İçeriğe atla

When The Tigers Broke Free

"When The Tigers Broke Free"
Pink Floyd single
Yayımlanma1982
FormatSingle
TarzProgresif rock
SüreWhen The Tigers Broke Free 3:17
Bring The Boys Back Home 1:21
ŞirketHarvest / Capitol
Yazar1- Waters
2- Waters
YapımcıRoger Waters, James Guthrie, Michael Kamen
Pink Floyd single kronolojisi
"Money (1981 versiyonu)"
(1981)
"When The Tigers Broke Free" "Not Now John"
(1983)

When The Tigers Broke Free, Roger Waters tarafından The Wall için yazılmış ancak albüm yerine albümün filmi olan Pink Floyd: The Wall filminde kullanılmış ve single olarak yayınlanmıştır. Şarkı daha sonra The Final Cut albümünün 2004 yeni basımında kullanılmıştır. Şarkı Pink Floyd ve Roger Waters tarafından konserlerde çalınmamıştır.

Şarkı filmde iki bölüm olarak yer almaktadır. Şarkının ilk bölümü Roger Waters'ın da babasının yer aldığı İngiltere ordusunun bir bölümünün Alman askerleriyle karşı karşıya gelmesi, çekilme isteklerine rağmen generallerin buna izin vermemesi ve Waters'ın babasının ölümü anlatılmıştır. İkinci bölümde ise Waters'ın İngiltere Kralından gelen bir mektupla bunu öğrenmesi ve bu olaya karşı üzüntüsü ve nefreti anlatılmaktadır.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Pink Floyd</span>

Pink Floyd, 1965'te Londra'da kurulan İngiliz progresif/psikedelik rock müzik grubu. Felsefî şarkı sözleri, yenilikçi albüm kapakları, etkileyici-girift sahne şovları ile Pink Floyd, dünya çapında başarıya ulaşmıştır.

<span class="mw-page-title-main">David Gilmour</span> Gitarist

David Jon Gilmour CBE, Pink Floyd adlı rock grubunun üyesi olan İngiliz gitarist, şarkıcı ve söz yazarıdır. Kurucu üye Syd Barrett'ın ayrılmasından kısa bir süre önce 1967'de gruba katıldı. 1980'lerin başında Pink Floyd, müzik tarihinin en çok satan ve en çok beğenilen gruplarından biri haline geldi. 1985'te Roger Waters'ın ayrılmasının ardından Pink Floyd, Gilmour'un liderliğinde devam etti ve üç stüdyo albümü daha yayınladı.

<span class="mw-page-title-main">Syd Barrett</span> İngiliz müzisyen

Roger Keith "Syd" Barrett, rock grubu Pink Floyd’un kurucularından biri olan İngiliz şarkıcı-şarkı yazarıdır. 1965’te kurulan gruptan ayrılana kadar; grubun baş şarkıcısı ve birincil şarkı yazarıydı.

<span class="mw-page-title-main">Roger Waters</span> İngiliz müzisyen ve besteci

George Roger Waters, İngiliz müzisyen ve besteci. Pink Floyd grubunun solisti ve basgitaristi olarak tanınmaktadır.

The Wall, İngiliz Rock müzik topluluğu Pink Floyd'un 1979 yılında yayınladığı aynı adlı albüme 1982 yılında Alan Parker tarafından çekilen, animasyonları da olan, pek fazla diyalog olmayan, albümün müziklerinin Hey You ve The Show Must Go On dışında tamamının bulunduğu bir film. Başoyuncu Bob Geldof'dur. Animasyonlar efsane sanatçı Gerald Scarfe tarafından yapılmıştır.

<i>The Wall</i> Pink Floydun 1979 tarihli albümü

Pink Floyd'un, 1979 yılının son aylarında çıkmış, 23 defa platin plak ödülü almış konsept rock albümü. Pink adında, sanal bir karakter üzerinden, giderek yalnızlaşan, yabancılaşan insanın korkuları ile kendi çevresine ördüğü soyut duvarı anlatır. Albümün sözel ve müzikal kurgusu, aynı adı taşıyan karmaşık sahne gösterisi temel alınarak tasarlanmıştır. 1982 yılında Alan Parker yönetmenliğinde sinemaya aktarılmıştır: The Wall (film).

<i>The Final Cut</i> Music Album

Roger Waters'ın Pink Floyd ile yaptığı son albüm. Klasik kadrodan Rick Wright bu albümde yer almamıştır. Nick Mason ise "Two Suns In The Sunset" şarkısında bateri çalmamıştır. Albüm sırasında Waters ve Gilmour arasında büyük fikir ayrılıkları çıkmıştır. Gilmour'un da albüme katkısı "Not Now John"'da vokal ve bazı şarkılarda duyulabilen klasik gitar çalışıydı.

<i>A Momentary Lapse of Reason</i> Pink Floyd albümü

Pink Floyd'un Roger Waters olmadan yaptığı ilk albüm. The Wall kayıtları sırasında gruptan atılan Rick Wright bu albümle gruba dönmüştür. Daha önceki albümlerde grubun temel şarkı sözü yazarı olan Roger Waters'ın eksikliğini kapatmak için Pink Floyd üyesi olmayan insanlar da söz yazımına katkıda bulunmuştur.

<i>Wish You Were Here</i> (Pink Floyd albümü)

Wish You Were Here, İngiliz rock grubu Pink Floyd'un dokuzuncu stüdyo albümü. 12 Eylül 1975'te Harvest Records ve Columbia Records tarafından piyasaya sürüldü. Pink Floyd'un Avrupa turnesi boyunca bestelediği parçalardan oluşan Wish You Were Here, 1975'te Londra'daki EMI Stüdyoları'nda kaydedildi.

