İçeriğe atla

Westminster

Westminster
Kent
City of Westminster
Westminster Sarayı
İngiltere üzerinde Westminster
Westminster
Westminster
İngiltere içinde Westminster Şehri
ÜlkeBirleşik Krallık Birleşik Krallık
Kurucu Ülkeİngiltere İngiltere
BölgeBüyük Londra
Yüzölçümü
 • Kent21.48 km²
Nüfus
 (2008 Tahmin)
 • Yoğunlukoto/km²
 • Kent
236,000
Zaman dilimiUTC±00.00 (BAS)
 • Yaz (YSU)UTC+01.00 (BAYS)

City of Westminster, İngiltere parlamentosunu da içinde bulunduran kenttir. İngiltere'de Londra metropoliten alanında iç ilçe (inner borough). 1540'ta şehir olma statüsü verilmiştir.

Thames Irmağının kuzey yakasında, West End'ın merkezinde yer alır. Batıda Kensington ve Chelsea ilçesi, doğuda ise City of London'la çevrili olan ilçenin yüzölçümü 21.48 km²'dir.

Western Monastery (Batı Manastırı) olarak da anılan Westminster, başlangıçta, Thames kıyılarındaki bataklıkların ortasında yer alan bir adaydı. 785'te adaya bir grup keşiş yerleşti. İngiltere kralı Aziz Edward (hd 1042-1066) burada, sonradan Westminster Abbey adını alan yeni bir kiliseyle bir saray yaptırdı. 1512'deki yangından kısa bir süre sonra İngiliz kraliyet sarayı yakınlarındaki Whitehall Sarayı'na taşındı. Avam Kamarası ise 1834'teki yeni bir yangına değin eski saray bölgesindeki St. Stephen Şapeli'nde toplanmaya devam etti. Bugünkü Parlamento Binası ve Big Ben adlı 13 tonluk çanıyla ünlü Saat Kulesi yangından sonra yapıldı (1840-1867). Strand olarak bilinen yol üzerindeki adalet binalarının tamamlandığı 1870'e değin İngiltere'nin başlıca mahkemeleri Parlamento Binası'nın bitişiğindeki Westminster Hall'da toplanırdı. Westminster sınırları içinde kalan önemli merkezler arasında eski Charing Cross'un yerinde bulunan Trafalgar Meydanı ve birçok resmi binanın yer aldığı Whitehall sayılabilir. Inigo Jones'un yaptığı Şölen Evi (1619-1621), Atlı Muhafız Birliği Binası (1753), Yeni Scotland Yard ve Downing Sokağı Whitehall'dadır. Başbakan, Downing Sokağı 10 Numara'da oturur. Mall adlı gezinti alanı, Donanma Kemeri'yle Buckingham Sarayı arasındadır.

Victoria Sokağı'ndaki yeni devlet daireleri Victoria İstasyonu'na kadar uzanır. Belgravia Malikanesi Victoria'yla Hyde Park arasında Grosvenor Malikanesi ise Piccadilly'nin kuzeyindeki Mayfair'dedir. Portland ve Cavendish malikaneleriyle Regent's Park'taki Crown Malikanesi daha kuzeyde yer alır. Londra Üniversitesi'ne bağlı Bedforg College ve Londra Hayvanat Bahçesi de Regent's Park'tadır. Westminster ilçesinin yaklaşık dörtte biri parklar ve yeşil alanlarla kaplıdır. St. John's Wood'daki zarif Eyre Malikanesi ve Lord Kriket Alanı, aşırı kalabalığı ile dikkat çeken Paddington İstasyonu çevresiyle tam bir karşıtlık içindedir.

İlçedeki önemli yapılar arasında Katolik Westminster Katedrali (1895-1903) British Broadcasting Corporation (BBC) merkezi, Madame Tussauds müzesi, Londra Planetaryumu ve Albert Kraliyet Binası (Royal Albert Hall) sayılabilir. St. George, St. Mary, Middlesex ve Westminster hastanelerinin bulunduğu Westminster'da birçok tiyatro ve sinema, restoran, otel ve mağaza vardır.

