İçeriğe atla

Wellington Havalimanı

Koordinatlar: 41°19′44″G 174°48′42″D / 41.32889°G 174.81167°D / -41.32889; 174.81167
Wellington Havalimanı
Wellington Airport
Wellington Havalimanı
IATA: WLG - ICAO: NZWN - LID: 93439
Özet
Havalimanı tipiSivil
İşleticiWellington
International
Airport Limited
Hizmet verdiği şehirWellington
Açılış25 Ekim 1959
İnşa tarihi25 Ekim 1959
Rakım (ODS)42 ft / 13 m
Koordinatlar41°19′44″G 174°48′42″D / 41.32889°G 174.81167°D / -41.32889; 174.81167
Web sitesiwww.wellington
airport.co.nz
Harita
Harita
Pistler
YönUzunluk Yüzey
m ft
16/34 2,081 6,827 Zift
İstatistikler (2022)
Yolcu sayısı3.455.858
Uçak hareketi100.696
[1][2]

Wellington Havalimanı (İngilizceWellington Airport; MaoriceTaunga Rererangi o Te Whanganui-a-Tara) (IATA: WLGICAO: NZWN), Yeni Zelanda'nın başkenti Wellington'da bulunan bir havalimanıdır. Havalimanı, 25 Ekim 1959 tarihinde açılmış olup kent merkezinden 5.5 km güneydoğusunda Rongotai'de yer almaktadır.

2019 yılı itibarı ile havalimanı 3.455.858 yolcu ile Yeni Zelanda'nın üçüncü en işlek havalimanıdır.

Kaynakça

  1. ^ "Domestic and International Aircraft Movements by Calendar Year" (PDF). Airways New Zealand. 16 Nisan 2023 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mart 2024. 
  2. ^ "Business statistics – Wellington International Airport". 6 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mart 2024. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Yeni Zelanda</span> Pasifik Okyanusunun güneybatısındaki ada ülkesi

Yeni Zelanda, Güney Büyük Okyanus'ta bir ada ülkesidir. Güney Yarımkürede, Okyanusya'daki Güney Pasifik adaları arasında, Avustralya'nın yaklaşık 2.000 km güneydoğusunda yer almaktadır. Başlıca iki büyük ve 700'den fazla küçük adadan oluşur. Toplamda 268.021 kilometrekarelik bir yüz ölçümüne sahiptir. Bölgedeki tektonik hareketler ve volkanik olaylar nedeniyle Yeni Zelanda birçok yüksek dağa sahiptir. Yeni Zelanda'nın başkenti Wellington ve en büyük şehri Auckland'dır.

<span class="mw-page-title-main">Wellington</span> Yeni Zelandada yerleşim birimi

Wellington, Yeni Zelanda'nın başkenti, ülkenin en büyük ikinci yerleşim birimi ve Okyanusya'daki en kalabalık başkenttir. Yeni Zelanda'yı oluşturan adalardan Kuzey Adası'nın güney ucunda, ülkenin coğrafi merkezine yakın bir noktada yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Frankfurt Havalimanı</span> Havalimanı

Frankfurt Havalimanı ; Almanya'nın en büyük ticarî havalimanlarındandır. Yolcu hacimi bakımından 2019 yılında 71 milyon yolcu ile Londra Heathrow, Paris Charles de Gaulle ve Amsterdam Schiphol havalimanlarından sonra Avrupa'nın dördüncü, dünyanın 15'inci en büyük havalimanı oldu.

Yolcu trafiğine göre Avrupa'nın en işlek havalimanları listesi, yıllık toplam yolcu adedine göre en işlek 100 havalimanını kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Zvartnots Uluslararası Havalimanı</span> Ermenistanda bir havalimanı

Zvartnots Uluslararası Havalimanı Ermenistan'da bir havalimanıdır. Ermenistan'ın başkenti, Erivan'ın batısında 12 km'lik mesafede bulunmaktadır. Havalimanı 1961'de inşa edildi. 1980'lerde, Sovyetler Birliği döneminde iç hatlara olan talep nedeniyle yolcu terminali yenilendi. Ermenistan'ın en yoğun havalimanı Havalimanının teknik ressamları M. Haçikyan, A. Tarhanyan, J. Şehlyan, L. Çerkezyan (mimarlar); H. Tigranyan, A. Mesçiyan (tasarımcılar) ve M. Bağdasaryan (inşaatçı).

<span class="mw-page-title-main">Narita Uluslararası Havalimanı</span>

Narita Uluslararası Havalimanı , Japonya'nın Narita şehrinin güneydoğusunda yer alan uluslararası havalimanı. 2004 yılına kadar hem Yeni Tokyo Uluslararası Havalimanı hem de Narita Kūkō (成田空港) adıyla bilinen Narita'nın ismi, 2004 yılında resmen Narita Uluslararası Havalimanı olarak belirlendi.

<span class="mw-page-title-main">Penang Uluslararası Havalimanı</span>

Penang Uluslararası Havalimanı, Malezya'nın Penang Adası'nda yer alan bir uluslararası havalimanıdır. Havalimanı, adanın güneydoğusunda Bayan Lepas kentinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Doha Uluslararası Havalimanı</span> Doha, Katarda havalimanı

Doha Uluslararası Havalimanı Katar'ın başkenti Doha'da bulunan bir havalimanıdır. Havalimanı 30 Nisan 2014 tarihinde Hamad Uluslararası Havalimanı'nın açılması kadar Katar'ın ana ticari havalimanıydı.

<span class="mw-page-title-main">Pekin Daxing Uluslararası Havalimanı</span> Pekinde havalimanı

Pekin Daxing Uluslararası Havalimanı, Pekin ve Langfang, Hebei Eyaleti sınırında bulunan Pekin'in ikinci uluslararası havalimanıdır. Havaalanın adı 14 Eylül 2018'de açıklanmıştır. Terminal binası, 1.000.000 metrekareden fazla alana sahip olup, dünyanın en büyük tek yapılı havaalanı terminali unvanına sahiptir. 30 Haziran 2019'da tamamlanan havalimanının açılış töreni 25 Eylül 2019'da, kullanıma açılıması ise 26 Eylül 2019'da gerçekleşti.

<span class="mw-page-title-main">Bahreyn Uluslararası Havalimanı</span>

Bahreyn Uluslararası Havalimanı, Bahreyn'in uluslararası havalimanıdır. Muharraq Adası'nda, başkent Manama'nın bitişiğinde yer alan havalimanı, ulusal havayolu Gulf Air'in merkezi olarak hizmet vermektedir. Havalimanı Bahreyn Airport Company tarafından yönetilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Minsk Ulusal Havalimanı</span>

Minsk Ulusal Havalimanı, Belarus'ta bulunan bir uluslararası havalimanıdır. Başkent Minsk'in 42 km doğusunda bulunur. Havalimanı, Beyaz Rus bayrak taşıyıcı Belavia ve kargo taşıyıcı TransAVIAexport Airlines, Genex ve Rubystar Airways'in havayolu bağlantı merkezidir.

<span class="mw-page-title-main">Budapeşte Ferenc Liszt Uluslararası Havalimanı</span> Macaristandaki en büyük uluslararası havalimanı

Budapeşte Ferenc Liszt Uluslararası Havalimanı eski adıyla Budapeşte Ferihegy Uluslararası Havalimanı veya yaygın adlandırmasıyla Ferihegy, Budapeşte'ye hizmet veren Macaristan'daki en büyük uluslararası havalimanıdır. Havalimanı, Budapeşte merkezinin 16 kilometre güneydoğusunda yer alır ve 2011'de, doğumunun 200. yıl dönümü vesilesiyle ünlü Macar besteci Franz Liszt onuruna yeniden adlandırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Novosibirsk Uluslararası Havalimanı</span>

Novosibirsk Uluslararası Havalimanı ya da Tolmaçevo Havalimanı(Rusça: Аэропорт Новосибирск) Rusya'nın Novosibirsk kentindedir. S7 Airlines'ın ikinci merkezidir (hub).

Cardiff Havalimanı Galler'deki en işlek havalimanıdır. Mart 2013'ten beri Galler Hükûmeti'nin mülkiyetindedir ve ticari bir işletme olarak emsallere uygun bir şekilde faaliyet göstermektedir. 2019 yılında yolcu sayısı 1,66 milyondu ve her yıl artıyor. Adının aksine, Cardiff Havalimanı Cardiff'te değil, Vale of Glamorgan'daki Rhoose köyünün birkaç mil batısında da yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">L.F. Wade Uluslararası Havalimanı</span> Bermudada bir havalimanı

L.F. Wade Uluslararası Havalimanı, eski ismiyle Bermuda Uluslararası Havalimanı, Kuzey Atlas Okyanusu'ndaki Britanya Denizaşırı Toprakları'na bağlı Bermuda'da hizmet veren tek havalimanıdır. St George's kasabasında ve Bermuda'nın başkenti Hamilton'dan 6 NM kuzeydoğudadır, Hamilton. 2016 yılında L.F. Wade Uluslararası Havalimanı 402,925 yolcu taşımıştır. Havalimanında 1 yolcu terminali, 1 kargo terminali, 8 uçak standı bulunmaktadır. Şu anda yedi havayolu şirketi, Kanada, Birleşik Krallık ve Amerika Birleşik Devletleri'nden Bermuda Havalimanı'na mevsimlik veya yıl boyunca tarifeli seferler gerçekleştirmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Bristol Havalimanı</span> İngilterenin Bristol şehrine hizmet veren ticari havaalanı

Bristol Havalimanı, Kuzey Somerset'teki Mendip Tepeleri'nin kuzey yamaçlarında bulunan Lulsgate Bottom'da yer alan, İngiltere'nin Bristol kentiyle çevresine hizmet veren ticari havalimanıdır. Bristol şehir merkezinin 7 deniz mili güneybatısındadır. Eski bir RAF havalimanı yerine inşa edilmiş olup 1957'de Bristol (Lulsgate) Havalimanı adıyla açılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Pisa Uluslararası Havalimanı</span> İtalyanın Pisa şehrine hizmet veren havalimanıdır

Pisa Uluslararası Havalimanı, Galileo Galilei Havalimanı olarak da adlandırılır. İtalya'nın Pisa şehrinde bulunan bir havalimanıdır. Yolcu sayısı bakımından Toskana'nın ana, İtalya'nın ise 10. havalimanıdır. Adını ünlü bilim adamı ve Pisa'nın yerlisi Galileo Galilei'den almıştır. Havalimanı ilk olarak 1930'larda ve 1940'larda ordu için geliştirildi. Havalimanı 2017 yılında 5.233.118 yolcu tarafından kullanılmıştır. Ryanair'in odak şehri olarak hizmet vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Christchurch Havalimanı</span>

Christchurch Havalimanı, Yeni Zelanda'nın Christchurch kentinde bulunan bir havalimanıdır. Havalimanı, 18 Mayıs 1940 tarihinde açılmış olup kent merkezinden 12 km kuzeyinde Harewood'da yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Queenstown Havalimanı</span>

Queenstown Havalimanı, Yeni Zelanda'nın Queenstown kentinde bulunan bir havalimanıdır. Havalimanı, Frankton'da yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Dunedin Havalimanı</span>

Dunedin Havalimanı, Yeni Zelanda'nın Dunedin kentinde bulunan bir havalimanıdır. Havalimanı, kent merkezinden 22 km güneybatısında Momona'da yer almaktadır.