İçeriğe atla

Werner Forssmann

Werner Forßmann
Werner Forßmann
DoğumWerner Theodor Otto Forßmann
29 Ağustos 1904(1904-08-29)
Berlin, Alman İmparatorluğu
Ölüm1 Haziran 1979 (74 yaşında)
Schopfheim, Batı Almanya
MilliyetAlman
Mezun olduğu okul(lar)Berlin Üniversitesi
Tanınma nedeniKalp kateterizasyonu
ÖdüllerNobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü (1956)
Kariyeri
DalıTıp
Werner Forssmann

Werner Forssmann ya da Werner Theodor Otto Forßmann (29 Ağustos 1904, Berlin - 1 Haziran 1979), Alman cerrahtır.

1929 yılında 25 yaşında bir stajyer doktorken bir 4 French üreter kateteri perkütan olarak kendi sol antekübital veninden girip kalpte sağ atriuma kadar uzatması ile insanda venöz erişim ve ilişkili tedaviler konusunda yeni bir dönem başlamıştır. Bu başarısı ona 1956 yılında Nobel Tıp Ödülü'nü kazandırdı.

Yayınlar

  • Über die Sondierung des rechten Herzens. Berliner Klinische Wochenschrift'den (5 Kasım 1929)
  • Selbstversuch. Erinnerungen eines Chirurgen. Düsseldorf 1972 ISBN 3-609-16056-X

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

Kimyager, Üniversitelerin Fen Fakülteleri'nin Kimya Lisans Bölümlerinden mezun olan; organik kimya, anorganik kimya, analitik kimya, biyokimya, fizikokimya gibi kimya bilimi konularında ileri düzeyde eğitim alan kimya bilimcilerdir. Araştırma geliştirme, kalite kontrol, kalite güvence, üretim, teknik yönetim, sorumlu müdürlük başlıca çalışma sahalarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Ivar Giaever</span> Norveçli fizikçi

Ivar Giaever,, Norveçli fizikçi.

<span class="mw-page-title-main">Rudolf Mössbauer</span> Alman fizikçi

Rudolf Ludwig Mössbauer, Alman fizikçi.

Paul Christian Lauterbur, manyetik rezonans görüntüleme alanındaki çalışmalarından dolayı 2003 yılında Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülünü Peter Mansfield ile birlikte kazananan Amerikalı bilim insanı.

<span class="mw-page-title-main">Alfred Werner</span>

Alfred Werner, Zürih Üniversitesi'nde profesör olan İsviçreli kimyager. 1913 yılında Nobel Kimya Ödülü'nü kazanmıştır. Werner, modern koordinasyon kimyasının temellerini atmıştır. Nobel Ödülü kazanan ilk inorganik kimya uzmanıdır ve 1973 yılına kadar Nobel Kimya Ödülü kazananlar arasındaki tek inorganik kimyager olmayı sürdürmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Hugo Theorell</span>

Hugo Theorell tam adı ile Axel Hugo Theodor Theorell, İsveçli biyokimyacı. Thoerell 1924 yılında Karolinska Enstitüsünde tıp eğitimini bitirdi. Sonraki üç ayda Paris'te Pasteur Enstitüsü nde bakteriyoloji okudu. 1930 yılında doktorasını yaptı ve Karolinska Enstitüsünde fizyolojik kimya profesörü oldu.

<span class="mw-page-title-main">André Frédéric Cournand</span> Fransız fizyolog (1895 – 1988)

André Frédéric Cournand, Fransız asıllı Amerikalı tabip.

<span class="mw-page-title-main">Dickinson Woodruff Richards</span> araştırmacı

Dickinson Woodruff Richards, Amerikalı dahiliyeci.

<span class="mw-page-title-main">Hans von Euler-Chelpin</span>

Hans Karl August Simon von Euler-Chelpin Alman asıllı İsveçli biyokimyacı. 1929 yılında, Arthur Harden ile birlikte, "şekerin fermantasyonu ve fermantatif enzimler üzerine araştırmaları için" Nobel Kimya Ödülü'ne nail olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Frederick Gowland Hopkins</span> araştırmacı

Sir Frederick Gowland Hopkins İngiliz biyokimyacı. Christiaan Eijkman ile birlikte vitaminlerin keşfi nedeniyle 1929 yılında Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü'nü kazandı. Bunun yanında 1901 yılında triptofan aminoasitini keşfetti. 1930 yılından 1935 yılına kadar Royal Society Başkanı olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Daniel Bovet</span> İtalyan kimyager (1907-1992)

Daniel Bovet, İsviçre doğumlu İtalyan farmakolog. 1957 yılında, spesifik nörotransmitterleri bloke eden ilaçları keşfi nedeniyle Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü'nü kazandı. 1937 yılında histamin nörotransmitterini engelleyen ve alerji tedavisinde kullanılan antihistaminikleri keşfi ile bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Eric Kandel</span> Amerikalı ruh hekimi

Eric Richard Kandel,, Avusturya asıllı Amerikalı psikiyatrist, nörolog, fizyolog, davranış biyoloğu, biyokimyager. 2000 yılında nöronlarda hafıza fizyolojisi ile ilgili yaptığı çalışmalarla Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülünü kazandı. Aynı yıl ödülü Arvid Carlsson ve Paul Greengard ile paylaştı.

<span class="mw-page-title-main">Werner Arber</span>

Werner Arber İsviçreli mikrobiyolog ve genetikçi. Amerikalı araştırmacılar Hamilton Smith ve Daniel Nathans ile birlikte, Werner Arber 1978 yılı Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü'nü restriksiyon endonükleaz enzimlerini keşfi nedeniyle kazanmıştır. Bu araştırmacıların çalışmaları rekombinant DNA teknolojisinin gelişimine öncülük etmiştir.

Daniel Nathans Amerikan Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü sahibi mikrobiyolog.

<span class="mw-page-title-main">Hamilton O. Smith</span>

Hamilton Othanel Smith Amerikalı mikrobiyolog ve Nobel Tıp Ödülü sahibi bilim insanı. Nobel Ödülü'nü restriksiyon enzimleri üzerine çalışmalarıyla Daniel Nathans ve Werner Arber ile birlikte almıştır.

<span class="mw-page-title-main">John Polanyi</span>

John Charles Polanyi bir Kanadalı kimyager. 1986 yılında Nobel Kimya Ödülü'nü kimyasal kinetikler üzerine yaptığı araştırmalar için kazanmıştır.

Georg Wittig Alman kimyager. Wittig reaksiyonunda fosfonyum ilürleri olarak adlandırılan bileşikler kullanılarak aldehit ve ketonlardan alkenlerin sentezi için bir yöntem bulmuştur. 1979 yılında Herbert C. Brown ile birlikte Nobel Kimya Ödülü'nü paylaşmıştır.

Cenevre Üniversitesi, Cenevre, İsviçre'de bulunan bir kamu araştırma üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Gustav Stresemann</span>

Gustav Stresemann, Alman siyasetçi ve devlet adamı. 1923 yılında Almanya şansölyeliği, 1923-1929 yılları arasında dışişleri bakanlığı yapmıştır. 1926 yılında Fransa Dışişleri Bakanı Aristide Briand'la birlikte Nobel Barış Ödülü'nü paylaşmıştır.

Werner, bir erkek ismi ve ve soyadı, şu anlamlara gelebilir: