İçeriğe atla

WikiRank

WikiRank
URLWikiRank.net
Kullanılabilir dil(ler)İngilizce, Lehçe, Rusça
Başlama tarihi2015 (9 yıl önce) (2015)

Wikirank.net (veya WikiRank) - otomatik kalite değerlendirmesi ve Vikipedi'de makalelerin karşılaştırılması için çevrimiçi Web servisidir.

Bilimsel çalışmalarda hizmetin ilk sözü 2015 yılında alınmıştır.[1] WikiRank hizmetini kullanarak kalite değerlendirmesinin sonuçlarını açıklayan araştırmalardan biri, Wikipedia ve diğer Wikimedia'nın en önemli bulgularından biri olarak kabul edilmiştir 2017-2018 yıllarında projeler.[2][3]

Hizmetin ayırt edici özelliği, sentetik önlem hesaplamasının bir sonucu olarak Wikipedia maddelerinin kalitesini ve popülerliğini 0'dan 100'e kadar ölçmeye izin vermesidir. Bu, çeşitli derecelendirme şemaları ve değerlendirme standartlarına sahip olabilen makaleler dil sürümlerinin karşılaştırılmasını kolaylaştırır.[4] Kalite ve popülerlik dereceleri elde etmek için, WikiRank farklı önemli normalleştirilmiş ölçümler kullanır. metin uzunluğu, referans sayısı, bölüm, görüntü, ziyaret sayısı ve diğerleri[5][6][7]

Başlangıçta hizmet, 7 dil sürümünde makalelerin kalitesini karşılaştırmaya izin verdi.[8] Artık hizmet, makaleleri 50'den fazla Wikipedia dilindeki sürümlerinde değerlendirebiliyor. Gelecekte sosyal kaynaklardan sosyal sinyaller de dahil olmak üzere kalite değerlendirmesi için yeni önlemler içermesi planlanmaktadır (Facebook, Twitter, Reddit, VKontakte, LinkedIn ve diğer[9]) arama motorlarını kullanan referanslar (Google, Bing, Yahoo!, Baidu, Yandex ve diğer[10]).

WikiRank, çeşitli yüksek öğretim kurumlarında (Varşova Üniversitesi[11]) didaktik amaçlar için de kullanılır.

WikiRank tarafından verilen puanlar bilgi kutularının kalite değerlendirmesinde kullanılmıştır.[12]

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ Węcel, Krzysztof; Lewoniewski, Włodzimierz (2 Aralık 2015). "Modelling the Quality of Attributes in Wikipedia Infoboxes". Lecture Notes in Business Information Processing. Cilt 228. ss. 308-320. doi:10.1007/978-3-319-26762-3_27. 8 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Ekim 2018. 
  2. ^ Wikimania 2018 — the most important findings of the year 22 Eylül 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. — Department of Information Systems
  3. ^ The State of Wikimedia Research: 2017–2018 1 Nisan 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. - Wikimania2018, Cape Town, July 21, 2018
  4. ^ Lewoniewski, Włodzimierz; Węcel, Krzysztof; Abramowicz, Witold (8 Aralık 2017). "Relative Quality and Popularity Evaluation of Multilingual Wikipedia Articles". Informatics. 4 (4). doi:10.3390/informatics4040043. 16 Kasım 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Ekim 2018. 
  5. ^ Warncke-Wang, Morten, Dan Cosley, and John Riedl. Tell Me More: An Actionable Quality Model for Wikipedia 1 Nisan 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Proceedings of the 9th International Symposium on Open Collaboration. ACM, 2013.
  6. ^ Lewoniewski, Włodzimierz; Węcel, Krzysztof; Abramowicz, Witold (22 Eylül 2016). "Quality and Importance of Wikipedia Articles in Different Languages". Information and Software Technologies. ICIST 2016. Communications in Computer and Information Science. Cilt 639. ss. 613-624. doi:10.1007/978-3-319-46254-7_50. 8 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Ekim 2018. 
  7. ^ Lerner, J., Lomi, A.: Knowledge Categorization Affects Popularity and Quality of Wikipedia Articles 19 Kasım 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. PLOS One 13(1), e0190674 (2018)
  8. ^ "В Википедии про «Нашу Ниву» и Беларусь чаще всего читают на английском, русском и немецком языках". 1 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Ekim 2018. 
  9. ^ Lewoniewski, Włodzimierz; Härting, Ralf-Christian; Węcel, Krzysztof; Reichstein, Christopher; Abramowicz, Witold (29 Ağustos 2018). "Application of SEO Metrics to Determine the Quality of Wikipedia Articles and Their Sources". Information and Software Technologies. ICIST 2018. Communications in Computer and Information Science. Cilt 920. ss. 139--152. doi:10.1007/978-3-319-99972-2_11. 29 Eylül 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Ekim 2018. 
  10. ^ Judd, T., & Kennedy, G. (2011). Expediency‐based practice? Medical students' reliance on Google and Wikipedia for biomedical inquiries. British Journal of Educational Technology, 42(2), 351-360.
  11. ^ Wikipedia jako źródło informacji 18 Şubat 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. - USOSweb UW
  12. ^ "Infoboxes.net". 1 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Ekim 2018. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Sakarya Üniversitesi</span> Sakaryada kurulu devlet üniversitesi