<i>Ummagumma</i>

Ummagumma, Pink Floyd'un 1969'da çıkardığı progresif ve psychedelic müzik tarzında olan bir çift albümdür. Albümün ilk bölümü, o zamanki önemli parçalarının çalındığı bir canlı kayıtken, ikinci tarafı grubun üyelerinden her birinin ayrı bestelediği parçalardan oluşmaktadır.

<i>Zabriskie Point</i> (albüm)

Zabriskie Point, İtalyan yönetmen Michelangelo Antonioni'nin aynı adlı filmi için yapılmış bir film müziği çalışmasıdır. Çeşitli sanatçıların çalışmalarını içeren albüm ilk olarak Ocak 1970'te yayımlanmıştır. 1997 yılında genişletilerek tekrar yayımlanan albüm, Jerry Garcia ve Pink Floyd'un filmde kullanılan ama ilk sürümde yer almayan çalışmaları eklenerek genişletilmiştir.

<i>Echoes: The Best of Pink Floyd</i>

Echoes: The Best of Pink Floyd, Ingiltere'de Kasım 5, 2001, Amerika'da Kasım 6 2001'de piyasaya çıkan bir Pink Floyd toplama albümü dür.

<i>A Collection of Great Dance Songs</i>

A Collection of Great Dance Songs, 1981'de yayınlanan bir Pink Floyd toplamasıdır. Albüm Roger Waters'ın izin vermemesine karşın yayınlanmıştır.

<i>Delicate Sound of Thunder</i>

Delicate Sound of Thunder, Pink Floyd'un Ummagumma'dan sonraki ikinci konser albümüdür. 1988'de New York'ta verilmiş 5 konserden alınan şarkılarla oluşturulmuştur. Albüm satışları dolayısıyla üç kat platin ödülü almıştır. Albüm Soyuz TM-7 uzay aracının Sovyet astronotları tarafından uzaya götürülerek uzayda dinlenen ilk albüm özelliğini kazanmıştır. Pink Floyd üyeleri de aracın fırlatılmasına katılmışlardır.

<span class="mw-page-title-main">Another Brick In The Wall</span>

Another Brick In The Wall, Pink Floyd'un 1979'da yayınladığı rock opera albümü The Wall'da bulunan ve sözleri basçı Roger Waters tarafından yazılmış üç parçalı bir kompozisyondur. İkinci bölümü katı eğitim sistemine karşı protesto niteliği taşımaktadır ve ayrıca çocuklardan oluşan bir koro bu bölümü seslendirmektedir. Şarkının ikinci bölümü tekli olarak yayınlanıp Pink Floyd'un, "Point Me at the Sky" (1968) şarkısından sonra ilk kez, Birleşik Krallık, Amerika Birleşik Devletleri, Batı Almanya gibi birçok ülkede listelerde birinci sıraya çıkan teklisidir. Ayrıca tüm dünyada toplamda dört milyon kopyanın üzerinde bir satış rakamına ulaşmıştır. Şarkı, 1979 Grammy Ödülleri'e aday gösterilmiştir.

Comfortably Numb, İngiliz progresif rock grubu Pink Floyd'un 1979 yılında yayınlanan The Wall albümünde yer alan şarkı. Parça aynı sene Hey You ile birlikte single olarak da yayınlandı. The Wall albümündeki Roger Waters - David Gilmour ortak çalışması olan üç şarkıdan biridir. Melodinin Gilmour'a ait olduğu eserin, müziğinin çoğunu da o yazdı. Öte yandan Waters sözlere katkıda bulundu. "Comfortably Numb" gitar soloları ile tanınır. 2004 yılında Rolling Stone dergisi tarafından hazırlanan "En iyi 500 Şarkı" listesinde 314. sırada yer aldı. Yazar Tom Stoppard, Tony Ödülü kazanan eseri The Coast Utopia'yı bu şarkıyı dinlerken yazdığını açıkladı.

<span class="mw-page-title-main">Run Like Hell</span>

Run Like Hell Pink Floyd'un "The Wall" albümünden bir şarkı ve albümün üçüncü single'ıdır. Şarkı "The Wall" albümündeki üç Waters / Gilmour şarkısından biridir.

<span class="mw-page-title-main">Not Now John</span>

Not Now John The Final Cut albümünden bir Pink Floyd şarkısıdır ve albümden çıkan tek single'dır. Şarkı albümde David Gilmour tarafından söylenen tek şarkıdır.

What Shall We Do Now?, Roger Waters tarafından yazılan bir şarkıdır.

"Pigs on the Wing" İngiliz müzik grubu Pink Floyd'un 1977 tarihli konsept albümleri Animals'ın kapanış ve açılışını yapan iki bölümlük bir şarkıdır. Çeşitli röportajlarda söylendiğine göre Roger Waters tarafından yeni karısı Carolyne Christie'ye bir aşk ilanı için yazılmıştır. Şarkı albümdeki diğer üç şarkı ''Dogs", "Pigs" ve "Sheep" şarkılarından önemli ölçüde farklıdır, çünkü diğer şarkılar karanlıktır, bu şarkı ise daha hafif temalı ve aynı zamanda çok daha kısadır. Bir buçuk dakikadan daha kısadır, diğerleri ise en az 10 dakika uzunluğundadır.