Fotoğraflar

Westminster Barajında çekilen Westminster kentinin Panaroması

Dipnotlar

Dış bağlantılar

(İngilizce)

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Victoria (Birleşik Krallık kraliçesi)</span> Büyük Britanya ve İrlanda Birleşik Krallığı Kraliçesi

Victoria, 20 Haziran 1837'den 1901'deki ölümüne kadar Büyük Britanya ve İrlanda Birleşik Krallığı'nın kraliçesiydi. Viktorya dönemi olarak bilinen 63 yıl yedi aylık saltanatı, önceki tüm İngiliz hükümdarlarından daha uzundu. Saltanatı, Birleşik Krallık'ta endüstriyel, politik, bilimsel ve askerî bir değişim dönemiydi ve tarihe Britanya İmparatorluğu'nun büyük ölçüde genişlemesiyle damgasını vurdu. 1876'da İngiliz Parlamentosu, ona ek olarak Hindistan İmparatoriçesi unvanını verdi.

<span class="mw-page-title-main">Big Ben</span> Londradaki saat kulesi

Big Ben, Londra'da Westminster Sarayı'nın yanındaki ünlü saat kulesi. Dünyanın en büyük ikinci dört yüzlü saatidir. "Big Ben" aslında saat kulesinin çanının adıdır, ancak zamanla halk tarafından tüm yapıyı belirtmek için kullanılır olmuştur. 26 Haziran 2012 tarihinde kulenin ismi kraliçenin tahta çıkışının 60. yılı onuruna parlamentonun aldığı kararla "Elizabeth Kulesi" olarak değiştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">II. Charles (İngiltere kralı)</span> İngiltere, İskoçya ve İrlanda kralı

II. Charles, İngiltere, İskoçya ve İrlanda kralı. I. Charles ve Fransa kralı IV. Henri ile Marie de' Medici'nin kızı Henrietta Maria'nın ikinci oğludur.

<span class="mw-page-title-main">Büyük Londra Yangını</span> Londra Yangını

Büyük Londra Yangını, 2 Eylül 1666 Pazar günü Londra'nın orta kesimlerinde başlayarak 5 Eylül Çarşamba gününe kadar kenti etkisi altına alan, kentin tarihindeki en büyük yangın felaketidir.

<span class="mw-page-title-main">Pudding Sokağı</span>

Pudding Sokağı İngiltere'nin başkenti Londra'da bulunan dar bir geçittir. 1666 yılında çıkan Büyük Londra Yangını'nın başlangıç noktası olan Thomas Farryner'ın ekmek fırını bu sokakta yer almıştır. Londra Köprüsü'ne yakın bir alandadır. Tarihçi John Stow'un söylediklerine göre sokak adını, eski İngilizcede iç organ demek olan Pudding sözcüğünden almıştır. Bu da söylenceye göre Thames Nehri'ndeki çöp kayıklarına kasapların atmış olduğu sakatatı taşıyan at arabalarından düşen hayvan iç organlarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Christopher Wren</span>

Christopher Wren 17. yüzyıl İngiltere'sinde yaşamış tasarımcı, gök bilimci, geometri uzmanı ve çağının en tanınmış mimarlarındandır. 1666 Büyük Londra Yangını'nın ardından ortaya çıkan tahribattan sonra, St Paul Katedrali'nin de aralarında bulunduğu 53 Londra kilisesinin yanı sıra birçok kamu binasını tasarlamıştır. Royal Society adını verdiği eğitim akademisini kurmuş ve 1680-82 yılları arasında da başkanlığını yapmıştır. Isaac Newton ve Blaise Pascal yürütmüş olduğu çalışmaların üzerine yeni yorumlar getirmişlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Whitehall Sarayı</span>