Sakarya Üniversitesi, 3 Temmuz 1992 tarihinde 3837 sayılı kanun ile Türkiye'nin Sakarya ilinde kurulmuş bir devlet üniversitesidir. Resmi olarak 1992 tarihi kuruluş tarihi olarak kabul edilse de geleneksel olarak Sakarya Üniversitesinin kuruluş tarihi 1970 yılındaki Sakarya Mühendislik ve Mimarlık Yüksekokulu'nun kuruluş tarihi olan 1970 yılı olarak görülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Jimmy Wales</span> Vikipedinin iki kurucusundan biri olan Amerikalı internet girişimcisi

Jimmy Donal "Jimbo" Wales, Vikipedi'nin iki kurucusundan biri olan Amerikalı internet girişimcisi. Jimmy Wales bunun yanında Vikipedi ve çeşitli viki projelerini yöneten, kâr amacı gütmeyen bir kuruluş olan Wikimedia Vakfı'nın kurucusu ve ayrıca Wikimedia ile bağlantısı olmayan ve kâr amaçlı bir barındırma hizmeti olan Fandom adlı şirketin de kurucusudur.

<span class="mw-page-title-main">PageRank</span>

PageRank, Google tarafından geliştirilen ve web sayfalarının önemini belirlemek için kullanılan bir algoritmadır. İnternet üzerindeki bağlantıların analiz edilmesiyle hesaplanan Pagerank değeri Google Arama sonuçlarında sayfaların sıralanması için kullanılan faktörlerden biridir.

PubMed, öncelikle yaşam bilimleri ve biyomedikal konulardaki referans ve özetlerin MEDLINE veritabanına erişen ücretsiz bir arama motorudur. Ulusal Sağlık Enstitülerindeki Amerika Birleşik Devletleri Ulusal Tıp Kütüphanesi (NLM), Entrez bilgi erişim sisteminin bir parçası olarak veritabanını korumaktadır.

MedlinePlus, Amerika Birleşik Devletleri Ulusal Tıp Kütüphanesi tarafından üretilen çevrimiçi bir bilgi hizmetidir. Hizmet, İngilizce ve İspanyolca dillerinde seçilmiş tüketici sağlık bilgileri ve ek dillerde belirli içerik sağlar. Site, Ulusal Tıp Kütüphanesi (NLM), Ulusal Sağlık Enstitüleri (NIH), diğer ABD devlet kurumları ve sağlıkla ilgili kuruluşlardan gelen bilgileri bir araya getirmektedir. Ayrıca mobil cihazlarda görüntülenmek üzere optimize edilmiş, İngilizce ve İspanyolca dillerinde bir site de bulunmaktadır. 2015 yılında dünyanın dört bir yanından yaklaşık 400 milyon kişi MedlinePlus'ı kullanmıştır. Hizmet NLM tarafından finanse edilmektedir ve kullanıcılar için ücretsizdir.

