İçeriğe atla

Whangamomona

Koordinatlar: 39°8′37″G 174°44′13″D / 39.14361°G 174.73694°D / -39.14361; 174.73694
Whangamomona
Whangamomona bayrağı
Whangamomona

Whangamōmona, Yeni Zelanda'nın Stratford Bölgesi ve Manawatū-Whanganui Bölgesi'nde küçük bir ilçedir. Devlet Karayolu 43, "Unutulmuş Dünya Karayolu" üzerinde, Stratford'un 65 kilometre (40 mil) kuzey-doğusunda ve Ohura'nın 55 kilometre (34 mil) güneybatısındadır. Trenle Stratford-Okahukura demiryolu hattı üzerindeki Stratford'dan 61 kilometre (38 mil) uzaklıktadır.[1]

Tarihi

İlk yerleşimciler 1895'te geldi ve kasaba bundan yaklaşık 2 yıl sonra kuruldu. Kasabanın büyümesi, Birinci Dünya Savaşı'nda 51 kişinin (yakınlardaki küçük yerleşim yerleri Kohuratahi ve Tahora da dahil olmak üzere) kaybından ve 1924'te meydana gelen büyük selden ciddi şekilde etkilendi.[2][3]

Temmuz 2020'de, bölgenin adı Yeni Zelanda Coğrafya Kurulu tarafından resmi olarak Whangamōmona olarak ilan edildi.[4]

Demografik bilgiler

689,60 km²'yi (266,26 sq mi) kapsayan Whangamomona istatistiksel alanı, 2018 Yeni Zelanda nüfus sayımında 126, 2013 nüfus sayımından bu yana 24 kişilik (-% 16,0) azalma yaşadı. 54 hane vardı. 72 erkek ve 54 kadın vardı ve kadın başına 1.33 erkek cinsiyet oranı düşüyordu.

Etnik kökenler% 92,9 Avrupa / Pākehā,% 14,3 Māori ve% 2,4 diğer etnik kökenlerdi (insanlar birden fazla etnik kökenle özdeşleşebildikleri için toplamlar% 100'den fazlasını ekliyor).

Yurtdışında doğanların oranı% 7,1, ulusal olarak% 27,1 oldu.

Bazıları dinlerinin verilmesine itiraz etse de,% 57.1'inin dini yoktu ve% 28.6'sı Hristiyan idi.

Cumhuriyet günü

1916 dolaylarında Whangamomona Tren İstasyonu

1989'da, bağlantılı havzalara vurgu yapılarak bölgesel konsey sınırları yeniden çizildi. Bu gözden geçirilmiş haritalar Whangamōmona'yı o zamanki Manawatu-Wanganui Bölgesi'nin bir parçası yaptı. Taranaki Bölgesi'nin bir parçası olmaya devam etmek isteyen sakinler itiraz ettiler ve 1 Kasım 1989'da ilk Cumhuriyet Bayramı'nda kendilerini "Whangamomona Cumhuriyeti" ilan ederek karşılık verdiler. Hareket sivri bir protesto olarak başlamasına rağmen, kasaba, yılda bir kez cumhurbaşkanlığı için bir oylamanın yapıldığı Cumhuriyet Bayramı'nı kutlamaya devam etti. Gün yerel bir festival günü haline geldi ve Kuzey Adası'nın her yerinden ziyaretçileri cezbetti. 2001'de kutlama, yaz havasından yararlanmak için Ocak ayında düzenlenen bienal haline geldi.

Kaynakça

  1. ^ Wises New Zealand Guide, 7th Edition, 1979. p. 506.
  2. ^ Stratford Press: Two decades and counting in Whangamomona
  3. ^ "War Memorial Cenotaph: Ohura Rd, Kohuratahi" (PDF). 27 Eylül 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 12 Nisan 2021. 
  4. ^ "Notice of approved official geographic names" (PDF). New Zealand Gazette. 16 Temmuz 2020. 24 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 4 Eylül 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Botsvana</span> Güney Afrikada bulunan bir ülke

Botsvana ya da resmî adıyla Botsvana Cumhuriyeti, Afrika kıtasının güneyinde bulunan ve denize kıyısı bulunmayan kara ülkesidir. Ülke güney ve güneydoğu bölümünde Güney Afrika Cumhuriyeti, kuzey ve batısında Namibya, kuzeydoğu bölümünde ise Zambiya ve Zimbabve ile komşu konumundadır. Ülkenin kuzey bölümünde, Kasane şehri yakınlarında dünyanın dört ülke sınırının kesiştiği tek nokta olarak kabul edilen, ancak söz konusu Botsvana, Zambiya, Zimbabve ve Namibya ülkelerinin sınır anlaşmaları ile sınırlarına karşılıklı olarak resmiyet kazandırmadıkları için kabul görmeyen bir sınır noktası mevcuttur. Botsvana, Afrika kıtası üzerinde demokrasi alanında en gelişmiş ülke olarak kabul görmektedir. 2011 yılında açıklanan İnsani Gelişme Endeksi verilerinde, Botsvana Afrika kıtasının güneyinde bulunan ülkeler içerisinde en yüksek verilere ulaşmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Gambiya</span> Batı Afrikada bir devlet

