İçeriğe atla

Werner Otto von Hentig

Werner Otto von Hentig

Werner Otto von Hentig (22 Mayıs 1886, Berlin - 8 Ağustos 1984, Lindesnes, Norveç) Alman diplomattır.

Biyografi

Ailesi, gençliği ve eğitimi

Werner Otto von Hentig 1901 yılında soyluluk unvanı alan protestan Devet Bakanı Otto von Hentig ve Marie Dankberg'in oğludur. Küçük kardeşi Hans von Hentig kriminal psikologdur. İlk eşi Natalie von Kügelgen ile 1923'te evlendi. Bu evlilikten bir oğlu ve bir kızı vardır. İlk eşi öldükten sonra 1929'da Luise von Mach ile evlendi. Bu evlilikten iki oğlu ve bir kızı vardır. Joachimsthalsche Gymnasium'una gitti ve Grenoble, Königsberg, Berlin ve Bonn'da adalet eğitimi aldı. 1909 yılında doktorasını tamamladı ve Prusya Adalet Bakanlığı'na girdi. 1911 yılında diplomatik göreve alındı.

1911–1945

Von Hentig Aralık 1911'de ataşe olarak Pekin'e atandı. Bunu Konstantiniye ve Tahran atamaları takip etti. İkinci Masuren Gölleri Savaşı'na katıldıktan sonra 1915'ten 1917'ye kadar Afganistan-Hindistan sınırındaki Hint Emirleri İngiliz Yönetimine karşı savaşmaya ikna etmesi için Afganistan'a yollandı. Bu yolculukta Konstantiniye üzerinden İran'a, Afganistan'a, hatta Çin'in doğu kıyısına kadar gitti (yolculuk Nidermayer-Hentig Seferi olarak da adlandırılır). Von Hentig görevinden döndüğünde basın sorumlusu olarak Konstantiniye'deki Alman Konsolosluğu'na çağrıldı. 1920 yılında von Hentig imparatorluk görevinden ayrıldı ve Sibirya'daki Alman savaş esirlerinin kurtarılması için "Nansen-Vakfı"nda çalışmaya başladı. 1921 yılında yeniden Alman İmparatorluğu için çalışmaya başladı ve konsolos olarak önce Estonya'ya, ardından Balkanlarda Sofya'ya ve son olarak Poznan'a atandı (1924'ten sonra başkonsolos oldu). 1920'li yıllarda Alman gençlik hareketinde etkili oldu. 1930'lu yıllarda von Hentig Alman İmparatorluğu'nu başkonsolos olarak San Francisco ve Bogotá'da temsil etti ve burada 1935 yılında suikast girişimine uğradı. 1937–1939 yılları arasında Berlin'deki Dışişleri Bakanlığı Doğu Bölümü'nün yöneticiliğini yaptı. 11. Ordu Komutanlığı Dışişleri Bakanlığı Temsilcisi (Vertreter des Auswärtigen Amts, VAA) olarak 1941 ve 1942 yılları arasında Kırım cephesinin raporlanmasından sorumluydu.[1] 1942 yazında Kırım'da çoğunluğunu Yahudilerin oluşturduğu toplu mezarların bulunduğunu bildirdi ve bazı VAA'ların görev bölgesindeki yüz binlerce Yahudi'nin ölümünden sorumlu olduğunu yazdı.[2] Görevleri arasında Kudüs Müftüsü Muhammed Emin el-Hüseyni'nin refakatçiliği de vardı. Müftüyü 6 Nisan 1945'te işgal altındaki Almanya'dan kaçmasına yardımcı olması için Berlin'den Salzburg'taki vali Gustav Scheel'e götürdü.[3]

Savaş sonrası

Ağustos 1945'ten Temmuz 1946'ya kadar von Hentig müttefiklerin gözetiminde tutuldu. Ekim 1946'dan Aralık 1949'a kadar Almanya Evanjelist Kilisesi'nde uluslararası ilişkiler sorumlusu olarak çalıştı. 1952-53 yıllarında Federal Almanya Cumhuriyeti'ni Endonezya'da temsil etti. Bu zaman zarfında Emin el-Hüseyni ve Arap Birliği temsilcileri ile buluşmak için defalarca Mısır'daki temsilciliği ziyaret etti.