<span class="mw-page-title-main">Google Akademik</span>

Google Akademik, 20 Kasım 2004 tarihinde Google tarafından hizmete alınan ve sadece akademik makaleler ve konularda arama yapan bir arama motorudur. Google Akademik genellikle makale sonuçlarını pdf dosya biçiminde verir.

Kalite kontrolü, Latince contra kelimesinden gelir, İngilizce karşılığı control olup sürekli standartları karşılamak için yapılan süreç idaresi anlamında kullanılır. Buna göre kalite kontrolü, bir sürecin kalite etkinliğini azaltacak durumlara karşı tedbir alarak kaliteye hakim olma anlamına gelir. Kalite kontrolünün temel amacı müşteri beklentilerinin ve işletmelerin stratejik amaçlarının en ekonomik seviyede karşılanabileceği ürünün üretimi için gerekli planların geliştirilip uygulanarak etkin bir şekilde sürekliliğinin sağlanmasıdır. Eğer kontrol temel olarak, kalite yönetim kararlarında kullanılmazsa yönetim tümüyle kaliteyi yönetemez.

<span class="mw-page-title-main">William Edwards Deming</span> Amerikalı profesör ve yazar (1903 – 1993)

William Edwards Deming Amerikalı mühendis, istatistikçi, profesör, yazar, öğretim görevlisi ve yönetim danışmanıydı. Başlangıçta elektrik mühendisi olarak eğitim gördü ve daha sonra matematiksel fizik konusunda uzmanlaştı, ABD Sayım Departmanı ve Çalışma İstatistikleri Bürosu tarafından halen kullanılan örnekleme tekniklerinin geliştirilmesine yardımcı oldu.

Afganistan, idari olarak 34 il (ولايت) adı verilen yönetim bölgesine ayrılmıştır. Bir vali tarafından yönetilen bu illerin federal bir yapısı bulunmaz. İller, daha alt yönetim birimleri olan ilçelere ayrılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Açık erişim</span> açık lisanslar altında bilimsel içerik sağlanması

Açık erişim (AE), online araştırma çıktılarının erişiminde hiçbir kısıtlama olmamasına ve kullanımda da birçok kısıtlamadan serbest olmasına denir. Açık Erişim, akran denetimli olan veya olmayan akademik dergi makaleleri, konferans yazıları tezler, kitap bölümleri, ve monografilere uygulanabilir.

<span class="mw-page-title-main">Larry Sanger</span>

Lawrence Mark "Larry" Sanger, Amerikalı internet proje / yazılım geliştiricisi, Wikipedia'nın kurucularından ve Citizendium'un kurucusu.

Kalite fonksiyon(işlev) yayılımı (KFY) müşteri ihtiyaçlarını bir ürün veya hizmet için mühendislik özelliklerine dönüştürmeye yardımcı olan bir yöntemdir. İhtiyaçların operasyonel tanımlamaları oluşturulmasına yardımcı olur ve ilk ifade edildiğinde belirsiz olabilir. Ürün veya hizmet için aynı zamanda geliştirme hedefleri belirlerken, her bir ürün veya hizmet karakteristiğini önceliklendirir.

<span class="mw-page-title-main">PricewaterhouseCoopers</span>

PricewaterhouseCoopers, merkezi Londra, Birleşik Krallık'ta bulunan ve PwC markası altında ortaklıklar olarak faaliyet gösteren çok uluslu bir profesyonel hizmetler ağıdır. PwC, dünyanın en büyük ikinci profesyonel hizmet ağıdır ve Deloitte, Ernst & Young, KPMG ile birlikte Büyük Dörtlü firmasından biri olarak kabul ediliyor.

<span class="mw-page-title-main">Vikipedi mobil uygulamalarının listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Wikimedia Vakfı dahil, mobil cihaz işletim sistemi üzerinde Vikipedi kullanmak için Wikimedia Vakfı resmi yayınlar. Bunların tümü uygun aracılığıyla ücretsiz olarak edinilebilir. Ayrıca, herhangi bir üçüncü taraf mağazasından bağımsız olarak, Wikimedia Vakfı'nın eski ve beta sürümlerini de içeren yayın web sitesinden indirilebilir.