Gambiya, resmî adı ile Gambiya Cumhuriyeti, Batı Afrika'da bir ülkedir. Yüzölçümü bakımından Afrika anakarasının en küçük ülkesidir. İsmini aldığı Gambiya Nehri'nin her iki kıyısı boyunca kurulmuş olan ülke Atlas Okyanusu kıyısı hariç, tamamen Senegal ile çevrilmiştir. Yüzölçümü 10.689 km² ve nüfusu 2013 verilerine göre 1.857.181 kişidir. Başkenti Atlas Okyanusu kıyısında bir ada üzerine kurulu olan Banjul'dur. En büyük şehirleri ise Serekunda ve Brikama'dır.

<span class="mw-page-title-main">Malavi</span> Güneydoğu Afrikada bulunan bir ülke

Malavi ya da resmî adı ile Malavi Cumhuriyeti, Afrika kıtasının güneydoğu bölümünde yer alan ve denize kıyısı bulunmayan bir kara ülkesidir. Ülke 6 Temmuz 1964 tarihinde Birleşik Krallık'tan bağımsızlığını kazanmıştır. Ülkenin başkenti Lilongwe'dir.

<span class="mw-page-title-main">Samoa</span> Büyük Okyanusta bir ada devleti

Samoa ya da resmî adı ile Bağımsız Samoa Devleti, Güney Büyük Okyanus'unda, Polinezya'da bulunan, adalar topluluğundan oluşan bir ülkedir.

<span class="mw-page-title-main">Yeni Zelanda</span> Pasifik Okyanusunun güneybatısındaki ada ülkesi

Yeni Zelanda, Güney Büyük Okyanus'ta bir ada ülkesidir. Güney Yarımkürede, Okyanusya'daki Güney Pasifik adaları arasında, Avustralya'nın yaklaşık 2.000 km güneydoğusunda yer almaktadır. Başlıca iki büyük ve 700'den fazla küçük adadan oluşur. Toplamda 268.021 kilometrekarelik bir yüz ölçümüne sahiptir. Bölgedeki tektonik hareketler ve volkanik olaylar nedeniyle Yeni Zelanda birçok yüksek dağa sahiptir. Yeni Zelanda'nın başkenti Wellington ve en büyük şehri Auckland'dır.

<span class="mw-page-title-main">Orta Afrika Cumhuriyeti</span> Orta Afrikada bulunan bir ülke

Orta Afrika Cumhuriyeti ya da yaygın kullanımı ile Orta Afrika, Afrika kıtasının orta bölümünde yer alan, denize kıyısı bulunmayan bir kara ülkesidir. Ülkenin sınır komşularını Çad, Sudan, Güney Sudan, Kongo DC, Kongo Cumhuriyeti ve Kamerun oluşturmaktadır. Ubangi-Chari ismi ile geçmişte Fransa sömürgesi olan ülke, 1960 yılında bağımsızlığına kavuşmuştur. Ülkenin başkenti Bangui'dir.

<span class="mw-page-title-main">Cook Adaları</span> Büyük Okyanusta, Yeni Zelanda ile ilişkili devlet statüsüne sahip ülke

Cook Adaları, Polinezya ada öbeği içerisinde, Büyük Okyanus'un güneyinde yer alan, kendi kendine yöneten, bağımsız bir ülke olan ancak Yeni Zelanda ile ilişkili devlet statüsünde olan Okyanusya ada ülkesi. Cook Adaları'nın başkenti Avarua'dır.

<span class="mw-page-title-main">Niue</span> Büyük Okyanusta, Yeni Zelanda ile ilişkili devlet statüsüne sahip ülke

Niue, Polinezya ada öbeği içerisinde, Büyük Okyanus'un güneyinde yer alan, kendi kendine yöneten, bağımsız bir ülke olan ancak Yeni Zelanda ile ilişkili devlet statüsünde olan Okyanusya ada ülkesi. Niue'nin başkenti Alofi'dir.

