İçeriğe atla

Wielbark kültürü

Bir Got çiftliğini rekonstrüksiyonu, Masłomęcz Hrubieszów (MS 2./3. yy.)
Bölgedeki bir Got mezarında bulunanlar, Odry
Wielbark kültürü seramikleri, Odry Müzesi

Wielbark kültürü ya da Willenberg kültürü, MÖ 1. yüzyıl ile MS. 4. yüzyıllar arasında günümüz Polonya'sında Vistül'ün her iki yakasında da kendisini gösteren bir arkeolojik kültür. Wielbark, muhtemelen Gotların düneye doğru göç etmeden önceki erken yerleşimlerinden birisidir.

Arkeolog Ryszard Woła̜giewicz (1933–1994) bölgedeki materyal kalıntıları yorumlarken ilk kez Wielbark kültürü (kultura wielbarska) kavramını kullanmıştır.[1] Kavram, etnik bir sınıflandırma barındırmadığı gerekçesiyle aralarında Herwig Wolfram'ın da bulunduğu bilim insanlarınca kullanılmaktadır.[2] Burada bulunan mezarlardaki ölüler, Polonya'nın kuzeyindeki diğer mezarların aksine silah barındırmamaktadırlar. Wielbark kültürü olarak tanımlanan materyal kalıntılar yaklaşık MS 200 tarihinden itibaren Ukrayna'da da keşfedilmiştir. Buluntular, burada yaşamakta olan halkın jenerasyonlar boyunca güneye doğru göç etmekte olduğunu göstermektedir. 4. yüzyıl'da Karadeniz'in kuzeybatısında yayılmakta olan Çernyakhov kültürü, Wielbark kültürüne büyük benzerlik göstermektedir.

Buluntular yorumlanırken tarihçi Jordanes'in aktardığı Gotların İskandinavya'dan Baltık Denizi'nin güney sahiline göç ettiği bilgisine dikkat çekilmektedir. Wielbark kültürünün İskandinavya'dan göç eden Gotlar tarafından mı oluşturulduğu yoksa bölgede kendiliğinden mi gelişme gösterdiği belirli değildir. Jordanes'in yazdıklarının bir mit olduğu iddia edilmiştir.[3] Bir diğer iddiaya göre ise İskandinavya'dan göç eden bir grup Got, burada yerel halkla karışarak bu kültürü meydana getirmiştir. İskandinavya'dan Baltık Denizi sahillerine yapılan bir göç, arkeolojik olarak tespit edilebilir değildir.[4]

Literatür

  • Thorsten Andersson, Volker Bierbrauer, Walter Pohl, Piergiuseppe Scardigli, Rüdiger Schmitt: Goten. In: Reallexikon der Germanischen Altertumskunde (RGA). 2. Auflage. Band 12, Walter de Gruyter, Berlin/New York 1998, S. 402–443.
  • Teresa Dąbrowska: Oksywie-Kultur. In: Reallexikon der Germanischen Altertumskunde (RGA). 2. Auflage. Band 22, Walter de Gruyter, Berlin/New York 2003, S. 45–54.
  • Teresa Dąbrowska, Magdalena Maczynska: Przeworsk-Kultur. In: Reallexikon der Germanischen Altertumskunde (RGA). 2. Auflage. Band 23, Walter de Gruyter, Berlin/New York 2003, S. 540–567.
  • Magdalena Maczynska: Wielbark-Kultur. In: Reallexikon der Germanischen Altertumskunde (RGA). 2. Auflage. Band 34, Walter de Gruyter, Berlin/New York 2007, S. 1–20.
  • Walter Pohl: Die Germanen (= Enzyklopädie deutscher Geschichte. Bd. 57). 2. Auflage. Oldenbourg, München 2004.
  • Herwig Wolfram: Die Goten und ihre Geschichte (= Beck’sche Reihe. Bd. 2179). 2. durchgesehene Auflage. C. H. Beck, München 2005.

