İçeriğe atla

Wifredo Lam

Wifredo Lam
DoğumWifredo Óscar de la Concepción Lam y Castilla
8 Aralık 1902
Sagua La Grande, Küba
Ölüm11 Eylül 1982
Meslekressam, heykeltraş
Tanınma nedeniThe Jungle (1943), Modern Sanat Müzesi koleksiyonu
EvlilikEva Piriz (1929–1931)
Helena Holzer (1944–1950)
Lou Laurin (1960–1982)
Çocuk(lar)4
ÖdüllerGuggenheim International Award

Wifredo Lam ya da tam adıyla Wifredo Óscar de la Concepción Lam y Castilla (Çince: 林飛龍; Jyutping ; d. 8 Aralık 1902 - ö. 11 Eylül 1982), Kübalı ressam, heykeltraş, seramik ustası.

Yaşamı

Daha çok Wifredo Lam olarak bilinen sanatçı, kalıcı Afro-Küba ruhunu ve kültürünü canlandırmaya amaçlayan eserler üretmiştir[1]. Pablo Picasso, Henri Matisse, Frida Kahlo ve Diego Rivera da dahil olmak üzere 20. yüzyılın en ünlü sanatçılarından esinlenen ve onlarla temas halinde olan Lam, bu etkileşimi eserlerinde birleştirdi ve nihayetinde hibrit figürlerin öne çıkmasıyla karakterize edilen benzersiz bir tarz yarattı. Aynı zamanda onun bu özgün görsel üslubu, birçok sanatçıyı da etkilemiştir. Ağırlıklı olarak ressam olmasına rağmen ilerleyen yaşlarda heykel, seramik ve baskı eserler ortaya çıkarmıştır[2].

Kaynakça

  1. ^ "Wifredo Lam". Latin American Art. Erişim tarihi: 8 Eylül 2021. []
  2. ^ Mosquera, Gerardo (1997). "Riding Modernism: Wifredo Lam's Decenterings". Journal of Contemporary African Art. 6-7 (6–7). ss. 16-21. doi:10.1215/10757163-6-7-1-16. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Mozaik</span>

Sanatta mozaik; bir yüzeyin, farklı renklerdeki küçük parçacıkların yan yana getirilmesi yöntemiyle süslenmesi ve bu şekilde üretilmiş eserdir. Taş, cam, tuğla, metal veya deniz kabuğu gibi çok çeşitli malzemelerden mozaik yapılabilir. Kakmacılıktan farklı olarak, mozaik sanatında parçacıklar yüzeydeki çukurcuklara yerleştirilmez, yüzeye yapıştırıcı ile tutturulur.

Mustafa Horasan, Türk ressamdır.

<span class="mw-page-title-main">Sanat</span> duygusal veya estetik çekicilik yoluyla dışsal değerler yaratma sürecine denir

Sanat, en genel anlamıyla yaratıcılığın ve hayal gücünün ifadesi olarak anlaşılır. Tarih boyunca neyin sanat olarak adlandırılacağına dair fikirler sürekli değişmiş, bu geniş anlama zaman içinde değişik kısıtlamalar getirilip yeni tanımlar yaratılmıştır. Bu tanımlardan en yaygın kabul göreni sanatın edebiyat, resim, müzik, tiyatro, sinema, mimari ve heykel alt türlerinden oluştuğu görüşüdür. Bugün sanat terimi birçok kişi tarafından çok basit ve net gözüken bir kavram gibi kullanılabildiği gibi akademik çevrelerde sanatın ne şekilde tanımlanabileceği, hatta tanımlanabilir olup olmadığı bile hararetli bir tartışma konusudur.

<span class="mw-page-title-main">Fahrünnisa Zeyd</span> Türk ressam

Fahrünnisa Zeyd Türk ressam.

Sadi Rifat Diren, Türk Seramik sanatçısı, sanat eğitimcisi.

Pervin Özdemir, Türk seramik sanatçısı.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Resim ve Heykel Müzesi</span>

İstanbul Resim ve Heykel Müzesi (İRHM), 20 Eylül 1937’de Türkiye’nin ilk Güzel Sanatlar müzesi olarak Dolmabahçe Sarayı’nın Veliaht Dairesi’nde hizmete giren, günümüzde Tophane'deki Antropo No:5'te hizmet veren sanat müzesidir.

