İçeriğe atla

WiPeer

WiPeer kablosuz uygulamalar için tasarlanmış, bilgisayarlar ve diğer mobil cihaz ağları arasında kullanılabilen ücretsiz bir P2P (peer-to-peer) paketidir.

WiPeer paketinin en büyük avantajı, cihazların arasında herhangi bir erişim noktası gerektirmeden, direkt olarak bağlanabilmesidir. Böylece bağlantı hem daha hızlı hem de sürekli kurulmuş olur. Herhangi bir USB kablo gerektirmeden gerçekleşen bağlantıda internete erişim imkânı olması da şart değildir. Bu haliyle de internete bağlanmadan direkt olarak iki cihazı etkileşim içerisinde tutmayı mümkün kılar.[1]

Çalışma Mantığı

Wipeer, belirli bir mesafedeki kablosuz Wi-Fi donanımı ile Ad-Hoc teknolojisini birleştirerek kendi ağını oluşturur. Bu ağı çevreye yayarak menzildeki herhangi bir cihazın güvenliği bozmayacak şekilde girişini mümkün kılar. Bu menzil 50 metre ile 600 metre arasında değişkenlik gösterir. Bunda ortamdaki sinyal kirliliği ile alıcı ve vericinin Wi-Fi kalitesi önemli rol oynar.

WiPeer teknik özellikleri

Wipeer paketinin bize sunduğu özellikler kısaca;

  • Otomatik olarak bir ağ yayını açmak
  • Anlık mesajlaşma ve dosya aktarımı
  • Çoklu-oyuncu olarak oyun oynamak
  • Bağlanılan cihaza dair paylaşılan dosyalara erişim sağlamak

Gereksinimleri Yazılım

  • Windows NET 2.0 içeren, en az XP sürümüne kadar olan bütün Windows sürümleri
  • Kablosuz kullanım için ağ kartı gereklidir. Aksi takdirde yalnızca Ethernet kartınız üzerinden bağlantı sağlayabilirsiniz.

WiPeer Geliştiriciler

  • Roy Friedman - Profesör Haifa Teknoloji Enstitüsü
  • Vadim Drabkin, Gabriel Kliot, Alon Kama - Doktora Enstitüsü

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 26 Ocak 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ocak 2010. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Windows Vista</span> 2007de piyasaya sürülen Windows sürümü

Windows Vista, kişisel bilgisayarlar için geliştirilen Microsoft Windows işletim sistemleri ailesinin sürüm olarak altıncı üyesidir. 22 Temmuz 2005'te gerçek adı duyurulmadan önce Longhorn kod adıyla tanınıyordu. Windows Vista, 30 Ocak 2007'de dünya çapında piyasaya sürülmüştür. Microsoft Türkiye, 24 Ocak 2007 tarihindeki tanıtımıyla Vista'nın resmî lansmanını yapan ilk Microsoft şubesi olmuştur. Windows Vista eski sürümle oranla birçok yeni özellik ve değişikliğe sahiptir. Bu değişim geliştirilmiş grafiksel kullanıcı arayüzü, görsel stil, yeniden tasarlanmış arama fonksiyonları, multimedya araçları, yeniden tasarlanmış ağ iletişimi, görüntü ve yazıcı gibi çeşitli fonksiyonları kapsamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kişisel alan ağı</span>

Kişisel alan ağı bir bilgisayar ağı sistemidir. Günümüzde bir endüstri standardıdır.

Network Address Translation (NAT), TCP/IP ağındaki bir bilgisayarın yönlendirme cihazı ile başka bir ağa çıkarken adres uzayındaki bir IP ile yeniden haritalandırma yaparak IP paket başlığındaki ağ adres bilgisini değiştirme sürecidir.

MAC adresi (İngilizce Media Access Control, yani ortam erişim yönetimi) bir bilgisayar ağında, bir cihazın ağ donanımını tanımaya yarar. Örneğin, sizin bilgisayarınızda modeminizin ve ağ kartınızın kendine özel birer MAC adresleri vardır. MAC, 48 bit'lik bir adres olduğundan dolayı 248 = 281,474,976,710,656 değişik ağ kartını tanımlamak için kullanılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Kablosuz erişim noktası</span>

Kablosuz erişim noktası (KEN), dizüstü bilgisayar ve akıllı telefon gibi telsiz cihazları wi-fi ve benzeri telsiz erişim standartları kullanarak kablolu ağa bağlayan aygıtlardır.

<span class="mw-page-title-main">Yönlendirici</span>

Yönlendirici, aynı ağ iletişim kurallarını kullanan iki bilgisayar ağı arasında veri çerçevelerinin iletimini sağlayan ağ donanımıdır. Yönlendirme için OSI yedi katman modelinin üçüncüsü olan ağ katmanı kullanılır. Genellikle bu iş için özel üretilmiş donanımlar varsa da birden çok arayüzü olan bilgisayarlar da yazılım desteğiyle yöneltici olarak çalışabilirler.

<span class="mw-page-title-main">Wi-Fi</span> Kablosuz Bağlantı Alanı

Wi-Fi, kişisel bilgisayar, video oyunu konsolları, dijital ses oynatıcıları ve akıllı telefonlar gibi cihazların kablosuz olarak birbirlerine bağlanmasını sağlayan teknolojidir.

<span class="mw-page-title-main">Wi-Fi Protected Access</span>

WPA ve WPA 2 , Wi-Fi İttifakı tarafından kablosuz bilgisayar ağlarını güvenceye almak için geliştirilen, güvenlik protokol ve sertifika programlarıdır. Wi-Fi İttifakı bu programları bir önceki sistem olan WEP deki ciddi zayıflıklara karşı geliştirmiştir.

Uluslararası Telekomünikasyon Birliği-2000 (IMT-2000) ya da daha bilinen adıyla 3G, 3N ya da 3. Nesil, Uluslararası Telekomünikasyon Birliği tarafından tanımlanan; GSM EDGE, UMTS, CDMA2000, DECT ve WiMAX teknolojilerini kapsayan bir standartlar ailesidir. Daha sonra 3.5G (HSPA), 3.75G (HSPA+), 3.9G/3.95G (LTE) türleri geliştirildi. Verilen hizmetler arasında mobil kullanıcılar için geniş-alanda kablosuz telefon görüşmeleri, görüntülü aramalar ve kablosuz veri aktarımı vardır. 2G ve 2.5G hizmetleriyle karşılaştırıldığında, 3G eşzamanlı konuşma ve veri hizmetleriyle daha yüksek veri hızlarını desteklemektedir. Bu sayede 3G ağları, ağ operatörlerinin daha geniş ve gelişmiş hizmetleri, geliştirilmiş spektral verimlilik sayesinde ulaşılan daha büyük ağ kapasitesiyle sunmalarını sağlar.

Ağ donanımı, bir bilgisayar ağındaki aygıtlar arasında iletişim ve etkileşim için gerekli olan elektronik aygıtlardır. Özellikle, bir bilgisayar ağında veri aktarımına aracılık ederler. Son alıcı olan veya veri üreten birimlere host, uç sistemler veya veri terminal ekipmanı denir.

Miracast dünya çapındaki yüzlerce şirketin oluşturduğu ve Wi-Fi için standartların belirlenmesini sağlayan 16 yıllık bir kuruluş olan Wi-Fi İttifakı tarafından programı yürütülen ve cihazlar arasında, kablolar veya bir ağ bağlantısı olmadan multimedya içeriklerini görüntülemeye olanak sağlayan bir çözüm veya standarttır.

<span class="mw-page-title-main">AirDrop</span>

AirDrop Apple'nin OS X ve iOS için tanıttığı bir ad-hoc (MANET) hizmetidir. Mac OS X Lion ve iOS 7 ile tanıtıldı. Bununla, desteklenen Macintosh bilgisayarlar ve iOS cihazlar arasında posta veya yığın depolama aygıtı kullanmadan dosya transferi sağlar.