<span class="mw-page-title-main">Joseph M. Juran</span> Romanya doğumlu Amerikalı mühendis ve yönetim danışmanı

Joseph Moses Juran, Amerikalı mühendis ve yönetim danışmanıydı. Kalite ve kalite yönetimi üzerine birkaç kitap yazmış ve bu konular için gezen bir vaizdi. Akademi Ödülünü kazanan Nathan Juran'ın erkek kardeşidir.

<span class="mw-page-title-main">Vikipedi topluluğu</span> çevrimiçi ansiklopedi Vikipediyi oluşturan ve sürdüren katılımcılar topluluğu

Vikipedi topluluğu, çevrimiçi ansiklopedi Vikipedi'yi oluşturan ve sürdüren katılımcılar topluluğudur. Bireysel katkıda bulunanlar "Vikipedist" olarak bilinir. OxfordDictionaries.com Ağustos 2012'de "Wikipedian" kelimesini sözlüğüne ekledi.

<span class="mw-page-title-main">Vikişlev</span>

Vikişlev, kaynak kodunun oluşturulmasına, değiştirilmesine ve yeniden kullanılmasına izin vermeyi amaçlayan, ortaklaşa düzenlenmiş bir bilgisayar işlevleri kataloğudur. Yapılandırılmış verilerini kullanarak Vikipedi'nin dilden bağımsız bir sürümünü oluşturmayı amaçlayan Vikiveri'nin bir uzantısı olan Abstract Wikipedia ile yakından ilgilidir. Geçici olarak Wikilambda olarak adlandırılan Vikişlev'in kesin adı, 22 Aralık 2020'de bir adlandırma yarışmasının ardından açıklandı.

<span class="mw-page-title-main">İleri ürün kalite planlaması</span>

İleri ürün kalite planlaması (APQP), sanayi'de, özellikle otomotiv sanayinde, ürün geliştirmek için kullanılan yöntemler ve tekniklerin çerçevesidir. DFSS'nin amacı değişimi azaltmak olduğu için Design For Six Sigma 'dan farklıdır. Çoğu zaman İngilizce ‘Advanced product quality planning’ cümlesindeki kelimelerin baş harflerinin birleşimi olan APQP kısaltmasıyla ifade edilir.

<span class="mw-page-title-main">DBLP</span>

DBLP, bilgisayar bilimi bibliyografya sitesidir. 1993'te Almanya'daki Universität Trier'de başlayarak, küçük bir HTML dosyaları koleksiyonundan büyüdü ve bir veritabanı ve mantık programlama bibliyografya sitesi barındıran bir organizasyon haline geldi. Kasım 2018'den bu yana DBLP, Schloss Dagstuhl – Leibniz-Zentrum für Informatik'in (LZI) bir şubesidir. DBLP, 1995'te yaklaşık 14.000 ve Temmuz 2016'da 3,66 milyon olan bilgisayar bilimi üzerine Aralık 2020'de 5,4 milyondan fazla dergi makalesi, konferans makalesi ve diğer yayın listeledi.. Bilgisayar bilimi ile ilgili tüm önemli dergiler izlenir. Birçok konferansın tutanakları da takip edilmektedir. İnternetteki üç sitede yansıtılır.

<span class="mw-page-title-main">Bilgi kutusu</span> bir konu hakkında bilgi alt kümesi toplamak ve sunmak için kullanılan şablon

Bilgi kutusu, bir belge gibi konusu hakkındaki bilgilerin bir alt kümesini toplamak ve sunmak için kullanılan dijital veya fiziksel bir tablodur. Bir dizi öznitelik-değer çifti içeren yapılandırılmış bir belgedir ve Vikipedi'de bir makalenin konusu hakkındaki bilgilerin bir özetini temsil eder. Bu şekilde, bazı yönlerden veri tablolarıyla karşılaştırılabilirler. Özetlediği daha büyük bir belge içinde sunulduğunda, bir bilgi kutusu genellikle bir kenar kutusu biçiminde sunulur.