Whitehall Sarayı 1530 yılından 1689 yılına kadar İngiltere Kralları'nın ikâmetgâhı olan saraydır. Döneminde Avrupa'daki en büyük saray, 1.500 odası ile dünydadaki en büyük yapıydı. 1622 yılında çıkan bir yangında büyük bir bölümü zarar gören saray 1666 yılında çıkan Büyük Londra Yangını'ndan zarar görmeden çıkmıştır. Bu yangın döneminde tahtta bulunan II. Charles sarayda küçük değişiklikler yaptırmış ve babası gibi bu sarayda ölmüştür. Yerine geçen kardeşi II. James de dönemin tanınmış mimarı Christopher Wren'e verdiği emirler doğrultusunda, saraya aralarında bir şapel ve kraliçenin özel yaşamını sürdürebileceği daha geniş alanlar ekletmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Samuel Pepys</span>

Samuel Pepys Londra'da Parlamento Üyeliği yapmış İngiltere bahriyesinin yönetilmesi ilgili olarak yüksek devlet mevkilerine erişmiş yetenekli bir yönetici bürokrattır. Pepys hiç denizcilik tecrübesi olamadan İngiltere donanmasını yöneten Amirallik devlet dairesinde en yüksek görev olan "Baş Sekreterlik" görevini "Restorasyon Dönemi" denilen Kral II. Charles ve Kral II. James hükümdarlıklarında kısmen yüksektekilerinin şahsi himayeleri ve kısmen de yöneticilikte gösterdiği üstün yeteneklerle erişmiştir. İngiltere Kraliyet Bahriyesi'nin rakip ülkelerden çok daha önce profesyonel olarak yönetimini gayet sözü geçer şahsi etkileri ile yaptırdığı reformlar ile sağlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Westminster Sarayı</span> İngiltere Parlementosunun toplantı yeri

Westminster Sarayı ya da Parlamento Binası, Birleşik Krallık'ta, Avam Kamarası ve Lordlar Kamarası'ndan oluşan İngiliz Parlamentosu'na ev sahipliği yapan yapıdır.

<span class="mw-page-title-main">Leicester</span> Ingilterede bir şehir

Leicester, Birleşik Krallık'ın İngiltere ülkesinin Doğu Midlands bölgesinde bulunan tek-seviyeli-yerel-idare olan "Leicester Şehri Yerel İdaresi"nin merkezi ve 1919'da krallık beratı ile şehir olma statüsü de kazanmış bir yerleşkedir.

<span class="mw-page-title-main">Londra Şehri</span>

Londra Şehri, eskiden etrafı surla çevrilmiş olan 2,6 kilometre kare araziyi kapsayan ve Büyük Londra'nın küçük ama en tarihî olan kısmıdır.

<span class="mw-page-title-main">St Albans</span>

St Albans, Birleşik Krallık'ın İngiltere ülkesinin Doğu İngiltere bölgesinde ve Hertfordshire kontluğu içinde bulunan ve sınırlı yetkilerle mahalle yerel idaresi statüsünü taşıyan ve Harpenden'i de içeren St Albans Şehir ve Bölgesi Yörel İdaresi ve bir Belediye Reisi (mayor) ile yönetilen ve 1877'de Kraliçe Victoria beratı ile şehir olma statüsü kazanmış bir yerleşkedir.

<span class="mw-page-title-main">Reading</span>

Reading, Birleşik Krallık'ın İngiltere ülkesinin Güney Doğu İngiltere bölgesinde törensel Berkshire Kontluğu içinde bulunan bir tek-seviyeli "Reading Borough Yerel İdaresi" merkezi ve İngiltere'de şehir statüsü taşımayan en büyük kentsel yerleşim birimidir. Berkshire Kontluğu 1998'de lağvedilmeden önce 1867'den beridir Reading kenti bu kontluğun merkezi idi.