Kaynakça

  1. ^ Ryszard Wołągiewicz: Pole orne ludności kultury wielbarskiej z okresu wczesnorzymskiego w Gronowie na Pomorzu. In: Wiadomości Archeologiczne. Jg. 42, 1977, S. 227–244; Ryszard Wołągiewicz: Die Goten im Bereich der Wielbark-Kultur. In: Archaeologia Baltica. Jg. 7, 1986,, S. 63–98; Ryszard Wołągiewicz: Ceramika kultury wielbarskiej mie̜dzy Bałtykiem a Morzem Czarnym = Die Tongefäße der Wielbark-Kultur im Raum zwischen Ostsee und Schwarzen Meer. Muzeum Narodowe, Stettin 1993.
  2. ^ Herwig Wolfram: Die Goten. Von den Anfängen bis zur Mitte des sechsten Jahrhunderts. Entwurf einer historischen Ethnographie. 2., durchgesehene Auflage. C. H. Beck, München 1980. Herwig Wolfram: Die Goten und ihre Geschichte (= Beck’sche Reihe. Bd. 2179). C. H. Beck, München 2001.
  3. ^ Reallexikon der Germanischen Altertumskunde, Artikel über Goten, Oksywie-Kultur, Przeworsker Kultur und Wielbark-Kultur.
  4. ^ Walter Pohl: Die Germanen. 2004, S. 24; Herwig Wolfram: Die Goten und ihre Geschichte. 2005, S. 23–24.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Walter Benjamin</span> Alman filozof ve edebiyat eleştirmeni (1892-1940)

Walter Benedix Schönflies Benjamin,, Alman filozof, edebiyat eleştirmeni, kültür tarihçisi ve estetik kuramcısıdır.

<span class="mw-page-title-main">Sigurd</span> Alman ve Viking mitolojisinde kurgusal kahraman

Sigurd veya Siegfried : Sîvrit), Cermen mitolojisinde bir ejderhayı öldüren, daha sonra ise öldürülen efsanevi bir kahraman. Karakter İzlanda'da yazıya geçirilen antik Cermen sagası Volsung Sigurd Sagası ve onun Alman versiyonu olan, Ren Nehri kıyısında, eski Worms şehri civarında geçen Nibelungen Destanı'nda bahsedilir. Sigurd'un hikâyesini içeren en eski kayıtlar İsveç'de bulunmuş runik taşlar ile Britanya Adaları'ndaki taş haçlar üzerinde kazınmış olarak keşfedilmiştir. Bu kayıtlar 11. yüzyıla tarihlenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Popüler kültür</span>

Popüler Kültür veya Pop Kültürü, 20. yüzyıldan sonra özellikle toplumsal modernleşme ile toplu kültür olarak yayılan, kavram olarak kültürel gelişmeleri ve günlük uygulamaları kapsamakta, aynı zamanda genel ve tarafsız olarak eski halk kültürü kavramı yerine geçmekte. Popüler kültür daha çok bir alan jargonu iken, pop kültürü daha çok ortam jargonu olarak kabul görmektedir. Türk Dil Kurumu sözlüğüne göre ise, popüler kültür kavramının tanımı "isim; belli bir dönem için geçerli olan, hızlı üretilen ve hızlı tüketilen kültürel ögelerin bütünü" olarak açıklanmıştır.

Alfred Kohler, Avusturyalı tarihçi ve Viyana Üniversitesi'nde erken modern dönem profesörüdür.

Ralph-Johannes Lilie, Alman Bizantolog.

Enûma Eliš Antik Mezopotamya'da yazılmış Yaratılış mitine verilen isimdir. Bu ismin verilmesinin sebebi destanın başlangıç metninin ilk iki kelimesi olup, manası ''yukardayken'' dir. Destan, yaklaşık 1000 satırlıdır ve 7 farklı çivi yazısı tabletine yazılmıştır. Metnin ortaya ne zaman çıktığı bilinmemekle birlikte, bu konuda birbirinden çok farklı fikirler öne süren bilim insanları vardır.

İletişimsel bellek, Alman bilim insanları Kültürbilimci Jan Assmann ve Aleida Assmann tarafından kişisel tecrübelerin sözlü gelenek içerisinde aktarılması ile ortaya çıkan bir hafıza çeşididir.