<span class="mw-page-title-main">Wallis ve Futuna</span> Fransa Denizaşırı Bölgeler Topluluğu üyesi bölge

Wallis ve Futuna Adaları ya da resmî kullanımı ile Wallis ve Futuna Adaları Bölgesi(Fransızca: Territoire des îles Wallis et Futuna) Fransa'nın denizaşırı bölgelerinden biridir. Konum itibarıyla Pasifik Okyanusu'nda, Fiji Adaları'nın kuzeyinde bulunan ada, birbirinden yaklaşık 200 km uzak olan iki ana ada grubundan oluşmaktadır. Adanın başkenti Uvea adasında bulunan Mata-Utu şehridir.

<span class="mw-page-title-main">Norfolk Adası</span> Avustralyanın doğusunda yer alan Avustralyaya bağımlı ada

Norfolk Adası, Büyük Okyanus'ta, Yeni Zelanda ile Yeni Kaledonya arasında yer alan ve Avustralya'nın dış bölgesi olarak bu ülkeye bağlı olan ada. Norfolk adası, Nepean Adası ve Phillip Adası ile birlikte Norfolk Adası Bölgesi'ni oluşturmaktadır. Adanın başkenti Kingston'dır.

<span class="mw-page-title-main">Maoriler</span> Yeni Zelandanın yerli Polinezya halkı

Maoriler, Yeni Zelanda anakarasının yerli Polinezya halkıdır. Maorilerin kökeni, Yeni Zelanda'ya kabaca 1320 ile 1350 yılları arasında çeşitli waka (kano) seferleri dalgasıyla gelen doğu Polinezya'dan gelen yerleşimcilere dayanır. Fiji ve Polinezya kökenlilerdir. Özgürlük düşkünlükleri ve savaşçılıkları ile ünlülerdir. Savaşa giderken tenlerini beyaza boyamaları ve de çok aç kaldıklarında insan eti yemeleri onları barbar bir kavim olarak gösterse de şartlar zorlamadıkça vahşi değildirler. Soyu tükenmekte olan kavimlerdendir. Yeni Zelanda nüfusunun %10-11'ini oluştururlar.

<span class="mw-page-title-main">Wellington</span> Yeni Zelandada yerleşim birimi

Wellington, Yeni Zelanda'nın başkenti, ülkenin en büyük ikinci yerleşim birimi ve Okyanusya'daki en kalabalık başkenttir. Yeni Zelanda'yı oluşturan adalardan Kuzey Adası'nın güney ucunda, ülkenin coğrafi merkezine yakın bir noktada yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Makedonski Brod</span>

Makedonski Brod, Kuzey Makedonya'nın orta batısında kasaba ve belediye merkezidir. Makedonski Brod, ülkenin en küçük ve gelişmemiş yerleşim yerlerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Makedonska Kamenitsa</span> Kasaba ve belediye merkezi

Makedonska Kamenitsa Kuzey Makedonya'nın doğusunda, Bulgaristan sınırı yakınlarında yer alan bir kasaba ve belediye merkezidir.

<span class="mw-page-title-main">Bogdantsi</span>

Bogdanci Kuzey Makedonya'nın Gevgelija ile beraber, Yunanistan sınırına yakın bulunan kasabalarından biridir.

<span class="mw-page-title-main">Delçevo</span> Kuzey Makedonya Kasabası

Delčevo Kuzey Makedonya'nın doğusunda, Bulgaristan sınırına yakın bir kasaba ve belediye merkezidir. Şu anki ismini Osmanlı İmparatorluğu devri sonlarında yaşamış devrimcilerden biri olan Goce Delčev'den almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Eğri Palanka</span>

Eğri Palanka Kuzey Makedonya'nın kuzeydoğusunda, Bulgaristan sınırı yakınlarında bir kasaba ve belediye merkezidir. Kasaba, tarihte ve çağdaş bazı evraklarda Eğri Dere olarak da yer alır. Eğri Dere adı aynı zamanda kasabanın Osmanlı Türkleri tarafından kurulduğunda aldığı ilk, en eski adıdır.

<span class="mw-page-title-main">Nartkala</span>

Nartkala, Nalçik şehrinin 25 kilometre kuzeydoğusunda bulunan kasaba ve Kabardey-Balkar Cumhuriyetinin Urvan Rayonu'nin idari merkezidir. 2010 nüfus sayımına göre nüfusu: 31,694.

<span class="mw-page-title-main">Don Bacon</span>

Donald Frederick Bacon, Yeni Zelandalı mikrobiyolog ve eğitimci.

Yeni Zelanda'da COVID-19 pandemisi, devam eden küresel koronavirüs hastalığı 2019 (COVID-19) viral pandemisinin bir parçasıdır. Yeni Zelanda'da ilk vaka, 26 Şubat'ta İran'dan dönen 60 yaşındaki Yeni Zelandalı bir kadında tespit edildi.