Alev Ebüzziya Siesbye, Türk heykeltıraş, seramik ve cam tasarımcısı.

<span class="mw-page-title-main">Ünal Cimit</span>

Ünal Cimit Türk heykel ve seramik sanatçısı

Hale Şakar Ürkmezgil ; Türk heykeltıraş.

<span class="mw-page-title-main">İzmir Resim Heykel Müzesi ve Galerisi</span> İzmir, Türkiyede bir müze

İzmir Resim Heykel Müzesi ve Galerisi, Türkiye'nin İzmir şehrinde yer alan bir müzedir. 1952'de açılan müzede resim ve heykel sanatına ait eserler sergilenmektedir.

Cemil Eren, Türk ressam, heykeltıraş, seramik, vitray sanatçısı, sanat tarihçisi ve sanat eğitimcisidir.

Mehmet Tüzüm Kızılcan Türk seramik sanatçısıdır.

Carlos Franqui, Kübalı yazar, şair, gazeteci, devrimci ve siyasetçi. Küba Devrimi sırasında Fidel Castro önderliğindeki 26 Temmuz Hareketi üyesi olmuştur. Devrimden sonra Revolución gazetesinin yayın sorumlusu olmuştur. Rejimle ayrılığa düşüp ülkeden ayrılmış ve 1968 yılı itibarıyla Castro rejimine karşı aktif muhalefete katılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Hamiye Çolakoğlu</span> Türk seramik sanatçısı

Hamiye Çolakoğlu Türk seramik sanatçısı ve akademisyen.

İnayet Sevim Çizer Türk seramik sanatçısı ve profesör.

Bingül Başarır, Türk seramik sanatçısı. Mesleğine ilk olarak 1960 yılında İstanbul'da Füreya Koral'ın atölyesinde başladı. Çekoslovakya'da düzenlenen uluslararası bir yarışmada Türkiye grubunda yer aldı ve altın madalya kazandı. 1962 yılında kendi atölyesini açtı. İşlevsel formlar üzerine yaptığı çalışmalar sonrasında dokunun ağırlıkta olduğu pano ve serbest seramiğe ağırlık verdi ve daha çok bu yönüyle tanındı. Eserlerinde bazen rastlantısal bazen de bilinçli kabartmalar oluşturdu. Kömür curufu ve cam gibi malzemeleri seramikle birleştiren bir yönü de vardır. Sanat hayatında birçok yerel ve uluslararası sergiye katıldı. Eserleri Kanada, Fransa, İtalya, Kore, Japonya, Almanya, Çekya, Amerika, İsviçre ve Yunanistan’daki müzelerde sergilendi. 2010 yılında sanattaki 50. yılını İzmir'de Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi'nde (AASSM) bir sergi ile kutladı.

İlgi Adalan, Türk seramik sanatçısı ve resim öğretmeni. Siyah ve beyaz renklerin ağırlıkta olduğu soyut biçimli seramik çalışmaları ile tanınır. 1953-1959 yılları arasında Güzel Sanatlar Akademisi'nde Cemal Tollu atölyesinde resim üzerine çalıştı. Mezuniyet sonrasında beş yıl kadar bir süre resim öğretmenliği yaptı. 1960’lı yıllarda Gorbon Seramik Fabrikası’nda görev almaya başlaması ile seramik sanatına yöneldi. 1970'li yıllarda Candeğer Furtun, Hamiye Çolakoğlu, Atilla Galatalı, Güngör Güner, Jale Yılmabaşar, Mustafa Tunçalp ve Erdinç Bakla gibi sanatçılar ile seramik sanatına canlılık ve yenilik getiren isimlerden biri oldu. 1981’de İstanbul Sanat Bayramı Yeni Eğilimler Sergisi’nde bronz madalya ile ödüllendirildi. Eserlerinde kalıpları deformize olmuş insan figürü ve ellerin soyut biçimde oluşturduğu formlar baskın haldedir.

Gören Bulut, Türk ressam, akademisyen.

<span class="mw-page-title-main">Atilla Galatalı</span>

Atilla Galatalı, Türk seramik sanatçısı. Türkiye'de seramik sanatının kurucularından biri olarak kabul edilen Galatalı, 1970'lerde mimari yapılarda ürettiği duvar panolarıyla öne çıkmaktadır. Dengeli yalın anlatım üslubu ve soyut biçim anlayışı ile bilinmektedir.