Von Hentig Eylül 1952'de imzalanan İsrail ve Batı Almanya arasındaki Tazminat Anlaşması'na şiddetle karşı çıkanlar arasındaydı. Aynı ay Jakarta'daki Mısır temsilcilerine bir yazı yollayarak Tazminat Anlaşması'na karşı Arapların eylem yapmasını istedi. Eckart Conze bu konu hakkında şöyle yazıyor: "Böylece Hentig, Adenauer hükûmetinin zayıf konumunun altını oymak için, Arap devletlerini Bonn hükûmetinin uzlaşma siyasetine karşı eylem yapmaya davet ediyordu."[4]

Dışişleri Bakanlığı'ndaki görevinden ayrıldıktan sonra von Hentig yaklaşık iki yıl boyunca Suudi Arabistan Kralı'nın kişisel danışmanlığını yaptı.

1961 yılında Wolf Schenke, Hermann Schwann, Bogislaw von Bonin ve Theodor Kögler (Almanya Komünist Partisi, Almanya Sosyalist İşçi Partisi) ile bağımsız Vereinigung Deutsche Nationalversammlung'u (Alman Ulusal Meclisi'nin Birleşmesi) kurdu.

Pedagog ve yazar Hartmut von Hentig oğludur.

Ödülleri

Eserleri

  • Zeugnisse und Selbstzeugnisse. Langewiesche-Brandt, Ebenhausen, Münih 1971, ISBN 3-7846-0058-1
  • Von Kabul nach Shanghai, Libelle, Konstanz 2003
  • Mein Leben, eine Dienstreise, Vandenhoeck & Ruprecht, Göttingen 1962
  • Meine Diplomatenfahrt ins verschlossene Land, Ullstein-Kriegsbücher 1918

Kaynakça

  1. ^ Johannes Hürter (2003). Nachrichten aus dem „Zweiten Krimkrieg“ (1941/42). Internationale Beziehungen im 19. und 20. Jahrhundert. Festschrift für Winfried Baumgart zum 65. Geburtstag. (Almanca). Schöningh. ss. 361-387. ISBN 3-506-70140-1. 
  2. ^ Eckart Conze (2010). Das Amt und die Vergangenheit. Deutsche Diplomaten im Dritten Reich und in der Bundesrepublik (Almanca). Karl Blessing Verlag. s. 213. 
  3. ^ Der Führer aus dem Morgenland (Almanca). Süddeutsche Zeitung. 28 Nisan 2010. 8 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  4. ^ Eckart Conze (2010). Das Amt und die Vergangenheit. Deutsche Diplomaten im Dritten Reich und in der Bundesrepublik (Almanca). Karl Blessing Verlag. s. 581. 
  5. ^ Wilhelm Litten (1925). Persische Flitterwochen (Almanca). Georg Stilke. s. 162. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Das Lied der Deutschen</span> Almanyanın ulusal marşı

Das Lied der Deutschen, Almanya'nın ulusal marşıdır. Ünlü Alman şair August Heinrich Hoffmann von Fallersleben'in 1841'de besteci Franz Joseph Haydn'in bir melodisinden ilham alarak Helgoland adasında dizdiği şiir, cumhuriyetçi ve liberal geleneği desteklemek amacıyla, şarkı Weimar Cumhuriyeti döneminde, 1922 yılında Almanya'nın millî marşı için seçildi. Nazi Almanyası döneminde (1933-1945) şiirin sadece ilk kıtası okunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Eduard Şevardnadze</span> 2. Gürcistan devlet başkanı

