İçeriğe atla

WiMAX

Üstte bir sektör anteni ve kablosuz modem bulunan WiMAX baz istasyonu ekipmanı

WiMAX (İngilizce'den Worldwide Interoperability for Microwave Access), IEEE 802.16 standartlarını kullanan aygıtlar için bir sertifika işaretidir. IEEE 802.16, IEEE 802'nin 16 nolu kolu olup kablosuz hızlı İnternet erişimi için öngörülmüştür.

Verici antenden yaklaşık 50 km mesafeye kadar bir etki alanı ve 75 Mbps indirme hızı olması planlanan bir çeşit kablosuz bağlantı sistemidir. 802.16 olarak da bilinen WiMAX teknolojisinin 2006 yılında piyasaya tam olarak yayılması ve kablo veya DSL İnternet bağlantılarına bir alternatif olması beklenmektedir. WiMAX uyumlu yongaların Intel tarafından 2007 ortalarında yaygınlaştırılması beklenmektedir.

Günümüzde, ABD'de TowerStream veya SpeakEasy gibi şirketler isteyen şirketlere yüzlerce megabitlik kablosuz erişim için WiMAX teknolojisini kullanmaktadır. Buna ek olarak, Winipeg Üniversitesi (Kanada) veya Dalian ve Chengdu gibi Çin şirketleri de WiMAX hizmeti vermeye başlamıştır. Şimdilik, WiMAX kullanıcılara değil şirketlere yönelik bir teknolojidir.

Avrupa Birliği genelinde WiMAX yayını için frekans bandı ayrılması Fransa ve Finlandiya tarafından engellenmiştir.

İleride öngörülen kullanım alanları

Özellikle sınırlara yakın ucra köşelerde güneş ve rüzgâr enerjisiyle bağımsız çalışan güvenlik izleme kameralarında gömülü olarak İsrail'de kullanılmaktadır. []

Dış bağlantılar

Kaynakça

  • K. Fazel and S. Kaiser, Multi-Carrier and Spread Spectrum Systems: From OFDM and MC-CDMA to LTE and WiMAX, 2nd Edition, John Wiley & Sons, 2008, ISBN 978-0-470-99821-2
  • Mustafa Ergen, Mobile Broadband - Including WiMAX and LTE, Springer, NY, 2009 ISBN 978-0-387-68189-4

İlgili Araştırma Makaleleri

WEP, IEEE 802.11 kablosuz ağları için bir güvenlik algoritmasıdır. 1997'de onaylanan orijinal 802.11 standardının bir parçası olarak sunulan WEP'in amacı, geleneksel bir kablolu ağ ile karşılaştırılabilir veri gizliliği sağlamaktı. 10 veya 26 heksadesimal sayı içeren bir anahtara sahip olan WEP, bir zamanlar geniş çapta kullanımdaydı ve kullanıcılara yönlendirici konfigürasyon araçları tarafından sunulan ilk güvenlik tercihi idi.

Kablosuz dağıtım sistemi birden fazla kablosuz erişim noktasının birbirine bağlantısını sağlayan sistemdir. Terimin İngilizce karşılığı WDS dir.

MAC adresi (İngilizce Media Access Control, yani ortam erişim yönetimi) bir bilgisayar ağında, bir cihazın ağ donanımını tanımaya yarar. Örneğin, sizin bilgisayarınızda modeminizin ve ağ kartınızın kendine özel birer MAC adresleri vardır. MAC, 48 bit'lik bir adres olduğundan dolayı 248 = 281,474,976,710,656 değişik ağ kartını tanımlamak için kullanılabilir.

<span class="mw-page-title-main">IEEE 802.11</span>

IEEE 802.11, bilgisayar haberleşmesinde bir dizi Telsiz Yerel Ağ standardına verilen isimdir.

<span class="mw-page-title-main">Wi-Fi</span> Kablosuz Bağlantı Alanı

Wi-Fi, kişisel bilgisayar, video oyunu konsolları, dijital ses oynatıcıları ve akıllı telefonlar gibi cihazların kablosuz olarak birbirlerine bağlanmasını sağlayan teknolojidir.

<span class="mw-page-title-main">Wi-Fi Protected Access</span>

WPA ve WPA 2 , Wi-Fi İttifakı tarafından kablosuz bilgisayar ağlarını güvenceye almak için geliştirilen, güvenlik protokol ve sertifika programlarıdır. Wi-Fi İttifakı bu programları bir önceki sistem olan WEP deki ciddi zayıflıklara karşı geliştirmiştir.

Uluslararası Telekomünikasyon Birliği-2000 (IMT-2000) ya da daha bilinen adıyla 3G, 3N ya da 3. Nesil, Uluslararası Telekomünikasyon Birliği tarafından tanımlanan; GSM EDGE, UMTS, CDMA2000, DECT ve WiMAX teknolojilerini kapsayan bir standartlar ailesidir. Daha sonra 3.5G (HSPA), 3.75G (HSPA+), 3.9G/3.95G (LTE) türleri geliştirildi. Verilen hizmetler arasında mobil kullanıcılar için geniş-alanda kablosuz telefon görüşmeleri, görüntülü aramalar ve kablosuz veri aktarımı vardır. 2G ve 2.5G hizmetleriyle karşılaştırıldığında, 3G eşzamanlı konuşma ve veri hizmetleriyle daha yüksek veri hızlarını desteklemektedir. Bu sayede 3G ağları, ağ operatörlerinin daha geniş ve gelişmiş hizmetleri, geliştirilmiş spektral verimlilik sayesinde ulaşılan daha büyük ağ kapasitesiyle sunmalarını sağlar.

<span class="mw-page-title-main">4G</span>

Telekomünikasyon'da 4G, dördüncü nesil kablosuz telefon teknolojisidir. 3G ve 2G standartlarının devamıdır. Diğer telekomünikasyon standartları gibi hücresel bir ağ sistemi kullanması ve üçüncü nesilde ortaya çıkan kapsama alanı sorunu başta olmak üzere bazı sorunları çözmesi beklenmektedir. Daha sonra 4G/4.5G ve 4.5G/4.9G türleri geliştirildi.

Türkçe kablosuz geniş alan ağı, (İngilizce: Wireless Wide Area Network, kısaca WWAN), kablosuz veri aktarımı için kullanılan geniş alanlı bir radyo ağını ifade eder. WAN'ın kablosuz veya telsiz şeklidir. WLAN'ın aksine, WWAN daha geniş aralıkları kapsar. Sinyaller, anten direkleri aracılığıyla elektromanyetik dalgalar vasıtasıyla açık havada iletilir. Frekanslar düşük gigahertz aralığındadır. Bu amaçla özel modülasyon yöntemleri kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">IEEE 802.20</span>

IEEE 802.20 veya Mobil Geniş Band Kablosuz Erişimi (MBWA) Mobil geniş band kablosuz erişimi ağlarının birlikte çalışabilmesi için yayınlanan Dünya çapında IEEE Standartıdır.

<span class="mw-page-title-main">ZigBee</span>

ZigBee, kişisel alan ağları için kullanılan bir IEEE 802 standardına göre küçük, düşük güçlü dijital radyolar kullanılarak oluşturulan yüksek düzeyde iletişim protokollerinin özelleştirilmesidir.

<span class="mw-page-title-main">IEEE 802.1X</span>

IEEE 802.1x, bağlantı noktası tabanlı ağ erişim kontrolü için kullanılan bir standarttır ve 802.1 protokol grubunun bir parçasıdır. Bir kablolu (LAN) veya kablosuz (WLAN) ağa dahil olmak isteyen istemci cihazlara kimlik doğrulama mekanizması sağlar.

<span class="mw-page-title-main">LTE</span>

LTE, 4G LTE adı ile de pazarlanan GSM/EDGE ve UMTS/HSPA ağ teknolojilerine dayalı yüksek hızlı kablosuz veri aktarım standardıdır. Daha sonra LTE Advanced ve LTE Advanced Pro türleri geliştirildi.

<span class="mw-page-title-main">WiBro</span>

WiBro, Güney Kore telekom endüstrisi tarafından geliştirilen bir geniş bant kablosuz internet teknolojisidir. WiBro IEEE 802.16e uluslararası standardının Güney Kore'deki hizmet adıdır.

<span class="mw-page-title-main">Yota</span>

Yota, Rus mobil geniş bant hizmet sağlayıcısı ve akıllı telefon üreticisidir. Yota, Skartel LLC'nin ticari markasıdır.

Telekomünikasyonda, alınan sinyal gücü göstergesi (RSSI) alınan bir radyo sinyalinde mevcut gücün bir ölçümüdür.

<span class="mw-page-title-main">AirPort</span>

AirPort, Apple Inc. tarafından Wi-Fi(802.11b, 802.11g, 802.11n ve 802.11ac) protokollerini kullanan bir dizi ürüne verilen addır. Bu ürünler bir dizi kablosuz yönlendirici ve kablosuz karttan oluşur. AirPort Extreme adı başlangıçta bu ürünlere 802.11g protokolünün eklendiğini göstermeyi amaçlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">IEEE 802.11ax</span>

Wi-Fi Alliance tarafından Wi-Fi 6 olarak pazarlanan IEEE 802.11ax, mevcut nesil Wi-Fi spesifikasyon standardı ve Wi-Fi 5'in halefidir. 802.11ax standardı, 802.11 kullanımı için mevcut olduklarında, 1 ile 6 GHz arasındaki tüm ISM bantlarında çalışacak şekilde tasarlanmıştır. Tüm Wi-Fi 6 cihazları daha önce tahsis edilmiş 2,4 ve 5 GHz bantlarında çalışır. Wi-Fi 6E tanımı, 6 GHz üzerindeki standardı da destekleyen ürünler içindir.

iLoo, Wi-Fi internet özellikli portatif tuvalet geliştirmeye yönelik iptal edilmiş bir Microsoft projesiydi. İLoo, kullanıcıların tuvaleti kullanırken internette gezinmesine olanak tanıyan Wi-Fi internet özellikli portatif bir tuvalet olacak şekilde tasarlandı. Tesis bünyesinde kablosuz IEEE 802.11b-1999, kablosuz su geçirmez klavye, Windows XP Professional çalıştıran döner plazma ekran, lavabonun altında 6 kanallı surround ses sistemi, popüler URL'lerle kabartmalı tuvalet kağıdı ve bir geniş bant bağlantısı olacaktı.

<span class="mw-page-title-main">USB modem</span>

USB modem, bir GSM modem türüdür. Kişisel bilgisayar veya yönlendiricinin, mobil geniş bant bağlantısı üzerinden kablosuz İnternet erişimi almasına olanak tanır. Bir mobil internet kullanıcısı, İnternet erişimi elde etmek için kablosuz modem kullanarak İnternet servis sağlayıcısı'na (ISP) bağlanabilir.