türkiye Erozyonla Mücadele Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı ya da kısaca TEMA, 11 Eylül 1992 tarihinde İstanbul'da kurulmuş olan çevreci bir vakıftır.

<span class="mw-page-title-main">Karakaya Barajı ve Hidroelektrik Santrali</span> Türkiyede bir baraj

Karakaya Barajı, Diyarbakır ili Çüngüş ilçesi sınırları içinde, Fırat Nehri üzerinde, Güneydoğu Anadolu Projesi'nin bir parçası olarak elektrik enerjisi üretimi amacıyla 1976-1987 yılları arasında inşa edilmiştir. Barajın yapılmasıyla birlikte birçok köy boşaltılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kültür ve Turizm Bakanlığı (Türkiye)</span> Türkiyede bir bakanlık

Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığına bağlı olarak çalışan, kültür ve turizm işlerinden sorumlu olan bakanlık. 16 Nisan 2003 tarih ve 4848 sayılı kanun ile kuruldu. Daha sonra bu kanun lağvedilerek 10 Temmuz 2018 tarihli cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle yeniden düzenlendi.

<span class="mw-page-title-main">Dünya Doğayı Koruma Vakfı</span> 1961de kurulan ve doğayı korumayı amaçlayan uluslararası sivil toplum örgütü

Dünya Doğayı Koruma Vakfı, doğanın zarar görmesini durdurmayı ve verilen zararları onarmayı amaçlayan uluslararası bir sivil toplum kuruluşudur. 1961'de World Wildlife Fund olarak kurulan kuruluş, genişleyen çalışma alanıyla adını şimdiki haline değiştirmiştir. Ancak Kuzey Amerika ülkeleri hala eski halini kullanmaktadır.

Toplum Gönüllüleri Vakfı (TOG), 29 Aralık 2002'de yasal kimliğini kazanan bir Sivil toplum kuruluşudur.

<span class="mw-page-title-main">Tarih Vakfı</span>

Tarih Vakfı, Türkiye'de tarih bilincini geliştirmek amacıyla başta tarihçiler ve toplumbilimciler olmak üzere, çeşitli meslek ve çevrelerden kişilerin bir araya gelmesiyle 14 Eylül 1991 tarihinde kurulan sivil toplum kuruluşudur.

<span class="mw-page-title-main">Sivil toplum kuruluşu</span>

Sivil toplum kuruluşları ya da sivil toplum örgütleri, resmî kurumların dışında kalan ve bunlardan bağımsız olarak çalışan, politik, sosyal, kültürel, hukukî ve [çevre]sel amaçları doğrultusunda lobi çalışmaları, ikna ve eylemlerle çalışan, üyelerini ve çalışanlarını gönüllülük usulüyle alan, kâr amacı gütmeyen ve gelirlerini bağışlayan veya üyelik ödemeleri ile sağlayan kuruluşlardır. Sivil toplum örgütleri oda, sendika, vakıf ve dernek adı altında faaliyet gösterir. Vakıf ve dernekler topluma yararlı bir hizmet geliştirmek için kurulmuş yasal topluluklardır ve herkese yardım etmek için kurulmuşlardır.

Türkiye Üçüncü Sektör Vakfı (TÜSEV), 1993 yılında 23 vakıf ve derneğin Türkiye'de üçüncü sektörün yasal ve mali altyapısını güçlendirmek amacıyla bir araya gelerek oluşturduğu bir vakıftır. Bugün vakfın 100’ü aşkın mütevellisi, TÜSEV çatısı altında iş birliği yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Sevda - Cenap And Müzik Vakfı</span>