<span class="mw-page-title-main">St. James Sarayı</span>

Saint James Sarayı, İngiltere Krallığı, İrlanda Krallığı ve Fransa Krallığı Kralı olan VIII. Henry tarafından yaptırılan, Londra Şehri'ndeki Westminster İlçesi'nde bulunan bir kraliyet saraydır. Saray İsa'nın On İki Havârisi'nden biri olan Küçük Yakup'a adanmıştır. 1531 ve1536 yılları arasında kırmızı taş tuğla ağırlıklı malzemeler kullanılarak inşâ edilmiştir, büyük çoğunluk ile inşâ edildiği dönemin o bölgedeki baskın mimarî akımı olan Tudor Mimarîsi ile inşa edilmiştir. Saray kraliyet vârisinin ikâmetgahı olarak da hizmet vermiştir.

<span class="mw-page-title-main">College Green (Londra)</span>

College Green, Londra'da Westminster Sarayı'nın karşısında Millbank ve Abingdon Street'in köşesinde yer alan çimenle kaplı kamuya açık bir alandır. Parlamento üyeleri arka fonda bu yeşil alanın görüntüsü eşliğinde kameralara çıkmayı tercih ederler.

<span class="mw-page-title-main">West End</span>

Batı Ucu Londra ya da West End of London İngiltere, Londra'da bulunan pek çok sayıda turist çeken alış veriş yerleri, iş ve devlet binaları, eğlence ve iş amaçlı buluşma yerlerini barındıran alan. Batı Ucu terimi 19. yüzyıl başlarında moda merkezleri ile Charing Kavşağı 'nın batısında kalan alanı tanımlamak için kullanılmaya başlandı. Alan, stratejik tasarlama için Londra Planı 'nda iki uluslararası merkezden birisi olarak saptandı.

<span class="mw-page-title-main">Holland Park (Londra)</span> Londrada bölge

Holland Park, İngiltere, Londra'nın batısında, Kensington ve Chelsea Kraliyet İlçesinde yer alan bir bölge ve kamusal bir parktır.

<span class="mw-page-title-main">Azize Margaret Kilisesi</span>

Azize Margaret Kilisesi, Parlamento Meydanı'ndaki Westminster Manastırı'nın zemininde yer alır ve Londra'daki Avam Kamarası'nın Anglikan cemaat kilisesidir. Margaret the Virgin'e ithaf edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Downing Sokağı 10 Numara</span> Birleşik Krallık Başbakanlık Ofisi

Downing Sokağı 10 Numara ya da resmi adıyla 10, Downing Street SW1, İngiltere'nin başkenti Londra'da Whitehall Caddesi üzerindeki Birleşik Krallık Başbakanlık ofisi ve konutu. Numara ile isimlendirilmiş en ünlü yapılardan biridir. Mutevazı görünümüyle Beyaz Saray, Elise Sarayı veya Matignon Köşkü gibi yapılardan ayrılır. 1735 yılından beri aynı işlevde kullanılmaktadır. Konutun düşük bütçeli ve ivedili yapılmasından ötürü estetik kaygılar ikincil sırayı aldı. Süreç içinde pek çok kez dekorasyona uğradı. Konutun yer aldığı Downing Sokağı'ndaki sıralı evler dönemin öne çıkanlarının elinden geçtikten sonra hem diplomat hem de bir tüccar olan George Downing tarafından satın alınmıştı. Downing mimar Christoper Wren'i görevlendirerek caddenin diğer kısmındaki evleri de tasarlattı.

<span class="mw-page-title-main">Downing Street</span> Londrada sokak

Downing Street, İngiltere'nin başkenti Londra'nın Westminster semtinde bulunan ve iki yüz yılı aşkın bir süredir İngiliz hükûmetinin en önemli iki üyesinin, Birleşik Krallık başbakanı ve hazine şansölyesinin resmî çalışma makamlarına ve konutlarına ev sahipliği yapan bir caddedir. Whitehall'ın dışında, meclis konutlarına birkaç dakikalık yürüme mesafesinde yer alan sokak, 1680'lerde adını aldığı Sir George Downing tarafından inşa edildi.