Eduard Şevardnadze, Gürcü siyasetçi ve diplomat. Eski SSCB Dışişleri Bakanı ve Gürcistan'ın Eski Devlet Başkanı'dır. İlk Devlet Başkanı Zviad Gamzahurdiya'nın devrilmesiyle iktidara gelmiş, Miheil Saakaşvili liderliğindeki muhalefet tarafından iktidardan ayrılmak zorunda bırakılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Dietrich Eckart</span>

Dietrich Eckart, Alman politikacı ve Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi'nin (NSDAP) ilk üyelerinden birisi olup Hitler'in 3.000 Nazi ile Marienplatz'a darbe yapmak amacı ile yürürken polis ateşine maruz kalıp yaralandığı ünlü Birahane Darbesi'nin katılımcılarından birisidir. Eckart, başarısızlıkla sonuçlanan Birahane Darbesi'ne katıldıktan sonra tutuklandı ve Hitler ve diğer parti yetkilileri ile birlikte Landsberg Hapishanesi'ne yerleştirildi ancak kısa bir süre sonra hastalığı nedeniyle serbest bırakıldı.

<span class="mw-page-title-main">Deutsche Bank</span>

Deutsche Bank AG, Almanya'nın ciro ve işçi sayısı açısından en büyük bankasıdır. Merkezi Almanya'nın Frankfurt kentinde bulunur. Londra, New York, Singapur, Hong Kong ve Sidney şehirlerindeki ana yönetim merkezleriyle dünyanın en büyük bankaları arasında yer alır. Banka 20. yüzyılda 1914-1929-1957 yılları arasında aralarında İngiltere bankalarının da bulunduğu çeşitli küçük bankaların birleşmesi sonucu oluşmuştur. Bankalar grubuna en son 1989 yılında Amerikalı bankaları da katılınca banka büyümüştür.

<span class="mw-page-title-main">Deutsche Bahn</span>

Deutsche Bahn AG (DB) Almanya'nın demir yolları şirketidir. Merkezi Almanya'nın Berlin kentindedir. 1994 yılında doğu ve batı Almanya demiryollarının birleşmesiyle ortaya çıkmıştır. Bu anonim şirketin bünyesinde 200 yan kuruluş vardır. Ama yaptıkları cironun %50'sini tren yolu taşımacılığından kazanmaktadırlar. Merkezleri daha önce Frankfurt kentindeydi. Daha sonra Berlin'e taşındı. Şirketin kuruluş sermayesi 2,15 milyar Eurodur. Bu miktarın 430 milyonu Alman borsası DAX'da dönmektedir. Alman devleti de bu şirkete önemli oranda hissedardır.

<span class="mw-page-title-main">Almanya Federal Cumhuriyeti Liyakat Nişanı</span> Siyasi, ekonomik, kültürel, manevi ve fahri alanlardaki başarılardan dolayı Almanya Federal Cumhuriyetinin verdiği en yüksek dereceli nişan

Almanya Federal Cumhuriyeti Liyakat Nişanı, Almanya Federal Cumhuriyeti'nin en yüksek dereceli nişanıdır. Nişan siyasi, ekonomik, kültürel, manevi ve fahri alanlardaki başarılardan dolayı verilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Ludwig Schwerin von Krosigk</span> Nazi Almanyasının son şansöylesi, politikacı, yazar.

Johann Ludwig (Lutz) Graf Schwerin von Krosigk, Nazi Almanyası'nın son şansölyesi.

<span class="mw-page-title-main">Konstantin von Neurath</span>

Konstantin Freiherr von Neurath, Alman diplomat, SS-Obergruppenführer ve Weimar Cumhuriyeti ile Nazi Almanyası'nın Dışişleri Bakanı (1932–38).

<span class="mw-page-title-main">Eberhard Jäckel</span>

Eberhard Jäckel, Alman tarihçidir.