<span class="mw-page-title-main">Valdoculuk</span>

Valdoculuk, ilk olarak 12. yüzyılda dindar laikat kesimin Lyonlu Petrus Valdo'nun düşünceleri etrafında toplanması üzerine Güney Fransa'da kurulmuş çileci bir akımdır. Katolik Kilisesi'ne karşı takındığı eleştirel yaklaşım nedeniyle zaman zaman proto-Protestan (önprotestan) olarak da adlandırılan Valdocular, Katolik Kilisesi'nce sapkın ilan edilmiş, engizisyona tabi tutulmuş ve dinden atılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Mittelbau-Dora toplama kampı</span>

Mittelbau-Dora toplama kampı, ya da KZ Mittelbau-Dora, Thüringen'de Nordhausen şehrinin kuzeyinde bulunan bir nazi toplama kampına verilen addır. Buraya getirilen mahkûmların yeraltı fabrikası Mittelwerk GmbH'de zorla çalıştırıldıkları bilinmektedir. Nazilerin Sovyet savaş esirlerine karşı işledikleri suçlar kapsamında pek çok kişi bu kampta infaz edildi. aynakça

Özel;
<span class="mw-page-title-main">Jastorf kültürü</span>

Jastorf kültürü, modern Güney İskandinavya ve kuzey Almanya sınırlarında bulunan ve MÖ 6. ila 1. yüzyıllarında var olmuş Roma öncesi bir Demir Çağı kültürüdür. Kültür, daha güneydeki Halstatt kültürünün etkisiyle, İskandinav Bronz Çağı kültürlerinden evrilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Johann Gottfried Eichhorn</span> Alman teolog ve ahit eleştirmeni

Johann Gottfried Eichhorn Alman tarihçi ve teolog, ahit eleştirmeni.

<span class="mw-page-title-main">Biedermeier</span> 1815-1848 arasında Almanya ve Avusturyada egemen olan sanatsal üslup

Biedermeier, Viyana Kongresi sonu, 1815 ile 1848 yılları arasında Alman Konfederasyonu topraklarında gelişen bir sanat akımı. Temelde burjuva zevk ve sanat anlayışına uyum gösteren biedermeier, bilhassa mobilya ve resim alanında kendisini göstermiştir.

Wolfgang Fritz Volbach, Alman sanat tarihçisi ve arkeolog.

<span class="mw-page-title-main">Reccopolis</span> MS 578de kurulmuş antik Vizigot şehri

Reccopolis günümüz İspanya'sında Guadalajara bölgesinde bulunan bir Geç Antik Çağ - Erken Orta Çağ Vizigot şehridir.

<span class="mw-page-title-main">Rudolf Otto</span> Alman din bilimcisi ve teolog

Rudolf Otto Alman din bilimcisi, siyasetçi ve Lüteriyan teologu.

Tervingler Gotlara bağlı bir kabile. MS 3. yüzyılın sonlarından Hunların bölgeye gelişine değin Tuna'nın kuzeyinde yerleşmişlerd. Vizigotlar'ın Tervingler'den meydana geldiği bilinmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Winfried Boeder</span>

Winfried Boeder İber-Kafkas dillerinde uzmanlaşmış Alman filolog.

Karl Horst Schmidt, Alman dilbilimci, Kafkas ve Kelt dilleri uzmanı.

<span class="mw-page-title-main">Telefunken</span>

Telefunken, Almanya merkezli bir elektronik şirketiydi. Şirket, 1903 yılında Siemens & Halske ve AEG arasında bir ortak girişim olarak kurulmuş olup radyo ve televizyon üretmekteydi. Şirketin merkezi Berlin'de yer almaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Thermopylae Muharebesi (254)</span> 254 Roma ve Gotik güçler arasındaki muharebe

Thermopylae Muharebesi, 254 yılındaki Balkanların Gotlar tarafından işgali sırasında, Achaea'nın Roma prokonsülü Marianus komutasındaki yerel Yunan milisleri tarafından Thermopylae geçidinin başarılı bir şekilde savunulmasıdır.