<span class="mw-page-title-main">AirPrint</span>

AirPrint Apple Inc.'in Wireless LAN (Wi-Fi) üzerinden baskı için, ya doğrudan AirPrint uyumlu veya Microsoft Windows, Linux ya da OS X çalıştıran bir bilgisayar yoluyla paylaşılan yazıcılara uyumlu olmayan yazıcılar için OS X ve iOS işletim sistemlerinin bir özelliğidir. AirPrint yazıcıya özel sürücü gerektirmez. Sadece Wifi ağı üzerinden bağlanır ve böylece bir Wi-Fi erişim noktası gerekir. Cihaz ve yazıcı arasında Wi-Fi Direct bağlantısı, varsayılan olarak desteklenmez, ancak 'HP ePrint Kablosuz Doğrudan AirPrint' özelliği olarak ortaya çıkmıştır.

AKU Windows Mobilenin güncelleme yöntemidir. Bu araçlara belirli bir platforma dayalı cihazlar oluşturmak veya güncellemek için güncellemeler, düzeltmeler ve geliştirmeler bir koleksiyon dahildir. Bu terim, Windows Mobile gibi belirli bir gömülü platform için geçerli güncelleme sürümünü belirlemek için Microsoft tarafından kullanılandır, bunlar kişisel dijital asistanlar ve Smartphone aygıtları için kullanılmaktadır. Windows Mobile platformu üzerinde Windows Mobile için AKU Microsoft Windowsa hizmet paketi demektir. Microsoft, yeni ürünler yaratmak veya daha eski ürünler ile sorunları çözmek için güncellemeler ile cihaz üreticilerine izin veren AKU-lar serbest bırakır. Satıcıdan bir firmware güncelleştirmesi olarak piyasaya verildiği sürece bu geliştirmeler genellikle tüketici ya da son kullanıcıya mevcut değil.

<span class="mw-page-title-main">MSN WiFi Hotspot</span>

MSN WiFi Hotspot kullanıcılara kablosuz İnternet erişim noktalarını dünya çapında bulmalarına ve Konumlarını Bing Haritaları kullanarak harita üzerinde görmelerine yardımcı olan bir web sitesiydi. 1995 yılında MSN Dial-up hizmetinin tanıtılmasından sonra 2007 yılında sunulmuştur.

Windows Toplantı Alanı Microsoft tarafından geliştirilen ve Windows Vista'da bulunan ve en çok 10 kullanıcıyı destekleyen bir eşler arası (peer-to-peer) işbirliği programıydı. Eski Microsoft NetMeeting uygulamasının yerine geçti; ancak mikrofon desteği ve sesli veya görüntülü konferans oluşturma özelliği artık kaldırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">HTC Titan (Windows Mobile)</span>

HTC Titan , High Tech Computer (HTC) tarafından Haziran 2007 yılında üretilen bir Windows Mobile Pocket PC telefon modelidir. Daha fazla ROM, GPS, ilave sabit tuşlar, kaydırma tekerleği, yaylı klavye ve daha yüksek çözünürlüklü bir kamera ekleyerek iyileştirdiği HTC Apache'nin halefidir. Windows Mobile 6.0 işletim sistemi, Microsoft Office Mobile ve Outlook Mobile üzerinden HTML e-postası içerir. Titan'ın dijital bir ses ve dijital film oynatıcı olarak çalışmasına izin veren özellik Windows Media Playerdir. Bir başka model olan HTC Titan Ekim 2011 yılında tanıtıltı, aygıt Windows Phone sisteminin Windows phone 7 sürümünde çalışır.

<span class="mw-page-title-main">Yota</span>

Yota, Rus mobil geniş bant hizmet sağlayıcısı ve akıllı telefon üreticisidir. Yota, Skartel LLC'nin ticari markasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Tethering</span> İnternet bağlantısı paylaşım şekli

Tethering Bir mobil cihazın internet bağlantısının diğer cihazlarla paylaşılmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">İnternet radyosu cihazı</span> donanım aygıtı

İnternet müzik oynatıcısı olarak da adlandırılan bir İnternet radyosu cihazı, İnternet radyo istasyonlarından veya bir ev ağından medya akışını alabilen ve oynatabilen bir donanım cihazıdır.