<span class="mw-page-title-main">Otto Hölder</span> Alman matematikçi (1859-1937)

Ludwig Otto Hölder Stuttgart doğumlu bir Alman matematikçidir.

<span class="mw-page-title-main">Werner Sombart</span>

Werner Sombart, Alman ekonomist ve sosyolog. 20. yy'ın ilk çeyreğinde Kıta Avrupası'nın önde gelen sosyal bilimcilerindendir. Alman genç tarihçi okulu içinde yer almıştır. Ekonominin tarihsel bir süreç olduğunu ve bu nedenle evrensel ekonomi yasalarının olamayacağını savunmuştur.

1954 FIFA Dünya Kupası finali ya da Bern Mucizesi, Batı Almanya ile Macaristan millî takımları arasında yapılmıştır ve Dünya Kupasının en gollü maçlarından birine sahne olan finalde Batı Almanya 2-0 geriye düştüğü maçı, 3-2'lik skorla maçı kazanarak Dünya Kupasını ilk kez müzesine götürmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Heinrich von Sybel</span>

Heinrich von Sybel, Alman bilim insanı ve politikacı. Almanya'da 1848-1849 ayaklanması sırasında büyük burjuvazinin ideologu olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Ernst Benda</span> Alman politikacı

Ernst Benda, Alman hukukçu, politikacı ve yargıç. 1971 ile 1983 arası 4. Federal Almanya Anayasa Mahkemesi'nin 4. başkanlığını yapmıştır. Almanya İçişleri Bakanı olarak kısa bir süre görev yapmıştır (1968-1969).

<span class="mw-page-title-main">Anti-Sosyalist Yasa</span>

Sosyalistlere Karşı Yasa ya da Sosyal Demokrat Çabaların Kurumsal Tehlikelerine Karşı Yasa, Otto von Bismarck döneminde 21 Ekim 1878'de Almanya'da çıkartılan antikomünist yasa. Buna yasaya göre, Almanya Sosyal Demokrat Partisi'nin bütün örgütleri ve işçilere ait yayın organları yasaklanmış, sosyalist yayınlar toplattırılmış ve dönemin sosyal demokratları cezalandırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ulrich von Brockdorff-Rantzau</span>

Ulrich Karl Christian Graf von Brockdorff-Rantzau , Weimar Cumhuriyeti'nin ilk Dışişleri Bakanlığı görevini yürüten Alman diplomat. Paris Barış Konferansı'nda Almanya'yı temsil eden heyette yer aldı. Versay Barış Antlaşması sonrası görevinden istifa etti. 1922-1928 yılları arasında Almanya'nın Sovyetler Birliği Büyükelçisi görevini yürüttü.

<span class="mw-page-title-main">Ernst Engelberg</span>

Ernst Engelberg bir Alman üniversite profesörü ve Marksist tarihçi.

Hans Wilbrandt Alman tarım bilimcisidir. Nasyonal Sosyalizm döneminde Türkiye'ye göç etti ve burada Amerikan hükûmetinin Kreisau Bölgesi'ndeki irtibat kişisiydi. İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra Almanya'da tarımsal kalkınma işbirliğinin geliştirilmesinde rol oynadı.

<span class="mw-page-title-main">Hellmut Körner</span>

Max Otto Hellmut Körner, NSDAP üyesi Alman siyasetçi. Reichstag üyesi ve Saksonya eyaletinin çiftçi lideriydi.

<span class="mw-page-title-main">Adolf Marschall von Bieberstein</span>

Adolf Hermann Freiherr Marschall von Bieberstein, Alman İmparatorluğu'nun 1890–1897 yılları arasında Dışişleri Bakanlığı görevini yapan siyasetçi ve diplomattı. Bu görevinden sonra Almanya'nın Osmanlı İmparatorluğu ve Birleşik Krallık'taki büyükelçiliğini de yapmıştır.