Sevda-Cenap And Müzik Vakfı ya da kısaca SCAMV, 1973 yılında Cenap And tarafından kurulmuş, Ankara'da yerleşik bir vakıftır. 1940 yılında kurulan ve 1972 yılında feshedilen Ses ve Tel Birliği Cemiyeti’nin devamı niteliğindedir. 1965 yılında kuruluşu gerçekleşen Sevda-Cenap And Müzik Tesisi ise 1973 yılında Sevda-Cenap And Müzik Vakfı’na dönüştü. Düzenli olarak 1983 yılından beri Uluslararası Ankara Müzik Festivali'ni organize etmektedir. Vakfın genel amacı Türkiye'de çağdaş, evrensel ve çok sesli müziğin tanınması ve gelişimidir. Bu doğrultuda çeşitli projeler üretilirken, başarılı müzik öğrencilerine de burslar tahsis etmektedir. Bununla beraber çoksesli müzikte öne çıkmış besteci, yorumcu ve sanatçılara her yıl Onur Ödülü Altın Madalyası verilmektedir. Vakıf 2014 yılında Andante klasik müzik dergisinin verdiği Donizetti Klasik Müzik Ödülleri'nde Bilkent Senfoni Orkestrası ile beraber "Özel Başarı Ödülü"ne layık görüldü.

<span class="mw-page-title-main">RSSSF</span> futbol hakkında istatistik toplamaya dayalı uluslararası amatör bir vakıf ve kuruluş

RSSSF ya da tam adıyla Rec.Sport.Soccer Statistics Foundation, futbol hakkında istatistik toplamaya dayalı uluslararası amatör bir vakıf ve kuruluştur. Vakfın hedefi dünya futbolu ile ilgili ayrıntılı bir arşiv oluşturmaktır. RSSSF, özellikle internetin en geniş futbol arşividir.

<span class="mw-page-title-main">Altınbaş Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu vakıf üniversitesi

Altınbaş Üniversitesi, 2008 yılında İstanbul'da kurulmuş olan bir vakıf üniversitesidir. Kuruluşunda Kemerburgaz Üniversitesi adıyla eğitim vermeye başlayan kurum, 1 Temmuz 2017 itibarıyla Altınbaş Üniversitesi adını almıştır. İlk öğrencilerini 2011 yılında almıştır, 2011-2012 öğretim döneminde eğitime başlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Intercontinental Oteli</span>

Intercontinental Oteli İstanbul'un Taksim semtinde yer alan 5 yıldızlı bir oteldir. 25 katlı ve 90 metre yüksekliğinde olan yapı yaklaşık 8.700 metrekare bir inşaat alanına da sahiptir.

AHE Mimarlık veya tam ismiyle AHE Mimarlık ve Şehircilik Atölyesi Kemal Ahmet Aru, Tekin Aydın, Mehmet Ali Handan, Hande Suher, Yalçın Emiroğlu ve Altay Erol tarafından 1957 yılında İstanbul'da kurulmuş bir mimarlık ofisidir. Türkiye Cumhuriyeti tarihinde kurulmuş ilk büyük mimarlık ofisi olması nedeniyle de Türkiye mimarlık tarihinde önemli bir yere sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu vakıf üniversitesi

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi, Fatih Sultan Mehmet Han, Sinan Ağa Bin Abdurrahman, Nurbanu Valide Sultan, Hatice Sultan ve Hacı Abdülaziz Ağa Mazbut Vakıfları tarafından 2010 yılında İstanbul'da kurulmuş bir vakıf üniversitesidir. Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi ile birlikte Vakıflar Genel Müdürlüğüne bağlı İki üniversiteden biridir.

Işıklar Holding, İstanbul merkezli holding kuruluşu.

The Humsafar Trust, Hindistan merkezli LGBT bireylerin haklarını savunmak ve takip etmek maksadıyla kurulan bir sivil toplum kuruluşudur. Ashok Row Kavi tarafından kurulmuş olan vakıf, Hindistan'daki en büyük ve en etkili organizasyonlardan birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Samanbahçe</span> Kuzey Lefkoşada geleneksel mahalle

Samanbahçe, yerel olarak Saman Bahça olarak da bilinir, Lefkoşa'nın kuzey kesiminde, tarihi Suriçi bölgesinde, Girne Kapısı yakınlarında yer alan ve 19 yüzyılda inşa edilmiş bir toplu konut projesidir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Diyanet Vakfı</span> Vakıf

Türkiye Diyanet Vakfı ya da kısaca TDV, Türkiye’de faaliyet gösteren ve kamu yararına çalışan vakıf kuruluşu.