İçeriğe atla

Werner von Orseln

Werner von Orseln
17. yüzyıl tasviri, Christoph Hartknoch
17. Töton Şövalyeleri'nin büyük üstadı
Görev süresi
1324-1330
Yerine geldiğiKarl von Trier
Yerine gelenLuther von Braunschweig
Kişisel bilgiler
Doğum y. 1280
Ölüm 18 Kasım 1330

Werner von Orseln (y. 1280 - 18 Kasım 1330), 1324'ten 1330'a kadar hüküm süren Töton Şövalyeleri'nin 17. Büyük Üstadıydı.

Von Orseln, Frankfurt yakınlarındaki Oberursel'deki Falkenstein Kontlarının soylu bir vogt ailesinden geliyordu. Töton Tarikatı'na ne zaman katıldığı bilinmiyor. Von Orseln'den İlk olarak 1312'de, Tarikat Devleti'nin Litvanya sınırına oldukça yakın olan Ragnit (bugünkü Neman) Ordensburg'unun Komturu olarak bahsedilir. 1314'te Büyük Üstat Karl von Trier, Malbork Kalesi'nde von Orseln'i Großkomtur'luğa atadı. Von Orseln, 1317'de gerçekleşen bir darbe sırasında Büyük Üstat Karl von Trier'i destekledi ve onunla birlikte sürgüne gönderildi, ancak 1319'da Prusya'ya geri döndü ve Karl von Trier'in Prusya'daki mukim elçi görevini üstlendi. Tartışmaları müzakere etti ve Tarikat içinde hiyerarşik disiplini yeniden sağladı.

Büyük Üstat Karl von Trier'in ölümü üzerine, Tarikat'ın kapitulumu 6 Temmuz 1324'te von Trier'in halefi olarak Werner von Orseln'i Büyük Üstat seçti. Von Orseln seçildikten hemen sonra, Polonya Kralı I. Władysław ile, 1308'de Danzig'ın ele geçirilmesinden sonra Şövalyelerin ilhak ettiği Pomerelia toprakları üzerinde müzakerelere başlamak zorunda kaldı. Ancak tartışmalar sonuç vermedi ve Töton Tarikatı Polonya ile savaş hazırlıklarına başladı. 1326'da Büyük Üstat, Brodnica'da Mazovya dükleri II. Siemowit, I.Trojden ve Płock'lu Wenceslaus'un yanı sıra birkaç Silezya Piastı ve Bohemya Kralı Johann von Böhmen'den oluşan Polonya'ya karşı bir koalisyon kurdu. Leh-Töton Savaşı'nı başlatmak için bahanesi, 1327'de Płock'un işgaliyle Kral I. Władysław'e verildi. Misilleme olarak Büyük Üstat von Orseln, Polonya'da bulunan Kujavia ve Dobrzyń Arazisi'nin işgalini emretti.

Werner von Orseln'i tasvir eden bir Gravür

Yine de savaş sırasında von Orseln, Johan von Endorf olduğu iddia edilen deli bir şövalyenin suikast girişiminden sonra aldığı yaralar sonucu Malbork Kalesi'nde öldü. Werner von Orseln'in cesedi, Marienwerder (bugünkü Kwidzyn) katedraline gömüldü. Bununla birlikte, suikastçının Endorf olduğuna dair bazı şüpheler olduğu halde Endorf üç gün sonra mahkûm edildi ve ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı.[]

Tarikatın Büyük Üstadı olarak von Orseln, ruhani yaşama özel önem verdi. Töton Tarikatı Devleti'nin Polonya ile savaş halinde olmasına rağmen, Prusyalı din adamlarının iki meclisini organize edebildi ve onlarca yıldır devletin siyasi sisteminin temelini oluşturan birkaç idari yasa çıkardı.

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Töton Şövalyeleri</span> Hristiyan tarikatı

Töton Şövalyeleri ya da Teutonik Şövalyeler, yahut tam adıyla Kudüs Azize Meryem Hastanesi ve Töton Şövalyeleri Tarikatı, bir Cermen-Roma dini tarikatıdır. Tarikat, Katolik hacılara, hac yolunda yardım etmek, hasta ve yaralı Katoliklerin bakımlarını sağlamak üzere hastane kurmak amacıyla kurulmuştur. Adlarını özellikle Orta Çağ’da Haçlı Seferleri'ne katılarak duyurdular. Normalde asıl üyelerin sayısı her zaman sınırlıydı ancak ihtiyaç durumunda gerek gönüllülerin gerekse paralı askerlerin katılımıyla sayıları hayli artmaktaydı.

Açlık Savaşı veya Kıtlık Savaşı, toprak anlaşmazlıklarını çözmek amacıyla 1414 yazında müttefikler Polonya Krallığı ve Litvanya Büyük Dükalığı ile Töton Şövalyeleri'ni karşı kısa bir çatışmadır. Savaş, adını her iki tarafın da izlediği yıkıcı yakıp yıkma taktiği sonucu hasat alınamamasından aldı. Çatışma önemli bir siyasi sonuç alamadan sona ererken, Prusya'yı kıtlık ve veba sardı. Johann von Posilge'e göre, Töton Tarikatı'nın 86 keşişi savaştan sonra vebadan öldü. Buna karşılık, Orta Çağ Avrupa'sının en büyük savaşlarından biri olan 1410 Grunwald Muharebesi'nde yaklaşık 200 keşiş öldü.

<span class="mw-page-title-main">Ulrich von Jungingen</span>

Ulrich von Jungingen, 1407'den 1410'a kadar hüküm süren Töton Şövalyeleri'nin 26. Büyük Üstadıydı.. Litvanya Büyük Dükalığı ve Polonya Krallığı'na karşı uyguladığı politikası Leh-Litvan-Töton Savaşını ateşleyecek, Tarikatı ve kendisi için büyük felaketlere yol açacaktı.

<span class="mw-page-title-main">Siegfried von Feuchtwangen</span> Töton Tarikatı büyük üstadı (ö. 1311)

Siegfried von Feuchtwangen, 1303'ten 1311'e kadar Töton Şövalyeleri'nin 15. Büyük Üstadıydı.

<span class="mw-page-title-main">Konrad von Wallenrode</span>

Konrad von Wallenrode, 1391'den 1393'e kadar Töton Şövalyeleri'nin 24. Büyük Üstadıydı. Modern kaynaklar, onun sıcakkanlı, gururlu ve acımasız olma eğilimleri olduğunu iddia etseler de Konrad'a karşı dostça yaklaşırlar.

<span class="mw-page-title-main">Leh-Töton Savaşı (1326-1332)</span>

Leh-Töton Savaşı (1326-1332) Polonya Krallığı ile Töton Tarikatı Devleti arasında Pomerelia üzerinde 1326'dan 1332'ye kadar yapılan savaş.

<span class="mw-page-title-main">Winrich von Kniprode</span>

Winrich von Kniprode, Töton Şövalyeleri'nin 22. Büyük Üstadıydı. Büyük Üstadlık pozisyonunda 31 yıl (1351–1382) kalarak en uzun süre hüküm süren Büyük Üstat oldu.

<span class="mw-page-title-main">Konrad Zöllner von Rotenstein</span>

Konrad Zöllner von Rotenstein, 5 Ekim 1382'den 20 Ağustos 1390'daki ölümüne kadar hüküm süren Töton Şövalyeleri'nin 23. Büyük Üstadıydı.

Karl Bessart von Trier, 1311'den 1324'e kadar hüküm süren Töton Şövalyeleri'nin 16. Büyük Üstadıydı.

<span class="mw-page-title-main">Ludwig von Erlichshausen</span>

Ludwig von Erlichshausen, 1449/1450'den 1467'ye kadar hüküm süren Töton Şövalyeleri'nin 31. Büyük Üstadıydı.

<span class="mw-page-title-main">Ludolf König von Wattzau</span>

Ludolf König von Wattzau, bazen basitçe Ludolf König olarak anılır, 1342'den 1345'e kadar hüküm süren Töton Şövalyeleri'nin 20. Büyük Üstadıydı.

<span class="mw-page-title-main">Heinrich Dusemer</span>

Heinrich Dusemer von Arfberg, genellikle basitçe Heinrich Dusemer olarak bilinir, Töton Şövalyeleri'nin 21. Büyük Üstadıydı.

<span class="mw-page-title-main">Martin Truchseß von Wetzhausen</span>

Martin Truchseß von Wetzhausen zu Dachsbach, 1477'den 1489'a kadar hüküm süren Töton Şövalyeleri'nin 34. Büyük Üstadıydı.

<span class="mw-page-title-main">Frederick von Sachsen (Töton Şövalyesi)</span>

Friedrich von Sachsen veya Friedrich von Wettin olarak da bilinen Saksonya Dükü Frederick, 1498-1510 yılları arasında hüküm süren Töton Şövalyeleri'nin 36. Büyük Üstadıydı. Saksonya Dükü III.Albert ve Podebrady'li George'un kızı Poděbrady'li Sidonie'nin üçüncü oğluydu.

<span class="mw-page-title-main">Luther von Braunschweig</span>

Luther von Braunschweig, 1331'den ölümüne kadar hüküm süren Töton Şövalyeleri'nin 18. Büyük Üstadıydı.

<span class="mw-page-title-main">Płowce Muharebesi</span>

Płowce Muharebesi, 27 Eylül 1331'de Polonya Krallığı ile Töton Tarikatı arasında gerçekleşen belirleyici muharebe.

<span class="mw-page-title-main">Johann von Tiefen</span>

Johann von Tiefen, 1489'dan 1497'e kadar hüküm süren Töton Şövalyeleri'nin 35. Büyük Üstadıydı.

Peter von Dusburg, Töton Şövalyeleri Papaz-Kardeş ve tarihçisidir. Prusya'daki 13. ve 14. yüzyıl başlarındaki Töton Şövalyelerini ve Eski Prusyalıları anlatan Chronicon terrae Prussiae'yi yazdığı bilinmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Walter von Cronberg</span> Töton Şövalyelerinin büyük üstadı

Walter von Cronberg, 1527'den 1543'e kadar hüküm süren Töton Şövalyeleri'nin 38. Büyük Üstadıydı.

<span class="mw-page-title-main">Prusya Konfederasyonu</span>

Prusya Konfederasyonu 21 Şubat 1440'ta Kwidzyn'de 53 soylu ve din adamından oluşan bir grup ve Prusya'daki 19 şehir tarafından Töton Şövalyeleri'nin keyfiliğine karşı çıkmak için kurulan bir organizasyondur. Daha önce 1397'de Chełmno Arazisi soyluları tarafından kurulan Kertenkele Birliği'ne benzer bir organizasyona dayanmaktadır.